Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение с хиалуронова киселина Лечение с храни и хранителни добавки

Лечение с хиалуронова киселина

Лечение с хиалуронова киселина - изображение

С напредване на възрастта все повече структури в организма показва белези на дегенеративни изменения, обикновено с необратим характер.

Най-големите издайници в това отношение са кожата (особено кожата на лицето, шията и ръцете, както и устните), измененията в стойката и походката, резултат от дегенеративни процеси в ставния апарат, както и зрителните увреждания, причина за корекция на зрението или необходимост от хирургична намеса.

Всички тези промени са резултат от действието в продължение на дълги години на различни увреждащи фактори, като например вредни навици (тютюнопушене, системна консумация на спиртни напитки), нездравословно хранене, ниска физическа активност, наличие на подлежащи заболявания, прием на медикаментозни средства и други.

Протективните фактори в организма, отговарящи за добрия и здрав вид на тъканите и структурите с времето намаляват значително, като при липса на своевременни мерки е възможно преди навършване на петдесетия си рожден ден да изглеждаме (и да се чувстваме) с поне десетина години по-възрастни (и състарени).

Съвременната медицина е фокусирала усилията си в тази област, разработвайки различни средства за намаляване на безпощадното влияние на времето върху външния ни вид и здравословния ни тонус.

Истинско откритие и универсален агент в борбата със стареенето е небезизвестната хиалуронова киселина.

Своята широка популярност в козметичната индустрия (и не само) субстанцията дължи на задълбочените изследвания в областта, доказващи наличието на хиалуронова киселина като естествен компонент в редица структури и тъкани на организма, главно епителна, нервна и съединителна и нейното участие в поддръжката на активността на множество физиологични процеси във въпросните структури.

Хиалуронова киселина

Какво представлява хиалуроновата киселина?

По химическа структура субстанцията представлява въглехидрат, по-конкретно мукополизахарид. Класифицира се като глюкозаминогликан и е съставена от повтаряща се последователност от две модифицирани прости захари, а именно глюкуронова киселина и N-ацетил глюкозамин.

Тя е изключително хидрофилна (водолюбива), като в някои структури, като кожата например, може да задържи многократно теглото си във вода.

Организмът ни произвежда ежедневно малки количества хиалуронова киселина, като човек с тегло около 70 килограма съдържа в тялото си приблизително 15 грама от субстанцията, повече от една трета от които са концентрирани в кожата.

За съжаление нейният плазмен полуживот (времето, за което се отстранява от организма) е изключително кратък, от порядъка на един до три дни в зависимост от съответните структури (например в кожата нейният полуживот е в рамките на 24 часа).

Способността на организма да произвежда ежедневно достатъчни количества от субстанцията намалява с времето, поради което е необходим допълнителен прием.

Хиалуроновата киселина може да бъде открита под различни форми за приложение, главно:

 • козметични средства за локална употреба: под формата на монопрепарат или в комбинация с други субстанции като крем, серум, лосион, балсам за устни, обикновено съдържащи субстанцията в концентрация между 0,1 и 0,4 процента
 • медикаментозни средства за локална употреба: в състава им влиза освен хиалуронова киселина и различни противовъзпалителни средства за намаляване на болките в ставите или при употреба при изгаряния, рани, възпаления по кожата
 • в инжекционна форма: парентерално се прилага задължително от специалист, като е възможно подкожно приложение (за подмладяване вида на кожата, за уголемяване на устните), както и вътреставно приложение (при артрит и ставни заболявания)
 • под формата на хранителна добавка: перорално субстанцията се прилага при увреждания на ставния апарат, очите (синдром на сухо око) и за възвръщане на младежкия вид на кожата

Форми на приложение на хиалуроновата киселина

Биологични функции на хиалуроновата киселина

Приложена за първи път през 1942 година в кулинарията, като заместник на яйчния белтък при производството на тестени вкуснотии, хиалуроновата киселина извървява дълъг път, като с годините се доказват нейните многобройни и разнообразни функции за целия организъм.

Субстанцията се открива (и е широко застъпена) в човешкия организъм, предимно в кожата, сухожилията, ставите, хрущялната тъкан, очите, синовиалната течност, кръвоносните съдове, белите дробове и дори в простатата.

Основните биологични функции на молекулата в организма включват:

 • осигуряване на оптимална хидратация и овлажняване на структурите на кожата, очите, ставния апарат
 • стимулиране продукцията на колаген
 • подобряване еластичността на кожата
 • укрепване на ставите и хрущяла
 • ускоряване на възстановителните процеси и намаляване на времето, необходимо за зарастване на различни кожни и лигавични наранявания
 • намаляване последствията, нанесени в резултат от оксидативния стрес и свободните кислородни радикали
 • намаляване на щетите в резултат от пагубното действие на ултравиолетовата радиация и различни хормонални промени, като например последствията от намалението нивата на естроген, водещи до разрушаване и значително намаляване нивата на колаген и съответно поява на бръчки, сухота в очите, болки в ставите
 • силен антиоксидант
 • известна антибактериална активност
 • регулиране на активността на някои противовъзпалителни медиатори, като по този начин проявява противовъзпалителен ефект
 • участие в клетъчната сигнализация между редица молекули и посредници
 • повишение на индивидуалната имунологична резистентност и защитни сили

Биологични функции на хиалуроновата киселина

Показания за лечение с хиалуронова киселина

Многобройните ефекти на субстанцията са причина за нейното широко приложение в медицината и козметичната индустрия. Намира приложение предимно в направления като дерматология, офталмология (очни болести), ревматология.

Необходими са мащабни (включващи голям брой пациенти) задълбочени клинични проучвания за доказване ефективността на молекулата при чернодробни увреждания, новообразувания, заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната система, тъй като към този етап нейното приложение при подобни състояния е изцяло хипотетично. 

Показания за лечение с хиалуронова киселинаС доказана ефективност и безопасност хиалуроновата киселина се прилага за намаляване на щетите, нанесени от времето върху кожата, ставния апарат и очите.

 Препоръчителните дневни дози варират в изключително широки граници в зависимост от състоянието на пациента, наличието на вредни навици, тежестта на пораженията и редица други фактори, като най-често дозите са от порядъка на 30 до 300 милиграма дневно при хранителните добавки за перорална употреба.

 • Противодействие срещу признаците на стареене на кожата

С напредването на възрастта жените (а и много мъже) се опитват по всевъзможни начини да заличат белезите на времето, като най-големите издайници са кожата около очите, шията, около устата, устните.

Почитателите на инвазивните козметични процедури вероятно познават благотворния ефект на дермалните филъри с хиалуронова киселина, които водят до моментални резултати с постигане на желания ефект.

За тези, които не биха се подложили на подобна манипулация по една или друга причина (страх от игли, липса на достатъчно добър специалист, финансови затруднения), могат да открият огромно разнообразие от всевъзможни козметични средства с основна съставка хиалуронова киселина.

Безценният компонент хидратира сухата кожа, премахва неприятните тъмни кръгове и торбички под очите, намалява загубите на вода от кожата.

След редовна употреба в рамките на две до четири седмици са налице видими ефекти, изразяващи се в намаляване на фините линии и бръчки, освежаване на кожата и младежки вид.

Допълнително хиалуроновата киселина може да бъде открита и в състава на козметични средства, предназначени за грижа за устните. През зимата устните са изложени на изсушаващото действие на студа, докато през лятото понасят пагубния ефект на слънчевите лъчи, като хиалуроновата киселина осигурява намаляване на уврежданията и оптимално овлажняване.

Намаляване признаците на стареене на кожата

 • При наранявания и изгаряния по кожата

Поради своя хидратиращ, противовъзпалителен и антибактериален ефект субстанцията намира приложение като активна съставка в редица продукти срещу кожни рани, язви, ухапвания от насекоми, изгаряне, възпаление. Води до ускоряване на процесите на зарастване и възстановяване, подобрява трофиката (храненето) на структурите, хидратира и намалява напукването и кървенето.

 • Ставни заболявания

Тъй като хиалуроновата киселина е естествен компонент в състава на костно-ставните структури (кости, стави, сухожилия, хрущялна тъкан, вътреставна течност) нейното приложение при различни увреждания на опорно-двигателния апарат е напълно логично, с висока ефективност и безопасност.

В зависимост от състоянието на пациентите и тежестта на техните оплаквания субстанцията се прилага перорално (под формата на хранителна добавка) или вътреставно (инжекционен разтвор) в достатъчно високи концентрации.

Хиалинният хрущял е изграден от хиалуронова киселина и покрива краищата на костите, предпазвайки ги от увреждания в резултат от търкане. Синовиалната мембрана, формираща покритието между две взаимодействащи си кости и продуцираща синовиална течност, също съдържа хиалуронова киселина.

По тази причина не е изненада фактът, че приложението на субстанцията при лица с различни увреждания на ставния апарат (артрит, остеоартрит, дегенеративни увреждания) води до облекчаване на болката, намалява сковаността и подобрява движението.

За постигане на оптимален ефект често се препоръчва комбинация от хиалуронова киселина и глюкозамин. Докато хиалуроновата киселина осигурява адекватната хидратация и участва като интегрален компонент в ставните структури, то глюкозаминът способства за формиране на хрущялната тъкан, повишава силата и здравината на структурите и в допълнение стимулира продукцията на ендогенна хиалуронова киселина.

Подробна информация може да намерите в раздел Лечения:

 Приложение на хиалуронова киселина при ставни заболявания

 • Увреждания на очите

Вътреочната течност е поредната структура, пример за богатото разпространение на хиалуроновата киселина в организма. С напредване на възрастта настъпват различни увреждания на очните структури (оксидативен стрес от ултравиолетовата радиация, катаракта, увреждания на роговицата и ретината).

Приложението на хиалуронова киселина под формата на капки или гел за очи подобрява хидратацията на очните структури, а преди и след хирургични интервенции в областта на окото (трансплантация на роговица, при катаракта, интервенции на ретината) субстанцията се прилага вътреочно за постигане на оптимален ефект.

При синдром на сухо око

Въпреки високия профил на безопасност на хиалуроновата киселина се препоръчва предварителна консултация със специалист.

При избора на добавки за перорална употреба в зависимост от вашите оплаквания и подлежащи заболявания може да потърсите доверен комбиниран продукт. Дермалните филъри, вътреставното и вътреочното приложение на субстанцията се извършват само от специалист с доказан опит в областта.

Рискове при употребата на хиалуронова киселина

Не се препоръчва прием на добавки, съдържащи хиалуронова киселина от бременни жени и кърмачки, поради недостатъчната информация за безопасността на субстанцията при тези групи пациенти.

При наличие на свръхчувствителност към яйца и някои други хранителни продукти е необходима консултация със специалист за безопасността на приема на добавката, тъй като са възможни алергични прояви.

При пациенти, приемащи антикоагуланти (варфарин, аценокумарол) и тромбоцитни антиагреганти (аспирин) не се препоръчва употребата на хиалуронова киселина, поради риск от кървене.

Употребата на пероралните форми не крие рискове от развитие на странични ефекти. Инжектирането в кожата и вътреставно само по себе си крие рискове по отношение на изправността на извършване на манипулацията, спазване на принципите за антисептика.

Възможно е след процедурата поява на болка в областта на инжектирането, зачервяване, подуване, които обикновено отшумяват в рамките на няколко часа до няколко дни.

В случай на поява на нежелани реакции задължително се обърнете към специалист.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова 

Още по темата:

5.0, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение с хиалуронова киселина

БИБЛИОГРАФИЯ

https://draxe.com
http://www.webmd.com
https://www.hyalogic.com
https://en.wikipedia.org
https://intothegloss.com
https://www.victoriahealth.com
http://www.allure.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноИсторияЗдравни съветиНовиниНаучни публикацииВидеоПсихологияИнтервютаНормативни актовеХранене при...ОрганизацииАлт. медицинаКлинични пътекиИзследванияБотаникаСпециалистиАнкетиЛайфстайлСнимкиСпортПроизводителиОткрития