Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Пречистване на организма след излагане на радиация

Пречистване на организма след излагане на радиация

Пречистване на организма след излагане на радиация - изображение

Какво представлява радиацията? За да бъде разбран рискът от радиация за здравето на човека, първо, трябва да се изясни какво представлява тя.

В най-общия смисъл, понятието радиация се отнася до излъчване на електромагнитни вълни и частици. Електромагнитните вълни (EM) биват нискоенергийни и високоенергийни:

Нискоенергийните електромагнитни вълни включват електрическа, инфрачервена, видима светлина и ултравиолетови лъчи (UV). Те, с изключение на ултравиолетовите лъчи, са относително безвредни и дори могат да бъдат терапевтични, като далечните инфрачервени вълни.

Високоенергийните електромагнитни вълни включват диагностичните и терапевтичните рентгенови лъчи и гама-лъчи (йонизиращо лъчение). Тъй като те са по-мощни, експозицията трябва да бъде наблюдавана и ограничена. У нас, под понятието радиация се разбира именно този вид електромагнитно лъчение.

Електромагнитен спектър

Излъчването на потоци от заредени частици, включва електрони, протони и неутронни, получени от разделянето на нестабилни атоми от плутоний и уран - както в ядрен реактор или бомба.

Процесът на разпадане на ядрата на неустойчивите атоми се означава като радиоактивност. При разпадането се отделят три вида лъчи - алфа, бета и гама. Радиоактивният разпад води до по-устойчиви или стабилни атоми. Понятието радиоактивност е въведено от съпрузите Пиер и Мария Кюри по името на радиоактивния елемент радий.

Радиоактивното разпадане се наблюдава като спонтанно явление в природата. То може да се получи в резултат на изкуствено превръщане на стабилни атоми в нестабилни чрез бомбардиране с алфа- и други частици. Прието е този вид радиоактивност, за разлика от спонтанно наблюдаващата се в природата (естествена) радиоактивност, да се нарича изкуствена радиоактивност.

Откриването на естествената радиоактивност принадлежи на А. Бекерел, а на изкуствената на Ирен и Жолио Кюри (1934).

Източници на радиация

Естествената радиоактивност присъства навсякъде около нас. Слънцето и звездите, скалите, земята и дори нашите собствени кости излъчват естествено фоново лъчение. Излъчване има и от телевизора, детектори за дим и микровълнови фурни. Освен това, хората са изложени на йонизиращи лъчения по време на пътуване със самолет и използване на електронни устройства.

Хората са изложени на йонизиращи лъчения и по време на редица диагностични, терапевтични и промишлени процедури (изкуствена радиоактивност), но количеството на радиация при тях варира.

Радиация от изследване с рентген и други източници на йонизиращи лъчения

Правене на рентгенова снимка на мъжПрез последните години средното количество радиация, на което човек е изложено от медицински тестове, се е повишило значително. Това е особено тревожно за децата, тъй като техните растящи тела са особено чувствителни към радиация.

Повишеният риск от рак при излагане на едно изследване вероятно ще бъде много малък. Но излагането на радиация от всички източници на йонизиращи лъчения, неколкократно може през целия живот повишава този риск, така че образните тестове, които използват радиация, трябва да се извършват само, ако има належаща медицинска причина за това. Ползата от теста трябва винаги да бъде балансирана спрямо възможните рискове от излагане на въздействието на радиацията. В някои случаи могат да се използват други методи за образна диагностика, които не използват лъчение като ултразвук или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Но ако има причина да се смята, че рентгеновото или томографското сканиране е най-добрият начин да се диагностицира тумор или други заболявания, тогава трябва да се цели минимизиране на дозата радиация, която пациентът ще получи и тя да е по-ниска от тази, която може да навреди.

Ако се налага човек да бъде подложен на изследване, което да го изложи на някакво излъчване, то обезателно трябва да се защитят частите от тялото, които не са подложени на изследване. Например, поставянето на специална оловна престилка се използва за предпазване на гърдите и/или корема от получаване на радиация, а оловна яка (известна като щитовиден щит) може да се използва за защита на щитовидната жлеза.

Рентгенография на деца. Алиансът за радиационна безопасност при детското изображение ("Image Gently Alliance") препоръчва на родителите да се информират детайлно, преди децата им да бъдат подложени тестове като рентгенография, компютърна томография, за да се уверят за дозите на радиация, които децата ще получат. Също така се препоръчва да се попита дали съоръжението е лицензирано и акредитирано в отговорните за целта институции.

Колко е допустимата норма за експозиция на радиация?

Смята се, че годишната средна допустима експозиция на радиационно излъчване от природата и различни съоръжения е около 1 милисиверт (mSv). Какво означава това всъщност? Ако средната допустима експозиция за всеки човек е 1 mSv на година, може да илюстрираме това радиационно натоварване като товара на един камион - тогава обикновеният рентгенов лъч се равнява приблизително на 0,03 от товара на камиона, т.е, ще са необходими около 33 рентгенови лъчи на гръдния кош, за да се достигне допустимото количество радиация за годината. Изследване на стомашно-чревния тракт посредством флуороскопия може образно да определим като товара на около три камиона, а компютърна томография - около четири камиона. Това може да звучи тревожно, но ако съществува индикация за извършване на такова изследване, би било глупаво да го избягвате и да възпрепятствате лечението, което потенциално би ви спасило живота.

Какви са последствията от излагане на радиация?

Йонизиращите лъчения оказват вредни въздействия върху живите организми, а бързият технологичен напредък значително увеличава излагането на човека на такива лъчения. Високата експозиция на радиация може да причини генетични дефекти, рак и смърт. През 2009 година Нюйоркската академия на науките (New York Academy of Sciences) докладва за смъртните случаи в европейската зона на падане на радиоактивен прах от аварията в Чернобил, като показва, че от 1986 до 2005 година един милион души са починали от генетични увреждания, причинени от радиоактивните отпадъци.

Най-чувствителни към радиация са щитовидната жлеза и костния мозък. Радиационната експозиция често води до по-високи нива на рак на щитовидната жлеза и левкемия. Всичко това повишава необходимостта да се защитят хората от ефектите на йонизиращото лъчение.

Опитите за защита от вредните въздействия на йонизиращите лъчения чрез фармакологична намеса се правят още през 1949 година и продължават към днешни дни. Темата е все по-актуална и поради нарастващият радиоактивен фон в резултат на ядрени експлозии (експерименти и аварии). Ядрените терористични атаки също не бива да се изключват като потенциална опасност.

Предпазване от радиация в случаи на радиационна авария

Време, отдалеченост, предпазна бариера

Един от най-добрите начини човек да е подготвен за това е да се разберат принципите за радиационна защита на времето, разстоянието и екранирането. По време на радиационна авария (голямо изпускане на радиоактивен материал в околната среда), тези принципи са ключови за защита на населението.

Времето, разстоянието и защитната бариера намаляват до минимум излагането на радиация по същия начин, както предпазват от прекомерно излагане на слънце:

Време: За хора, които са изложени на облъчване в допълнение към естественото фоново излъчване, ограничаването или минимизирането на времето за експозиция намалява дозата от източника на лъчение.

Отдалеченост: Така както топлината от огъня намалява, когато се отдалечавате от него, дозата на лъчението намалява драстично, когато увеличавате разстоянието от източника.

Предпазна бариера: Бариерите от олово, бетон или вода осигуряват защита от проникващи гама-лъчи и рентгенови лъчи. Ето защо някои радиоактивни материали се съхраняват под вода, в бетонни или оловни помещения и защо стоматолозите поставят специална защитна престилка върху тялото на пациентите, при рентгенография на зъбите. Поставянето на предпазна бариера (параван, оловна престилка) между вас и източник на лъчение значително ще намали или премахне дозата, която получавате.

Пречистване на организма след рентгеново изследване

Ако се налага да се подложите на изследване или друг вид процедура, която подлага тялото Ви на йонизиращо лъчение, може да предприемете някои мерки, за да намалите вредното влияние от това. Най-лесният и достъпен начин за това е с помощта на подходяща диета, билки и добавки:

Диета за пречистване на организма след облъчване

Храни богати на хлорофилЯжте храни, богати на хлорофил. Въведете повече храни, богати на хлорофил, във вашата диета, като келп, синьо-зелени водорасли, спирулина и хлорела. Тези растения са богати на минерали, включително йод, които се свързва с рецепторите в щитовидната жлеза и ги прави недостъпни за радиоактивен йод, на който сте били изложени.

Яжте богати на антиоксиданти храни от всеки цвят, особено череши, боровинки, нарове и сладки картофи. Тези храни съдържат мощни антиоксиданти като селен, които намаляват вредното въздействие на свободните радикали, както и хелатообразуващи агенти, които се свързват с токсините и ги отстраняват от тялото.

Яжте много зеленчуци. Повишете количеството на спанак, цвекло и кръстоцветни зеленчуци. Броколите, карфиолът, брюкселското зеле, зелето и зелените зеленчуци съдържат сулфорафан - мощен антиоксидант за борба с рака. Сок от тези мощни зеленчуци предоставя максимална полза чрез съдържащите се в него ензими и фитонутриенти.

Морски зеленчуци (келп, уакаме, комбу). Морските зеленчуци са естествен източник на йод, но по-важното е на натриев алгинат - полизахарид, който може селективно да свърже радиоактивния стронций и да го отстрани от тялото. Яжте 100 грама седмично.

Супа мисоСупата мисо е богата на йод, който спомага за предпазване на щитовидната жлеза и на чувствителната към радиоактивен йод тъкани на йод рецепторна тъкан в тялото от излагане на радиоактивен йод.

Освен това, включете храни богати на калций, калий и други радиозащитни съставки като боб и леща, банани, чесън, джинджифил, зехтин. Ежедневно консумирайте кафяв ориз и зелен чай.

Избягвайте храни, които стимулират възпалението, като рафинирана захар, пшеница и глутен. Тези храни отклоняват имунната система от функцията й за наблюдение на рака.

Пийте вода. Изпивайте 6 до 8 осем чаши филтрирана вода всеки ден, за да промивате и хидратирате организма си.

Билки за защита и пречистване след излагане на радиация

Напоследък, все повече се обръща поглед към радиационния потенциал на растителните и билковите екстракти с надеждата, че един ден ще бъде възможно да се намери подходящ фармакологичен агент, който да предпазва хората от вредните ефекти на йонизиращото лъчение в клинични и други условия, както и по време на ядрена атака. Резултатите, получени от in vitro и in vivo проучвания показват, че няколко растителни вида като гинко билоба, азиатска центела, ракитник(облепиха), босилек, женшен, амла, дълъг пипер, лютива мента, джиндцифил, бенгалска дюля (ламенна ябълка) предпазват от радиационно индуцирана клетъчна смърт, липидна пероксидация и увреждане на ДНК. Други билки, за които е доказано, че защитават и подхранват тялото са коприва, репей и червена детелина. Билки като глухарче, мента и хризантема също подпомагат детоксикацията на организма. Използвайте ги под формата на чай, тинктура или ги добавяйте пресни към ястия и салати.

Адапотогенни билки, които защитават и подсилват организма срещу голямо разнообразие от стресови фактори също са от полза за намаляване на вредните ефекти от излагането на радиационно облъчване. Женшен, мака, женско биле, босилек и ашваганда са някои примери за адаптогенни билки, които могат да бъдат използвани за чай.

Лечебни гъбиЛечебните гъби са други ценни натурални продукти срещу радиационно натоварване на организма. Лечебните гъби Рейши, Чага и Кордицепс предпазват тъканите от недостиг на кислород, свързан с радиацията, оксидативен стрес и възпаление чрез неутрализиране на токсини от тялото. Поради тази им способност и мощната подкрепа за имунната система, тези и други медицински гъби могат да играят важна роля в защитата на организма от радиационна експозиция. Клинично, медицинските гъби се използват, за да се предотврати увреждането на тъканите от лъчевата терапия, което представлява опасност, подобна на радиоактивната експозиция.

Още за полезните свойства на лечебните гъби може да прочетете в:

Лечебните ползи от гъбата Рейши (Ganoderma Lucidum)

Гъба Чага - пазител на здравето и лечител на рак

Повечето от споменатите растения и билките имат лечебни свойства и се използват в традиционните аюрведически или китайски медицински системи за лечение на различни заболявания при хората. Повечето от тях имат значителен потенциал като радиопротектори за бъдещето.

Добавки за детоксикация след радиационно облъчване

N-ацетил цистеин (NAC) - това е един от основните източници на глутатион. Глутатионът помага за отстраняване на вредните химикали от тялото и е едно от най-мощните средства за детоксикация на организма.

Спирулина - спирулина се използвала за предотвратяване на ефекта от излагането на радиация при деца след аварията в Чернобил. Доказано е, че подобрява приспособителния потенциал на организма към дълготрайно излагане на ниски дози радиация и е успял да намали дозата на облъчване, получена от замърсена храна. Изследване, направено в Китай, показва, че екстракт от спирулина има защитен ефект върху мишки изложени на гама-лъчение.

Приемайте витамини. Повишете приема на витамин С, Е и D за подпомагане на антиоксидантните действия в тялото. Алфа липоевата киселина също е добавка, която предпазва клетките от радиационно увреждане. Витамини C и витамин E са показали значителен защитен ефект срещу оксидацията на тъканите при рентгенови лаборанти, които са склонни да имат по-високи нива на оксидация на тъканите.

жена лежи във ванаДетоксикация с епсомова сол - интоксикираното тяло е силно податливо на загуба на важния минерал магнезий, а епсомовата сол го съдържа в голямо количество. Кожата е чудесно средство за абсорбиране на магнезий, затова можете да добавите шепа епсомова сол към ваната, за да увеличите нейните детоксикиращи свойства.

Още за полезните свойства на епсомовата сол може да научите в:

Какво лекува английската сол

Разбира се, ако подозирате, че сте били изложени на значително количество радиация, трябва да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.huffingtonpost.com/dr-maoshing-ni/radiation-protection-_b_840246.html?guccounter=1
https://www.epa.gov/radiation/protecting-yourself-radiation
https://www.organicauthority.com/health/5-steps-to-protect-yourself-from-radiation-exposure
https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/x-rays-gamma-rays/avoiding-exposure.html
http://harmonyherbals.net/blog/foods-herbs-radiation-protection/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2127223/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияИзследванияНовиниЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноАнкетиЛеченияБотаникаСнимкиСпециалистиЗаведенияНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиАлт. медицинаСпортПрезентацииРецептиХранене при...ДиетиФизиология