Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Варицела зостер вирус тест

Варицела зостер вирус тест

Варицела зостер вирус тест - изображение

Варицела зостер вирус тест VZV (варицела-зостер вирус) тест е лабораторен тест, който се използва за идентифициране на VZV – варицела зостер вирус в проба от кръв или кожа, взета от пациета, като се търсят човешки антитела към варицела вируса – VZV.

Варицелният вирус е причинителят на варицела (лещенка, varicella – остра вирусна висококонтагиозна болест, протичаща с характерен сърбящ везикуловен обрив) и латентна форма на вируса херпес зостер (след латентен период вируса може да рецидивира и да се изяви като херпес зостер).

Случаите на варицела и херпес зостер, причинени от варицела зостер вирус (VZV), се диагностицира въз основа на симптомите и клиничното състояние на пациента. Повечето възрастни, които са били заразени с VZV като деца са ваксинирани.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване за варицела зостер вирус или за антителата, произведени в отговор на инфекция от вируса може да се извърши в някои случаи:

  • наличие на обриви характерни за варицела или херпес зостер;
  • варицела - кожни лезии са в различни етапи на развитие (пъпка, мехурче, гнойна пъпка , умбиликация и образуване на корички);
  • херпес зостер – в по-късна възраст, след боледуване от варицела в млада възраст; болезнени мехурчета в областта на дерматом;
  • при бременни жени;
  • при новородени деца;
  • при пациенти, преди трансплантация на органи;
  • при пациенти с ХИВ / СПИН;
  • да се определи наличието на имунитет към болестта;
  • да се направи разграничение между активна или предходна инфекция;
  • да се определи дали пациента с тежки или атипични симптоми на варицела има активна инфекция с VZV или има и друго състояние, с подобни симптоми;

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима предватителна подготовка за провеждане на изследването.

 

Метод на провеждане на изследването:

Има няколко метода на изследване за VZV:

Изследване на антитела:

При излагане на организма на вируса , имунната система реагира като произвежда антитела към вируса. Два вида VZV антителата могат да бъдат открити в кръвта: IgM и IgG.

IgM антитела се произвеждат от организма първи в отговор на инфекция. Те присъстват в организма в рамките на една седмица или две след първоначалната експозиция.

IgG антитела се произвеждат от организма, няколко седмици след първоначалната инфекция на VZV за да осигуряват дългосрочна защита. Нивото на IgG по време на активна инфекция нараства, а след това се връща към нормалните стойности.

След като веднъж човек е бил изложен на VZV, в организма му ще има антитяло IgG за останалата част от живота.

Изследване на антитела от клас IgG  може да се използва заедно с изследване на антитела от клас IgM, за да потвърди наличието на скорошна или предишна инфекция с варицела вирус.

Изследва се кръв, течност от везикулата или тъканна проба.

Използва се течност от везикули, която се инкубира в хранителна среда, за да растат и да се изолира вируса за около два или повече дни. Отделянето на вируса в секрета, намиращ се във везикулите намалява с течение на времето и може да доведе до фалшиво отрицателен резултат. Най-добре е да се използват пресни лезии.


Директен имунофлуоресцентен тест - този тест визуализира присъствието на вируса в клетки, взети от кожна лезия на пациента с помощта на микроскоп и маркирано антитяло. Тестът е бърз, но не е толкова специфичен и може да дане грешки в резултатите.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на изследването може да усетите леко удождене от иглата, с която се взема кръв при венепункцията или леко убождане от иглата, с която се взема секрет от кожните лезии.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Няма рискове от провеждане на изследването.

При неправилно провенена венепункция може да се образува хематом, които с времето се резорбира и изчезва.

 

Резултати от проведеното изследване:

Здрав човек, който е бил заразен с вируса има в организма си в латентно (дремещо) състояние вирус, но не дава симптоми на заболяването. Това може да даде фалшиво положителни резултати.

Дете или имунно компрометиран пациент нямат силна реакция от страна на имунната система за производство на антитела срещу вируса – новото на антитела от класове IgM и IgG може да бъде по-ниска от очакваното, въпреки че е налице активна инфекция.

Ако само IgM е налице инфекцията е скорошна.

Ако новороденото има IgM антитела, тогава е налице  вродена инфекция .

Ако пациента е с клинично изявени симптоми, но липсват или има ниски нива на IgG и / или IgM, това означава че неговата имунна система не реагира нормално по отношение на вирусната инфекция.

Ако пациента е с клинично изявени симпоми и културата е положителна за варицела зостер вирус, тогава има активна инфекция.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма контраиндокации за провеждане на изследването за варицела зостер вирус.

2.6, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Варицела зостер вирус тест

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЛайфстайлНовиниИзследванияХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаЛеченияЛюбопитноКлинични пътекиНормативни актовеСпециалистиОрганизацииБотаникаЗдравни проблемиВидеоТестовеСнимкиПатологияДиетиМикробиологияНаправления в медицинатаПсихологияСпортСоциални грижиЗаведения