Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни методи и средства за терапия и контрол на уртикария

Алтернативни методи и средства за терапия и контрол на уртикария

Алтернативни методи и средства за терапия и контрол на уртикария - изображение

Уртикария или копривна треска е състояние, което засяга около 20 % от хората в даден момент от живота им. Тя може да бъде предизвикана от редица фактори или субстанции и обикновено започва с появата на сърбящ участък от кожата, който се превръща в подути, зачервени и проминиращи над кожата лезии, които избледняват при натискане. Сърбежът може да бъде лек до тежък. Разчесване, прием на алкохолни напитки, претоварване и емоционален стрес може да влошат сърбежа. Симптомите може да продължат от няколко минути до няколко месеца, дори години при хроничната уртикария.

Отключващи фактори за настъпване на уртикария могат да са:

 • Някои храни – особено фъстъци, яйца, ядки, миди и ракообразни, риба и други;
 • Лекарства – антибиотици (особено пеницилини и слуфонамиди), аспирин, ибупрофен;
 • Ухапване или ужилване от насекоми;
 • Физически въздействия – студ, топлина, прекомерни упражнения, излагане на слънце;
 • Латекс;
 • Кръвопреливане;
 • Бактериални инфекции, включително инфекции на пикочните пътища и стрептококи в гърлото;
 • Вирусни инфекции, включително обикновена настинка, инфекциозна мононуклеоза, хепатит;
 • Животински пърхот;
 • Цветен прашец;
 • Някои растения като отровен дъб и отровен бръшлян

Копривната треска може да се отличи от ухапване или друг вид кожни лезии по няколко начина:

 • уртиците могат да променят своята форма и местоположение за кратки периоди от време;

 • повдигнати са над кожата и имат ясно изразени ръбове;

 • обикновено се появяват и изчезват бързо;

 • при натиск избледняват.

Уртикарията може да бъде остра (краткотрайна) и дългосрочна (хронична). Обикновено не е животозастрашаваща, освен в случаите, при които е съпроводена от оток на лигавицата на дихателните пътища и ограничава дишането. В тези случаи се изисква спешна медицинска помощ. Хроничната уртикария настъпва почти всеки ден, в продължение на повече от шест седмици и са сърбящи. Всеки обрив е с продължителност не по-малко от 24 часа и не оставя никакви белези.

Още за същността и протичането на уртикарията може да научите в темата Уртикария МКБ L50.

Алтернативни методи и средства за терапия и контрол на уртикария

Конвенционалното лечение на уртикария включва антихистаминни препарати, кортикостероиди, имуномодулатори и други, насочени предимно към потискане на симптомите. За облекчаване на сърбежа и намаляване на тежестта на симптомите може да се използват и различни алтернативни средства и методи.

Влажен студен компрес

Поставете студен компрес върху уртикаричните обриви, за да намалите отока и да охладите възпалената кожа. Навлажнете хартиена кърпа или салфетка и я поставете върху засегнатата област в продължение на 15 минути. Прилагайте на всеки няколко часа, докато намалее болката и подуването. Ако обривът е по-тежък може да приложите директно студен душ в продължение на 20-30 минути. Първоначално започнете с топла вода и постепенно понижавайте температурата, докато стане хладка или студена. Избягвайте горещия душ, който би могъл допълнително да увеличи сърбежа и дразненето. Ако забележите, че студът влошава симптомите не използвайте този метод!

Билкови чайове

Пийте 3-4 чаши билков чай на ден. Може да използвате пакетчета или изсушени билки. Използвайте 1 чаена лъжичка билка на чаша топла вода. Варете листата или цветята за около 10 минути, а кореноплодните билки за 20 минути. Най-подходящи са:

Зелен чай - притежава силен антихистаминен ефект. Високото съдържание на антиоксидантни полифеноли и флавоноиди предпазва тъканите от токсично увреждане. Стимулира имунната система.

Женско биле - намаля възпалението и подсилва имунната система. Притежава изразен антихистаминов ефект и увеличава по естествен път нивата на кортизон. Деглицеризираната форма не е подходяща при алергични състояния. Може да се използва локално под формата на чай или лосион. Ако страдате от високо кръвно налягане, сърдечно заболяване или приемате лекарства като варфарин или диуретици, не приемайте корен от женско биле!

Дяволски нокът - намаля възпалението. Ако страдате от диабет или приемате лекарства за регулация на кръвното налягане или за разреждане на кръвта (варфарин, хепарин), не приемайте дяволски нокът!

Лайка - често се използва в терапията на уртикария, поради общото си противовъзпалително и успокояващо действие.

Билкови антихистамини

Някои билки с добре изразен антихистаминен ефект могат да се открият под формата на капсули или таблетки. Те предизвикват временно облекчение на сърбежа и намаляват зачервяването. Естествени антихистамини са:

 

 

 

Коприва. Може да звучи странно, тъй като обикновено допира до коприва предизвиква същия обрив, но някои лекари я препоръчват обработена предварително чрез изсушаване и замразяване, с цел потискане на произведения в тялото хистамин. Действа противовъзпалително и стягащо за облекчаване на отока при уртикария. Детоксикиращите и диуретични свойства насърчават отделянето на възпалителните отпадъци.

Подбел. Това растение се използва дълго време в терапията на кожни заболявания. Листата могат да бъдат обработени  като екстракт, паста или да се приема под формата на капсула като хранителна добавка.

Босилек. Загрейте няколко стръка босилек и ги наложете върху засегнатите зони. Босилекът ще успокои кожата.

Алое вера. Алоето, прилагано локално помага на кожата да се възстанови по-бързо и намалява разпространението на обрива по незасегнатите части, като осигурява защитно покритие. Ефектите на алое вера включват охлаждане на тъканите, облекчаване на сърбежа, зачервяването и болката. Приемано вътрешно, алоето стимулира имунната система и отстранява възпалителните токсини.

Репей. Репеят действа детоксикиращо за черния дроб и кръвта, има диуретичен ефект и подобрява храносмилането. Помага за очистването на кръвта от клетъчните и лимфните отломки, което намалява отока на тъканите. Репеят намира приложение при редица кожни проблеми като обрив, акне, циреи, екзема и псориазис.

 Куркума. Куркумата е мощен природен антихистамин и антиоксидант, подходящ при уртикария и различни възпалителни заболявания на кожата. Предпазва черния дроб от токсично увреждане.

Ехинацея. Ехинацеята притежава противовъзпалителни свойства и намалява реактивността на организма към алергени, ухапвания и ужилвания. Насърчава лимфния дренаж, модулира и балансира хипер-реактивната имунна система.

Джинджифил. Джинджифилът може да се приема по различни начини; включен в храната, като хранителна добавка или директно да се прилага върху кожата. Ако разполагате с пресен джинджифил, разрежете го и внимателно обтривайте възпалената кожа. Охлаждащ ефект може да получите, ако предварително го поставите в хладилника. Джинджифилът има способността бързо да облекчава сърбежа, отока и обрива.

 Хидрастис корен. Известена е употребата му при гастроинтестинални смущения, но е установено, че е полезен за потискане на алергичните реакции при  хора с хранителни алергии. Действа като намаля подуването и сърбежа; изключително подходяща билка при уртикария и кожни състояния като циреи, рани, абсцеси или мехурчести обриви. Действа тонизиращо и детоксикиращо за черния дроб, жлъчния  мехур, стомаха и червата.

Бял равнец. Притежава обезболяващо, антисептично, противовъзпалително и стягащо действие. Може да се приема вътрешно или директно да се прилага върху обрива при уртикария, което намалява възпалението и болката, свързани с отока на тъканите.

Бромелаин. Бромелаинът има силни противовъзпалителни свойства, облекчава алергичния отговор и кожните раздразнения. Ускорява заздравяването и е нетоксичен, приет вътрешно, дори и в по-големи дози. Може да се прилага и директно върху обрива.

Аюрведа

Аюрведа препоръчва някои билки като:

Всички тези билки помагат за облекчаване на симптомите на уртикария. Освен това, пречистват кръвта и отстраняват токсините (алергени), отговорни за реакцията.

Домашни средства

Сода за хляб. Направете гъста паста от сода за хляб и вода и я разстелете върху засегнатата област. Оставете да престои 15-20 минути, след което изплакнете с хладка вода.

Овесени ядки. Накиснете в топла вода, но не гореща, овесения ядки. Получената смес е особено полезна за облекчаване на сърбежа и успокояване на кожата. Този метод е подходящ в случаите, при които обривите са разпространени върху голяма част от тялото или са концентрирани върху краката и долната част на тялото.

 

 

 

Хомеопатия

Хомеопатията може да  подпомогне лечението и значително да намали степента на тежест на уртикария. За да бъде подбрано най-подходящото хомеопатично средство, трябва да се консултирате със специализиран хомеопат. Сред често препоръчваните хомеопатични средства са:

 • Кротон тиглиум
 • Долихос пруриенс
 • Натриум сулфурикум

Смята се, че действието им включва облекчаване на сърбежа и зачервяването на засегнатите зони. Могат да се използват при хронични рецидивиращи случаи, които не се повлияват от обичайната терапия.

Акупунктура

Акупунктурата може да намали честотата и тежестта на уртикаричните атаки, причинени от алергични реакции, включително ангиоедем. Ангиоедем представлява остра реакция, съпроводена с подуване на тъканите около устните, езика и ларинкса, които могат да причинят проблеми с дишането.

Превенция на повторна поява на уртикария

Ако причината за уртикарията не е идентифицирана, най-добре е да се избягват потенциалните отключващи фактори. За целта не яжте храни, които имат потенциал да отключат уртикария; правете чести бани, но не използвайте остри сапуни и гелове; избягвайте носенето на тесни дрехи.

Следете околната температура: ако уртикарията се прояви, когато сте изложени на студ, не плувайте сами в студена вода и избягвайте излагане на студен въздух. Ако това се налага, поставете шал около носа и устата си в студено време.

Излагане на слънце: при излагане на преки слънчеви лъчи обезателно нанесете слънцезащитен продукт върху кожата и носете шапка и очила.

Медикаменти: уведомете лекаря или фармацевта си, ако имате съмнение, че конкретен лекарствен продукт е причина за уртикария.

Консултирайте се с квалифициран алерголог, който да извърши тестване за алергия. Тестът трябва да включва акари, всички храни, дървета и храсти, тъй като те са сред най-често установяваните алергени.

Избягвайте стреса: учени смятат, че съществува връзка между стреса и имунния отговор. Опитайте се да се разтоварвате с помощта на упражнения, спорт, изкуство или медитация. Това може да намали риска от стрес-индуцирана уртикарична атака.

Внимание! Уртикария или ангиоедем, съпроводени от затруднено дишане са състояния, изискващи спешна медицинска помощ! Ако придружавате някой с тежка алергична реакция или уртикария, следете неговото дишане и не се отделяйте от него до достигане до спешната помощ!

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаСпециалистиБотаникаФизиологияИсторияХранене при...НовиниИзследванияЛайфстайлСнимкиОрганизацииТестовеЗдравни проблемиКлинични пътекиНормативни актовеМикробиологияСпортПатологияВидеоПроизводителиЗаведения