Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Лечебните ползи от гъбата Рейши (Ganoderma Lucidum)

Лечебните ползи от гъбата Рейши (Ganoderma Lucidum)

Лечебните ползи от гъбата Рейши (Ganoderma Lucidum) - изображение

Известна като гъба Рейши, Ганодерма Луцидум е лилаво-кафява гъба с дълга, тънка дръжка, кафяви на цвят спори и лъскава шапка, оформена като ветрило. Расте по гниещи дънери и пънове. Характерни райони на местообитание са Северна Америка, Япония и Китай, но гъбата може да се открие и в други Азиатски страни.

Латинското наименование на гъбата "lucidum", означаващо „блестящ“, се отнася до лъскавия външен вид на повърхността на гъбата. В Китай, Ганодерма Луцидум се нарича "Lingzhi", докато в Япония името на семейството Ganodermataceae е "Mannentake". Според китайските убеждения, името Lingzhi представлява комбинация от духовна мощ и есенцията на безсмъртието, поради което и билката се разглежда като „билка на духовната мощ“, символизираща успех, благополучие, божествена сила и дълголетие.

Различните вярвания по отношение на ползите за здравето от Ганодерма Луцидум се основават до голяма степен на анекдотични доказателства, традиционна употреба и културни нрави. Въпреки това, според някои от последните доклади осигуряват научна подкрепа за някои от най-древните предположения за ползи за здравето. Конкретни ползи преписвани на гъбата Рейши включват контрол на нивата на кръвната захар, модулация на имунната дейност, хепатопротекция, бактериостаза и други.

Състав на Ганодерма Луцидум (Рейши)

Повечето гъби са съставени от около 90 % вода, а останалите 10 % се състоят от 10-40 % протеин, 2-8 % мазнини, 3-28% въглехидрати, 3-32% фибри, 8-10% пепел, както и някои витамини и минерали (калий, калций, фосфор, магнезий, селен, желязо, цинк, мед).

В гъбите Рейши се съдържат всички незаменими аминокиселини, като особено богати са на лизин и левцин. Ниското съдържание на мазнини и високото съотношение на полиненаситени мастни киселини (в сравнение с общото количество мастни киселини на гъбите) също имат значима роля за високата здравна стойност на Ганодерма луцидум.

Полизахариди, пептидогликани и тритерпени са основните физиологични активни съставки в Ганодерма луцидум. В допълнение към това, Ганодерма Луцидум съдържа голямо разнообразие от биоактивни молекули, като стероиди, феноли, нуклеотиди и техни производни.

Учените са установили, че сред основните активни съставки, отговорни за полезното действие на Рейши са бета глюканите - естествени полизахариди, известни със способността си да подобрява имунната дейност. Всъщност, това е една от най-мощните добавки с имуностимулиращи свойства.

Друга особено полезна съставка в Ганодерма луцидум (Рейши) са тритерпените – видът намерен в Ганодерма луцидум е ганодермична киселина, за която е доказано, че облекчава симптомите на алергии чрез потискане отделянето на хистамин. Също така, може да подобри използването на кислород в организма и да подпомогне чернодробната функция.

Въпреки това, количеството и процентното съдържание на всеки компонент може да бъде различно в природните и търговски продукти. Причината за това може да са в различния вид, щам на гъбите или различните методи в производството.

Ползи за здравето и приложения

Сред култивираните гъби, Ганодерма Луцидум е уникална с това, че нейната фармацевтична стойност заема първостепенно значение, спрямо хранителната й стойност. За разлика от други гъби с лечебни свойства, Ганодерма Луцидум (Рейши) не се използва често в кулинарията, тъй като е доста твърда и има горчив вкус, въпреки че някои хора я използват подобно на Шийтаке гъбите. Малко вероятно е да намерите Ганодерма на зеленчуковия пазар, тъй като се използва преди всичко с чисто медицинска цел. В действителност, тя е известна сред практикуващите Китайска медицина като „Цар на билките“.

Източният цвят използва Ганодерма Луцидум в продължение на хиляди години, особено в Китай и Япония. Още древните царе и императори са пили чай от Рейши, защото се е смятало, че неговите свойства насърчават жизненост и дълъг живот. Те също така смятали, че чаят ще увеличи тяхната мъдрост и щастие.

Ползите от ганодерма са добре познати и днес, може да се възползвате от лековитата гъба в разнообразни форми, удобни за прием и приложение, без да се налага да ги приготвяте по специален начин. Може да откриете Рейши под формата на прах, капсули, таблетки и дори, като екстракт. Съществуват и различни продукти, съдържащи Ganoderma Lucidum, препоръчвани за насърчаване на жизнеността, дълголетието и лечение на някои заболявания. Продуктите може да се произвеждат от различни части на гъбата, включително мицел, спори и тяло. Ето какви ползи за здравето може да предостави Ганодерма Луцидум:

Антиоксидантни свойства

Антиоксидантни свойства

 

Този вид гъби са силни антиоксиданти и предпазват организма от негативните ефекти на свободните радикали, които се образуват в организма в резултат на ежедневното излагане на слънце, химикали и замърсители. Ганодерма доказано стимулира имунната система, особено, когато се приема в комбинация с други добавки-антиоксиданти.

 

 

Облекчава респираторни заболявания

Респираторни заболяванияГанодерма се използва и от хора страдащи от астма и други респираторни заболявания, защото се предполага, че оказва лечебен ефект върху белите дробове. Предполага се, че е има ефект върху подобряване на дихателната сила и ограничаване на кашлица.

 

 

Противовъзпалително действие

Ганодерма Луцидум притежава противовъзпалителни свойства и намира приложение при пациенти, които имат болест на Алцхаймер и болест на сърцето. Това се основава на идеята, че възпалението играе роля във всяко едно от тези условия. Болката, която съответства на други възпалителни състояния като артрит и невралгия, може също така да бъде намален чрез добавка на Ганодерма Луцидум.

Понижава холестерола

Що се отнася до ползите за сърцето, Ганодерма Луцидум може да подобри притока на кръв към сърцето и да намали количеството кислород, което консумира. Това може да спомогне за намаляване на холестерола и високото кръвно налягане.

Противоракова активност

Противоракова активностИзследване, публикувано в международен журнал по онкология  (“International Journal of Oncology”, May 2004) изучава ефектите от Ганодерма луцидум върху клетъчния растеж, клетъчния цикъл и клетъчната смърт на раковите клетки в простатата. Резултатите от изследването показват, че Ганодерма Луцидум предотвратява размножаването на раковите клетки, като действието е свързано с дозата и продължителността на приложение. Този ефект се дължи обуславя от намаляване на експресията на циклин В (митотичен циклин) и Cdc2 (циклин-зависима киназа), които са свързани с неконтролируемия растеж на раковите клетки и същевременно, увеличаване на експресията на протеин-Р21 (циклин-зависима киназа инхибитор 1), който потика растежа на раковите клетки. В допълнение, Ганодерма насърчава смъртта на раковите клетки на простатата. Проучването заключва, че Ганодерма Луцидум може да играе роля в превенцията и лечението на рак.

Помощ срещу умората, свързана с рак

УмораГанодерма може да помогне за облекчение на умората, свързана с рак и неговото лечение. Според проучване, публикувано в “Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” 2012, спори на прах от Ганодерма луцидум показват обещаващи резултати за облекчаване на умората при жени с рак на гърдата, които са били подложени на ендокринна терапия. Ендокринната терапия е лечение, което добавя, блокира или премахва хормони, за да потисне растежа на някои видове рак, включително рак на гърдата. Жените, които са получили спори на Ганодерма Луцидум съобщават за облекчение на умората и намаляване на симптомите на тревожност и депресия.

Ревматоиден артрит

Ревматоиден артритУпотребата на Ганодерма Луцидум (Рейши) може да има положителен ефект върху ревматоиден артрит, хронично автоимунно заболяване, което се отразява отрицателно на ставите. Едно проучване докладва в списание “Molecular and Cellular Biochemistry”, юли 2007, изследваните ефекти от полизахарид-пептид (PSP), открит в гъбата Рейши, върху размножаването на клетките и производството на цитокини (възплителни протеини) активиращи ревматоиден артрит-синовиалните фибробласти (RA-SFs). Това са специализирани клетки, които допринасят за развитие на ревматоиден артрит и могат да бъдат отговорни за начало на заболяването, според проучване публикувано в “Rheumatology”, June 2006. Изследователите са установили, че полизахарид-пептидът (PSP) в Ганодерма Луцидум успешно потиска производството на цитокини и клетъчната пролиферация на фибробластите.

Осигурява защита на черния дроб

Защита на черния дробИзследване, публикувано в “World Journal of Gastroenterology” през август, 2002 година изследва потенциала на полизахаридите в Ганодерма Луцидум (GLP) да предотвратяват увреждане на черния дроб при мишки. За да се предизвика увреждане на черния дроб, мишките се третират с Mycobacterium bovis bacillus Calmette-Guerin (BCG), както и възпалителни цитокини или липополизахариди. В резултат, изследователите наблюдават увеличение на теглото на черния дроб, както и на нивата на ензима аланин аминотрансфераза (ALT) и азотния оксид в кръвта. Лечението на мишки с ДЛП намалява значително чернодробното тегло и нивата на ALT. Освен това е налице значителен спад в производството на азотен оксид. Проучването заключва, че чернодробните защитни рефлекси на GLP може да се дължат на неговото влияние върху производството на азотен оксид.

Няма съобщения за сериозни странични ефекти от употребата на Ганодерма Луцидум, но някои хора, които я използват продължителен период от време може да изпитат сухота в устата, замаяност, стомашен дискомфорт или кървене от носа. Гъбата Рейши притежава множество ползи за здравето, но говорете с Вашия лекар, преди да я приемате като средство за лечение!

Източници:
http://www.livestrong.com/article
http://www.herbwisdom.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc

Още по темата:

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаАлт. медицина