Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Лечения Витамин К Лечение с храни и хранителни добавки

Витамин К

от 30 авг 2018г., обновено на 08 дек 2022г.
Автор: Мариета Георгиева
Витамин К - изображение
  • Инфо
  • Заболявания
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Заболявания
Продукти
Коментари
Свързаност

1. Разновидности на витамин К

2. Какви полезни ефекти има витамин К за здравето?

3. Дозировка на витамин К

4. Недостиг на витамин К в организма

5. Как да си набавим витамин К чрез храната?

  • Отлични източници на витамин К1
  • Отлични източници на витамин К2

6. Противопоказания за прием на витамин К

7. Губи ли се витамин К при преработката на хранителните продукти, в които се съдържа?

8. Взаимодействие на витамин К с други витамини

 

Витамин К е мастно-разтворим витамин, поради което нашите тела го съхраняват в мастната тъкан и черния дроб. Той е най-известен с ролята си в съсирването на кръвта и предотвратяване на прекомерното кървене.

Витамин К е от съществено значение за изграждането на здрави кости, предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, взема участие в различни телесни процеси. Той е важна добавка към витамин Д и калция, необходима за пълноценното им усвояване.

За съжаление обаче, ролята на витамин К за цялостното здраве на организма често се пренебрегва и хората рядко проследяват дали приемат достатъчно количество от него.

Реално, витамин К не е едно химично вещество, а по-скоро група химически сродни витамини, които се назовават с общото име „витамин К“. Всички видове на витамин К са известни в биохимията като нафтоквинони (naphthoquinones).

Разновидности на витамин К

Съществуват 3 форми на витамин К:

  • Витамин К1, филоквинон, който се намира естествено в определени растителни храни;
  • Витамин К2, менаквинон, който се синтезира от определени бактерии в храносмилателния тракт и се доставя чрез консумация на определени храни с животински произход или ферментирали храни;
  • Витамин К3, менадион, е синтетична форма, която не е особено препоръчителна за прием поради опасност от токсичност.

От своя страна витамин K2 може да бъде разделен на две допълнителни подкатегории, наречени:

  • MK-4 (менаквинон-4), форма с къса верига на витамин K2, съдържащ се в храните от животински произход;
  • МК-7 (менаквинон-7), по-дълговерижна форма, съдържаща се във ферментиралите храни (получена от бактерии, в хода на процеса ферментация).

Освен това, много различни видове бактерии в червата ни могат да произвеждат витамин К, под формата на менаквинони. Последните данни сочат, че произвежданият ендогенно (в човешкия организъм) витамин К не играе съществена биологична роля, а по-важно е количеството на витамина, което приемаме екзогенно. Усвояването му изисква наличие на жлъчни соли.

Какви полезни ефекти има витамин К за здравето?

Полезни ефекти на витамин К

Витамин К има редица ползи за човешкия организъм. Той спомага за:

  • нормалното съсирване на кръвта;
  • заздравява костите, като по този начин предпазва от фрактури;
  • оказва благоприятно въздействие върху артериите и ги предпазва от калцификация;
  • предпазва костите от загуба на костно вещество по време на постменопаузата.

Има данни, които сочат, че витамин К играе важна роля в предотвратяване развитието на рак на черния дроб и на простатата.

Витамин К може да играе роля в превенцията и/или лечението на следните заболявания:

  • костни фрактури,
  • хронични чернодробни заболявания,
  • муковисцидоза,
  • атеросклероза,
  • болест на Алцхаймер,
  • възпалителни заболявания на червата,
  • рак на черния дроб,
  • рак на панкреаса,
  • камъни в бъбреците,
  • гадене и повръщане по време на бременност,
  • остеопения (загуба на костна тъкан),
  • остеопороза (намалена костна минерална плътност),
  • инфекциозни заболявания, като пневмония,
  • деменция,
  • поява на кариес и други дентални проблеми,
  • сърдечно-съдови заболявания,
  • подпомага лечението с антикоагуланти.

