Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативни и допълващи терапии при рак

Алтернативни и допълващи терапии при рак

Алтернативни и допълващи терапии при рак - изображение
 1. Полезни добавки при рак
 2. Билки при рак
 3. Специални диети при рак
 4. Фотодинамична, метаболитна терапия и хипертермия
 5. Допълващи терапии

Ракът е термин, отразяващ необичаен растеж и неконтролируемо делене на анормални клетки в организма. Раковите клетки може да са локализирани в различни тъкани и органи, а посредством кръвта и лимфата може да се разпространят и в други части на тялото (метастатичен рак). Въпреки нарастващата заболеваемост, през последните години значително се е подобрил скрининга, откриването и терапията при различните злокачествени заболявания.

Хората с рак искат да направят всичко възможно, за да се справят успешно с коварната болест, да управляват симптомите и да намалят страничните ефекти от конвенциалното лечение, включващо химиотерапия и лъчетерапия. Известни са много на брой алтернативни и допълващи терапии при рак, които могат да бъдат полезни. Такива са природни продукти (билки и хранителни добавки), специфични терапии, практики за ума и тялото, като акупунктура, масаж, йога и други.

Полезни добавки при рак

Калций

Прост, но изключително мощен природен лек за рак е добавката на калций. Съществуват данни, че ракът се развива и оцелява само в киселинна среда, така че, за да подпомогнете терапията трябва да повишите нивото на рН до максимум. В алкална (основна) среда раковите клетки умират много бързо. Един от най-добрите начини да повишите нивото на рН на организма е с калций. За да получите необходимото количество калций, витамин Д и магнезий (необходими за усвояването на калция), трябва да приемате калциеви добавки.

Витамин Д

витамин Д при ракВитамин Д също е сред първите в списъка на природните средства срещу рак. Нови научни открития посочват, че добавките на витамин Д и калций може действително да намалят скоростта на развитие на рак до 77%. Това включва рак на гърдата, на дебелото черво, на кожата, на простатата и други форми на рак. За да си набавите витамин Д в най-естествена форма е достатъчно да престоите не повече от 30-40 минути на слънце (без да използвате слънцезащитни продукти). Витамин Д може да приемат допълнително и като хранителна добавка.

Добавката на по-високи дози витамин Д и калций, заедно с ябълков оцет, натриев бикарбонат и кленов сироп (други три силни средства против рак) може да спомогне за по-бързото въздействие върху рака.

Натриев бикарбонат (сода за хляб), ябълков оцет и кленов сироп

Вече знаете, че едно от най-важните неща в терапията на рака е да осигурите алкална среда. Комбинацията от ябълков оцет, натриев бикарбонат и кленов сироп постига точно това.

Ябълковият оцет е един от най-мощните лекарства на природата. Той бил използван и ценен още преди хиляди години. Повечето пациенти с рак имат натрупване на токсични микроорганизми в телата си. Ябълковият оцет помага за убиването на тези патогенни микроорганизми.

Сода бикарбонат. Тя алкализира тялото, а също и раковите клетки много бързо. Най-хубавото на содата бикарбонат е, че осигурява редица ползи за здравето, без негативни въздействия, а също така е достъпно и лесно за набавяне средство.

Кленов сироп. Тъй като раковите клетки консумират 15 пъти повече глюкоза от нормалните клетки (кленовият сироп е богат на глюкоза), той служи като „куриер” на содата в раковите клетки.

И не забравяйте! Ограничете прима на захар, бяло брашно и всякакви рафинирани и преработени храни. Те силно намалят ефекта от природното лечение на рак (раковите клетки се насочват към захарите в тях, вместо към тези в кленовия сироп).

Рецепти:

 Смесете 1 чаена лъжичка сода за хляб с 1 и ? до 2 супени лъжици кленов сироп. Приемайте 20 минути преди хранене, без течности. Приемайте в тази форма два пъти на ден през първата седмица, а след това увеличете до три пъти на ден.

Смесете една супена лъжица ябълков оцет в чаша вода и пийте два пъти дневно, 30-40 минути след приема на содата и кленовия сироп. Може да добавите и малко лимонов сок за допълнителна полза и вкус.

 Витамин В17

витамин В17 при ракВитамин В17 е много мощен природен лек за лечение на рак. Действието му е насочено към влияние върху имунната система като я насочва специално върху обезвреждането на раковите клетки. Известно е, че раковите клетки обичат захар и процъфтяват в среда, богата на захари. Витамин В17 съдържа вещество, наречено амигдалин, което е с високо съдържание на глюкоза (захар), така че раковите клетки са естествено привлечени от него. След като раковите клетки погълнат амигдалина, от него се освобождават още две съставки – бензалдехид и цианид, които, в комбинация убиват раковите клетки. Добър източник на витамин В 17 са кайсиевите ядки. Може да си ги набавите от търговската мрежа или просто като счупите съдържащите се в кайсиите ядки и изядете ядрото. Препоръчват се около 25-40 ядки на ден. Други източници на витамин В 17 са боровинки, къпини, бобови кълнове, гроздови семки. Може да комбинирате и с други хранителни вещества като витамин С, селен, магнезий, витамин В 6, Витамин В9, витамин В 12, Витамин А и витамин Е.

Цезиев хлорид

Цезиевият хлорид е естествена сол с алкални свойства. Действието му се основава на факта, че попадайки в тялото, се насочва към всички „киселинни” точки, където се развиват раковите клетки.

Втриването на диметил сулфоксид (DMSO) в областта на тумора увеличава ефективността на цезиевият хлорид. Това помага и за премахване на ужасната болка, свързана с рака. Както цезиевият хлорид, така и диметил сулфоксида не бива да се приемат през устата. Те се прилагат върху кожата, от където се абсорбират и попадат в кръвния поток.

Съществуват данни, че димтил сулфоксида е особено ефективен при пациенти с рак на мозъка, поради бързото му преминаване през кръвно-мозъчната бариера. Възможно е след прилагането върху кожата на DMSO да се появи обрив, който изчезва след измиване с вода. Обривът се дължи на локалното дехидратиране на кожата.

Селен

Селенът е признат като хранително вещество за борба с рака от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Селенът функционира в тясно сътрудничество с витамин Е и бета-каротен, за да блокира химическите реакции в организма, при които се образуват свободни радикали. Свободните радикали увреждат ДНК на клетките и причиняват редица дегенеративни заболявания, включително рак. В допълнение, селенът пречи на вече повредени ДНК молекули да се възпроизвеждат. Това спомага за смъртта на раковите и предраковите клетки, още преди да започне тяхното намножаване.

Бромелаин

бромелаин при ракБромелаин е натурален ензим, намиращ се в плода и стъблото на ананаса. Смята се, че бромелаинът може да стимулира имунната система и подпомага контрола на инфекциите. По-нови проучвания показват, че той може да подпомогне контрола на симптомите на рак, а също и да потисне растежа на раковите клетки. В малки количества, бромелаин може да бъде получен при консумацията на пресен ананас. Открива се още като добавка под формата на капсули, таблетки и мази.

 

Билки при рак

Науката смята, че някои билки, ако се използват правилно, имат ефективно действие при терапията на ракови заболявания. Сред най-препоръчваните са:

Зелен чай

зелен чай при ракЗеленият чай е смятан за чудо на природата. Все повече изследвания се извършват върху свойствата му и резултатите стават все по-добри. Съществуват много данни и потвърждения за лечебните свойства на зеления чай, като в последните проучвания се установява, че той е и мощно естествено средство срещу рак. Има съобщения, че пиенето на поне 5 чаши зелен чай на ден намалява скоростта на рак на кръвта с около 42%, както и рак на лимфните възли с 48%, без влияние на пола и телесното тегло на човек. В друго проучване се установява, че антиоксидантите в зеления чай всъщност забавят растежа на туморите чрез свързване със специфичен протеин на туморните клетки. Този ефект е установен в най-голяма степен при рак на гърдата и простатата. Мощните антиоксиданти, съдържащи се в зеления чай са вещества известни като полифеноли и катехини. Тези вещества са 100 пъти по-силни спрямо антиоксидантните свойства на витамин Ц и витамин Е.

Житна трева

сок от житна треваЖитната трева (пшенична или ечемичена трева) е изполвана в продължение на хиляди години като мощно средство в медицината. Житната трева съдържа някои силни противоракови вещества като абсцисова киселина и витамин В 17. Други два протеина, съдържащи се в житната трева (P4-D1 и D1-G1) предпазват клетките от радиация и канцерогенни увреждания чрез стимулиране на възстановяването на ДНК. Те също така се откриват в изобилие в пшеничната трева. Не на последно място, в житната трева се открива ензим, за който се смята, че е силен детоксикиращ и антиоксидантен агент. Това е ензимът супер-дисмутаза. Той има способността да предпазва от дегенеративни заболявания, причинени от свободни радикали и токсични тежки метали, включително и рак.

Още за приложениеята на житната трева може да научите в Ползите за здравето от житната трева.

 Алое вера

алое вера при ракАлоето е използвано успешно в продължение на десетилетия като естествено средство срещу рак. В него се съдържат вещества (полизахариди), които стимулират имунната система и убиват туморните клетки. Алоето действа добре и при втриване в кожата под формата на мехлем, особено при рак на кожата.

 

 

Розмарин

Розмаринът съдържа два химикала, известни като карнозна киселина и карнозол, които не само са активни природни средства срещу рак, но и намаляват неблагоприятните последици от излагането на радиация. Допълнително предимство на розмарина е, че е полезен за здравето на мозъка. Може да го добавяте в различни ястия или да го приемате под формата на вкусен чай с лимон всеки ден.

Чесън

Чесънът е силно природно средство, препоръчвано при голям брой заболявания и нарушения. Серните съединения в чесъна допринасят за неутрализиране на канцерогените и за свиване на тумора.

Куркума

куркума при ракКуркумата съдържа съединение, наречено куркумин, което действа разрушително върху туморите. Освен това, куркуминът стимулира нервната система значително, което подпомага борбата с рака. Може да приемате 2 до 4 чаени лъжички дневно.

 

 

Джинджифил

Джинджифилът действа по два начина срещу рака – убива раковите клетки, без да засяга здравите чрез апоптоза и „подмамва” раковите клетки да се „самоизяждат” (автофагия).

Червена детелина

Цветовете на червената детелина съдържат четири антитуморни съединения. Антиоксидантът в червената детелина - токоферол е един от най-силно действащите антиоксиданти.

Астрагалус

астрагалус при ракАстрагалусът е традиционна китайска билка, извлечена от растение, известно като Astragalus membranaceus, принадлежащо към сем. Бобови. В билковите лекарства се употребява коренът. Все повече научни изследвания доказват, че астрагалусът може да подобри функцията на имунната система и да подсили ефекта на конвенциалната имунна терапия за някои видове рак. Изсушен корен от астрагалус може да се открие в пакетчета, тинктури и капсули. Също така се предлага и като изсушени парченца от корена и под формата на прах.

 

Котешки нокът

котешки нокът при ракКотешкият нокът представлява лоза от района на Южна Америка (Амазонската джунгла) и е бил използван в продължение на хиляди години в борбата с рака. В него се съдържат вещества, наречени пентациклични оксиндолови алкалоиди, които са показали, че стимулират имунната система и намират приложение в превенцията и лечението на рак. Действието на котешкия нокът се основава на стимулиране на образуването на Т-клетките (имунни клетки, атакуващи и убиващи раковите клетки). Най-силно действие има коренът.

Олеандър

олеандър при ракОлеандърът е билка с огромна полза при лечение на рака, но трябва да се използва с повишено внимание, тъй като във високи дози може да бъде токсично. Най-безопасно е да използвате билката под формата на хранителна добавка.

 

 

 

Масло от коноп (канабисно масло)

Може би не сте чували, но маслото от канабис се използва за лечение на рак. Това е много актуална и спорна тема, тъй като все още канабисът е незаконен в много страни. Въпреки това, терапевтичните свойства на маслото от коноп са добре известни.

Специални диети при рак

Съществуват различни видове диетични режими на хранене, които претендират за лечебен ефект при рак. Повечето от диетите основават действието си на твърдението, че повече от половината от раковите заболявания са свързани с неправилно хранене. Сред най-широко разпространените са Герсон терапията и Микробиотичната диета.

Герсон (Gerson) терапия

Герсон терапия при ракГерсон терапията включва консумацията на голямо количество сурови плодов и зеленчуци, техните сокове, както и още клизми с кафе и хранителни добавки. Тя активира способността на тялото са се самолекува и подсилва защитните сили на организма. Освен при рак, терапията намира приложение при артрит, болест на сърцето, дегенеративни заболявания, алергии и други. Изобилието от ензими, минерали и хранителни вещества, доставяни чрез обилното количество прясно изцедени сокове, пресни плодове и зеленчуци, се разпространяват из увредените тъкани и органи, докато клизмите с кафе помагат за по-бързото отстраняване на токсините от черния дроб.

Прясно изцеденият сок от сурови плодове и зеленчуци е най-лесният и ефективен начин за осигуряване на високо качество на храненето. Чрез изцеждането, пациентите могат да приемат хранителните вещества и ензими от около 15 килограма продукти на ден, по начин, лесен за храносмилане и усвояване.

Диетата на Герсон е на растителна основа и е напълно природна. Тя е с високо съдържание на витамини, минерали, ензими, микроелементи, а също така и с ниско съдържание на мазнини, натрий и протеини. Дневното меню при терапията включва:

 • 13 чаши пресни сокове от сурови моркови и ябълки, както и зеленчукови сокове, приготвяни на всеки час.
 • Три основни ястия, приготвени изцяло от натурално отгледани плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Може да включват салата, варени зеленчуци, печени картофи, супа и сок.
 • Пресни плодове и зеленчуци може да се приемат по всяко време, като лека закуска.
 • Като добавки се използват калиеви съединения, витамин В12, хормони на щитовидната жлеза, панкреатични ензими и луголов разтвор.

Детоксикацията на тъканите и кръвта се извършва посредством клизми с кафе. Може да се прилагат до 5 клизми на ден. Необходимостта от клизми се обяснява с факта, че хранителният режим стимулира имунната система да атакува и убива туморните клетки, при което в организма се образуват токсини, натоварващи дейнсотта на черния дроб. Клизмите с кафе подпомагат черния дроб да елиминира всички токсични остатъци. В Герсон терапията се използва и рициново масло, което стимулира жлъчния поток и подобрява способността на черния дроб да филтрира кръвта.

Внимание! Не предприемайте Герсон терапията, без да сте се консултирали с лекар, ако отговаряте на някое от следните условия:

 • Химиотерапия
 • Метастази в мозъка
 • Диабет
 • Тежко бъбречно увреждане
 • Хемодиализа
 • Пейсмейкър, гръдни импланти, метални пластини и винтове

За да бъде приложена терапията е необходимо пациентът да може да яде, да пие и извършва физиологичните си нужди нормално. Герсон терапията не бива да се прилага след органна трансплантация.

Макробиотична диета

макробиотична диета при ракМакробиотичната диета е хранителен режим разработен от японски философ през 1920 година. Тя се основава на схващането, че яденето на обикновена, здравословна храна може да предотврати излекува някои сериозни заболявания, включително рак. Целта на макробиотичната диета е да се избягват храни, съдържащи токсини. В нея се включват вегетариански храни, сред които зърнени култури, варени зеленчуци и пълнозърнести храни, без млечни и месни продукти. Някои хора приемат в малки количества органично месо или риба.

За придържане към макробиотичната диета е необходимо стриктно да се следи за това, каква храна се приема и как е приготвена тя. Обикновено диетата се състои от:

 • Органични пълнозърнести храни като кафяв ориз, ечемик, овес и елда – съставляват 1/2 от приеманата храна.
 • Отглеждани в домашни условия плодове и зеленчуци – ? от храната.
 • Супи, приготвени от боб, нахут, леща, водорасли и ферментирала соя (мисо) – до ? от храната.
 • Понякога може да се добавят и малка порция ядки, семена и туршии. Трябва да се яде, само когато сте гладни и храната да се дъвче дълго време, докато стане на течност в устата.

Макробиотичната диета отхвърля приема на витамини или минерали като добавка, както и консумацията на преработени храни, храни с изкуствени оцветители, аромати и консерванти. Течности да се приемат, само при жажда и те да включват вода или чай, които не са ароматизирани не съдържат кофеин.

Изискванията за съхранение и приготвяне на храната включват:

 • Храната да се готви и съхранява в съдове от стъкло, дърво, керамика или неръждаема стомана.
 • Да се избягва използването на микровълнова фурна.
 • Храната да се приготвя в спокойна обстановка, без стресиращи събития и дейности.

Фотодинамична терапия

фотодинамична терапия при ракФотодинамичната терапия използва форми на енергия като светлина, лазери и ултразвук за енергизиране на даден „агент” (различни химикали или водорасли) с цел производство на кислород, който убива раковите клетки.

 

Метаболитна терапия

Изработена е от д-р Контрерас в болница в Мексико и включва озонотерапия (отново убиван на раковите клетки с кислород) в комбинация с ензими на панкреаса, витамин В 17 и витамин С.

Хипертермия

терапия чрез хипертермия при ракТази терапия се основава на идеята, че топлината може да убие раковите клетки. Топлината може да произлиза от електроди или ултразвук с висок интензитет.

 

 

Допълващи терапии

допълващи терапии при ракДопълващите терапии се прилагат заедно с конвенциалното медицинско лечение с цел подкрепа и подобряване на качеството на живот. Те нямат за цел да лекуват рака, а по-скоро да помогнат за облекчаване на болката и умората. Допълващите терапии включват релаксация, медитация, говорещи терапии, акупунктура, аромотерапия, музикотерапия, масаж, арт терапия, рефлексология и други.

Настоящата статия няма за цел да замени консултацията с лекар. Ако решите да предприемете какъвто и да е вид алтернативна или допълваща терапия, е необходимо първо да го обсъдите с наблюдаващия Ви лекар, който следи заболяването Ви и е наясно с обективното Ви състояние.

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаИзследванияИсторияЛюбопитноНормативни актовеНовиниНаправления в медицинатаЛайфстайлСпециалистиВидеоНаучни публикацииПсихологияЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиПрезентацииЗдравни съветиПатологияЛеченияАнкетиБотаникаФизиология