Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Коремна болка

Коремна болка

Коремна болка: усещане за дискомфорт и болезненост в областта между долната част на гърдите и слабините (коремна област). Коремната болка е симптом на голямо разнообразие от състояния и заболявания. Тя е често явление във връзка с други симптоми, които варират в зависимост от основното заболяване. Коремната болка може да бъде съчетана с гадене, повръщане, диария, запек. Основните заболявания, които я предизвикват могат да доведат до редица усложнения, част от които са животозастрашаващи.

Коремната болка може да се дължи на:

 • Болести на храносмилателната система – остър апендицит, диария, обструкция на червата, инвагинация на червата, перфорирала пептична язва, гастроезофагеална рефлуксна болест, ентероколит, гастрит, синдром на раздразненото черво, дивертикулит на червата, камъни в жлъчката, панкреатит, цироза на черния дроб, чернодробен абсцес, язва на дванадесетопръстника, диспепсия, болест на Крон (Crohn's disease), улцерозен колит, неинфекциозен гастроентерит и колит, запек, перитонит, токсично увреждане на черния дроб, алкохолна болест на черния дроб, чернодробна недостатъчност, холецистит, холангит, остър панкреатит, хроничен панкреатит, хроничен панкреатит с алкохолна етиология, цьолиакия, стомашночревен кръвоизлив.
 • Новообразувания - тумор на стомаха, маточни фиброми, лейомиом на матката.
 • Отравяния и последици от външни въздействия - хранително отравяне, глад.
 • Симптоми, признаци и отклонения от нормата - метеоризъм, неуточнени болки в областта на корема.
 • Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - дисеминиран лупус етитематозус.
 • Болести на пикочо-половата система - камъни в бъбреците, камъни в уретера, пиелонефрит, предменструален синдром, киста в яйчника, салпингит, ендометриоза, тазова възпалителна болест, бъбречна колика, цистит, уретрит и уретрален синдром, възпалителна болест на шийката на матката, пролапс на женските полови органи, аменоеря, олигоменорея, синдром на предменструално напрежение, дисменорея, тубулоинтерстициален нефрит, камък в долните пикочни пътища, орхит, епидидимит.
 • Бременност, раждане и послеродов период - извънматочна бременност, преждевременно раждане.
 • Инфекциозни и паразитни болести - полово предавани болести (гонококова инфекция, хламидийна инфекция, трихомониаза), салмонелозен ентерит, бактериално чревна инфекция, бактериално хранително отравяне, ротавирусен ентерит, вирусна чревна инфекция, лещенка, инфекция с херпес зостер, вирусен хератит, инфекциозна мононуклеоза, диария и гастроентерит с предполагаем инфекциозен произход, вирусна инфекция, характеризираща се с увреждане на кожата и лигавиците.
 • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - синдром на поликистоза на яйчниците, непоносимост към лактоза.
 • Психични и поведенчески разстройства - генерализирана тревожност, булимия.
 • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - анафилактичен шок, алергия.
 • Фактори, влияещи върху здравното състояние - стресово състояние.

В зависимост от причината, болките в корема могат да бъдат краткотрайни и да изчезнат бързо, като след алкохолна или хранителна интоксикация. Могат да бъдат повтарящи се през определен период от време, като например при хроничен панкреатит, гастроезофагеална рефлуксна болест, рак на стомаха и други.

За поставянето на диагнозата при данни за коремна болка трябва да се започне от подробно снемане на анамнеза за сегашните оплаквания и налични минали заболявания. Диагнозата може да се подкрепи от изследване на пълна кръвна картина, биохимични изследвания (показват дали коремната болка се съчетава и с дехидратация и могат да насочат към хранително или друго отравяне), изследване на урината (за изключване на заболяване на пикочната система), рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и други.

3.0, 21 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (56)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Коремна болка

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА