Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Polyporales Сем. Ganodermataceae Рейши, Линг Ши, Линчжи

Рейши, Линг Ши, Линчжи

Сем. Ganodermataceae

Рейши, Линг Ши, Линчжи - изображение

Рейши (Reishi, Ganoderma lucidum, Reishi mushroom, Lingzi mushroom) или Линг Ши (Ling Zhi) са двете най-популярни имена, под които е известна гъбата Genoderma lucidum и близката й разновидност - Genoderma tsugae. В Китай я наричат Линг Ши - "гъба на духовната потентност" или още "гъба на безсмъртието", а в Япония й казват Рейши или "гъбата фантом". Гъбата е ядлива и има характерна форма на подкова. Расте по дървета като паразит или се храни с мъртви растения и така облагородява почвата. Съществуват 6 разновидности на гъбата относно оцветяването им, като от всички тях червената гъба рейши има отношение към алтернативната медицина.

Повече от 2000 години гъбата е на почит в традиционната китайска медицина и в цяла Източна Азия като лечебно природно средство. Самостоятелно или в комбинация с други билки, включително гъби, рейши гъбите се прилагат като част от лечението на различни видове рак. Може да включите рейши в своя здравословен начин на живот.

„За повече от 2000 години, рейши гъбите са запазили хората пъргави и здрави и в златните им години” – това, което се говори за билката. Според някои билкари, червените рейши гъби може да лекуват много признаци, които са свързани със стареенето, високото кръвно налягане, артрита и проблемите с черния дроб.

жизнена силаСпоред изданието от 2000-та година на Държавната фармакопея на Китайската народна република (официален компендиум на наркотиците), Ганодерма луцидум "действа за попълване на Qi (циркулиращата жизнена сила, чието съществуване и свойства са в основата на китайската философия и медицина), релаксиращо на ума, облекчаващо кашлица и астма, и се препоръчва при виене на свят, безсъние, сърцебиене и недостиг на въздух ".

Традиционното използване на рейши се свързва с противораковите, антимикробните, противогъбичните и антивирусните (по-специално срещу херпес и ХИВ), както и с противовъзпалителните и имуномодулаторните й способности. Била е използвана и като средство против стареене и за увеличаване дълголетието на индивида. Най-вече нейната употреба е насочена към стимулиране на имунитета и лечението на рак.

Преди да отидете и да закупите гъби рейши, трябва да помислите за тяхната безопасност и ефикасност.

Устройство на рейши

долна повърхност на гъбата рейши

 

В прясно състояние гъбата има мека коркоподобна консистенция. Тя е с плосък хоризонтален растеж, бъбрековидна форма и червено лаково оцветяване. Долната й повърхност е пореста с от бяло до кафяво оцветяване. От нея, през фини пори, рейши освобождава спорите си.

 

Разпространение на рейши

култивиране на гъба рейши

 

Рейши е разпространена в световен мащаб в тропическите и умерените географски региони. Расте като паразитна гъба върху дървесен или смесен растителен субстрат. За развитието си използва голямо разнообразие от дървета. Днес ефективно се култивира върху дървени трупи или дървени стърготини.

 

 

Химичен състав на рейши

гъба рейшиГъбата се състои основно от водоразтворими полизахариди, тритерпеноиди, протеини и аминокиселини. Тритерпеноидните съединения са 120 на брой, като могат да се разделят на такива, с карбоксилна странична верига и такива без, а водоразтворимите полизахариди са няколко. Притежава уникални биоактивни молекули. Пример за това са специфичната група тритерпени наречени ганодерични киселини, които имат молекулна структура, близка до тази на стероидните хормони. В Рейши се съдържат и ергостерол (известен като про-витамин D2), кумарин, манитол, протеини, въглехидрати, фибри, лактони, алкалоиди, витамини, минерали и не на последно място, ненаситени мастни киселини. За разлика от повечето гъби, които съдържат средно 90% вода, гъбата Рейши има по-суха структура (75%) и е по-богата на полезни нутриенти.

Още от установените в състава на гъбата вещества - тимин, уридин, инозин, гуанозин, аденозин; биоактивни протеини като LZ-8 (Lingzhi-8) и ганодермин (Ganodermin); хексамерен лектин, гликопротеин с 9,3% захар; алфа-глюкозидазен инхибитор, ергостанови стероли, С19 мастни киселини - нонадеценоична (nonadecenoic) киселина и цис-9-нонадеценоична киселина; рибофлавин, витамин C, мед, цинк, германий, селен.

