Начало Медицинска енциклопедия Лечения Каламинов лосион

Каламинов лосион

Каламинов лосион - изображение

Каламин е бледо-розов прах, чиято основна съставка е цинков оксид, премесен с около 5% железен оксид (който му придава розовия оттенък). Извлича се от естествени минерални залежи, които се трансформират в по-мек прах, чрез смилане.

Има леко стягащо, тонизиращо и антисептично действие; отразява се добре на много деликатна кожа. Това го прави много подходящ за влагане в различни продукти, предназначени за грижа за кожата и поддържане на хигиената, като талк, пудра за лице, пяна за бръснене, паста за зъби и други. Каламина е един от най-абсорбиращите и успокояващи бази.

Каламиновия прах е една от основните съставки на традиционния каламинов лосион, който се използва широко за облекчаване на зачервяване, сърбеж и раздразнена кожа.

Приложение на каламинов лосион

Каламинов лосион е антисърбежно средство, използвано за лечение на състояния като:

 • слънчево изгаряне;
 • обриви;
 • варицела;
 • ухапвания от насекоми;
 • ужилвания.

Каламинов лосион се прилага за облекчаване на сърбежа, причинени от съприкосновение с някои отровни растения, като:

 • отровен бръшлян,
 • отровен дъб,
 • отрова смрадлика.

Способността му да забавя развитието на бактериите, се използва за предотвратяване на инфекции, които могат да бъдат причинени от разчесване на засегнатата област, водещи до поява на мехури и гнойни абсцеси.

Противопоказания

Каламинов лосион не била да се използва при наличие на алергия към някоя от съставките му. Бъдете внимателни, ако имате други установени алергии - към храни, консерванти, оцветители, животни или други.

Да не се прилага при разкъсване целостта на кожата.

Бременност

Няма достатъчно изследвания, които да определят каламиновия лосион за безопасен при бременни жени.

Кърмене

Липсват данни дали съставките на лосиона могат да преминават в майчиното мляко.

Деца

Не се препоръчва за употреба при деца под 6-месечна възраст.

Дозиране

Препоръчва се каламинов лосион да се нанася върху засегнатите участъци на всеки 6 до 8 часа, а при необходимост - и по-често. Ако сте пропуснали да нанесете, това не е проблем - направете го веднага, след като се сетите.

Начин на приложение

Разклатете добре бутилката и нанесете върху засегнатия участък с помощта на памучен тампон. Не покривайте с дрехите си - оставете лекарството да изсъхне върху кожата, създавайки защитен слой.

След приложение на лосиона, цинковия оксид се изпарява, предизвиквайки лек охлаждащ ефект, който спомага за овладяване на сърбежа.

При обрив, причинен от отровни растения

Каламиновия лосион е сред най-добрите средства, използвани при излагане на растения, като отровен бръшлян, отровна смрадлика и отровен дъб.

 1. Първо установете къде са засегнатите участъци от кожата.
 2. Свалете дрехите си, които покриват или са около участъка.
 3. Изплакнете обилно със студена вода и сапун, за да отстраните етеричните масла на растението до колкото е възможно.
 4. Нанесете обилно количество каламинов лосион върху засегнатите участъци. Оставете да изсъхне, за да създаде защитен слой. Благодарение на охлаждащите свойства на лосиона, порите на кожата се свиват и така се ограничава количеството на етеричното масло, което се абсорбира.
 5. Третирайте областите с каламинов лосион 3 до 4 пъти на ден, докато кожата се възстанови напълно.

Ако забележите, че кожата Ви започва да се пресушава, разредете нанасянията на лосиона.

Добре е да имате под ръка от този лосион при разходки на открито, особено ако сте с малки деца, които обичат да се крият из храстите.

Потенциални странични ефекти при употреба на каламинов лосион

Страничните ефекти са голяма рядкост, но все пак такава възможност съществува, особено при пациенти със свръхчувствителност на съставките. Това може да бъде свързано с поява на:

 • сърбеж,
 • зачервяване и
 • раздразнение.

Появата на алергична реакция също е голяма рядкост, но при поява на обрив, оток на кожата, езика или устата, затруднено дишане или тежко замайване, стягане в гърдите, потърсете спешна медицинска помощ.

Съвети за безопасна употреба на каламинов лосион

Каламинов лосион е предназначен само за външна употреба!!!

Препарата не трябва да се прилага върху лигавици. Да се избягва зоната около очите, устата, носа, гениталиите и аналната област. В случай, че част от медикамента попадне в някоя от тези области, изплакнете обилно с вода.

Ако след употреба на каламинов лосион, състоянието на засегнатата област се влоши, прекратете незабавно употребата му и потърсете медицинска помощ.

Внимание! Не трябва да се прилага каламин лосион върху кожата преди рентгенови изследвания (включително мамография), тъй като цинковият оксид в него може да повлияе на рентгеновия образ.

Взаимодействия

Не са установени лекарствени взаимодействия с клаламин. Въпреки това, не е желателно да се прилага каламинов лосион върху засегнатата област, паралелно с друг медикамент или вещество, без разрешението на лекуващия лекар.

Бъдете особено внимателни и избягвайте едновременна употреба на каламинов лосион с антихистаминови препарати, поради риск от влошаване на обрива.

Съхранение

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура (между 15°С и 30°С), далеч от източници на топлина, влага и пряка слънчева светлина. Пазете от замръзване и досег от деца и животни.

Консултирайте се с лекуващия лекар, ако състоянието Ви не се подобрява или се влошава след 7-дневна употреба на каламинов лосион.

Каламинов лосион: течен лосион, съдържащ препарата calamine (каламин). Използва се за лечение на сърбеж или леко раздразнена кожа.

3.6, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Каламинов лосион

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиБотаникаСпециалистиЕ-тата в хранитеФизиологияЛеченияХранене при...ИсторияЛюбопитноАлт. медицинаСпортЛайфстайлКлинични пътекиНовиниТестовеЗдравни проблемиСнимкиИзследванияИнтервютаОткритияАнкетиРецептиСъставкиПроизводителиМикробиологияПатологияНормативни актовеЗаведенияВидео