Начало Медицинска енциклопедия Лечения Полезно ли е слънцето? Профилактика и хигиена

Полезно ли е слънцето?

Полезно ли е слънцето? - изображение

Всеизвестно е, че за съществуването на растителния и животинския свят е необходима слънчева светлина. За човешката популация слънчевите лъчи са не по-малко витални, като спомагат за поддържане на настроението и психиката, подобряват кръвообращението и профилактират срещу редица заболявания със социалнозначим характер.

В последните няколко години слънцето се заклеймява от много медицински специалисти и едва ли не хората остават с впечатлението, че трябва на всяка цена да се предпазят от пагубното му въздействие.

Изследвания в областта показват, че непушачите, които избягват излагането на слънце са изложени на същите рискове от развитие на заболявания и същата продължителност на живота, както пушачите, които редовно се наслаждават на топлите слънчеви лъчи. Според тези специалисти липсата на достатъчно слънце е толкова вредно за организма, колкото е тютюнопушенето.

Интересна особеност е, че всички дерматолози ни плашат с многократно по-високия риск от развитие на рак на кожата при често излагане на слънце, но никой не споменава за протективния ефект на слънчевите лъчи по отношение на редица други новообразувания с различна локализация.

За развитие на рак на кожата (меланом in situ, злокачествен меланом, други новообразувания на кожата) спомагат генетичната предиспозиция, по-светлата кожа и прекаляването от ранна възраст с желанието да имаме шоколадов тен.

Изследвания показват, че изгарянето на кожата и продължително излагане на слънце в незащитено състояние във възрастта до 20 години е един от определящите фактори за развитие на кожни новообразувания.

Използването на закрити източници на ултравиолетова светлина (солариуми) увеличава многократно риска от посещение на онкологично отделение.

Прекаляването с всяко нещо, дори и най-полезното и с най-високите лечебни свойства, води до негативен ефект. Така е и със слънчевите лъчи.

При разумен подход, висока информираност и здравна култура можем да извлечем максимална полза от този природен, напълно достъпен, безплатен и лесен за употреба източник.

Колко полезно е слънцето?

Полезно ли е слънцето?

Интересни проучвания в областта показват удължаване на живота при умерено излагане на слънце с 0,6 до 2,1 години, като се наблюдава и намаляване на заболеваемостта от редица сърдечно-съдови, метаболитни и ендокринни нарушения.

Основните полезни ефекти на слънчевите лъчи се реализират посредством следните основни промени, настъпващи в организма под тяхното въздействие:

 • увеличение нивата на някои невротрансмитери, като например серотонин и допамин (главен виновник е пълният спектър на светлината, съдържаща се в слънчевите лъчи)
 • увеличение нивата на така наречените бета-ендорфини, които се грижат за поддържане на доброто настроение и тонус
 • повишение нивата на азотния оксид, важен медиатор, подобряващ циркулацията
 • увеличение на сулфхидрилните групи (донорите на сулфхидрилни групи), необходими за синтезата и метаболизма на глутатион, важен за поддържането на имунния статус
 • увеличение нивата на CD8 клетките, които участват активно в имунния отговор на организма спрямо различни въздействия
 • повишение нивата на витамин D: нивата на витамин D са показател за степента на слънчево облъчване, като при редица заболявания се установяват изключително ниски стойности, в резултат от пребиваване на закрито и лиса на достатъчно естествена светлина
 • продукция на невротрансмитери и метаболити, водещи до релаксация на нервната система (намаляване нивата на адреналин, кортизол и други)
 • оказва естествен противовъзпалителен ефект, намалявайки нивата на циркулиращите медиатори, свързани с възпалителния отговор
 • повишава метаболизма и превръщането на хранителните нутриенти (мазнини, белтъци, въглехидрати) в енергия за организма
 • притежава натурален антимикробен ефект, като слънчевите лъчи са ефективни срещу много видове бактерии, гъбички и някои вируси

Колко слънце ни е необходимо?За реализиране на тези свои ефекти, които водят до редица благоприятни промени в организма, е необходим кратък престой на слънце (препоръчително е да се избягват часовете в периода между 10 и 16 часа).

Специалистите препоръчват започване с 5 минути и постепенно увеличение до 20 минути, като е необходимо ръцете и лицето ви да са открити.

Постепенното увеличение на престоя е от изключително важно значение за намаляване на риска от развитие на нежелани ефекти (зачервяване, изгаряне).

Всички негативни ефекти на слънцето, които се коментират в медиите, се дължат на следното, масово срещано явление: липса на слънце месеци наред (работа на закрито, предвижване с кола или автобус) и когато дойде време за отпуска и море изведнъж оставаме за над 3 часа под слънчевите лъчи, често незащитени (не използваме слънцезащитни продукти, шапка, очила) и още по-често в най-горещите часове.

Това поведение води неминуемо до слънчево изгаряне, като при добър развой на събитията ще се разминете с лека степен (зачервяване, изсушаване, лющене, леко главоболие), а при системно неразумно поведение ще си навлечете тежко, болезнено изгаряне с мехури, необратими увреждания по кожата, а дори и слънчев и топлинен удар.

Подробна информация за последствията от прекаленото слънчево излагане може да намерите на:

Необходимите дневни дози за витамин D са в рамките на 400 до 600 IU (международни единици).

Светлата незащитена кожа (без предишно излагане на слънце, без тен) при престой в продължение на 30 минути под летните слънчеви лъчи получава 50 000 IU витамин D. За същото време лицата, придобили тен, получават между 20 000 и 30 000 IU, а лицата с тъмна кожа си набавят до 10 000 IU витамин D.

Кратък престой - голям ефектВсичко това показва, че дори 5 минути три пъти в седмицата са ви напълно достатъчни, за да задоволите ежедневните си потребности от тази толкова полезна субстанция.

Цифрите говорят сами, като ви е необходим кратък престой (препоръчва се рано сутрин или в късния следобед), за да си осигурите всички полезни ефекти от слънчевите бани.

Редовните кратки слънчеви процедури са ефективно средство за лечение на редица заболявания и още по-ефективно средство за профилактика срещу множество различни болести.

Основните полезни ефекти на слънчевата светлина намират приложение за:

 • Поддържане нивата на витамин D

Достатъчно високите нива на витамин D в организма са необходими за пълноценното усвояване на калция, за поддържане на костната система, като предпазват от рахит (в детска възраст) и от остеомалация и остеопороза, намаляват риска от фрактури, оказват протективен ефект върху редица органи и системи.

 • Регулиране на циркадния ритъм

Получаването на достатъчно естествена светлина през деня е гаранция за добър сън през нощта, като при лица, страдащи от нарушения на съня и безсъние, се препоръчва да прекарват повече време на открито през деня.

Слънце за добро настроение

 • Подобряване и стабилизиране на настроението

Слънчевите лъчи повишават продукцията на серотонин, допамин и витамин D, всеки от които се грижи за доброто настроение, като различни проучвания показват значително подобряване на симптоматиката след слънчеви бани при пациенти с депресивни епизоди, сезонно афективно разстройство, тревожност.

 • Слънчевите лъчи оказват ноотропен ефект и подобряват мозъчната дейност

Различни проучвания в областта показват намаляване на способността за концентрация и задържане на вниманието, както и на процесите на запаметяване при продължително избягване на слънцето. Достатъчното слънчева светлина повишава вниманието, подобрява формирането на нови връзки в мозъка.

За по-хубава усмивка

 • Подобряване денталното здраве

Набавянето на достатъчно слънчеви лъчи прави усмивката ни по-красива, тъй като намалява риска от образуване на кариеси и натрупването на зъбен камък. Проучвания показват по-нисък риск от кариеси и свързаните с тях усложнения в страните, разположени по-близо до екватора.

 • Слънчевите лъчи увеличават нивата на репродуктивните хормони и повишават плодовитостта

Полезни ефекти по време на бременностНикак не е случайно, че много двойки разбират радостната вест именно през топлите месеци. С идването на пролетта и повишаването на температурите се повишава и сексуалното желание и възможността за забременяване. Слънчевите лъчи са необходими и за нормалното протичане на бременността и развитието на плода, като намаляват и риска от развитие на следродилна депресия и подпомагат по-бързото възстановяване на организма.

 • Слънцето подпомага отслабването

Пролетта и лятото е много по-лесно да се отървем от излишните килограми, отколкото през есента и зимата.

 • Слънчевите лъчи действат като естествен аналгетик

Налице е обезболяващ ефект с лека до умерена ефективност и намаляване на необходимостта от прием на аналгетици с приблизително 20 %.

Полезно ли е слънцето?

Изводът като цяло е, че през лятото се чувстваме и изглеждаме по-добре, като главният виновник за това са слънчевите лъчи.

Лечебни свойства на слънцетоСлънчевите бани, под формата на хелиотерапия (слънчева терапия), се използват за лечение на някои кожни заболявания, главно във връзка с техния обезболяващ, противовъзпалителен и антимикробен ефект. Терапията е особено ефективна при пациенти с псориазис, някои екземи, акне.

Набавянето на достатъчно естествена светлина се оказва мощно профилактично средство срещу развитието на редица заболявания.

Така например в едно проучване се установява, че децата, които не получават достатъчно естествена светлина в ранна възраст, са изложени на по-висок риск от развитие на миопия (късогледство).

Слънцето представлява своеобразна превенция срещу развитието на:

 • сърдечно-съдови заболявания
 • неврологични и психични заболявания: шизофрения, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер
 • някои автоимунни заболявания: ревматоиден артрит, захарен диабет тип 1, астма, множествена склероза, болест на Crohn
 • захарен диабет тип 2: слънчевите лъчи подобряват инсулиновата резистентност и глюкозната нетолерантност, като същевременно съдействат за намаляване на теглото, което е независим рисков фактор за развитие на тази форма на диабет
 • някои форми на рак: слънчевите лъчи предпазват от рак на яйчниците, рак на млечната жлеза, колоректален карцином, рак на панкреаса, тумор на простата, лимфом на Хочкин

Голям част от изброените полезни ефекти на слънчевите лъчи са свързани всъщност с полезните ефекти на витамин D, известен неслучайно като "слънчевия витамин", тъй като за усвояването му са необходими слънчевите лъчи.

Субстанцията се съдържа и в някои хранителни продукти (тлъста риба, рибено масло, млечни продукти), но обикновено набавяните с храната количества не са достатъчни.

Безопасно излагане на слънце

Наслаждавайте се на топлите слънчеви лъчи, но винаги имайте едно наум и използвайте слънцезащитни продукти, носете шапка и слънчеви очила и се обличайте подходящо, особено ако се налага да сте на открито в периода между 10 и 16 часа.

Следвайте правилото на сянката (когато сянката ни е по-малка от нас, тогава слънцето е най-силно и съответно безпощадно за кожата ни).

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Полезно ли е слънцето?

БИБЛИОГРАФИЯ

https://selfhacked.com
http://www.health.harvard.edu
http://www.healthline.com
http://www.lifehack.org
https://sunfriend.com
http://www.health.com
http://www.medscape.com
http://www.webmd.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлТестовеВидеоАлт. медицинаНовиниФизиологияХранене при...ИсторияПсихологияСпортСъставкиЗаболявания (МКБ)ИзследванияБотаникаКлинични пътекиЗаведенияИнтервютаСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииСпециалистиАнкетиДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицината