Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Сърдечна катетеризация

Сърдечна катетеризация

Сърдечна катетеризация - изображение

Сърдечната катетеризация представлява инвазивно изследване на сърцето и коронарните артерии. По време на сърдечна катетеризация често се извършва и коронарна ангиография. 

Сърдечната катетеризация се използва за анализиране на кръвния поток в коронарните артерии, измерване на налягането в сърдечните кухини (предсърдия и камери), проверка функцията на клапите и установяване на вродени сърдечни пороци, следоперативен контрол. Катетеризацията служи и за терапевтични цели, напр. ангиопластика с или без поставяне на стент, както и дава информация дали е необходимо да се извърши хирургична интервенция, напр. аорто-коронарен байпас. Освен коронарна ангиография, по време на сърдечна катетеризация могат да се извършат и други рентгенови изследвания, като вентрикулография.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Сърдечната катетеризация се извършва при случаи с исхемична болест на сърцето (ИБС) и други заболявания, засягащи функцията на сърцето, и цели:

 • Измерване на кръвния поток и налягането във вентрикулите (камерите)
 • Измерване на кръвния поток в коронарните артерии. Това дава информация дали е необходима хирургична намеса или друг вид процедура, като например, ангиопластика с поставяне на стент за възстановяване на нормалния кръвен поток в засегнатите коронарните артерии

Други случаи, при които може да се използва сърдечна катетеризация са:

 • За проверка на помпената функция на сърцето
 • Откриване на вродени сърдечни пороци и оценка на сериозността им. В някои случаи сърдечната катетеризация може да послужи като средство за отстраняване на дефекта
 • Проверка на кръвния поток през сърцето след хирургични интервенции
 • Оценка на функцията на сърдечните клапи

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

При снемането на анамнеза трябва да се съобщи на лекаря за наличието или отсъствието на алергии към:

 • Йодни препарати. Контрастният материал, който се използва при рентгеновите изследвания по време на сърдечна катетеризация съдържа йод
 • Вещества, които могат да се използват по време на процедурата, като латекс или талк
 • Всякакви лекарствени препарати
 • Ужилвания от насекоми

Лекарят също трябва да се информира, ако:

 • Приемате лекарства, които повлияват реологичните свойства на кръвта — антиагреганти или антикоагуланти (синтром, аспирин, варфарин, антистенокардин и др.)
 • Приемате лекарства, спомагащи ерекцията (напр. виагра)
 • Имате алергични заболявания, напр. астма
 • Сте или имате съмнения, че сте бременна
 • Имате какъвто и да било проблем с кръвосъсирването
 • Имате бъбречно заболяване – контрастните вещества се извеждат от организма с урината

Вашият лекар ще ви информира кои лекарства трябва да спрете преди провеждане на изследването и кои може да продължите да приемате без притеснение. Също така трябва да се преустанови приема на храна и течности 6-12 часа преди провеждане на сърдечна катетеризация. Преди процедурата трябва да свалите всички метални предмети (бижута, часовник и др.).

 

Метод на провеждане на изследването:

Същинската част на изследването сърдечна катетеризация започва с въвеждането на катетъра. Най-често катетърът се въвежда във феморалната (бедрена) артерия. Други възможни артерии са брахиалната (мишничната), радиалната и каротидната (сънна - много рядко). На мястото на въвеждане на катетъра се поставя локален анестетик. Върхът на катетъра достига до сърцето по ретрограден път през съответната артерия. Лекарят наблюдава положението на катетъра посредством монитор. По време на сърдечна катетеризация могат да се вземат кръвни проби или биопсичен материал ако е необходимо.

След достигане на желаната област ще ви бъде инжектирано малко количество контрастна материя през катетъра. Може да ви помолят да задържите дъх или да промените позицията на главата си с цел по-добър изглед, но като цяло е важно по време на сърдечна катетеризация да бъдете възможно най-неподвижни. Бъдете внимателни и не докосвайте с ръце чаршафите или мястото на пункцията, защото това крие риск от инфекция. Може да ви дадат нитроглицерин с цел разширяване на коронарните артерии и подобряване на достъпа до тях.

Когато изследването приключи, катетърът се изважда и се спира кървенето от мястото на пункцията посредством натиск, шев или специални за целта инструменти. Раната се покрива със стерилна превръзка.

Самата сърдечна катетеризация отнема около 30 минути, но се изисква време както за подготовка, така и за възстановяване, така че изследването обикновено отнема около 6 часа. Продължителността на престоя ви в клиниката не е показател за сериозността на състоянието ви. След провеждане на сърдечната катетеризация ще ви отведат в зала за наблюдение, където ще се следят жизнените ви показатели и периодично ще се проверяват цвета, температурата и пулса на крайника, в който е бил въведен катетъра. Ако катетеризацията е била осъществена през бедрената ви артерия, може да се наложи да лежите в продължение на 4-12 часа след манипулацията. След това ще можете да се движите свободно, като се препоръчва избягване на сериозно натоварване за период от 1-2 дни. В първите часове след провеждането на сърдечна катетеризация е добре да приемате много течности, което спомага да се избегне дехидратация и да се изведе по-бързо контраста от организма ви. След краткия период на наблюдение ще бъдете свободни да се приберете още на същия или на следващия ден. Ако сте кърмачка използвайте изкуствена храна за детето си в първите дни след сърдечна катетеризация, защото някои от медикаментите, използвани по време на процедурата се излъчват чрез майчиното мляко.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Изследването се провежда в специализирани за целта зали от специалист по инвазивна кардиология.
Ще ви помолят да легнете на плоска кушетка под голям рентгенов апарат. Ще ви бъдат поставени електроди на ръцете и краката, както и щипка на пръста за свързване към апарат, наречен пулсоксиметър. Ще ви бъде поставен интравенозен източник. По време на изследването ще получавате седативи, т.е. може да бъдете будни при провеждането на процедурата, но ще се чувствате сънливи и може да не помните голяма част.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Сърдечната катетеризация може да има следните усложнения:

 • Болка и напрежение на мястото на пункцията
 • Нараняване на съда от катетъра - обикновено преминава след третиране с топли компреси
 • Кървене от мястото на поставяне на катетъра
 • Проблеми с уринирането след процедурата - рядко

Сериозните усложнения при коректно провеждане на сърдечна катетеризация и спазване на препоръките на лекаря от пациента са изключително редки. Тук се включват спазъм на коронарна артерия, алергична реакция, бъбречни усложнения и др. При откриване на сериозни състояния може да се наложи хирургична интервенция за отстраняването им. Сърдечната катетеризация е изследване, което се провежда под рентгенов контрол, но при съвременната апаратура облъчването е незначително.

 

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от сърдечната катетеризация показват как функционират сърцето и коронарните артерии и дали има нарушения в структурата и функциите им. Вашият кардиолог ще разполага с необходимата информация веднага след приключване на процедурата, ще може да ви обясни дали имате проблем и да ви предложи решение.

На резултатите от изследването могат да повлияят:

 • Прекалените разтревоженост или вълнение са причина за повишаване на артериалното кръвно налягане и нарушаване ритъма на сърдечната дейност, следователно повлияват резултатите от сърдечната катетеризация
 • Неизпълнение на наставленията на екипа по време на манипулацията

Много състояния също могат да повлияят резултатите от сърдечна катетеризация. При сериозни отклонения вашият лекар вероятно ще се поинтересува от това дали сте страдали от определени заболявания в миналото, които да дадат отражение в резултатите от изследването.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

 • При бъбречна недостатъчност
 • При чернодробна недостатъчност
 • При проблеми с кръвосъсирването
 • При опасност от алергичен шок
4.8, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Сърдечна катетеризация

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниЛеченияЛайфстайлОрганизацииФизиологияСнимкиСпециалистиПатологияВидеоИсторияАнкетиБотаникаЗдравни проблемиСпортХранене при...ПсихологияНаправления в медицинатаНормативни актовеСоциални грижиЗаведенияПроизводители