Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Биопсия на бял дроб Диагностични пункции и биопсия

Биопсия на бял дроб

Биопсия на бял дроб - изображение

Биопсията на бял дроб е изследване, с помощта на което се отстранява малко парче тъкан, след което се наблюдава под микроскоп.

Извършването на биопсия на бял дроб може да бъде направено по няколко начина и зависи и от общото здравословно състояние:

 • Бронхоскопска биопсия. Използва се специален медицински инструмент снабден със светлинен източник – бронхоскоп, който се въвежда през устата или носа към дихателните пътища. Този метод се използва при съмнение за инфекциозно заболяване, при локализация на патологичния процес в близост до бронхите и преди провеждане на отворена биопсия на бял дроб.
 • Иглена биопсия. Използва се дълга игла, която се въвежда през гръдната стена към белия дроб. Този метод се използва при локализация на патологичния процес в близост до гръдната стена. За да се контролира въвеждането на иглата може да се използват скенер (компютърен томограф) или ехограф (ултразвук).
 • Отворена биопсия. Хирургична манипулация, при която се прави разрез между ребрата и се отстранява малко парче белодробна тъкан. Този метод се използва, когато другите методи за изследване са неуспешни, не могат да се използват или е необходимо по-голяма проба тъкан.
 • Видео-асистирана торакоскопска хирургия (Video-assisted thorascopic surgery, VATS). Използва се торакоскоп, който се въвежда към белия дроб през малък разрез на гръдната стена.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Биопсия на бял дроб се провежда в някой от следните случаи:

 • За диагностициране на определени състояния и заболявания на белия дроб – саркоидоза, фиброза, пневмония.
 • За диагностициране на рак на белия дроб.
 • За оценка на отклонения установени при рентгеново изследване или скенер на бял дроб.
 • При неясна диагноза или причина за заболяването.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди провеждане на биопсия на бял дроб се попълва информирано съгласие, че разбирате какъв е риска от проведеното изследване и сте съгласни то да бъде направено.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

Преди да бъде направено изследване съобщете на Вашия лекар, ако:

 • Приемате лекарства.
 • Имате алергия към лекарства, включително и упойки.
 • Имате проблеми с кръвосъсирването или приемате лекарства намаляващи съсирването на кръвта.
 • Имате съмнение или сте бременна.
 • Преди провеждане на биопсия на бял дроб вашия лекар може да назначи някои изследвания: пълна кръвна картина, коагулационен статус (показатели за съсирване на кръвта)и др.

Вашия лекар ще Ви съобщи колко време преди провеждане на изследването да спрете да се храните и да приемате течности. В повечето случаи е необходимо да не се храните поне 6 часа преди изследването, обикновено може да приемате вода, чай или кафе до 2 часа преди биопсията. Следвайте внимателно дадените инструкции.

Ако няма да е необходимо да оставате в болница помолете Ваш близък да Ви откара в дома след приключване на изследването.

Метод на провеждане на изследването:

Възможно е да Ви дадат успокоителни и лекарства за намаляване на секрецията от устата и дихателните пътища.
При провеждане на иглена и бронхоскопска биопсия не е необходимо да оставате в болница. При провеждане на отворена биопсия е необходимо да останете няколко дни в болница.

Преди да започне изследването ще трябва да махнете всички бижута, грим, очила, изкуствени зъби, контактни лещи, слухови апарати, перуки. Пикочния мехур трябва да бъде изпразнен. По време на изследването трябва да бъдат свалени всички или по-голяма част от дрехите.

Бронхоскопска биопсия

Бронхоскопска биопсия на бял дроб се повежда от лекар пулмолог. Използва се тънка, огъваема тръбичка наречена бронхоскоп.

Изследването отнема от 30 до 60 минути. 

Иглена биопсия

Иглената биопсия се провежда от лекар специалист пулмолог или рентгенолог. За да се контролира въвеждането на иглата може да се използват скенер (компютърен томограф) или ехограф (ултразвук). Мястото, откъдето се въвежда иглата се почиства с антисептици (дезинфектанти). Поставя се местна упойка. Докато се въвежда иглата към белия дроб ще трябва да задържите дишането и да стоите неподвижно. След като се вземе проба иглата се изважда и се поставя стерилна превръзка. След провеждане на изследването е необходимо да лежите поне един час.

Изследването отнема от 30 до 60 минути.

Отворена биопсия и видео-асистирана торакоскопска хирургия

Отворената биопсия се провежда от лекар специалист гръден хирург или обща хирургия. Извършва се под пълна упойка.
Преди изследването може да получите успокоителни. Ще бъде поставен временен венозен път (абокат). По време на изследването ще сте интубирани и поставени на изкуствено дишане.

Прави се разрез между ребрата  в този участък, от който ще се вземе биопсия. Въвежда се торакоскоп, с помощта, на който се оглежда повърхността на белия дроб и се взема проба от тъканта.

След манипулацията се поставя специална дренираща тръбичка, която се зашива за кожата. Тръбичка подпомага разгъването на белия дроб, както и дренирането на секрети. Тръбичката се отстранява, след като спре да се отделя секреция – обикновено след няколко дни. Конците се махат след 7 до 14 дни.

Изследването отнема около 1 час. Налага се да останете в болница за няколко дни. Няколко дни след биопсията се прави рентгеново изследване, за да се изключи евентуално възникнало усложнение.

Провеждане на видео-асистирана торакоскопска хирургия е специфично изследване, което се провежда само в специализирани центрове.

Какво ще усещате по време на изследването?

Бронхоскопска биопсия

Местната упойка, която се поставя в носа или устата има неприятен, леко горчив вкус и може да ви кара да усещате леко задушаване. Възможно е устната лигавица да бъде суха за няколко часа след биопсията. Може да усещате и дразнене в гърлото или дори да имате и леко повишение на температурата. Ако температурата не спадне за 24 часа веднага потърсете лекар.

Иглена биопсия

Може да усетите убождане и леко парене от поставянето на местна упойка.  Това продължава няколко секунди. При навлизането на иглата в белия дроб ще усетите остра, краткотрайна болка. Ще трябва неколколкократно за по няколко секунди да задържате дишането.

Отворена биопсия

Приема на успокоителни може да причини лека сънливост или отпуснатост. По време на изследването няма да усещате нищо, защото ще сте под пълна упойка.

След биопсията може да се чувствате изморени и отпаднали за 1-2 дни. Възможно е да имате дразнене в гърлото интубацията (въвеждането на тръба в дихателните пътища).

Може да усещате дискомфорт при дишане в областта, от която е взета биопсията. В областта на разреза на кожата може да има и лек сърбеж. Ако имате нужда от обезболяващи Вашия лекар ще Ви предпише.

Не трябва да мокрите поне 48 часа мястото, където е поставена превръзка. По превръзката може да забележите малко кръв.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Вземането на биопсия от бял дроб е сравнително безопасно изследване. Рискът зависи от вида на биопсията.

Бронхоскопската и иглената биопсия са по безопасни и с по-малко странични реакции от отворената и видео-асистирана торакоскопска хирургия, но пък с тях се взема по-добра и по-голяма проба от белия дроб, което позволява и поставянето на по-точна диагноза.

Възможните рискове са:

 • Колапс (свиване) на белия дроб – пневмоторакс.
 • Силно и тежко кървене.
 • Инфекция – пневмония.
 • Спазъм на бронхите и дихателните пътища и затруднено дишане.
 • Аритмия – нарушение на сърдечния мускул.
 • Смърт – при хора с много тежко заболяване или от приложената упойка. Рискът е много нисък.

След провеждане на биопсия ако имате някое от следните оплаквания се обадете веднага на Вашия лекар:

 • Силна болка в гърдите.
 • Затруднено дишане.
 • Замаяност.
 • Силно кървене.
 • Отделяте кръв след кашляне.
 • Имате температура.

Резултати от проведеното изследване:

Биопсията на бял дроб е изследване, с помощта, на което се отстранява малко парче тъкан, след което се наблюдава под микроскоп.

Резултатите от изследването са готови за 2 до 4 дни. При изследване за някои видове инфекции, като туберкулоза може да са необходими няколко седмици.

Нормални стойности:

Белодробната тъкан е с нормална структура. Няма белези за инфекция, възпаление или рак.

Патологични отклонения:

Данни за абнормални клетки и тъкан. Може да се дължи на инфекция, белодробни заболявания, рак. При наличие на рак с помощта на резултата от биопсията може да се избере най-подходящото лечение (оперативно, радиотерапия, химиотерапия).

Кога не трябва да провеждате изследването?

Получените резултати може да не са полезни ако проба не е достатъчна или не е взета от подходящото място.

Още по темата:

3.1, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиЗаведенияОрганизацииАлт. медицинаНовиниИнтервютаЛеченияЛюбопитноИсторияНормативни актовеЗдравни съветиХранене при...ФизиологияПатологияЛайфстайлБотаникаПсихологияСнимкиСпортСоциални грижи