Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на органите на кръвообращението Исхемична болест на сърцето

Исхемична болест на сърцето МКБ I20-I25

Исхемична болест на сърцето МКБ I20-I25 - изображение

Едно от най-често срещаните заболявания на сърдечно-съдовата система е исхемичната болест на сърцето (ИБС). ИБС представлява запушване на една или повече коронарни артерии с последваща исхемия на миокарда (сърдечната мускулатура) - недостатъчно кръвоснабдяване на сърцето с кислород. Исхемичната болест на сърцето може да протече с или без болка в областта на задгръдната кост.

Причина за развитието на ИБС е атеросклерозата.

Рискови фактори за появата на исхемичната болест на сърцето могат да бъдат:

  • Тютюнопушене

Клиничната картина на исхемичната болест на сърцето се характеризира с болка, която започва първоначално от областта на зад гръдната кост, ирадира към шията и лявата ръка. Болката се провокира от емоциален стрес, от студ и може да се появи в покой или при физическо натоварване, понякога след ставане от сън или след нахранване.

Диагнозата на исхемична болест на сърцето се поставя след добре снета анамнеза по данни на пациента и неговите оплаквания и симптоми. Извършва се физикален и инструментален преглед. Физикалният преглед се състои от оглед, палпация, аускултация (преслушване на сърцето) и перкусия. Инструменталният преглед включва следните методи на изследвания:

  • електрокардиограма - може да се направи и по време на физическо натоварване - велоергометрия или така наречения стрес-тест

Лечението на исхемичната болест на сърцето включва следните лекарствени медикаменти: вазодилататори, бета-блокери. Важно за предотвратяването на ИБС е своевременното лечение на хипертонията, понижаване на холестерола и здравословен начин на живот.

Исхемичната болест на сърцето включва следните заболявания:

4.2, 10 гласа

ВИДОВЕ Исхемична болест на сърцето МКБ I20-I25

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Исхемична болест на сърцето МКБ I20-I25

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Исхемична болест на сърцето МКБ I20-I25

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Исхемична болест на сърцето МКБ I20-I25

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия