Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Миоглобин

Миоглобин

Миоглобин - изображение

Изследването на миоглобин служи като маркер, заедно с тропонина, за да се диагностицира или изключи миокарден инфаркт. Нивата на миоглобин започват да се покачват два-три часа след получаване на инфаркт или мускулно нараняване и достигат своя пик на осмия-дванадесетия час. Повишението на миоглобина може да се засече по-рано, но не е специфично за сърдечно поражение и не остава толкова продължително, колкото тропонина.

 

Повече за изследването на тропонин научете тук:

При сериозни мускулни наранявания може да се направи измерване на миоглобина в урината. Кръвните нива на миоглобин може да се повишат много бързо при тежка мускулна травма. Резултатите от изследване на миоглобин в урината отразяват степента на мускулното нараняване и риска от поражение на бъбреците (миоглобинът е токсичен за бъбреците).

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Миоглобинът не е широко разпространен в диагностиката на инфаркта, тъй като тропонина е много по-специфичен. Ако е достъпен, миоглобин тест може да се направи при пациенти, постъпващи с болки в гърдите и подозрения за миокарден инфаркт. По предписание кръвни проби се вземат на всеки 2-3 часа до 12-тия час от постъпването по спешност.

Миоглобин в урината може да се изследва при сериозни травми на скелетните мускули, които причиняват бързото им разпадане и създават риск от бъбречни увреждания.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима подготовка за изследването. Освен това то се прави най-вече при спешни състояния.

 

Метод на провеждане на изследването:

Материал за изследване на миоглобин е кръвна проба или проба урина.

  • Кръв за изследване се взема най-често от вена на ръката
  • Урина се взема в стерилен и химически чист съд

 

Какво ще усещате по време на изследването?

При даването на проба урина не се усеща нищо. Когато ви вземат кръв може да усетите убождане от иглата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Даването на урина за изследване не крие никакви рискове. Кръвната проба крие някои рискове от леки и рядко срещани усложнения (напр. флебит, хематом)

 

Резултати от проведеното изследване:

Повишени нива на миоглобин в кръвта означават, че има поражение на сърдечния или на скелетен мускул. За да се установи дали се касае за инфаркт се назначават други изследвания, например на тропонин. Понеже миоглобина се съдържа и в скелетните мускули освен в сърдечния, високи нива на миоглобин може да се открият при хора, които са претърпели катастрофи, порязвания и други инциденти, хирургични интервенции или при болести на мускулите (мускулна дистрофия).

Ако миоглобина не се повиши до 12-тия час след поява на гръдна болка, това почти сигурно изключва миокарден инфаркт.

Нивата на миоглобин в урината при нормални условия са много ниски и едва засечими. Повишени миоглобинови нива в урината означават висок риск от бъбречни увреждания и недостатъчност. При тези пациенти трябва да се правят изследвания за следене на бъбречната функция (например креатининов клирънс и др.)

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Резултатите от теста могат да се повлияят от мускулни инжекции, екстремно натоварване, консумация на голямо количество алкохол, прием на наркотици и някои лекарства. При наличие на някоя от тези ситуации трябва да съобщите на лекаря при снемането на анамнеза.

0.0, 0 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Миоглобин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниКлинични пътекиЛеченияЛайфстайлОрганизацииФизиологияСнимкиСпециалистиПатологияВидеоИсторияАнкетиБотаникаЗдравни проблемиСпортХранене при...ПсихологияНаправления в медицинатаНормативни актовеСоциални грижиЗаведенияПроизводители