Магданоз
Магданоз (Petroselinum crispum) представлява тревисто растение от семейство Сенникоцветни (Umbelliferae). Други имена на магданоза са меродия, петрожил.
История за магданоза: В Древна Елада са считали магданоза за свещен. С него са украсявали гробниците на починалите и са го подарявали на победителите в атлетичните състезания.
Устройство на магданоз
Изображение: freepik.com
Магданозът е многогодишно растение имащо разклонено, голо, набраздено и високо до 80 см стъбло. Коренът му е вретеновиден, месест и белезникав. Приосновните и долните стълбови листа са с дълги дръжки и са двойно до тройно перести, а горните - триделни, с линейно ланцетни дялове. Цветовете на магданоза са жълто-зелени, събрани в сложни съцветия сенници, с от 8 до 20 главни лъча. На всеки лъч се развиват множество цветчета, всяко от които притежава собствена дръжчица. Цъфти юли-август месец. Плодовете на магданоза са синьо-зелени, яйцевидни, 2-3 мм дълги, като при узряване се разпадат на две половинки.
Разпространение на магданоз
Родината на магданоза е централният средиземноморски регион (южната част на Италия, Алжир и Тунис). Широко разпространено в Близкия Изток, Европа, Америка. Култивиран е още преди 2000 г. Използван е повече като лекарство, отколкото като подправка. Има две основни групи магданоз - с къдрави листа (Petroselinum crispum Var srispum) и италиански или с плоски листа магданоз (Petroselinum crispum Var neapolitanum). Друг вид магданоз е корен магданоз (Petroselinum crispum Var tuberosum).
Използваема част на магданоз
За лечебни цели се използват плодчетата, листата и корените на растението.
Химичен състав на магданоз
Магданозът съдържа витамин С, витамин А, фолиева киселина, витамин К, етерично масло, апигенин, флавоноиди, антиоксиданти (особено лутеолин).
Изображение: Photo by and (c)2009 Derek Ramsey (Ram-Man), GFDL 1.2, via Wikimedia Commons
Лечебни свойства и приложение на магданоз
Магданозът е ароматна подправка, притежаваща редица лечебни свойства
- апетитовъзбуждащо;
- газогонно;
- пикочогонно;
- тонизиращо гладката мускулатура;
- регулиращо кръвното налягане;
- противотуморно;
- стимулиращо храносмилането.
Някои състояния и заболявания, при които се използва магданоз
- камъни в бъбреците
- инфекции на пикочните пътища
- напукана кожа
- синини
- тумори
- ухапвания от насекоми
- метеоризъм
- запек
- жълтеница
- задържане на течности
- хипертрофия на простатата
- нарушения на менструацията
- полово безсилие
- очни заболявания (катаракта)
Магданозът има множество ползи за човешкия организъм, благодарение на съдържащите се в него вещества:
- Миристицин - органично съединение, присъстващо в етеричното масло извлечено от магданоза, помага за забавяне образуването на тумори (предимно в белия дроб) и намалява риска от появата на рак на дебелото черво и простатата.
- Лутеолин (флавоноид) - елиминира вредните радикали, които увреждат клетките; подпомага въглехидратния метаболизъм и действа като противовъзпалителен агент.
- Витамин С - има противовъзпалителен ефект и отслабва симптомите на заболявания като ревматоиден артрит и остеоартрит; укрепва имунната система и спомага за по-бързото зарастване на рани.
- Бета-каротин - намалява риска за развитие и задълбочаване на атеросклероза, диабет и рак на дебелото черво.
Начин на употреба
- запарка - 1 супена лъжица от корените или листата се кисне 2 часа в 400 мл вряла вода. Прецежда се и се пие по 1 кафена чашка три пъти дневно преди хранене.
- извлек - 1 чаена лъжичка счукано семе от билката се залива с една чаена чаша вода. Кисне 8 часа и се изпива на части за 1 ден.
- сок - получава се с помощта на сокоизстисквачка. Приема се по една супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.
- външно приложение - нанася се директно върху напукана кожа, натъртвания, тумори, ухапвания от насекоми, въшки и други паразити.
Магданозът в кулинарията
Изображение: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Тази подправка е много популярна и се използва в Близкия Изток, Европа, Бразилия и Северна Европа. Къдравият магданоз се използва за декорация, а плосколистния за приготвяне на ястия от картофи, ориз, месо, риба. Магданозът е основната съставка на италианската салса верде, която съдържа магданоз, каперси, аншоа, чесън, хляб, напоен с оцет. В Бразилия, прясно нарязан магданоз и прясно нарязан лук са основните съставки на подправка наречена "cheiro-verde", означаваща "зелен аромат", която е ключова за бразилските ястия. Билката е основен продукт на ливанската салата табуле, която се счита, че дава "мъжка сила".
Магданозът в козметиката
Етеричното масло от билката се използва в козметичната индустрия за ароматизиране на сапуни, парфюми и кремове.
Начин на приложения в домашната козметика
За избелване на кожата - 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз се смесва с 1 супена лъжица кисело мляко. Разбърква се добре и сместа се нанася на лицето. Престоява 20 минути и се изплаква.
Взаимодействия с лекарства
Магданозът не трябва да се консумира когато приемате Варфарин (антикоагулант), защото билката намалява ефекта му! Подправката взаимодейства и с диуретици, като усилва действието им и може да се стигне до загуба на прекалено много течности от тялото. Дехидратацията може да доведе до замаяност и понижение на кръвното налягане. В тази връзка, със засилване отделянето на течности от организма, като резултат от консумацията на магданоз в различни количества, той не трябва да се употребява по време на кърмене - понижава количеството на кърмата.
Внимание!
Приемане на големи количества магданоз може да доведе до анемия, чернодробни и бъбречни усложнения, алергични кожни реакции!
Бременни жени не трябва да консумират големи количества магданоз. Има проучвания, че при използване на билков комбиниран продукт съдържащ магданоз и китайска ангелика, той може да увеличи риска от развитие на аномалии у плода.
Заглавна снимка: Roula30, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
МАОЛО при химиотерапия и лъчелечение капсули * 30
КАЛИВИТА МУЛТИВИТАМИНИ ВИТАЛ ЗА КРЪВНА ГРУПА А таблетки * 90
БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА АФРОДИЗИАК 100 мл
УРОФИТ таблетки * 120 ТОШКОВ
ЧЕСЪН капсули 250 мг * 60 ФИТОФАРМА
БИЛЕ BA ИНТЕНЗИВЕН ИЗБЕЛВАЩ НОЩЕН КРЕМ 50 мл
АНТИОКСИДАНТ ЗЕЛЕНЧУКОВ капсули * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОБИЛКОВА СМЕС №8 200 г ЗДРАВНИЦА
ФИТОЛИЗИН ПЛЮС капсули * 30
ФИТОЛИЗИН перорална паста 100 г
ЧАЙ ЛАКТОГОНЕН
ИНТЕРФРЕШ ЗА СВЕЖ ДЪХ капсули * 60 ХЕЛТ ЕЙД
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)
- Знаем ли всичко за пръцкането - десет въпроса, които ще ви замислят
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Гарциния камбоджа, Индийска ягодка
- Натурални средства за лечение на розов лишей
- Алтернативни методи и средства за терапия и контрол на уртикария
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Билки при удебелена лигавица на матката
- Циклични промени в ендометриума
- д-р Луиза Антимова Коцева
Коментари към Магданоз