Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Новообразувания Злокачествени новообразувания Злокачествени новообразувания с уточнена локализация, определени като първични или предполагаеми като първични, с изключение на лимфната, кръвотворната (хемопоетичната) и сродните им тъкани Злокачествени новообразувания на храносмилателните органи Злокачествено новообразувание на черния дроб и интрахепаталните жлъчни пътища

Злокачествено новообразувание на черния дроб и интрахепаталните жлъчни пътища МКБ C22

Злокачествено новообразувание  на черния дроб и интрахепаталните жлъчни пътища МКБ C22 - изображение

Черният дроб представлява паренхимен орган с много сложно устройство, съчетаващ множество метаболитни функции. Изграден е от циркулаторна система, жлъчни канали, струпване на различни типове ретикулоендотелни клетки и от хепатоцити, осъществяващи метаболитната функция на органа.
Черният дроб е разположен в десния хипохондриум (подребрие), епигастриума и от части в левия хипохондриум, тежи около 1500 гр. в обезкървено състояние. Обхванат е от фиброзна капсула и в по-голямата си част е покрит с перитонеум. Разделен е на десен и ляв лоб, като десният обхваща 70% от масата на черния дроб, а всеки сегмент от левия лоб представлява 15% от чернодробната маса.

Подробна информация за анатомично устройство на черен дроб може да прочетете при:

Злокачествено новообразувание на черния дроб и интрахепаталните жлъчни пътища представлява първичен злокачествен тумор или вторични, метастатични тумори от други органи. Ченият дроб е органа, в който метастазират най-много злокачествените процеси в организма.

Честотата на малигнените неоплазии на черен дроб варира в различните страни, като най-висока е в Африка и Югоизточна африка. Хепатоцелуларният карцином е най-честият първичен злокачествен тумор на черния дроб - 80-85%.

В епидемиологично отношение злокачествените неоплазии на черен дроб са свързани с няколко основни фактора: цироза при 60-90% от болните, като по-често малигнизира макронодуларната (постхепатитна) цироза; инфекция с хепатит В вирус до 80% в някои страни (Китай); инфекция с хепатит С вирус - до 75% в Япония; хепатотоксини - афла-токсин В.

Към злокачествените новообразувания на черния дроб се отнасят хепатоцелуларен карцином, холангиокарцином, хепатобластом, ангиосарком и други саркоми на черния дроб.

Карциномите на черния дроб бива два основни вида: хепатоцелуларен и холангиоцелуларен. Клинично се проявяват със загуба на тегло, коремно болки, безапетитие, бледост, фебрилитет, уголемен черен дроб, тежест и болки в дясна подребрена област. По-късно се развива асцит и жълтеница. Лечението е оперативно и химиотерапевтично.

Подробна информация за хепатоцелуларен карцином, холангиокарцином и други карциноми на черния дроб може да прочетете при:

Хепатобластомът е рядко срещан и се проявява в ранна детска възраст. Състои се от тъкан, наподобяваща фетални чернодробни клетки, зрели чернодробни клетки или клетки на жлъчните пътища. Заболяването най-често се диагностицира през първите три години от живота на детето.

Подробна информация за хепатобластом на черен дроб може да прочетете при:

Саркомите на черния дроб бива няколко вида: ангиосарком, миосарком, фибросарком, рабдомиосарком, злокачествен мезенхимом и лейомиосарком. Саркомите могат да протекат с масивна кръвозагуба и сепсис. Характерни симптоми за саркомите са: висока температура, вътрекоремни кръвоизливи, анемия, жълтеница, асцит, сърдечни увреждания. Лечението е предимно оперативно.

Подробна информация за саркомите на черен дроб може да прочетете при:

3.1, 9 гласа

ВИДОВЕ Злокачествено новообразувание на черния дроб и интрахепаталните жлъчни пътища МКБ C22

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Злокачествено новообразувание на черния дроб и интрахепаталните жлъчни пътища МКБ C22

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Злокачествено новообразувание на черния дроб и интрахепаталните жлъчни пътища МКБ C22

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Злокачествено новообразувание на черния дроб и интрахепаталните жлъчни пътища МКБ C22

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки