Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Алтернативно лечение на алергичен васкулит

Алтернативно лечение на алергичен васкулит

Алтернативно лечение на алергичен васкулит - изображение

Какво представлява алергичният васкулит?

Васкулитът представлява възпаление на кръвоносните съдове. Характеризира се с нарушение на имунната система, при което кръвни клетки, погрешно са атакувани като чужди тела. В резултат на възпалителните промени, може да настъпят редица промени в съдовете като удебеляване, сраствания или отслабване на стените им. Известни са различни видове васкулит. Някои от тях са остри и се развиват бързо, докато други могат да бъдат хронични.

Алергичният васкулит, който обикновено е представен хистопатологично като левкоцитокластичен васкулит (LCV), е термин, често използван за обозначаване на възпаление на малките съдове, при което настъпва възпаление и характерен обрив на кожата, в мястото, на което попадне в контакт с реактивно вещество. Най-често протича остро, но около 10% от случаите стават хронично-рецидивиращи.

Повече за заболяването може да разберете в темата АЛЕРГИЧНА ПУРПУРА МКБ D69.0

Условията, които могат да причинят алергичен васкулит:

Всяко вещество, което може да провокира алергична реакция, включително (и най-често) лекарства могат да са причина за развитие на заболяването.

Най-свръхчувствителният васкулит се причинява от лекарствена реакция. Често това са определени антибиотици като пеницилин и сулфонамиди, някои лекарства за кръвно налягане, фенитоин (дилантин, антисептично средство), алопуринол (използван при лечение на подагра). Може да се появи заедно с определени инфекции или вируси. В тази форма на васкулит, циркулиращите антигени в тялото (свързани с фактори като лекарства, инфекции и неоплазми) предизвикват образуване на антитела. Тези антитела се свързват с циркулиращия антиген и създават имунни комплекси, които след това се отлагат в съдовете и водят до отключване на редица възпалителни механизми. Като цяло, обаче, точните механизми, причиняващи свръхчувствителен васкулит, все още не са напълно изяснени.

Хроничните бактериални или вирусни инфекции могат също да причинят този вид васкулит. Те включват ХИВ, хепатит В и хепатит С.

Автоимунни заболявания като лупус, ревматоиден артрит, синдром на Sjogren и възпалителни заболявания на червата също могат да отключват това състояние. Може да засегне и хора с рак.

Симптоми на алергичен васкулит

Обрив по краката при алергичен васкулитТерминът "васкулит" се отнася до възпаление и увреждане на кръвоносните съдове. Това възпаление и увреждане причинява осезаема пурпура, основен признак на васкулит. Тези места може да са с лилав или червен цвят. Най-често се забелязват по краката, задните части и торса. Възможно е също така да се появят мехури или уртици. Уртиците са сърбящи подутини, които се появяват на кожата в резултат на алергична реакция.

Когато причината за алергичният васкулит е взаимодействие с лекарство, симптомите обикновено се появяват в рамките на седем до 10 дни след излагането. Някои хора могат да получат симптоми и два дни след приемането на определени лекарства.

Освен като кожно заболяване, алергичният васкулит може да се прояви и като кожна проява на системно заболяване. Вътрешните органи, които най-често са засегнати при алергичен васкулит са ставите, стомашно-чревния тракт и бъбреците. В този случай може да се наблюдават и други оплаквания като:

 •     болка в ставите;
 •     уголемени лимфни възли
 •     възпаление на бъбреците (в редки случаи)
 •     лека треска и други.

Алергичният васкулит може да бъде остър и самоограничаващ се, повтарящ се или хроничен. Като цяло, има благоприятна прогноза, особено когато няма засегнати вътрешни органи.

Насочващо към диагнозата е наличие на комплекс от поне на три от петте критерия:

 • възраст над 16 години
 • наличие на кожен обрив с осезаема пурпура.
 • наличие на кожен обрив, който е макулопапуларен (съдържа както плоски, така и повдигнати петна).
 • използвано е лекарство, преди появата на обрива.
 • биопсия на кожния обрив показва, наличие на бели кръвни клетки, обграждащи кръвоносните съдове.

