Начало Медицинска енциклопедия Лечения Ацикловир Медикаментозно лечение

Ацикловир

Ацикловир - изображение

Инфекциите, причинени от семейството на херпес вирусите, са широко разпространени и засягат много хора, без особени различия по отношение на пол, възраст, расова принадлежност.

Наличието на имунен дефицит, вроден или придобит, както и продължителното имуносупресивно лечение с химиотерапевтици или кортикостероиди могат да са причина за отключване на инфекцията.

Характерни кожни прояви при херпесЗаразяването най-често се осъществява по полов път или по контактен механизъм, посредством контаминирани предмети.

Голяма част от пациентите се заразяват до една година след раждането, като клинични прояви са налице при значително понижение на активността на имунната система.

Заболяването протича с полиморфна клинична картина, като е възможно засягане на различни органи и системи, най-често кожата и лигавиците, централната нервна система, очите.

Подробна информация относно причинителите, особеностите в клиничното протичане и методите за диагностициране на болестта може да прочетете в раздел Заболявания:

Заболяването протича идентично с някои други състояния с инфекциозна и неинфекциозна етиология, поради което е необходимо изолиране на етиологичните агенти.

За доказване на причинителите се прилагат различни методики и техники:

Независимо от формата на болестта, засегнатите органи и системи, възрастта на пациента лечението при херпесна инфекция се провежда с ацикловир.

Представлява противовирусен агент, който инхибира вирусната ДНК полимераза и по този начин нарушава репликацията на вирусните частици.

Ефективен е срещу херпесните вируси първи и втори тип, вируса на варицела зостер, цитомегаловируса и вируса на Епщайн Бар.

Препаратът се прилага локално или перорално, в зависимост от състоянието на пациента.

Ацикловир - кремСъществуват различни лекарствени форми за локална употреба, главно под формата на крем, кожна маз, очна маз и други.

Особено добър ефект при херпес на устата се описва при нанасяне на препарата при първите прояви на болестта, а именно зачервяване, сърбеж, мравучкане.

Препаратът прониква в кожата и преминава през инфектираните клетки с повишена честота и активност.

В тях той се превръща в ацикловир монофосфат, който от своя страна се трансформира в ацикловир трифосфат.

Последният представлява активната форма на лекарственото средство и притежава изразен виростатичен ефект.

Ацикловир трифосфат е с приблизително до тридесет пъти по-изразен афинитет към вирусните ДНК полимерази в сравнение с клетъчните ДНК полимерази, което осигурява необходимата селективност на препарата.

Ацикловир за перорална употребаПри системна инфекция ацикловир се прилага под формата на таблетки или капсули за орална употреба, като дозата и продължителността на терапията се определят индивидуално при всеки пациент от съответния лекуващ лекар.

Медикаментът се елиминира от организма посредством отделителната система и при данни за нарушена бъбречна функция е необходимо съобразяване на дозата със стойностите на креатининовия клирънс, като при високи стойности се прилага по-ниска доза.

Поради своя кратък плазмен полуживот е необходим прием през четири до пет часа, дневно, като при неусложнени инфекции терапевтичен ефект се наблюдава след пет до седем дни.

Употребата на ацикловир се асоциира с развитието на следните възможни нежелани лекарствени реакции:

  • гастроинтестинални прояви: гадене, повръщане, болка в корема, диария
  • алергични прояви: обрив, уртикария, задух, ангиоедем
  • неврологична симптоматика: главоболие, сънливост, халюцинации, замаяност, отпадналост, гърчове
  • промяна в някои параклинични показатели: анемия, тромбоцитопения, левкопения, повишение на чернодробните ензими и билирубина

Едновременната употреба на противовирусния агент с някои други лекарствени средства може да провокира развитие на нежелани и сериозни лекарствени взаимодействия.

Особено повишено внимание е необходимо при комбинирането му с циметидин, пробенецид, нефротоксични и невротоксични медикаменти.

Употребата му при бременни крие риск от усложняване на нормалното протичане на бременността, поради което е необходимо внимателно преценяване на съотношението между риск и полза.

Различните форми на протичане на състоянието при инфектиране с херпесните вируси се отличават с различна прогноза и развитие на последици в дългосрочен план.

Приложението на ацикловир в рамките на 24 до 48 часа от първите клинични прояви на болестта води до по-леко протичане, благоприятен изход и по-нисък риск от усложнения.

Още по темата:

4.0, 13 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Ацикловир

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиАлт. медицинаЛеченияИсторияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниМикробиологияБотаникаИзследванияТестовеХранене при...СнимкиЛайфстайлСпециалисти