Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Коремна болка

Коремна болка

Коремна болка: усещане за дискомфорт и болезненост в областта между долната част на гърдите и слабините (коремна област). Коремната болка е симптом на голямо разнообразие от състояния и заболявания.

Тя е често явление във връзка с други симптоми, които варират в зависимост от основното заболяване. Коремната болка може да бъде съчетана с гадене, повръщане, диария, запек. Основните заболявания, които я предизвикват могат да доведат до редица усложнения, част от които са животозастрашаващи.

Коремната болка може да се дължи на:

  • Болести на храносмилателната система – остър апендицит, диария, обструкция на червата, инвагинация на червата, перфорирала пептична язва, гастроезофагеална рефлуксна болест, ентероколит, гастрит, синдром на дразнимото черво, дивертикулит, камъни в жлъчката, панкреатит.
  • Новообразувания - тумор на стомаха, маточни фиброми.
  • Отравяния и последици от външни въздействия - хранително отравяне, глад.
  • Симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина - метеоризъм.
  • Болести на черния дроб - цироза на черния дроб, чернодробен абсцес.
  • Болести на пикочо-половата система - камъни в бъбреците, камъни в уретера, пиелонефрит, предменструален синдром, киста в яйчника, салпингит, ендометриоза, тазова възпалителна болест.
  • Бременност, раждане и послеродов период - извънматочна бременност, преждевременно раждане.
  • Инфекциозни и паразитни болести - полово предавани болести.
  • Други - стрес, умора, безпокойство, алкохолна интоксикация, простуда.

В зависимост от причината, болките в корема могат да бъдат краткотрайни и да изчезнат бързо, като след алкохолна или хранителна интоксикация. Могат да бъдат повтарящи се през определен период от време, като например при хроничен панкреатит, гастроезофагеална рефлуксна болест, рак на стомаха и други.

За поставянето на диагнозата при данни за коремна болка трябва да се започне от подробно снемане на анамнеза за сегашните оплаквания и налични минали заболявания. Диагнозата може да се подкрепи от изследване на пълна кръвна картина, биохимични изследвания (показват дали коремната болка се съчетава и с дехидратация и могат да насочат към хранително или друго отравяне), изследване на урината (за изключване на заболяване на пикочната система), рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и други.

3.1, 20 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (56)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Коремна болка

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА