Начало Медицинска енциклопедия Лечения Вазодилататори

Вазодилататори

Вазодилататори - изображение

Вазодилататорите са лекарства, чийто основен механизъм на действие се състои в разширяване на кръвоносните съдове, чрез релаксация на гладката мускулатура, от която са изградени те.

Дилатацията на артериалните (резистивните) съдове води до намаляване на системното съдово съпротивление, което води до спадане на артериалното кръвно налягане. Дилатацията на венозните (капацитивните) съдове, намалява венозното кръвно налягане.

Вазодилататори се използват за лечение на:

  • хипертония
  • сърдечна недостатъчност
  • стенокардия

Вазодилататори, които действат предимно на резистивните съдове (артериални дилататори) се използват при лечението на хипертония и сърдечна недостатъчност.

Венозните дилататори са много ефективни за лечение на стенокардия, а понякога се използва за сърдечна недостатъчност, но не се използват като първо средство на избор при терапията на хипертония. Повечето съдоразширяващи лекарства са комбинирани – алтериални и венозни.

Артериални дилататори

Артериалните вазодилататори са използвани за лечение на системна и белодробна хипертония, сърдечна недостатъчност и стенокардия.

Те намаляват артериалното налягане чрез намаляване на системното съдово съпротивление. От своя страна това води до намаляване на следнатоварването на лявата камера.

Като резултат от това ударния обем и сърдечния дебит на лявата камера се повишават. В последствие намалява следнатоварването на камерата и спада венозното налягане. Тези ефекти на артериалните вазодилататори се използват за лечение на сърдечна недостатъчност.

Артериалните вазодилататори могат да се прилагат и при лечението на стабилна ангина пекторис, защото артериалните вазодилататори намаляват кислородните нужди на сърцето, тъй като намаляват следнатоварването на сърцето, а намаляват също съотношението между потребност/доставка на кислород. Някои видове вазодилататори могат да намалят вазоспазъма на артериите и по този начин да предотвратят стенокардни пристъпи.

Венозните дилататори

Лекарства, които разширяват капацитивните (венозни) съдове. Te намаляват венозното налягане,  с което се намалява преднатоварването на сърцето, като по този начин намалява на сърдечния дебит. Това се използва при лечението на стабилна и нестабилна стенокардия, тъй като намалява нуждата от кислород на сърцето и по този начин увеличава съотношението доставка / нужда от кислород.

Венозните вазодилататори намаляват белодробния и системния оток и намират приложение в лечението на сърдечна недостатъчност в комбинация с други медикаменти.

Венозните вазодилататори намаляват:

  • венозно налягане и следователно преднатоварването на сърцетою
  • сърдечният дебит
  • артериалното налягане
  • намалява консумацията на кислород от миокарда
  • намалява филтрираната течност през капилярните стени и следователно намалява белодробния и системния оток

Смесените вазодилататори

Те намаляват системното съдово съпротивление и артериалното налягане с относително малка промяна централното венозно налягане, което означава, че те слабо повлияват преднатоварването на сърцето и имат относително малък ефект върху сърдечния дебит.

5.0, 1 глас

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Вазодилататори

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияХранене при...БотаникаКлинични пътекиФизиологияЛюбопитноИсторияЗдравни съветиСпециалистиАлтернативна медицинаМедицински изследванияЛайфстайлНовиниИнтервютаЗаведенияСнимкиНаправления в медицинатаОрганизацииНормативни актовеДиетиСпортТестовеПатологияПсихологияЗдравни проблеми