Начало Медицинска енциклопедия Симптоми Коремна болка

Коремна болка

Коремна болка: усещане за дискомфорт и болезненост в областта между долната част на гърдите и слабините (коремна област). Коремната болка е симптом на голямо разнообразие от състояния и заболявания.

Тя е често явление във връзка с други симптоми, които варират в зависимост от основното заболяване. Коремната болка може да бъде съчетана с гадене, повръщане, диария, запек. Основните заболявания, които я предизвикват могат да доведат до редица усложнения, част от които са животозастрашаващи.

Коремната болка може да се дължи на:

 • Болести на храносмилателната система – остър апендицит, диария, обструкция на червата, инвагинация на червата, перфорирала пептична язва, гастроезофагеална рефлуксна болест, ентероколит, гастрит, синдром на раздразненото черво, дивертикулит, камъни в жлъчката, панкреатит, цироза на черния дроб, чернодробен абсцес, язва на дванадесетопръстника, диспепсия, болест на Крон (Crohn's disease), улцерозен колит, гастроентерит, колит, запек, перитонит, токсично увреждане на черния дроб, алкохолна болест на черния дроб, чернодробна недостатъчност, холецистит, холангит, остър панкреатит, хроничен панкреатит с алкохолна етиология, цьолиакия, стомашночревен кръвоизлив.
 • Новообразувания - тумор на стомаха, маточни фиброми, мейомиом на матката,
 • Отравяния и последици от външни въздействия - хранително отравяне, глад.
 • Симптоми и признаци, отнасящи се до храносмилателната система и коремната кухина - метеоризъм.
 • Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан - дисеминиран лупус етитематозус.
 • Болести на пикочо-половата система - камъни в бъбреците, камъни в уретера, пиелонефрит, предменструален синдром, киста в яйчника, салпингит, ендометриоза, тазова възпалителна болест, бъбречна колика, цистит, уретрит и уретрален синдром, възпалителна болест нашийката на матката, пролапс на женските полови органи, аменоеря, олигоменорея, синдром на предменструално напрежение, дисменорея.
 • Бременност, раждане и послеродов период - извънматочна бременност, преждевременно раждане.
 • Инфекциозни и паразитни болести - полово предавани болести (гонококова инфекция, хламидийна инфекция, трихомониаза), салмонелозен ентерит, бактериално чревна инфекция, бактериално хранително отравяне, ротавирусен ентерит, вирусна чревна инфекция, лещенка, инфекция с херпес зосетр, вирусен хератит, инфекциозна мононуклероза.
 • Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - синдром на поликистоза на яйчниците.
 • Психични и поведенчески разстройства - генерализирана тревожност, булимия.
 • Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини - анафилактичен шок, алергия.

В зависимост от причината, болките в корема могат да бъдат краткотрайни и да изчезнат бързо, като след алкохолна или хранителна интоксикация. Могат да бъдат повтарящи се през определен период от време, като например при хроничен панкреатит, гастроезофагеална рефлуксна болест, рак на стомаха и други.

За поставянето на диагнозата при данни за коремна болка трябва да се започне от подробно снемане на анамнеза за сегашните оплаквания и налични минали заболявания. Диагнозата може да се подкрепи от изследване на пълна кръвна картина, биохимични изследвания (показват дали коремната болка се съчетава и с дехидратация и могат да насочат към хранително или друго отравяне), изследване на урината (за изключване на заболяване на пикочната система), рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и други.

3.0, 21 гласа

СВЪРЗАНИ СИМПТОМИ

Синоними симптоми (56)+

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ СИМПТОМ Коремна болка

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ СИМПТОМА