Витамин К подпомага нормалното кръвосъсирване

Витамин К участва в процеса на кръвосъсирване, като осигурява нормална продукция на факторите от протромбиновия комплекс II, VII, IX и X и специфични антитромбини - протеин C и протеин S. По този начин той се включва в синтеза на 13 протеина, които участват в процеса на съсирване на кръвта.

Дефицитът на витамин К довежда до непълноценно синтезиране на витамин К-зависими фактори на коагулацията.

Предпазва костите от отслабване или счупване

Предпазва костите от отслабване или счупванеВръзката на витамин К със здравето на костите е сравнително добре проучена, поради което се очертава като важен хранителен елемент за костния апарат. Най-убедително е изследване, чиито резултати показват, че когато се консумира в достатъчни количества витамин К, човек е защитен от фрактури. И обратно - при пациенти с дефицит на витамин К съществува сериозен риск от чести и лесно появяващи се счупвания.

Механизъм на действие

Тези ползи от витамин К се дължат на два основни механизма:

  • Първият механизъм за осъществяване на тази отговорна функция на витамин К е чрез повлияване на остеокластите. Остеокластите са клетки, които са отговорни за деминерализацията на костите и освобождаването на минерали от тях, които са нужни за осъществяване и на други функции в човешкия организъм. Но прекалено многото остеокласти предизвикват абнормена деминерализация на костите, което ги прави лесно чупливи. Витамин К участва в регулацията на образуването на нови остеокласти, като не позволява прекомерната им синтеза. Освен това се предполага, че витамин К участва в процесите на апоптоза на остеокластите. Апоптозата е процес на самоунищожаване на клетките чрез програмирана клетъчна смърт.
  • Вторият механизъм, по който витамин К, под формата на менаквинон, участва в поддържането на нормалната минерална плътност, е чрез повлияването на специален протеин. За да бъде ефективен този костен протеин, наречен остеокалцин, той трябва да бъде преобразуван чрез процеса карбоксилиране. Карбоксилираният остеокалцин се измерва в кръвта и служи като индикатор за минералната плътност на костите. Когато е в намалена концентрация, това е доказателство за намалена костна плътност. Благодарение на менаквинона се увеличават процесите на карбоксилация и по този начин се поддържа нормална костна плътност, вследствие на което се предотвратяват фрактурите на костите.

Превенция на остеопорозата

Освен това, при жени след менопауза, при които започва процес на загуба на костна тъкан, приемът на достатъчно количество витамин К оказва предпазващо действие от бъдещи фрактури.

Превенция на сърдечно-съдови заболявания

Превенция на сърдечно-съдови заболяванияВитамин К предпазва от калцирането на кръвоносните съдове и сърдечните клапи, отново с помощта на процеса карбоксилиране, в който участва като помощник.

Калцификацията е един нежелан процес, който се характеризира с натрупване на калциеви кристали по стените на кръвоносните съдове и клапите на сърцето. Предотвратяването на този процес се осъществява с помощта на специален протеин MGP, който трябва да бъде в неговата карбоксилирана форма, за да бъде ефективен. Този специален протеин пречи на отлагането на калциеви кристали в стените на съдовете и по този начин с помощта на витамин К участва в превенцията на процесите на калцификация. По този начин витамин К се оказва изключително полезен за поддържане на нормалната функция на кръвоносните съдове и клапи, запазвайки тяхната еластичност и нормално функциониране.

Други функции на витамин К

Предполагат се други полезни ефекти на витамин К, които учени все още изследват:

  • Витамин К намалява оксидативния стрес,
  • Ограничава възпалението,
  • Подобрява функцията на нервната система.

Прочетете още:

»Физиологично значение на витамин К

Дозировка на витамин К

Възрастните организми се нуждаят от около 0.001мг на ден витамин К за всеки килограм телесно тегло.

Например човек, който тежи 65 килограма, ще има нужда от около 0.065мг на ден витамин К, а човек, който тежи 75 кг, ще се нуждае от 0.075 mg на ден.

Като средни стойности се приемат:

  • 0.080мг от витамина за жените и
  • 0.120мг за мъжете.

Недостиг на витамин К в организма

В някои случаи се наблюдава недостиг на витамин К, което може да има сериозни последствия за организма. За да се избегнат негативните ефекти на дефицита, се налага допълнителното внасяне на витамин К в организма, което (в зависимост от конкретното състояние) може да стане под формата на таблетки или инжекционно.

Симптоми за недостиг на витамин К

Недостигът на витамин К може да има различни индикации, като например:

  • нарушено нормално кръвосъсирване с много продължително кръвотечение след нараняване,
  • обилно менструално кръвотечение,
  • кървене от венците и от гастроинтестиналния тракт,
  • наличие на кръв в урината,
  • кървене от носа,
  • анемия,
  • остеопороза,
  • остеомалация,
  • калциране на кръвоносните съдове или сърдечните клапи,
  • чести костни фрактури или намаляване на костното вещество.

Прочетете още:

»Недоимък на витамин К

Здравословни проблеми, водещи до недостиг на витамин К

Съществуват редица здравословни проблеми, които може да доведат до недостиг на витамин К, като например:

  • възпалителни заболявания на червата,
  • рак на черния дроб,
  • улцерозен колит,
  • цьолиакия,
  • нарушена резорбция в червата,
  • намаляване размера на червата,
  • поради чревна резекция,
  • нарушена функция на панкреаса,
  • нарушена функция на черния дроб,
  • нарушена функция на жлъчката,
  • булимия,
  • болест на Крон,
  • кистозна фиброза.

Пациентите с тези заболявания не могат да си набавят достатъчно количество витамин К чрез храната и имат нужда от прием на добавки и/или инжекции.

Медикаменти, водещи до недостиг на витамин К

Медикаменти, водещи до недостиг на витамин КУпотребата на някои медикаменти може да доведе до дефицит на витамин К. Причината за това е, че някои медикаменти унищожават нормалната чревна микрофлора, а когато липсват бактериите, които синтезират витамин К, както и тези, които го усвояват от храната, концентрациите му в организма намаляват значително.

Такива медикаменти са:

  • антибиотици,
  • сулфонамиди,
  • салицилат съдържащи лекарства,
  • медикаменти за редуциране на холестерола.

Посочените негативни ефекти се проявяват предимно при по-продължителен прием на конкретните медикаменти - над 10 дни.

При употребата на такива лекарства е препоръчително да се консултирате с лекар и да добавите към диетата си повече храни, които съдържат витамин К и пробиотици.

Прочетете още:

»Пробиотици

Как да си набавим витамин К чрез храната?

Най-добрият източник на витамин К е храната. За целта трябва да се цели спазването на разнообразна и добре балансирана диета.

Отлични източници на витамин К1

Източници на витамин  К1

Зеленчуци и тревисти растения:

  • спанак (включително замразен),
  • брюкселско зеле,
  • швейцарско цвекло,
  • замразени аспержи,
  • броколи,
  • зеле,
  • ряпа,
  • домати,
  • маруля,
  • краставици,
  • праз,
  • карфиол,
  • цвекло,
  • глухарче,
  • цикория,
  • салата айсберг,
  • рукола,
  • червена маруля,
  • червено зеле,
  • бамя,
  • кисели краставички;

Растителни масла:

  • зехтин,
  • соево олио,
  • сусамово масло,
  • рапично масло;

Плодове:

  • боровинки,
  • къпини,
  • малини,
  • смокини,
  • круши;

Пресни и сушени подправки:

  • пресен магданоз,
  • синап,
  • сушена мащерка,
  • градински чай,
  • риган,
  • целина,
  • къри,
  • лют червен пипер,
  • чили,
  • карамфил;

Сушени плодове:

  • боровинки,
  • круши,
  • праскови,
  • смокини,
  • касис;

Бобови:

  • зелен фасул,
  • соя.

Данните сочат, че хората, които редовно консумират поне по една салата от зелени листни зеленчуци на ден, много по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания, както и костно-ставни проблеми.

Отлични източници на витамин К2

Източници на витамин К2

Храните, които ферментират:

  • кисело зеле,
  • натто - японско соево ястие,
  • квасен хляб,
  • житна вода,
  • някои мариновани зеленчуци - когато са приготвени в класическата саламура от вода и сол;

Месо и месни продукти:

  • пилешко месо,
  • свинско месо,
  • говеждо месо,
  • салами,
  • наденички,
  • пилешки дробчета,
  • говежди черен дроб,
  • мозък,
  • бъбреци;

Други животински продукти:

  • яйца,
  • масло;

Сирена:

  • сирене крема,
  • топено сирене,
  • бри,
  • гауда,
  • синьо сирене (което се причислява по-скоро към ферментиралите храни);

Морски деликатеси:

  • стриди,
  • хайвер.

Противопоказания за прием на витамин К

Витамин К е противопоказан при:

  • пациенти, приемащи варфарин;
  • пациенти с рядкото метаболитно заболяване, наречено глюкозо-6-фосфат дехидрогеназна недостатъчност;
  • както и при проявена алергия към субстанцията.

Жени, които кърмят или са бременни, трябва да се консултират с лекуващия си лекар, преди да приемат допълнителни количества витамин К, понеже последния преминава през плацентарната мембрана и се открива в кърмата.

Губи ли се витамин К при преработката на хранителните продукти, в които се съдържа?

Груби ли се витамин К при преработка на храната?До скоро се смяташе, че всякакъв вид преработка на витамин К води до частичното му разрушаване и от там до намаляване на концентрацията му. Последните научни изследвания обаче доказват противоположната теза.

При обработката на продукти и то по-специално при варене, концентрацията на витамин К в продуктите се увеличава. Обяснението на този учудващ факт е на база на теорията за хлорофила. Според тази теория, хлорофила в растенията съдържа голямо количество витамин К, които обаче е в свързано състояние.

Затова при експерименталните опити за определяне на количеството на витамин К в растенията в суров вид, се установяват много по-малки количества. След преваряването или печенето на зеленчуците, витамин К се освобождава от хлорофила и количеството му се повишава.

Взаимодействие на витамин К с други витамини

Основно витамин К си взаимодейства с някои мастноразтворими витамини, като витамин Е, А и Д.

Взаимодействие с витамин Е

Има данни, които потвърждават антагонистичното действие на витамин Е и витамин К. При употребата на витамин Е и витамин К в комбинация се наблюдава отслабване на кръвосъсирващото действие на витамин К. Затова при комбинираното лечение с двата витамина, дозата на витамин Е не трябва да превишава 1000 милиграма. Когато дозата надвишава 1000 милиграма, витамин Е намалява съсирващите свойства на витамин К, като това може да бъде причина за масивни кръвоизливи.

Взаимодействие с витамин А

Подобно на витамин Е, витамин А също участва в инхибиране функцията на витамин К. Употребата на 10 000 IU витамин А може да предизвика състояние, известно като хипотромбинемия. Хипотромбинемията е заболяване, което се характеризира с изчерпване на фактор 2 от коагулационната система.

Изображения: freepik.com

Още по темата:
  • Coumadin Coumadin
  • Вазодилататори Вазодилататори
  • Шънт Шънт
  • Ангиопластика Ангиопластика
4.1/5 19 оценки

Заболявания, при които се прилага лечението Витамин К

  • Алкохолна болест на черния дроб
  • Болести на черния дроб
  • Други разстройства на обмяната на веществата
  • Злокачествено новообразувание на черния дроб и интрахепаталните жлъчни пътища
  • Кистозна фиброза
  • Нарушена резорбция в червата
Всички

Продукти свързани със СТАТИЯТА

СОЛГАР ВИТАМИН К2 капсули 100 мкг * 50
103.70лв.

СОЛГАР ВИТАМИН К2 капсули 100 мкг * 50

ВИРУМИН ВИТАЛ ФИЛТЪР * 120
56.30лв.

ВИРУМИН ВИТАЛ ФИЛТЪР * 120

ОСТЕОЗИН таблетки * 30
20.10лв.

ОСТЕОЗИН таблетки * 30

ЗЕЛЕНА ИНЖЕКЦИОННА ИГЛА 08 G21 * 100
10.20лв.

ЗЕЛЕНА ИНЖЕКЦИОННА ИГЛА 08 G21 * 100

ИНСУЛИНОВА ИГЛА NOVO FINE G31 6 мм * 1
0.52лв.

ИНСУЛИНОВА ИГЛА NOVO FINE G31 6 мм * 1

ЖЪЛТА ИНЖЕКЦИОННА ИГЛА 09 G20 * 100
10.20лв.

ЖЪЛТА ИНЖЕКЦИОННА ИГЛА 09 G20 * 100

Коментари към Витамин К

От сайта (1)
Напиши коментар 1 коментар
  1. Димитър Димитров 
    на 15 April 2011 в 19:09
    Написаното за витамин К е отчасти вярно. Това което е написано се отнася само за витамин К1. Витамин К2 има съвсем други функции. Известно е, че този витамин има още 13 подвидове, които се означават като МК-1, МК-2 и т.н. Най-биоактивен е МК-7. Основната му функция е да насочва отлагането на калция на \"правилните\" места-костите и зъбите, а не върху артериите, меките тъкани и сърдечните клапи. Последните достижения на науката показват, че допълнителното приемане на витамин МК-7 предотвратява образуването на плаки върху страните на артериите. В природата витамин МК-7 се намира най-вече в ферментиралите храни, а най-много в японската ферментирала соева храна НАТТО. Затова японците консумиращи натто не боледуват от сърдечно-съдови заболявания.

СТАТИЯТА е свързана към

  • Лечение с храни и хранителни добавки
  • 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
  • Хирургически дренаж
  • Естествени средства ускоряващи зарастването на счупена кост
  • Може ли да се пие вода преди кръвни изследвания?
  • Упражнения за раздвижване след счупване на лъчевата кост на типично място - в близост до китката
  • Рутин (витамин Р): полезни свойства и приложение
  • Упражнения срещу остеопороза за всеки ден
  • Тромбоцити (PLT)
  • Домашни и натурални средства срещу остеопороза
  • Отстраняване на кърлеж
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Живот с генитален херпес

преди 139 дни, 8 часа и 46 мин.

Какво представляват хлоратите: приложение и въздействие върху човешкото здраве

преди 151 дни, 18 часа и 49 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 2 дни, 12 часа и 18 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 4 дни, 4 часа и 59 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 16 дни, 11 часа и 51 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 16 дни, 18 часа и 52 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Всичко, което искате да знаете за витамините Всичко, което искате да знаете за витамините

Всичко, което искате да знаете за витамините

от 10 яну 2025г. Прочети повече
Атеросклероза Атеросклероза

Атеросклероза

от 11 юни 2024г. Прочети повече
Интимно здраве на жената - какво знаем? Интимно здраве на жената - какво знаем?

Интимно здраве на жената - какво знаем?

от 15 фев 2024г. Прочети повече
Кръвният шоколад Хематоген - полезният десерт от СССР Кръвният шоколад Хематоген - полезният десерт от СССР

Кръвният шоколад Хематоген - полезният десерт от СССР

от 15 март 2023г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ХРИСТИНА ЛОСИОН ПРИ АКНЕ 150 мл

ФЕРТИЛРЕЛАКС ЗА МЪЖЕ саше * 15 НАТСТИМ

БИОХЕРБА РАСТИТЕЛНА БОЯ ЗА КОСА HENNA ТЪМНО КАФЯВА 100 г

МАЛТИТОЛ 500 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

ГЕВОЛ MED КРЕМ-ДЕЗОДОРАНТ ЗА КРАКА 125 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АРИЛИН РАПИД песари 1000 мг * 2 DR. WOLF

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 юни 2025г. в 18:10:41

ТРИТИКО XR таблетки с удължено освобождаване 150 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 юни 2025г. в 16:12:36

БЕНАЛГИН таблетки * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 27 юни 2025г. в 16:07:25

ТРИТИКО XR таблетки с удължено освобождаване 150 мг * 30

Коментар на: Жан от 27 юни 2025г. в 16:04:52

БЕНАЛГИН таблетки * 20 ТЕВА

Коментар на: Габи от 27 юни 2025г. в 15:47:33
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival