Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Домашни средства срещу цистит при деца

Домашни средства срещу цистит при деца

Домашни средства срещу цистит при деца - изображение

Циститът при децата е доста често срещан, но обикновено не е твърде опасен. Той може да бъде лекуван ефективно с антибиотици.

Циститът е само една от формите на инфекции на уринарния тракт. Всъщност, една инфекция на уринарния тракт може да бъде класифицирана като:

 • горна - ако това е бъбречна инфекция или инфекция на уретерите (тръбите, свързващи бъбреците с пикочния мехур);
 • ниска - ако включва инфекция на пикочния мехур (цистит) или инфекция на уретрата (тръбата, която пренася урината от пикочния мехур извън тялото).

Симптоми на инфекция на уринарния тракт при деца

При децата може да бъде по-трудно да се разпознае наличието на цистит или друг вид инфекция на уринарния тракт, тъй като симптомите могат да бъдат неясни, а малките деца не могат лесно и правилно да опишат как се чувстват. Общите признаци, които могат да Ви насочат, че има проблем включват:

 • висока температура (треска)
 • повръщане
 • умора и липса на енергия (летаргия)
 • раздразнителност
 • лошо хранене
 • изоставане в растежа при по-малките деца
 • при много малки деца, пожълтяване на кожата и бялото на очите (жълтеница)

Най-често засегната от инфекция е долната част на пикочните пътища - уретрата и пикочния мехур (цистит). Признаци на цистит при дете могат да бъдат:

 • болка, парене или усещане за "боцкане" при уриниране;
 • по-често уриниране, като отделената урина е възможно да е в малки количества;
 • повишена телесна температура;
 • чести позиви за уриниране през нощта;
 • коремна болка в областта на пикочния мехур (обикновено под пъпа), страничната или долната част на гърба;
 • съзнателно задържане на урината;
 • промяна в обичайните тоалетни навици, като "изпускане" през деня и/или по време на сън;
 • неприятно миризма на урината;
 • кръв в урината;
 • мътна урина;

Инфекцията, която обхваща и бъбреците (нефрит, пиелонефрит) обикновено е по-сериозна. Тя може да доведе до същите симптоми, но детето е със значително по-влошено общо състояние, може да има треска (понякога с втрисане), болка в страничните части на гърба, тежка умора, повръщане.

Как се поставя диагнозата при инфекции на уринарния тракт при деца?

В повечето случаи диагнозата се поставя въз основа на оплакванията, наблюдаваните признаци и изследване на урината. Възможно е Вашият лекар да назначи и допълнителни изследвания в зависимост от конкретното състояние и оплаквания. Ако детето е твърде малко може да е нужна и хоспитализация.

Какви са причините за инфекции на пикочните пътища при децата?

Тазови органи разположениеПовечето инфекции на уринарния тракт при деца се дължат на попадане на бактерии от храносмилателната система в уретрата. Има много начини това да се случи, включително:

 • когато детето се почиства след тоалетна и замърсената тоалетна хартия влиза в контакт с гениталиите - това е повече проблем при момичетата, отколкото при момчетата, защото ануса на момичетата е много по-близо до уретрата;
 • при бебетата частици от изпражненията може да попаднат в уретрата по време на смяна на пелените - особено, ако се въртят много по време на смяната.

Често няма очевидна причина, поради която някои деца развиват често инфекция на уринарния тракт, а други не. Някои деца могат да бъдат по-податливи поради проблем с изпразването на пикочния мехур, като:

 • често страдане от запек - това понякога може да причини подуване на част от дебелото черво, което може да окаже натиск върху пикочния мехур и да предотврати нормалното му изпразване и води до по-продължително задържане на урината в него;
 • синдром на дисфункционална елиминация (dysfunctional elimination syndrome) - сравнително често срещано детско заболяване, когато детето задържа уринирането, въпреки че има позиви за уриниране;
 • везикуретрален рефлукс - необичайно състояние, при което урината се връща обратно от пикочния мехур към уретерите и бъбреците; това се случва в резултат на проблем с клапите в уретерите, в мястото им на навлизане в пикочния мехур.

Макар инфекциите на пикочните пътища обикновено да не представляват сериозен тип инфекция, те трябва да бъдат диагностицирани и лекувани правилно и своевременно, за да се намали рискът от усложнения.

Лечение на инфекции на уринарния тракт при деца

Повечето инфекции на уринарния тракт при децата се изчистват в рамките на 24 до 48 часа от лечението с антибиотици и не причиняват дългосрочни проблеми. В много случаи, лечението включва единствено антибиотичен курс на лечение у домашни условия.

Важно за ефективността на антибиотичното лечение е да го прилагате точно така, както Ви е казал лекуващият лекар - в посочените дози и часове на прием. Важно е да дадете всички предписани дози - дори когато детето започне да се чувства по-добре и не проявява никакви признаци.

Като предпазна мярка, бебета на възраст под три месеца и деца с по-тежки симптоми обикновено се приемат в болница в продължение на няколко дни, за да приложена интравенозна антибиотична терапия.

Домашни средства за превенция и подпомагане на лечението на цистит при деца

Лимонов сок и захар

Лимонов сок и захарЛимоновият сок може да бъде един от най-достъпните и полезни природни средства за лечение на различни инфекции на пикочните пътища, благодарение на мощното си действие за лечението на редица общи заболявания. Лимоновият сок е изключително богат на витамин С, който е много ползотворен за Вашето здраве. Той има роля в намаляване на неблагоприятните ефекти от действието на бактериите и намаляване на възпалението. За понижаване на броя на бактериите в уретрата:

Вземете един свеж лимон и да го разрежете на две части.
Изцедете сока от едната половина в малка чаша.
След това трябва добавете 200 мл вода и една или две супени лъжици захар.
Разбъркайте добре и дайте на детето да го изпие веднага.

Можете да давате една до две чаши (при по-големи деца) лимонов сок всеки ден. Това е полезно не само за лечение на инфекцията на пикочните пътища, но и за цялостното здраве. Правете това в продължение на поне една седмица.

Ананас

Момиченце с ананасТова е друго естествени средства за домашно лечение на цистит при деца. Ананасът съдържа ензим, наречен бромелаин. Бромелаинът е много полезен при лечение на възпаление. Следователно, това ще помогне за намаляване на броя на бактериите, причиняващи инфекция на пикочните пътища в уретрата.

Давайте на детето да яде по малко ананас всеки ден, за да му осигурите достатъчно количество бромелаин. Освен това може да предлагате ананаса и под формата на прясно изцеден сок всеки ден.

Магданоз и вода

Магданоз и водаМагданозът също е сред добрите средства за лечение на инфекциите на пикочните пътища благодарение на благоприятните ефекти, които оказва върху стомаха след хранене. Той допринася за повишение на количеството натрий в тялото и абсорбцията на вода в бъбреците, а по този начин и нормалната активност на бъбреците и пикочния мехур ще бъде подобрена.

Може да използвате десет милиграма магданоз и половин литър вода.

Поставете магданоза и водата в малка тенджера и разбъркайте.

След това оставете да ври на средна температура за десет минути.

Изчакайте да изстине, прецедете и дайте на детето да изпие една чаша.

Правете това всеки ден.

Чай джинджифил

Чай от джинджифилДжинджифилът може да бъде чудесно лечение за много видове заболявания. Той е богат на антиоксидантни вещества, които са много полезни за предотвратяване на възпалението и стимулиране на храносмилателната система. Можете да добавите по малко джинджифил към ежедневните ястия и да приготвяте ежедневно чай от него. За целта:

Вземете малко парче джинджифил и го поставете в чаша гореща вода.

Изчакайте десет до петнадесет минути и дайте чая на детето докато е още топъл. Може да подсладите с лъжичка мед.

Приготвяйте чаша чай от джинджифил всяка сутрин, след закуска, за да подобрите имунната система и да ускорите лечението на ИУТ.

Сок от червена боровинка

Сок от червена боровинкаСокът от червена боровинка е добре познато естествено средство за подпомагане на здравето и е сред първите в списъка на най-добрите средства за лечение на инфекции на пикочните пътища. Този плод е богат източник на антиоксидантни вещества, които са много полезни за предотвратяване на възпаление и болка, причинени от ИУТ.

За да си приготвите натурален сок от боровинки, трябва да изцедите сока от 2-3 боровинки и да добавете около 200 ml вода, като разбъркате леко. Давайте на детето всеки ден да пие по една чаша от този сок през първите два дни. След два дни, ако симптомите са намалели, може да намалите количеството на половина, докато инфекцията на пикочните пътища напълно изчезне.

Чесън

Чесън за децаЧесънът е известен като натурален лек срещу множество заболявания при хората. Можете да използвате чесън като чудесно лекарство при инфекция на пикочните пътища, тъй като той е много ефективен за отстраняването на бактериите. Освен това подсилва имунната система. Когато се касае за деца, трудностите са свързани преди всичко с острия му вкус и миризма, които децата в повечето случаи отбягват. За това, може да го използвате като просто го добавяте в малко количество (настърган) към ежедневните ястия.

 

Краставица

Дърво от краставициКраставицата е сред най-лесните и достъпни домашни средства срещу цистит при деца. Необходимо е единствено да добавите краставица към ежедневното меню на детето във вид на прясна салата или таратор. Тя е полезна за подобряването на цялостното здраве и лечението на инфекциите на пикочните пътища.

Витамин С

Витамин С е много важен за здравето. Осигуряването на достатъчни количества витамин С на детския организъм ще помогне да подобрите имунната му система. Също така, витамин С допринася и за намаляване на броя на бактериите в уринарния тракт. Осигурявайте на детето ежедневно различни видове зеленчуци, плодове и пресни сокове, особено от богати на витамин С цитрусови плодове като портокал и лимон.

Вода

Водата е сред най-важните вещества, необходими за нормалната дейност на всички органи в човешкото тяло. Ако тялото разполага с достатъчно вода, то по-лесно ще извлича и отстранява всички токсични вещества. Броят на бактериите в уретрата също ще намалее бързо.

Насърчавайте детето да пие вода редовно, през целия ден. Може да добавяте и различни видове прясно изцеден плодов сок, които са много полезни за цялостното здраве. Сокът ще донесе допълнителни естествени минерали, които са в естествена форма и са много лесни за усвояване от организма.

Хранене

Хранене детеХраната е сред основните важни фактори, имащи отношение към цялостното здраве. Правилното хранене осигурява всички необходими вещества за тялото и същевременно помага за лечението на редица заболявания при деца и възрастни.

Важно е да осигурите на детето, колкото е възможно повече зеленчуци. Те могат да бъдат богат източник на фибри, които помагат на бъбреците да пречистват отпадъчните вещества и токсини от тялото.

Превенция на инфекциите на пикочните пътища при деца

Невъзможно е да се предотвратят напълно всички инфекции на уринарния тракт в детска възраст, но има някои неща, които можете да направите, за да намалите риска от такава:

 • ако е възможно, кърмете бебето през първите шест месеца след раждането - това може да помогне за подобряване на имунната му система и да намали риска от запек;
 • насърчавайте момичетата след ходене по нужда да се почистват в посока отпред назад - това намалява шанса за попадане на бактерии в уретрата;
 • уверете се, че детето е добре хидратирано и посещава тоалетната редовно - умишленото "стискане" на урината може да улесни намножаването на бактериите и инфектирането на пикочните пътища;
 • избягвайте найлон и други видове синтетични бельо - това може да спомогне за развитието на бактериите; бельото на децата трябва да бъде свободно, от памучна материя;
 • избягвайте използването на ароматизирани сапуни или гелове - това може да увеличи риска детето да развие инфекция на уринарния тракт;
 • вземете мерки за намаляване на риска от запек при детето - уверете се, че пие достатъчно вода, за да поддържа урината бледа и ясна през деня и говорете с Вашия лекар, ако детето често страда от запек;

Пиенето на сок от червени боровинки или приемането на добавки от червена боровинка също може да помогне за намаляване на риска от инфекция на уринарния тракт.

Обърнете повече внимание на уринирането

Често инфекциите на пикочните пътища имат връзка и с лошия навик за съзнателно задържане на уринирането. Това води до по-дълго съхранение на урината в тялото и е предпоставка за увеличаване на броя бактерии и токсични химикали в нея, а това може да причини проблеми за пикочните пътища.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis-in-children/
https://kidshealth.org/en/parents/urinary.html
https://effectiveremedies.com/home-remedies-for-uti/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиБотаникаСнимкиНовиниСпециалистиЛайфстайлИзследванияИсторияХранене при...Здравни проблемиЛеченияДиетиМикробиологияНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиТестовеНаправления в медицинатаПсихологияСоциални грижиРецептиСпортАнкетиИнтервютаОбразованиеЗаведения