Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване с рентгенови лъчи Инструментални изследвания Образна диагностика Рентгенови изследвания (без и с контрастно вещество) Без контраст

Изследване с рентгенови лъчи

Изследване с рентгенови лъчи - изображение

Рентгеновите лъчи (Х-лъчите) са форма на електромагнитна радиация, които имат дължина на вълната в диапазона от 0,01 до 10 нанометра или честоти в диапазона 3 × 1016 Hz до 3 × 1019 Hz. Те са по-къси по дължина на вълната от ултравиолетовите лъчи и с по-голяма дължина от гама-лъчите.

Немският физик Вилхелм Конрад Рьонтген е откривател на рентгеновите лъчи през 1895 г.

Рентгенографията (образът, който се получава чрез използване на рентгенови лъчи) е често използвано образно изследване, което се извършва от десетилетия.

Изследването с рентгенови лъчи се е превърнало в ключов елемент за идентифициране, диагноза и лечение на много видове заболявания. Това е бърз, лесен и сравнително евтин тест.

Рентгеновите лъчи показват:

 • Кости, зъби, костни фрактури и други аномалии на костите;
 • Ставни пространства и някои аномалии на ставите;
 • Размера и формата на сърцето;
 • Промени в плътността на някои по-меки тъкани;

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Рентгеновите лъчи се използват за откриване на патология на скелетната система и болестни процеси в меките тъкани в човешкото тяло. Рентгеновите лъчи са по-малко информативни при патология на меките тъкани (мозък, мускули). Х-лъчите са широко използвани в денталната медицина.

Изследването с рентгенови лъчи може да бъде назначено от Вашия лекар с цел:

 • изображение на област, в която изпитвате болка
 • диагностика на заболяване
 • мониторинг на развитието на заболяване
 • проследяване на ефекта на терапия

Някои състояния, при които може да е необходимо извършване на рентгенография, включват:

 • Фрактури
 • Инфекции
 • Артрит
 • Остеопороза
 • Запушване на кръвоносни съдове
 • Злокачествени или доброкачествени новообразувания
 • Храносмилателни проблеми
 • Уголемено сърце
 • Погълнато чуждо тяло
 • Проблеми със зъбите

Необходима ли е предварителна подготовка?

Изследването с рентгенови лъчи е стандартна процедура и почти не изисква подготовка от пациента.
Вие ще бъдете инструктирани да отстраните всички бижута и други метални предмети от тялото си преди извършване на изследването. Необходимо е да уведомите Вашия лекар, ако имате метални импланти, тъй като те може да блокират преминаването на рентгеновите лъчи през тялото Ви.

При контрастно изследване се налага преди заснемане на рентгеновия образ пациентът да изпие или да се инжектира с контрастна материя.

Метод на провеждане на изследването:

Изследването с рентгенови лъчи се извършва в отделението по образна диагностика в болницата, в специализирана клиника за диагностични процедури или в зъболекарския кабинет. След като сте напълно подготвени, рентгенологът ще Ви каже как трябва да се бъдете позиционирани, за да се получат сполучливи изображения.

Рентгеновият лаборант ще изисква от Вас най-вероятно да легнете, да седнете или да стоите прави в няколко позиции по време на теста. Могат да бъдат направени няколко изображения, докато се намирате пред специална плоча, която съдържа рентгенов филм или сензори.

Вие ще трябва да задържате дъха си или да останете неподвижен/на, докато се правят изображенията. Това гарантира възможно най-ясните изображения.

Плътните части на тялото, които блокират много от рентгеновите лъчи, се показват с цял цвят на рентгенографското изображение (като костите). Кухи или изпълнени с въздух части на тялото се изобразяват с черен цвят (като части на белия дроб). Меките тъкани (като мускулите и органите на тялото) се показват като различни нюанси на сивото в зависимост от плътността им.

При някои рентгенови изследвания се използва контрастна материя – съединения, съдържащи барий (бариева каша – бариев сулфат) или йод, които са рентгеноконтрастни. Рентгеноконтрастните вещества могат да се погълнат, с цел да се визуализира стомашно-чревния тракт (бариева каша), или се инжектират в кръвоносните съдове - артерии или вени.

Какво ще усещате по време на изследването?

Изследването с рентгенови лъчи обикновено е безболезнено за пациента.

Ако рентгенографията се провежда поради травматично събитие, причинило болка и евентуално счупена кост, може да изпитате допълнително болка по време на изследването с рентгенови лъчи. Тестът изисква от Вас да нагласите Вашето тяло така, че да е възможно снимането на ясни изображения. Това може да Ви причини дискомфорт. Ако се притеснявате, можете да поискате от Вашия лекар обезболяващи медикаменти преди извършване на изследването.

След изследването с рентгенови лъчи може да се върнете обратно към нормалните си дейности.

Вашият рентгенолог и лекар ще прегледат рентгенографията и ще обсъдят състоянието Ви. Резултатите могат да бъдат на разположение още същия ден.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рентгеновите лъчи използват малки количества радиация. Нивото на експозиция се счита за безопасно за възрастни. Въпреки това, то не се смята за безопасно за развитието на плода. Не забравяйте да уведомите Вашия лекар преди процедурата, ако сте бременна или предполагате, че сте бременна. Вашият лекар може да предложи различен метод на изследване, който не използва радиация, като например ЯМР или ултразвуково изследване.

Рискът от експозиция на радиация при използване на рентгеновите лъчи е по-висок за неродени бебета, при бременни пациентки, при деца. В такива случаи ползите от провеждане на изследването трябва да се преценят, имайки пред вид потенциалния риск за плода и бременната жена. Размерът на погълната радиация зависи от типа на изследване с рентгенови лъчи и частта от тялото, която се изследва. Компютърната томография и флуороскопията могат да доведат до по-високи дози радиация, отколкото използването на обикновен рентген.

В някои случаи рентгеновото изследване се провежда в комбинация с приложение на контрастно вещество с цел подобряване на качеството на изображенията. Контрастната материя, обикновено йод, може да причини някои странични ефекти. Те включват:

 • уртикария
 • сърбеж
 • замаяност
 • гадене
 • метален вкус в устата

В много редки случаи контрастното вещество може да предизвика тежка реакция, като анафилактичен шок.

Резултати от проведеното изследване:

   Нормални стойности:

Рентгенография без патологични сенки и засенчвания.

   Отклонения от нормата:

Наличие на патологична сянка и засенчвания.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването с рентгенови лъчи се избягва при бременни и кърмещи жени.

Още по темата:

3.6, 5 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Изследване с рентгенови лъчи

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияЗдравни съветиНовиниИсторияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаЛеченияПсихологияСоциални грижиСпорт