Начало Медицинска енциклопедия Лечения Противопоказания за прием на аспирин Медикаментозно лечение

Противопоказания за прием на аспирин

Противопоказания за прием на аспирин - изображение

Противопоказания за прием на аспирин при конкретни заболявания и състояния

Противопоказания за прием на аспирин в комбинация с ибупрофен или друго НСПВС

Противопоказания за прием на аспирин в комбинация с някои медикаменти

Противопоказания за прием на аспирин от деца и тийнейджъри

Противопоказания за прием на аспирин при бременност и кърмене

Противопоказания за прием на аспирин в комбинация с алкохол

 

Аспирин е често използван медикамент с широко приложение. Въпреки полезното му действие, има и някои сериозни противопоказания за прием на аспирин, които налагат избягването му.

Аспиринът се отнася към група от лекарства наречени салицилати. Той действа, като стопира производството на някои естествени вещества, които причиняват треска, болка, подуване и кръвни съсиреци.

Използва се за облекчаване симптомите на ревматоиден артрит, остеоартрит, системен лупус еритематодес и някои други ревматологични заболявания.

Без рецепта аспирин се използва за понижаване на температурата и облекчаване на лека до умерена болка при главоболие, менструални периоди, артрит, настинки, зъбобол и болки в мускулите. Използва се и за предотвратяване на нови сърдечни пристъпи при хора, които са имали сърдечен удар в миналото или които имат стенокардия (гръдна болка, която се проявява, когато сърцето не получава достатъчно кислород).

Като превантивна мярка се приема, с цел да се предотвратят исхемични инсулти или микро-инсулти при хора, които вече са претърпели такива.

Аспиринът обаче няма ефективност срещу хеморагичните инсулти.

Аспирин се предлага и в комбинация с други лекарства като антиациди, болкоуспокояващи, както и медикаменти, предписвани при кашлица и простуда.

По-подробна информация за този медикамент може да намерите:

Противопоказания за прием на аспирин при конкретни заболявания и състояния

При лечение на някои заболявания, при които има риск от кръвотечение и възможност от влошаване на състоянието е необходимо избягване на аспирин.

Не трябва да се използва аспирин, при нарушения в кръвосъсирването, като хемофилия.

Изключително опасно е приложението при история на стомашни или чревни кръвоизливи.

Приемът на аспирин трябва да се избягва при следните заболявания и състояния:

 • гастрит;
 • язвена болест;
 • дисфункционални маточни кръвотечения;
 • алергия към аспирин;
 • звънене в ушите (тинитус);
 • преди хирургични интервенции (поради риск от прекомерно кървене);
 • триадна астма (синдром на Видал);
 • болест на Крон - има данни от някои проучвания, че приемът на аспирин влошава заболяването;
 • астма или сезонни алергии;
 • заболяване на черния дроб;
 • бъбречно заболяване;
 • високо кръвно налягане;
 • застойна сърдечна недостатъчност;
 • подагра;
 • назални полипи;
 • неинфекциозен колит;
 • остър обструктивен ларингит (круп);
 • епиглотит;
 • херпес-вирусен гингивостоматит;
 • фаринготонзилит.

Ако имате някое от заболяванията, изброени горе е препоръчително избягването на аспирин.

Противопоказания за прием на аспирин в комбинация с ибупрофен или друго НСПВС

Редовната употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) може да увеличи риска кървене, което ги прави неподходящи за комбинация с аспирин.

Ако се налага да приемате ибупрофен или друго нестероидно противовъзпалително лекарство и аспирин, е желателно да има по-голям диапазон от време между отделните медикаменти.

Ако имате нужда само от една доза ибупрофен, вземете го

 • осем часа преди или 30 минути след аспирина.

Ако се налага да приемате ибупрофен или други нестероидни противовъзпалителни средства по-често, говорете с лекуващия лекар за алтернативи на лекарствената терапия, които не налагат ежедневен прием на аспирин.

Противопоказания за прием на аспирин в комбинация с някои медикаменти

Ако вече приемате антикоагуланти, като варфарин, дабигатран или ривароксабан, за друго състояние, съчетаването им с аспирин може значително да увеличи риска от сериозни усложнения и поява на вътрешни кръвоизливи.

Въпреки това, някои състояния позволяват съчетаването на ниска доза аспирин с варфарин, като изкуствени сърдечни клапи за вторична превенция на инсулт. Но тази терапия винаги трябва внимателно да се обсъди с лекуващия лекар.

Други лекарства и билкови добавки също могат да повишат риска от кървене. Лекарствата, които могат да взаимодействат с аспирин включват:

Приемът на някои хранителни добавки също може да увеличи риска кървене. Те включват:

Противопоказания за прием на аспирин от деца и тийнейджъри

Аспиринът не бива да се дава на деца под 16-19 годишна възраст, поради опасност от развитието на синдром на Рей - изключително застрашаващо заболяване, което протича в увреждане на черния дроб и оток на мозъка. Често изхода е фатален.

Рискът е особено голям за децата, които са приели аспирин при наличие на висока температура или други симптоми на вирусно заболяване, като грип или варицела.

Прочетете още:

Никога не давайте на Вашето дете аспирин, освен ако лекуващия лекар на детето не го е предписал, преценяйки всички рискове!

Парацетамол и ибупрофен са медикаменти, които са изключително ефективни при висока температура и много по-подходящи за прием от малки деца.

Има някои заболявания, като ювенилен ревматоиден артрит или болест на Кавазаки, които налагат приема на аспирин, дори и при малки деца, като част от лечението. Но в тези случаи лекуващия лекар, предписал аспирин, следи отблизо детето за странични ефекти.

Противопоказания за прием на аспирин при бременност и кърмене

Приемът на аспирин може да нанесе сериозни вреди върху сърцето за развиващия се фетус по време на бременност или да бъде причина за твърде ниско телесно тегло при раждане.

Приема на аспирин по време на ранна бременност повишава риска от настъпване на спонтанен аборт.

Някои изследователи смятат, че приемането на аспирин в дози за възрастни по време на бременността може да повиши риска от отлепване на плацентата.

Възможни са и други опасни ефекти, поради което аспирин не бива да се приема по време на бременност или при планиране на евентуална бременност.

Аспиринът може да премине в кърмата и може да навреди на кърменото бебето. Затова трябва да се избягва аспирин по време на кърмене или при наложителен прием на аспирин, кърменето трябва да се преустанови.

Противопоказания за прием на аспирин в комбинация с алкохол

Ако приемате аспирин, избягвайте да пиете алкохолни напитки!

Редовната и особено прекомерната употреба на алкохол уврежда значително стомашно-чревната лигавица. Това, съчетано с приема на аспирин повишава значително риска от кървене в стомаха.

Избягвайте приема на аспирин на празен стомах, тъй като това може да предизвика киселини в стомаха.

Още по темата:

4.4, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Противопоказания за прием на аспирин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияХранене при...ИсторияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаАлт. медицинаСнимкиНовиниРецептиВидеоЛайфстайлФизиологияНаучни публикацииПсихологияНормативни актовеИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиИзследванияСпециалистиАнкетиСпорт