Начало Медицинска енциклопедия Лечения 5 рискови лекарствени комбинации

5 рискови лекарствени комбинации

5 рискови лекарствени комбинации - изображение

В днешно време почти всеки човек приема някакъв вид медикаменти с различна цел.

Най-често са ни необходими за лечение на конкретно заболяване, но също и за профилактика от развитие на болестни състояния, за облекчаване на болката, за предпазване от нежелана бременност.

Рядко ни прави впечатление, че приемаме повече от два различни медикамента дневно, заслепени в заблудата, че лекарствата единствено лекуват и не могат да ни навредят.

Описват се редица случаи, при които в резултат от едновременната употреба на няколко различни лекарствени средства пациентът стига в крайна сметка до спешния кабинет.

Рискове от прием на повече от 2 лекарстваВъзможно е развитие на различни по тежест нежелани ефекти, от леки признаци на отравяне до тежки, застрашаващи живота състояния.

Много често своеволното комбиниране на различни медикаменти води до промяна в ефекта им.

При засилване на техния основен ефект е възможно развитие на токсични прояви, докато намалението на ефекта им се асоциира с прогресия на съответното заболяване и повишен риск от развитие на усложнения, свързани с болестта.

Често пациентите пропускат да споделят със своя лекуващ лекар, че приемат определени медикаменти без рецепта (хранителни добавки, обезболяващи, средства за коригиране на определени показатели, като например повишен холестерол), в резултат от което е възможно развитие на сериозни нежелани ефекти.

Особено опасни взаимодействия могат да възникнат при комбиниране на различните средства за лечение на сърдечно-съдови заболявания, антибиотици и контрацептиви с други безобидни на пръв поглед препарати.

Обърнете внимание на следните 5 рискови лекарствени комбинации:

Рискови лекарствени комбинации с кумаринови антикоагуланти1. Кумаринови антикоагуланти (най-често изписваният препарат в България от тази група е аценокумарол) в комбинация с:

Кумариновите или наричани още орални антикоагуланти са едни от най-често използваните средства сред пациентите с различни форми на венозна тромбоза.

В някои случаи, например след прекаран инфаркт на миокарда, се налага доживотен прием на тези лекарствени средства.

Много препарати повлияват усвояването и метаболизма на аценокумарол, като водят до промяна в неговия антикоагулантен ефект.

При засилване на ефекта, например след прием на нестероидни противовъзпалителни средства, антибиотици и химиотерапевтици, се наблюдава значително повишен риск от развитие на кръвоизлив.

При намаляване на антикоагулантния ефект, като например след употреба на левотироксин, витамин К, съществува многократно по-висок риск от развитие на тромбоза.

2. АЦЕ инхибитори (най-често използваните в клиничната практика са еналаприл, лизиноприл, периндоприл, рамиприл) в комбинация с:

Рискови лекарствени комбинации с АЦЕ инхибиториАЦЕ инхибиторите са често използвани медикаменти в терапията на пациенти с артериална хипертония и исхемична болест на сърцето.

Приемат се продължително време и често сами по себе си водят до различни по тежест нежелани ефекти.

Комбинирането им с препарати, съдържащи калий, води до значителен риск от развитие на хиперкалиемия и свързаните с нея увреждания, вариращи от мускулна слабост, гадене, изтръпване и умора до забавяне на сърдечния ритъм и спиране на сърцето в диастола.

Антиацидите водят до намаление на плазмената концентрация на АЦЕ инхибиторите, а нестероидните противовъзпалителни средства са причина за намаление на антихипертензивния им ефект.

Едновременната им употреба е причина за наличие на високо кръвно на фона на медикаментозна антихипертензивна терапия, което от своя страна може да стане причина за ненужна смяна на терапията или повишение на дозите.

3. Перорални контрацептиви в комбинация с:

Рискови лекарствени комбинации с перорални контрацептивиЗа предпазване от нежелана бременност все повече жени се доверяват на пероралните контрацептиви, но трябва да имат предвид някои особености в тяхната активност при употребата им с други медикаменти.

Редица антибиотици намаляват ефекта на тези препарати, което увеличава риска от нежелана бременност.

Антикоагулантите и кортикостероидите увеличават страничните ефекти на противозачатъчните, което клинично се проявява най-често с депресивни епизоди, емоционална лабилност, промяна в теглото, риск от хеморагии.

Не се препоръчва употребата на перорални контрацептиви при пушачи, тъй като се повишава рискът от развитие на тромбози.

4. Тетрациклини (тетрациклин, доксициклин) в комбинация с:

  • антиациди
  • храни и лекарства, съдържащи калциеви, магнезиеви, алуминиеви и железни йони

Рискови лекарствени комбинации с антибиотициТетрациклините са широко използвани антибиотични средства, тъй като са ефективни срещу много микроорганизми.

При продължителен прием се наблюдава изразена хепатотоксичност, отлагане в кости, зъби и нокти, фотосенсибилизация.

Едновременният прием с антиациди и храни и лекарства, съдържащи дву- и тривалентни катиони (млечни храни, зеленолистни зеленчуци, хранителни добавки) води до формиране на неразтворими хелатни комплекси и повишен риск от токсични прояви.

Необходим е интервал от поне два часа между приема на антибиотика и съответните агенти и храни.

5. Едновременен прием на бактерицидни и бактериостатични противомикробни средства:

Бактерицидните антибиотици, каквито са например аминогликозиди, пеницилини, цефалоспорини, водят до убиване на микроорганизмите, докато бактериостатичните средства (макролиди, тетрациклини) потискат размножаването им.

Комбинирането им води до изразен антагонизъм и липса на ефект, както и повишен риск от нежелани лекарствени ефекти.

Винаги се консултирайте с Вашия лекар относно медикаментите, които приемате!

Тези 5 рискови лекарствени комбинации се срещат широко в клиничната практика, поради високата честота на сърдечно-съдовите заболявания, болестите с инфекциозна етиология и свободното използване на редица обезболяващи средства.

Необходимо е повишаване на здравната култура на населението и информиране на пациентите за нежеланите лекарствени взаимодействия.

5.0, 15 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияИсторияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиДиетиХранене при...ЛайфстайлРецептиСпортСнимкиАлт. медицинаВидеоБотаникаТестовеПсихологияНормативни актовеАнкетиСпециалистиПроизводителиАптекиОрганизацииСоциални грижиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография