Начало Медицинска енциклопедия Лечения Витамин D добавка Лечение с храни и хранителни добавки

Витамин D добавка

Витамин D добавка - изображение

Здравословното хранене стои в основата на изграждането и поддържането на активна имунна защита и предпазване от болести.

С храната човек си набавя всички необходими витамини и микроелементи за оптималното функциониране на процесите в организма.

Един от основните "виновници", отговорни за поддържането на множество функции и метаболитни системи в организма, е витамин D.

Представлява мастноразтворим витамин (подобно на витамините А, Е и К), открит през 1782 година, но синтезиран много по-късно.

Подробна информация за откриването на този витамин може да прочетете в раздел История:

За усвояването му основно значение имат слънчевите ултравиолетови лъчи, които спомагат за превръщането му в организма в използваема форма.

Редица проучвания показват, че в страните извън тропическия и екваториалния пояс, дефицитът на витамин D е много често срещано състояние.

Други фактори, водещи до развитие на хиповитаминоза са някои от следните:

 • Фактори, водещи до дефицит на витамин Dпродължително кърмените бебета без необходимата суплементация с витамин D
 • непълноценно хранене
 • недостатъчно излагане на слънце, в резултат най-често на професионални или религиозни причини
 • лица с тъмна кожа
 • бременност и кърмене
 • гастроинтестинални заболявания, причиняващи малабсорбция на мазнини и мастноразтворимите витамини
 • тежки системни заболявания
 • възрастни хора

Дефицитът и ниските нива на този витамин в организма се асоциират с развитие на множество различни заболявания, ангажиращи кожата, сърдечно-съдовата, дихателната, отделителната и опорно-двигателната система.

Развитието на рахит при децата и остеомалация при възрастните хора са класически примери за дефицит на този витамин.

Развиват се скелетни деформации, неправилна минерализация на костите, повишен риск от развитие на патологични фрактури (спонтанни фрактури или вследствие на минимален удар).

Други възможни състояния, които се развиват при намалени нива на витамина, са следните:

При съмнение за дефицит на този витамин е необходимо изследване на витамин Д за установяване на стойностите в кръвта.

Необходимостта от витамин D добавка нараства с възрастта, като оптималните дози при деца, бременни жени и възрастни лица до 70 години са в рамките на 400 до 600 международни единици (International Units, IU), докато при хората над 70 годишна възраст са необходими приблизително 800 международни единици дневно. Не се установяват разлики в необходимостта от витамина между мъжете и жените.

Витамин D - хранителни източнициВитаминът се съдържа под формата на витамин D3 (холекалциферол, форма с животински произход) в някои хранителни продукти, като например млечни продукти, рибено масло, тлъста риба (сьомга, риба тон, скумрия), телешки дроб, яйчен жълтък.

Някои видове гъби са богати източници на витамин D2 (ергокалциферол, форма с растителен произход).

В много страни прясното мляко се обогатява допълнително с витамин D3 за намаляване на случаите на хиповитаминоза.

Под действието на слънчевите лъчи се активират процесите на преобразуване на неактивната в активна форма и оптималното усвояване на витамина.

Витамин D - слънчевият витамин7-дехидрохолестеролът се превръща последователно в калцидиол и калцитриол.

При прием на витамин D добавка е необходимо достатъчно излагане на слънчева светлина, като значение имат облачността, замърсяването на въздуха, облеклото, продължителността на престоя.

За постигане на максимални резултати са достатъчни около десет минути, като е необходимо ръцете и лицето да са открити.

Този "слънчев витамин" играе основна роля в калциевата и фосфорната обмяна, костната минерализация, активността на имунната система, кръвното налягане, регулацията на инсулин, мускулната активност.

Оптималният ежедневен прием осигурява следните основни ползи за организма:

 • подобрява метаболизма и усвояването на калция
 • значително намалява риска от фрактури и остеопороза, особено при възрастни хора, като максимален ефект се постига при комбинирано приложение с калций
 • понижава риска от развитие на хипертония и предпазва от развитие на сърдечно-съдови усложнения
 • регулира секрецията на паратиреоидния хормон и предпазва от развитие на хипопаратиреоидизъм
 • доказано понижава риска от колоректален карцином
 • подобрява инсулиновата секреция от бета клетките на панкреаса и води до подобряване на инсулиновата чувствителност, което е от основно значение при пациенти със захарен диабет тип 2
 • повлиява ефективно намалените тестостеронови нива при мъжете и въздейства благоприятно върху семенната течност
 • установена е пряка връзка между депресията и ниските нива на витамина и редуциране на симптоматиката след прием на необходимите количества
 • предпазва от нискостепенна радиация
 • намалява риска от развитие на ранна прееклампсия при бременните жени
 • осигурява оптимално усвояване на калция от плода и предпазва от развитие на скелетни малформации и изтъняване на костите

Подробна информация относно физиологичните особености в метаболизма на витамина може да прочетете в раздел Физиология:

Интоксикация с витамин DПри прием на значително по-високи от необходимите дози съществува значителен риск от развитие на интоксикация, която се проявява най-често с главоболие, повръщане, раздразнителност и уморяемост, запек, рязко отслабване и липса на апетит, мускулна слабост, хиперкалциемия, сърдечни аритмии.

При развитие на тези симптоми е необходимо прекратяване на приема на добавката, консултация с медицинско лице и адекватна рехидратация.

Риск от нежелани лекарствени взаимодействия съществува при едновременния прием с някои медикаменти, като например кортикостероиди, някои средства за редукция на теглото (орлистат), средства за понижаване на холестерола, съдържащи колестирамин, фенобарбитал, фенитоин.

В летните месеци рядко се налага допълнителен прием на този микронутриент, но ако имате съмнения, че не получавате достатъчно количество от естествените източници, се консултирайте с Вашия лекар.

Още по темата:

4.5, 34 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Витамин D добавка

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиИсторияСнимкиХранене при...ИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияБотаникаНовиниВидеоЛайфстайлОрганизацииСпортФизиологияИнтервютаАлт. медицинаПсихологияЗаболявания (МКБ)