И въпреки това, не всички експерти са съгласни, че това са единствените критерии, които трябва да се вземат предвид при диагностицирането на това състояние. Органи като бъбреците, стомашно-чревен тракт, бели дробове, сърце и нервна система също могат да бъдат включени.

Пурпура на Хенох ШонлайнАлергичният васкулит протича подобно на заболяване, известно като Henoch-Schönlein purpura (HSP) - малък съдов васкулит, характеризиращ се с отлагането на имуноглобулинови А (IgA) имунни комплекси, според съобщенията има честота от 14 случая на милион души годишно. Обикновено е необходима биопсия с директна имунофлуоресценция, за да се разграничат двете заболявания. Класическите симптоми на HSP включват осезаема пурпура, артрит, коремна болка и хематурия. HSP обикновено следва инфекция на дихателната система и е по-разпространена в детска възраст.

Честотата на свръхчувствителен васкулит е относително рядко - около 10-30 случая на милион души годишно. Въпреки че изглежда засяга приблизително еднакъв брой мъже и жени, някои от проучванията от Испания показват, че свръхчувствителният васкулит е малко по-честа при мъжете, отколкото при жените.

Усложнения и прогноза

В зависимост от тежестта на състоянието, може да останат белези в резултат на възпалението. Това се дължи на трайно увредените кръвоносни съдове. По-рядко може да се развие възпаление на бъбреците и други органи.

Прогнозата при алергичен васкулит зависи от тежестта на състоянието и от наличието на дисфункция на крайните органи. Пациентите с болест, която засяга главно кожата и/или ставите, имат добра прогноза. В някои случаи се развива рецидивираща форма на заболяването, редуваща се с периоди без симптоми. По-тежките форми може да бъдат животозастрашаващи.

Конвенционално лечение на алергичен васкулит

хапчета блистерКонвенционалното лечение на васкулита е фокусирано върху спирането на възпалението на кръвоносните съдове и върху забавянето на имунната система, която в повечето случаи се счита за причината за болестта.

При леки случаи не се изисква специално лечение. Основната цел на терапията е облекчаване на симптомите. За целта, често може да бъдат включени противовъзпалителни средства (особено при наличие и на болки в ставите). Обикновено се използват нестероидни противовъзпалителни средства като напроксен или ибупрофен. Ако леките противовъзпалителни лекарства не успяват да облекчат симптомите, може да бъдат изписани кортикостероиди. При по-тежки случаи, включващи значително възпаление или засягане на други органи, освен кожата, може да се наложи хоспитализация.

Алтернативно лечение на алергичен васкулит

Лечението с натурални средства и билки не може да окаже значително въздействие върху причините за това заболяване и да ги премахне, но определено може да помогне за подобряване на цялостното здраве, което винаги е полезно при справянето с хронични заболявания и за облекчаване на симптомите.

Васкулитът е проблем на имунната система, който причинява възпаление на кръвоносните съдове и неспособност да доставя органи и тъкани с подходящо кръвоснабдяване. Включването на холистичен подход, използващ естествени лечения и промени в начина на живот, ще изгради имунната система, като същевременно ще облекчи умората и други симптоми. Алтернативното лечение на алергичен васкулит включва приложение на различни натурални продукти, билки и добавки, които са насочени към потискане на възпалението и потискане на имунната реакция в засегнатите кръвоносни съдове.

Някои промени в начина на живот, включващи правилно хранене и физически упражнения, ще помогнат за детоксикацията на тялото и коригирането на pH баланса.

Натурални продукти и билки срещу алергичен васкулит

Ябълков оцет

Ябълков оцет и ябълкиЯбълковият оцет е отлично естествено средство за лечение на много от симптомите на васкулит. Оцетните и ябълчните киселини в него оказват антивирусно, противомикробно и противогъбично действие. Важно е да използвате естествен органичен ябълков оцет, тъй като в него се съдържат лечебните ензими. Пийте няколко супени лъжици ежедневно, смесени с вода/мед или сок.

Билки

Чесън, Ехинацея и Хидрастис са отлични билкови средства, които подсилват имунната система. Чесънът е особено полезен поради неговите противовъзпалителни и стягащи свойства. В допълнение към укрепването на имунната система, Ехинацеята подобрява лимфната функция, докато Хидрастиса действа антибактериално, детоксикира и почиства организма.

Гинко билобаГинко билоба. Приемането на екстракт от листа от гинко билоба може да подобри кръвообращението и по този начин да помогне за намаляване на отока и болката, свързани с проблема. Също така оказва защитен ефект върху клетките спрямо негативните последици от намалените нива на кислород в кръвта. Дозата на гинко билоба трябва да се обсъди с медицински специалист.

Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, гинко билобата не е подходяща за Вас!

Глог. Глогът е известен още като "Crataegus Laevigata". В терапията на васкулит намират приложение листата, цветовете и плодове на глога. Не трябва да се използва заедно с прием на лекарства за сърце и кръвно налягане!

боровинкиБоровинка. Боровинката се нарича още "Vaccinium Myrtillus". Тя е богата на флавоноиди и има противовъзпалителни свойства, които могат да предпазят кръвоносните съдове от възпалителните увреждания. Също така подобрява кръвообращението и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Джинджифил. Редовната консумация на джинджифил може да бъде от полза за облекчаване на симптомите. Може да пиете чай от джинджифил няколко 2-3 пъти на ден. Можете също така да добавите джинджифил на ястия, супи. Освен за облекчаване на симптомите, джинджифилът оказва и лечебно действие.

куркума корен и прахКуркума. Друго ефективно естествено лечение е куркума. Прахът от куркума може да се консумира често, за да се облекчи проблемът. Паста, направена с помощта на куркума на прах, пшенично брашно и сусамово масло или зехтин, може да се нанася върху възпалените участъци, за да се намалят отоците. Друга алтернатива е да се приложи смес от куркума на прах, извара и соево брашно върху петната в областите засегнати от васкулит.

Лют червен пипер. Лютият червен пипер спомага за намаляване на обривите.

Зелен чай. Зеленият чай повишава естествената имунна система на тялото и осигурява естествена защита на кръвоносните съдове. Пийте 2-3 чаши зелен чай дневно, за да облекчите симптомите на възпаление и болка.

Добавки, витамини и минерали при алергичен васкулит

витамини и добавки

Омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастни киселини са от пола за намаляване на възпалението при алергичен васкулит. За да си набавите достатъчно количество омега-3 мастни киселини е нужно да консумирате мазни риби като сьомга, риба тон, пъстърва и скумрия. Рибеното масло и лененото семе също са богат източник на омега-3 мастни киселини.

За достигане на дневната препоръчителна стойност на омега-3 мастни киселини може да се използват и хранителни добавки.

Екстракт от гроздови семки. Екстрактът от гроздови семки е изключително богат на антиоксидантни съединения, които могат да предпазят кръвоносните съдове и да ги направят по-еластични. Екстрактът от гроздови семки трябва да се приема съгласно инструкциите на медицинския специалист!

Калций. Повишеният прием на калций може да е от полза за облекчаване на симптомите. Приемът на млечни продукти обаче трябва да се избягва. Може да си набавите калций от зелени листни зеленчуци, боб и соя, а също и хранителни добавки.

Храносмилателни ензими. Едно от основните понятия в системната ензимна терапия е, че всички видове възпалителни процеси реагират на ензимите. Хидролизните ензими пряко атакуват малките съсиреци и ги възстановяват циркулацията. Чрез възстановяване на нормалния приток на кръв поствъзпалителната болка и отоците намаляват по-бързо. Намаляването на циркулиращите имунни комплекси може да се ускори чрез разрушаването им с помощта на трипсин, химотрипсин и панкреатин. Тези ензими трябва да се приемат поне един час преди хранене.

Витамин Е. Липидните двуслойни мембранни липиди са с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, които са обект на окисление. Функцията на витамин Е е свързана с поддържане на целостта на клетъчните мембрани и предотвратяване на увреждането им.

Биофлавоноиди. Благодарение на своя антиоксидантен ефект, кверцетинът може да потисне възпалителни процеси, медиирани от "левкотриени" (възпалителни агенти хиляда пъти по-мощни от хистамините), хиалуронидаза (ензими, унищожаващи колаген) и лизозомни ензими (други промотори на локализирано възпаление).

Етерични масла при васкулит

Подходящи етерични масла в терапията на алергичен васкулит са лавандула, лайка, розмарин. Може да ги прилагате под формата на масажни масла, масло за баня или като ароматерапия Не консумирайте вътрешно етерично масло, ако това изрично не Ви е предписано от лекар!

Хомеопатично лечение на васкулит

Хомеопатията е една от най-популярните холистични системи на медицината. Изборът на конкретно хомеопатично средство се основава на база на индивидуалните особености и симптоми на пациента, чрез използване на холистичен подход.

Целта на хомеопатията е не само да лекува васкулита, а да се справи с основната причина и индивидуална чувствителност. Сред най-често използваните хомеопатични средства за лечение на алергичен васкулит са:

 • Арсеникум албум;
 • Ехинацея ангустифолиа;
 • Калкареа карбоник;
 • Калиум Йодатум;
 • Лахезис Мутус;
 • Секале корнутум;
 • Хистаминум и други.

За индивидуален избор на лекарство и лечение, пациентът трябва да се консултира лично с квалифициран хомеопатичен лекар. Обикновено пациентите реагират добре на хомеопатичните лекарства в рамките на 2-3 седмици от началото на лечението.

Физически средства и промени в начина на живот като част от терапията на алергичен васкулит

За най-ефективно естествено лечение на васкулита е необходим цялостен подход. За постигане на здрава имунна система е необходим режим на лечение, включващ правилното хранене, упражняване и детоксикация.

Диета при алергичен васкулит

ядки, явокадо,зехтин, лимон, риба и морски даровеПравилното хранене е особено важна стъпка за коригиране на нарушената функция на имунната система, причиняваща васкулит. Суровите органични плодове и зеленчуци, особено зелените листни зеленчуци, пресни билки и зехтин са особено полезни за укрепване на имунната система и регулиране на рН. Съществува добре изразена връзка между заболяванията и хората с повишена киселинност в организма (идеалното рН е 7.35, докато средно при човек варира между 5.5-6.5).

Храни, които трябва да се избягват са

 • Преработени храни
 • Храни с добавки на изкуствени аромати и оцветители
 • Храна с висок гликемичен индекс
 • Бяла захар
 • Мазна, пържена храна
 • Месо с нитрити/нитрати

Хранете се основно с естествени, минимално преработени храни - плодове, зеленчуци, семена и ядки.
Променете начините на готвене - избягвайте пърженето, като вместо това използвате грил, скара, пара или варене. За подслаждане използвайте плодове. Избягвайте употребата на олио и маргарин. Може да използвате умерено маслено, слънчогледово или шафраново масло.

Детоксикация на черния дроб при алергичен васкулит

Пълната чернодробна детоксикация е от съществено значение за намаляване на симптомите на индуциран от лекарства васкулит. Започнете с няколко дни на пречистване, през които пийте само плодови сокове и избягвайте всички видове преработени храни, месо, рафинирано брашно и т.н. Осигурете си достатъчно сън и почивка. На третия ден можете да започнете да ядете зеленчуци приготвени на пара. Можете да пиете билкови чайове, но избягвайте кофеина и алкохола. Пийте обилно количество вода, за да детоксикирате тялото.

Още полезни средства за пречистване на черния дроб може да откриете в темата: Пречистване на черния дроб с храна

Извършването на аеробни упражнения,  най-малко 30 минути дневно трябва да стане част от режима на лечение.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.healthline.com
http://emedicine.medscape.com
https://www.earthclinic.com
http://www.searchherbalremedy.com
http://www.steadyhealth.com
https://hpathy.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиБотаникаНовиниФизиологияСпециалистиИсторияКлинични пътекиЗаведенияСнимкиЛайфстайлОрганизацииТестовеИзследванияЗдравни проблемиНормативни актове