Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване на антитела за херпес симплекс

Изследване на антитела за херпес симплекс

Изследване на антитела за херпес симплекс - изображение

Изследването за антитела е един от методите на диагностика , които се използват за доказване на херпес симплекс вирусни инфекции.

Серологичното изследване за херпес симплекс представлява кръвен тест, чрез който се търсят антитела срещу HSV.

Има два типа херпес симплекс вируси (HSV):

  • HSV тип 1 – обикновено предизвиква поява на обриви по устните.
  • HSV тип 2 – обикновено предизвиква поява на обриви в областта на гениталиите – генитален херпес. Обривът може да ангажира влагалището, срамните устни и пениса. Този вирус може да предизвика инфекция и при бебета, които са нормално родени (вагинално) от майки с генитален херпес.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Серологично изследване за херпес симплекс се провежда в някой от следните случаи:

  • За да се открие дали HSV е причина за поява на обриви в областта на гениталиите или устните.
  • За да се открие дали половия партньор също е инфектиран с HSV.
  • За диагностициране на херпесна инфекция при новородено, чиято майка има генитален херпес.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

За серологично изследване за HSV не е необходима предварителна подготовка.

Ако се съмнявате, че може да имате генитален херпес не правете секс, докато не получите резултатите от изследването. По този начин ще намалите риска от заразяване на партньора/ партньорите.

 

Метод на провеждане на изследването:

Серологичната диагностика на Херпес симплекс включва доказването на IgM или IgG антитела срещу HSV 1 или HSV 2.

При изследване на антитела за Херпес симплекс е необходимо да се вземе кръв от медицински специалист. Кръвната проба се изпраща в лаборатория и се изследва с метода ELISA.

Тестът служи главно за установяване серостатуса на пациента - наличието на антитела е индикация за предишна среща на индивида с херпесния вирус. 

При серологичното изследване се изисква вземане на двойни серумни проби с интервал поне 2 седмици с цел доказване на динамика в титрите на специфичните антитела.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Пробата от кръв за изследване за херпесни антитела се взема от вена на ръката. По време на самото вземане на кръв може евентуално да усетите леко боцкане при поставяне на иглата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете са минимални и са свързани с вземането на кръвна проба.

Съществува минимален риск от възникване на кръвонасядане, рядко може да възникне възпаление на вената (флебит). При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар.

 

Резултати от проведеното изследване:

  Нормални стойности:

  • Нормалните резултати се отбелязват като отрицателни.
  • Не се откриват антитела в кръвта.
Получаването на отрицателен резултат не винаги означава липса на херпесна инфекция. Ако първият тест, който направите е отрицателен, а продължавате да имате симптоми на херпесна инфекция се налага да се повтори изследването или да се назначат допълнителни тестове.

 

   Отклонения от нормата:

Резултата се отбелязва като положителен и се откриват следните антитела в кръвта:

  • HSV IgM 
  • HSV IgG 

Антителата от клас IgM се появяват първи в хода на инфекцията, свидетелстват за остра инфекция при първи контакт на организма с вируса. Позитивират се около 1 седмица след началото на инфекцията.

Антителата от клас IgG се появяват по-късно, но се запазват в организма по-дълго време. Положителен резултат свидетелства за преминала или протичаща хронично инфекция. При рецидиви се следи динамиката на този клас /IgG/ антитела.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Ако пробата от кръв се вземе преди да са се образували антитела към HSV, резултата може да е фалшиво отрицателен. Тестът трябва да се повтори след определен интервал от време.

В случай, че приемате противовирусни лекарства като acyclovir, famciclovir, ganciclovir или valacyclovir изследването няма да е информативно.

3.8, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Изследване на антитела за херпес симплекс

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияАлт. медицинаЛеченияНовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаНормативни актовеСнимкиСпециалистиЛайфстайлОрганизацииФизиологияМикробиологияПатологияХранене при...ДиетиТестовеНаправления в медицинатаПсихологияСпортСоциални грижиЗаведения