Стеролите, изолирани от гъбата включват ганодерол, ганодеренова (ganoderenic) киселина, ганодериол, ганодерманонтриол, луцидадиол, ганодермадиол.

Полизахаридните съединения се откриват във воден екстракт от гъбата, а тритерпеноидите в етанолови екстракти, защото са мастноразтворими.

Изследователите са установили, че водоразтворимите полизахариди са най-активния елемент в червените Рейши гъби, които притежават антитуморно, имуномодулиращо и ефекти на понижаване на кръвното налягане.

Тритерпенът ганодерична (ganoderic) киселина помагат за облекчаване на общи алергични реакции чрез инхибиране освобождаването на хистамин, подобрява използването на кислород и функциите на черния дроб. Тритерпените са горчиви на вкус, като по горчивината на билката се определя и нивото им в нея.

Приложение на рейши

рейшиРейши е имуномодулатор - регулира фината настройка на имунната система. Ганодерма луцидум разполага с разнообразие от механизми, които са фокусирани върху модериране на имунната система. Гъбата е в състояние да намали активността на имунната система, когато системата е свръхстимулирана и да я засили, когато тя е отслабена. Като цяло увеличава количеството на активните клетки на имунната система.

Значителен брой изследвания в Япония, Китай, САЩ и Великобритания в последните 30 години показват, че консумацията на червено Рейши е била свързана с лечението на широк спектър от заболявания и общи състояния. Доказано е, че е ефективна като съпътстваща терапия, което означава, че подобрява здравето, когато се приема заедно с други лекарства за рак на гърдата, хепатит, синдром на умора, рак на простатата и други. Редовната консумация на червено Рейши може да подобри кръвообращението ни. Освен имуномодулатор, гъбата е и адаптоген и общо тонизиращо средство. Притежава и антиоксидантни свойства. Червеното рейши се използва за подпомагане лечението на тревожност, високо кръвно налягане, хепатит, бронхит, безсъние и астма. Известна е със способността си да помага в борбата със симптомите на старостта.

Действие на гъбата:

 • Хепатопротективен и хепатостимулиращ ефект: Има данни за антитоксично въздействие, което продължителният прием на Рейши оказва върху различни чернодробни токсини, като алкохол, лекарства, натоварващи хепатоцитите и др. Използва се като адаптоген в добавки при профилактика на чернодробното здраве.
 • Антираков ефект: Потвърден е, но не е ясен механизмът по който се случва въздействието. Установено е, че приема на екстракт от Рейши увеличава производството на вид цитокинини (сигнални молекули), с които белите кръвни телца маркират враждебни тъкани и клетки. Става дума за интерлевкин-2. В състояние е да активира естествените клетки-убийци, да повиши тяхната активност и способността на организма да се бори с тумори. Освен в лечението на ракови образувания (химиотерапия), Рейши се използва и за предотвратяване на метастазирането след операции и при раково заболяване със склонност към такава изява. Изследвания показват, че рейши подтиска развитието на колоректалния аденокарцином при продължителен прием.
 • Анти-стрес адаптоген: Не е ясен точният механизъм на анти-стрес въздействие, което гъбата Рейши оказва върху хората, които я приемат, но общият адаптогенен ефект е доказан по редица параметри, индикиращи нивата на стрес.
 • Подпомага дихателната система: Установено е, че облекчава бронхити, астма, кашлица и различни възпаления на дихателните пътища.
 • Имуномодулаторен ефект: Изследванията показват, че Рейши въздейства върху имунитета като променя чувствителността към определени бактерии и вируси, ракови тъкани и пр., но това не я прави автоматично подобряваща имунитета, а потенциално подобряваща го.

Рейши гъби се включва в лечението на вирусни инфекции като грип, свински грип, птичи грип; белодробни заболявания, включително астма и бронхит, сърдечно-съдови заболявания, заболяване на бъбреците, рак, чернодробно заболяване. Прилага се още при ХИВ / СПИН, височинна болест, синдром на хроничната умора, проблеми със съня (безсъние), язва на стомаха, отравяне, херпес зостер и херпесна болка. Намалява стреса и предотвратява умората. Билката оказва още терапевтичен ефект върху инсулиновата резистентност, намалява риска от рак на простатата, помага в лечението на различни състояния, съпътствани от метаболитен синдром.

Някои ефекти от приема на гъбата, като например подобряване на съня и намаляване симптомите на синдрома на хроничната умора, не се открояват веднага. Подобренията в съня се забелязват след 3 дни, докато туширането на хронична умора може да отнеме повече от 4 седмици.

Как рейши стимулира имунитета?

спори на рейшиРейши се използва широко и се препоръчва от азиатски лекари и билколечители като средство с благотворно влияние върху имунната система. Лабораторни изследвания и предклинични проучвания установяват нейните противоракови и имуномодулиращи свойства. Пациенти с рак я използват като алтернативна медицина за състоянието си. През 2015 година Кохрейн (Cochrane), преглеждайки базата данни от изследването на гъбата заключва за нея, че от рейши може да има "полза като алтернативно допълнение към конвенционалното лечение в разглеждане на неговия потенциал за повишаване на туморния отговор и стимулиране на имунитета на гостоприемника."

Съдържащите се в рейши имуномодулиращи протеини (FIPS), са биоактивни съставки и имат отношение към имунитета на организма. Те стимулират различни клетки и клетъчни компоненти, които участват в имунния отговор на тялото. Някои от молекулите и клетките, върху които FIPS влияние са Т и В-лимфоцитите, естествените клетки-убийци, макрофаги и моноцити РК. Подсилената от FIPS функция на тези клетки насърчава дейността на цитокините IL-2, IL-4 и IFN-гама, като това подпомага лимфоцитната пролиферация, дейността на имунните клетки и тумор-инхибиращите фактори. Имуностимулацията от FIPS помага за осъществяване на по-качествен имунен отговор.

Рейши и раковото заболяване:

земяВъпреки установените противоракови свойства, гъбите рейши продължават да бъдат обект на изследване в тази насока. Това, което със сигурност е установено е, че консумацията им не пречи на лечението на рака чрез химио- и лъчетерапия. Въпреки това трябва да се направи консултация с лекуващия лекар ако се желае тяхната употреба по време на третирането на пациента с другите методи.

 • прием на рейши при простатна хиперплазия - не са установени видими ефекти върху посочената жлеза в такова състояние. Приет етанолов екстракт от гъбата не променя серумните нива на PSA (простатно-специфичен антиген).;
 • продължителен прием на рейши от пациенти с колоректален аденокарцином - приема се водоразтворим екстракт от мицела на гъбата, който подтиска развитието на колоректалните аденоми. Продължителност на приема повече от 6 месеца, от двата пола. Дозата е 1,5 грама на ден от водоразтворимия екстракт приеман една година, осигурява намаляване на броя и размера на аденомите по дебелото черво, спрямо контролна група пациенти, при които се установява увеличаване броя и размера им. В заключение - рейши подтиска развитието на рака на дебелото черво.;
 • намаляването на нивата на TNF-алфа са били забелязани при хора с повишени изходни нива на TNF-алфа. TNF-алфа (тумор некротизиращ фактор - алфа) представлява протеин цитокин, които участват в системното възпаление и е един от цитокините, които съставляват реакцията на възпаление в острата й фаза. Изследвани са пациенти от двата пола. Приемът на полизахариден екстракт от гъбата е с продължителност от 1 до 6 месеца. Дозата е 5,4 грама полизахариди дневно в продължение на 12 седмици при пациенти с напреднало развитие на раковото заболяване. Резултатът е подобряване параметрите на имунитета и клетъчната активност на НК (Natural killer cell - естествени клетки убийци) и понижаване на TNF-а и IL-1 нива. TNF-а и IL-6 нива корелират с умората в изследвани случаи при раково заболяване. След приема на рейши нивата им намаляват.;
 • приложение на споров прах при пациенти с рак на гърдата и умората свързана със сътоянието, подложени на ендокринна терапия - продължителност от 2 до 4 седмици. В доза 1 грам екстракт от спори на рейши, 3 пъти дневно, 4 седмици. Подобрения се наблюдават в състоянието на умора, физическо и емоционално благосъстояние, подобрение във функционалността на организма, както и намаляване на тревожността и депресията. TNF-а и IL-6 нива корелират с умората. След приема на спорите те намаляват. Депресията като симптом на умората, резултат от раковото заболяване се редуцира, като самата гъба не притежава присъщи антидепресивни ефекти.

Някои въздействия на рейши върху организма:

рейши и хората

 • изследвания показват, че всекидневният прием на екстракт от рейши в продължение на 12 месеца намалява броя на туморите при пациенти с колоректални аденоми;
 • при запушване на артерии, приемът на рейши осигурява намаляване симптомите на състоянието, включително болка в гърдите и недостиг на въздух;
 • 12 седмичен прием на гъбата намалява нивото на хемоглобина, но не и нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2;
 • отново ако 12 седмици приемате екстракт от гъбата нивата на вирусът на хепатит B, циркулиращи в тялото се понижават. Той помага и за подобряване функцията на черния дроб при хора с това заболяване;
 • при пациенти с висок холестерол и високо кръвно налягане е спорно приложението на рейши. Някои изследвания показват, че ги понижава, а други, че не повлиява нивата им;
 • засилва имунната функция и повишава качеството на живот при хора с рак на белия дроб;
 • пациенти съобщават, че топли бани с отвара от рейши понижават болката при херпес зостер в случаи, при които конвенционалното лечение не помага.

Приложение на рейши при някои състояния и заболявания - резултати от проведени изследвания:

дракон от рейши

 • приложение на екстракт от рейши при мъже с проблеми в долните пикочни пътища - продължителност от 1 до 6 месеца, в доза от 6 милиграма на ден етанолов екстракт от гъбата. Наблюдават се подобрения в проблемните части от уринарния тракт.;
 • приложение на полизахариден екстракт от ганодерма луцидум при неврастения - продължителност от 1 до 6 месеца, при двата пола, в доза от 1,8 грама, три пъти на ден. За 8 седмици се установява по-голяма ефективност на рейши в сравнение с плацебо, като отчита увеличаване на благосъстоянието и намаляване на умората при пациентите.;
 • повишаване нивата на "добрия" холестерол при пациенти с хиперлипидемия - проучването е направено с цел установяване на потенциалните кардиопротективен ефекти на Ганодерма луцидум. Продължителност на приема 1-6 месеца, от двата пола с наднормено тегло. Приетата доза и форма на рейши са по 1,44 грама на ден водоразтворими полизахариди от гъбата от пациенти, страдащи от хиперлипидемия и/или хипертония в продължение на 12 седмици. Дозата е в състояние да подобри параметрите на глюкозния метаболизъм (инсулиновата чувствителност и базалните нива на инсулин) и някои аспекти на липидния метаболизъм ( HDL с 24%, триглицеридите с 8%). Във връзка с горе изложеното, приемът на рейши оказва незначително влияние върху серумния адреналин.
 • приемът на рейши не повлиява нивата на катехоламините, кортизола, кръвното налягане (според това изследване), теглото, нивата на LDL - холестерола. Не влияе върху SOD (супероксид дисмутаза) и глутатион пероксидазата. Продължителност на изследването 2-4 седмици. Дозирането е 1,44 грама екстракт (13,2 грама гъби еквивалент) в продължение на 29 дни при здрави възрастни. Това изследване показва, че гъбата няма значителни въздействия върху липопротеините и триглицеридите, C-реактивния протеин (CRP), върху супероксид дисмутаза, глутатион пероксидаза, увредена ДНК, непроменено отношение между CD8 - лимфоцитите и общият брой левкоцити, не оказва влияние върху CD4 - лимфоцитите;
 • приемът на капсули в доза 2,500 - 5,000 милиграма на водоразтворими полизахариди от рейши, изглежда директно стимулира производството на CD3 + Т-клетки при здрави спортисти. Продължителност на приема е 2-4 седмици, от мъже спортисти. Съотношението на CD4:CD8 клетките е слабо намалено;
 • проучване на потенциалните кардиопротективни ефекти на ганодерма луцидум - продължителност на приема е 1-6 месеца, от двата пола. Дозата е 1,44 грама. Ефектите са същите както при по-горе посоченото приложение на рейши при хора с хиперлипидемия и / или хипертония и в изследване влиянието й върху катехоламини, кортизол, кръвно налягане, тегло, LDL холестерола, SOD и глутатион пероксидаза. В резултат, третирането на организма с рейши може да осигури леко понижаване на триглицеридите (с 8%) при пациенти в нездравословно състояние, като това не е наблюдавано при здрави индивиди.
 • приемът на рейши влияе незначително върху циркулацията на кръвта и кръвното налягане, има слаби антиоксидантни свойства; не са наблюдавани значими взаимодействия между нея и С-реактивния протеин, незначително влияние върху серумния допамин, нивото на тестостерон, липидната пероксидация и чернодробните ензими.
 • употреба на билката при протеинурия - забелязано е намаляване на белтъка в урината - показателно за активиране на бъбречните защитни механизми.

Взаимодействие на рейши с медикаменти:

рейши и природатаИма предположения, че билката понижава кръвното налягане. В този смисъл не я използвайте ако страдате от ниско кръвно налягане. Не я комбинирайте с медикаменти понижаващи високото кръвно налягане, например като каптоприл (Capoten), еналаприл (Vasotec), лосартан (Cozaar), валсартан (Diovan), дилтиазем (кардизем), Амлодипин (Norvasc), хидрохлоротиазид (HYDRODIURIL), фуроземид (Lasix) и много други. Някои билкари предписват гъбата при високо кръвно налягане, въпреки че от научна гледна точка нейното хипотонично действие не е изяснено.

Не упоребявайте гъбата в комбинация с антикоагуланти (средства понижаващи съсирването на кръвта). При тази комбинация се увеличава риска от появата на синини и кръвоизливи по тялото. Медикаменти с антикоагулантно действие са: аспирин, клопидогрел (Plavix), диклофенак (Voltaren, Cataflam, други), ибупрофен (Адвил, Motrin, други), напроксен (Anaprox, Naprosyn, други), далтепарин (Fragmin), еноксапарин (Lovenox) хепарин, варфарин (Coumadin) и други.

Не трябва да се приема заедно с други билки или добавки, които могат да попречат на нормалното съсирване на кръвта или да понижат кръвно налягане, например като гинко билоба и рибеното масло. В тази връзка кажете на Вашия лекар за всички добавки, които приемате, дори ако те са естествени. По този начин, Вашият лекар може да провери за евентуални странични ефекти или взаимодействия с лекарства или храни. Той или тя може да ви каже, ако добавката може да повиши риска.

Приемът на гъбата под каквато и да е форма, трябва да бъде консултиран с лекар или специалист в лечението с билки. Рейши може да се открие в аптечната мрежа като течност (екстракт), капсули и прах. В алтернативната и традиционната китайска медицина, рейши гъбите се използват обикновено сухи и на прах.

Рейши в кулинарията

чай от рейши

Гъбата рейши се определя като нетоксична, която може да се консумира всеки ден без да вреди на организма. Когато се приема редовно дава възможност на тялото да се възстанови и да функционира нормално.

Рейши е много горчива гъба. Поради горчивината си не се предпочита за готвене. От нея за пиене се приготвя горещ воден екстракт. Така суха или прясна се нарязва на ленти и се добавя към вряща вода. Съдът се затваря, като гъбата се вари 2 часа. Получената отвара има тъмен цвят и съответно е горчива.

Могат да се консумират както пресни, така и сурови, ако успеете да приемете горчивината им във вкусовите си предпочитания. За яденето на сурови гъби няма доказателства, че би било по-ефективно с лечебна цел.

 

Внимание!

прах от рейшиЕкстрактът от рейши е подходящ за прием в продължение на 1 година. Ако се приема през устата под формата на прах повече от 1 месец има съмнения, че действа токсично на черния дроб. Други случаи показват, че употребата й от 3 до 6 месеца предизвиква алергична реакция, изразяваща се в сухота в устата, гърлото и назалните проходи. Тези симптоми могат да бъдат задълбочени до сърбеж, стомашно разстройство, кръвотечение от носа, световъртеж, кървави изпражнения, обрив, главоболие. Вдишването на рейши спори също може да предизвикат алергия.

Не използвайте рейши по време на бременност и кърмене. Същото важи и за пациенти с нарушено кръвосъсирване. Приети високи дози от гъбата може да увеличи риска от кървене при тях. Не употребявайте рейши и ако страдате от тромбоцитопения (нисък брой тромбоцити в кръвта). Поради това, че може да увеличи риска от кървене, спрете използването й 2 седмици преди планова операция.

Ако страдате от автоимунно заболяване, не използвайте рейши, защото увеличава активността на имунната Ви система. Тя може да попречи на имуносупресивната терапия, на която сте подложени.

При желание да използвате рейши по време на химиотерапия и лъчетерапия, трябва да се консултирате с лекуващия Ви лекар.

3.9, 19 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиНовиниСпортРецептиХрани и ястияСнимкиИсторияДиетиСъставкиЛайфстайлПатологияПсихологияПроизводителиАнкетиФизиологияКлинични пътекиНормативни актовеИзследванияМикробиологияТестовеХранене при...ОрганизацииСпециалистиСоциални грижи