Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Артропатии Артрози Гонартроза [артроза на колянната става]

Гонартроза [артроза на колянната става] МКБ M17

Гонартроза [артроза на колянната става] МКБ M17 - изображение

Остеоартрозата е дегенеративно заболяване на ставния апарат. Хроничното невъзпалително заболяване на колянната става се определя като гонартроза [артроза на колянна става]. Когато причините за възникване на болестния не са известни, артроза на колянна става се определя като първична гонартроза, двустранна (идиопатична). Вторичната гонартроза е етиологично изяснена. гонартрозаЕтиологията на гонартрозата е многофакторна. Към нея спадат:

 • Индивидуалните особености — пол, възраст, тегло, комобридност. Заболяването се среща предимно при жени на средна възраст, поради хормонални и метаболитни промени.
 • Метаболитни промени — метаболитните заболявания (например като подагра) се характеризират с излишък от продукти на обмяната, които постепенно се наслагват във вътреставното пространство и постепенно увреждат хрущялната тъкан.
 • Затлъстяване — при обеситас основно значение се придава на директния увреждат механичен фактор.
 • Ставно свръхнатоварване — така известното "износване на ставите" се наблюдава предимно при спортисти или като професионално заболяване. Тук водеща роля се отдава на стероитипните движения и принудителното стоене, което анормално натоварва ставите.
 • Ендокринни причини — поради естрогеновата и тиреоидната инсуфициенция намалява ставната протекция.
 • При посттравматична гонартроза, двустранна впоследствие възниква ставна нестабилност, тук като травматично увредените лигаменти никога не се възстановяват напълно.
 • Остеопороза
 • Възпалителни заболявания на ставата като например туберкулоза (каузистика), ревматоиден артрит.
 • Автоимунни заболявания като например лупус епитематодес.
 • Ювенилна остеохондроза на тибия и фибула нерядко е причина за възникване на гонартроза [артроза на колянна става] в по-късна възраст.

Рискови контингенти за възникване на гонартроза са жени на средна възраст със затлъстяване и менопауза. Но всяко едно ставно заболяване може да доведе до остеоартроза, в случая гонартроза. Патогенезата на заболяването преминава през основни четири етапа:

 1. Увреждане на ставния хрущял
 2. Синовиално дразнене
 3. Ремоделиране
 4. Образуване на кисти

гонартрозаУвреждането на ставния хрущял се свързва с необратима дисфункция на хондроцитите. Постепенно се разрушава колагеновата мрежа, което ставната повърхност става неравна. Намалява съдържанието на протеогликаните. Дефицитът на колаген обуславя ставната нестабилност, а на протеогликаните — ставата еластичност. При движения неравните хрущялни повърхности се трият една в друга и се отделят частици от ставния хрущял и се образуват хрущялни лезии. Тези частици се абсорбират в ставната кухина и при последващо движение на ставата настъпва възпалителен процес, който симптоматично се изразява с болка и скованост.

При хондроцитната дисфункция в етапа на синовиално дразнене се отделят лизозоми, чието литично действие задълбочава хондроцитната дезорганизация.

В последствие се сформират остеофити, настъпва субхондрална костна склероза (хипертрофия на костните клетки и последващото им уплътняване). гонартрозаНаблюдава се ремоделиране на костта. В областта на микрофрактурите се образуват кисти. Много автори към класическите четири патофизиологични етапа добавят и пети, а именно костна дезорганизация.

Кардиалните симптоми при гонартоза [артроза на колянна става] са:

 • Болка — усещането за болка може да бъде ограничено или дифузно в областта на коляното. Интензитетът и се увеличава при двигателна активност.
 • Сутрешна ставна скованост — след раздвижване от около 15 минути ставната скованост намалява.
 • Ставен оток

В последствие към клиничната манифестация се добавя и деформиране на колянната става и функционални изменения. Дължи на остеофитите и на хипертрофията на костните клетки.

Диагностицирането на гонартоза [артроза на колянна става] се уповава на анамнестични данни и клинични изследвания. От физикалния преглед значение имат огледът на ставите, както и двустранната палпация (тактилен преглед). Не се установяват отклонения от стандартните лабораторни изследвания.

гонартрозаОкончателната диагноза се поставя въз основа на рентгенография, при което се визуализират:

 • Стеснение на ставната цепка (феморо-пателарното пространство и феморо-тибиалното)
 • Остеофити
 • Костно задебеляване

Лечението на гонартроза [артроза на колянната става] е комплексно. Започва се в началото с консервативно лечение, което бива фармакологични и немедикаментозно

Съвременната нефармакологична терапия е представена от експертния консенсус на Research Society International през 2013 година. Подходящи методики при пациенти с първична гонартроза, двустранна са следните:

 • Балнеолечение — подходяща е при коморбидни пациенти с полиатроза. Включва бани с термални минерални води или серни бани.
 • Биомеханични интервенции — при пациенти с гонартроза може да се прилага ставна имобилизация с цел редуциране на болевия синдром.
 • Подкрепящи средства, например като използването на бастуни и патерици — основава се на щадящият ефект при ходене, като резултат намалява болката и ставната скованост
 • Водна или земна гимнастика — имат положителен ефект върху цялостното физическо и емоционално състояние на пациента. За съжаление ефектът им е краткосрочен.
 • Контрол на теглото при затлъстяване, хормоналната терапия при менопауза, както и на другите придружаващи заболявания при коморбидни пациенти.

Фармакологичната терапия се прилага към коректен хигиенно — диетичен режим. Терапевтични средства са:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства — пер ос приемът на нестероидни противовъзпалителни средства се препоръчва да бъде съчетана с гастропротекция.
 • Вътреставно амплициране на кортикостероиди.
 • Вътреставно амплициране на хиалуронова киселина — редуцира се болката и се подобрява физическият капацитет.
 • Глюкозамини — подобрява симптоматичната изява.
 • Компреси — целят намаляване на регионалния оток.

Прилагат се и средства, които предпазват ставните хрущяли от увреждане в ранните фази на заболяването. Тези лекарствени препарати са Румалон, Артепарон, Дона 200-S, като се приемат по схема, дозирана от лекар. При наличие на статични аномалии, оперативното лечение трябва да започне рано за коригиране на осите на натоварването. В напреднали случаи се прилага ендопротезиране на колянната става (поставя се изкуствена колянна става). След оперативната интервенция се прилага строго дозирана индивидуална физиотерапия.

3.6, 35 гласа

ВИДОВЕ Гонартроза [артроза на колянната става] МКБ M17

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Гонартроза [артроза на колянната става] МКБ M17

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Гонартроза [артроза на колянната става] МКБ M17

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Гонартроза [артроза на колянната става] МКБ M17

БИБЛИОГРАФИЯ


Практическо ръководство по ревматология; допълнение 1; Под редакцията на проф. Рашо Раков

Основи на ортопедията и травматологията; Дейвид Дж. Денди, Денис Дж. Едуарс; част 3- ортопедични забиолявания

Клиника на вътрешните болестти, под редакция на проф. д-р Кънчо Кънев,дмн том 3
Атлас по анатомия на човека; Р.Д Синелников, Я.Р Синелников, А.Я Синелников

https://www.nursing.umn.edu/research/research-projects/knee-osteoarthritis-study

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътекиЗаболявания (МКБ)СпортНовиниЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияСнимкиСпециалисти