Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на кожата и подкожната тъкан Дерматит и екзема

Дерматит и екзема МКБ L20-L30

Дерматит и екзема МКБ L20-L30 - изображение

Дерматит е общ термин, който описва възпаление на кожата. Нарича се още екзема. Термините "дерматит" и "екзема" често се използват взаимозаменяемо. В някои случаи се използва терминът "екзематозни дерматити".

Въпреки че дерматитът може да има много причини и се среща в много форми, това заболяване обикновено включва сърбящ обрив по подута, зачервена, суха кожа. По засегнатата от дерматита кожа могат да се наблюдават папули, мехури, крусти, изтичане на секрет, напукване, лющене. Също така, областта на кожата, по която се появяват симптомите, обикновено е различна при всеки тип дерматит.

Обривът може да бъде остър или хроничен или комбинация от двете. Острият дерматит / екзема се отнася до бързо развиващ се червен обрив, който може да бъде с блистери и оток. Хроничният дерматит / екзема обуславя дългогодишна иритативна област. Тя често е с по-тъмен цвят от заобикалящата я кожа, лихенифицирана и с екскориации.

Дерматитът и екземата засягат около един на всеки пет души в даден момент от живота им. Примери за дерматит включват атопичен дерматит, себореен дерматит и обриви, причинени от контакт с химични вещества.

Дерматит и екзема е често срещано заболяване, което обикновено не е животозастрашаващо или заразно. Но въпреки това може да създаде на пациента дискомфорт и неприятно усещане. Предразположението към екземни заболявания у някои хора е резултат от сенсибилизация, предизвикана от повтарящи се контакти с различни алергени, а у други е резултат от генетично обусловена повишена чувствителност към различни по произход дразнители в комбинация с нарушение в имунитета.

Редица фактори могат да повишат риска от развитие на някои видове дерматити. Рисковите фактори включват:

  • Възраст - дерматит може да се появи във всяка възраст, но атопичен дерматит обикновено започва в ранна детска възраст
  • Алергии и астма - хората с лична или фамилна анамнеза за сенна хрема, астма или друго атопично състояние са с по-голяма тенденция да развият атопичен дерматит
  • Професия - работни места, при които индивидите са в контакт с някои метали, разтворители или почистващи препарати увеличават риска от контактен дерматит

Диагнозата се поставя въз основа на снемане на анамнезата и клиничните характеристики от физикалния преглед. При необходимост се назначават изследвания, като биопсия на кожата или patch тест. Хистологията на дерматита (или екзема) включва спонгиоза и вариабилна епидермална акантоза с повърхностен периваскуларен лимфо-хистиоцитен инфилтрат.

Лечението на дерматита и екземата варира в зависимост от причината. Приложение на кортикостероидни кремове, антихистамини, мокри компреси, емолиенти и избягване на дразнители са ключови моменти на повечето видове терапии. Светлинна терапия, която включва излагане на кожата на контролирани количества от естествена или изкуствена светлина, също може да се използва в някои случаи. Важен аспект от лечението е да се идентифицират и да се отстранят всякакви допринасящи фактори.

4.9, 7 гласа

ВИДОВЕ Дерматит и екзема МКБ L20-L30

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дерматит и екзема МКБ L20-L30

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Дерматит и екзема МКБ L20-L30

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Дерматит и екзема МКБ L20-L30

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия