Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Артериография на долен крайник

Артериография на долен крайник

Артериография на долен крайник - изображение

Артериография на долен крайник представлява рентгеново контрастно изследване, което цели да се представи образ на артериалната мрежа на долния крайник. Извършва се с пункция или катетерзация за вкарване на контрастното вещество, за предпочитане от страната на клинично изявената патология.

Задача на артериография на долен крайник е не само да представи магистралното кръвообращение на крайника (включително най-крайните артерии), но и да даде прецизна информация за колатералното (спомагателно) кръвообращение.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Показания за извършване на артериография на долен крайник са:

  • Остра или хронична артериална непроходимост (запушване или стеснение на съда)
  • Артериална травма
  • Артериални или артериовенозни аневризми (балоновидно разширение на съда)
  • Вродени съдови дефекти
  • Следоперативен контрол

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди да ви направят артериография на долен крайник, като при всяко рентгеново контрастно изследване трябва да съобщите на лекаря за всякакви алергии, особено към йодни препарати (контрастното вещество е на йодна основа) и за наличието на бъбречно заболяване. Също така трябва да предупредите, ако в седмицата преди артериография на долен крайник са ви правили друго контрастно изследване.

Лекарят ще ви даде информация дали и кога трябва да прекратите приема на определени медикаменти, храна и течности.

 

Метод на провеждане на изследването:

Артериография на долен крайник се извършва в болнична обстановка. Ще ви помолят да свалите всички предмети, които може да смущават рентгеновият апарат.

Изследването започва с обезболяване на мястото, където ще се вкара иглата или катетъра с локален анестетик. След това се инжектира контраста. Изчаква се определено време да се разпредели контрастното вещество и се правят няколко рентгенографии. След това се изважда катетъра и се спира кървенето посредством шев или специален за целта инструмент.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на артериография на долен крайник в организма ви се вкарва контрастно вещество, посредством катетър или игла, но мястото на пункцията е обезболено, така че няма да усетите болка. Може да усетите леко убождане при поставянето на локалния анестетик.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При рутинна техника усложненията не надминават 1.7%. Те са най-често представени от алергична реакция към контрастното вещество и кървене от мястото на поставянето му.

Препоръчително е да се приемат повече течности след провеждане на изследването, за да се улесни изхвърлянето на контраста от организма.

 

Резултати от проведеното изследване:

След като са готови снимките, лекарят може да обсъди с вас резултатите от артериография на долен крайник.

 

   Нормални стойности:

Формата, размера, структурата и положението на артериите на долния крайник изглеждат нормални.

 

   Отклонения от нормата:

С артериография на долен крайник се откриват:

  • Артериална непроходимост (запушване на артериален съд и стоп на контраста)
  • Развитие на колатерално кръвообращение
  • Аневризми (балоновидни разширения)
  • Кръвоизлив

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Артериография на долен крайник не трябва да се прави при бъбречна недостатъчност, проблемно кръвосъсирване или прием на медикаменти за повлияване на кръвосъсирването (синтром, аспирин, антистенокардин, аспирин), алергия към йодни препарати.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияЗдравни съветиФизиологияЛюбопитноИсторияАлт. медицинаНовиниКлинични пътекиОрганизацииБотаникаЛеченияСпециалистиСпортПсихологияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиНормативни актовеЗаведения