Чесън

Чесън (Allium sativum) е многогодишно, културно, луковично растение от семейство Кокичеви (Amaryllidaceae).
Интересно за чесъна
Изображение: sarang, Public domain, via Wikimedia Commons
Чесънът се разглежда през вековете, като движеща сила за добро и зло. В Европа, много страни са използвали чесъна за защита от магии. Народите в централните части на Стария континент вярват, че това растение помага срещу демони, вампири и върколаци, като той се окача на врати и/или се втрива в комини и ключалки.
В Иран, Кавказ, Афганистан, Таджикистан и Узбекистан, чесънът е едно от ястията на масата при посрещане на Нова година по персийския календар.
В исляма, обикновено се препоръчва да не се яде чесън преди да се отиде в джамия, тъй като може да разсее другите молещи се.
В будизма чесънът, заедно с другите пет "лютиви подправки" се предполага, че стимулират сексуалността и пречат на медитацията. В Махаяна будизма, монасите нямат право да консумират чесън или други остри подправки, за които се счита, че са "земни удоволствия" и предизвикват агресия, поради своята пикантност и острота.
Устройство на чесън
Чесънът има глава, наречена луковица с размери около 4 до 8 см в диаметър. Оцветяването й варира, като може да бъде бяло, розово или червено. Всяка от тях се състои от няколко отделни сегмента (8-25) наречени скилидки. Листната маса на растението се състои от централно стъбло, достигащо височина 25-100 см, с плоски, линейни и ръбести, дълги 30-60 см и широки 2-3 см листа.
Цветовете, които биват с бяло, розово и черно оцветяване, растат в малко съцветие на върха на стъблото, включващо малки луковички, заобиколени от тънък лист, наподобяващ хартия. Размножава се вегетативно.
Изображение: Ruslan V Albitsky aka Pauk, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; H. Zell, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Разпространение на чесън
Чесънът е роден в Централна Азия и се употребява от 7000 години. След това е пренесен в цяла Азия, Африка, Европа и Америка.
Използваема част на чесън
Употребяват се чесновите главички и част от надземната зелена маса на растението.
Химичен състав на чесън
Луковиците съдържат:
- етерично масло
- витамин A
- витамини от група В
- тлъсто масло
- фитостероли
- флавоноиди
- сапонини
- следи от йод
- полизахариди
- алицин
Лечебни свойства и приложение на чесън
Ползите от чесъна за здравето са известни от векове и се използват от медицината.
Свойства на чесън
- жлъчегонно;
- противомикробно;
- вазодилатиращо (разширяващо кръвоносните съдове);
- противогъбично;
- антипиретично;
- отхрачващо;
- аналгетично;
- противотуморно;
- контролиращо холестерола;
- контролиращо кръвното налягане;
- подобряващо работата на сърцето;
- контролиращо кръвната захар;
- стимулиращо храносмилателната система.
Изображение: Pivari, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; Adriano Gadini, CC0, via Wikimedia Commons
Някои състояния и заболявания, при които се използва чесън
- хипертония;
- ниско кръвно налягане;
- висок холестерол;
- коронарна болест на сърцето;
- инфаркт;
- намален приток на кръв поради стеснени артерии;
- атеросклероза;
- превенция при рак на дебелото черво, ректума, стомаха, гърдата, белия дроб, простатата, пикочния мехур, множествен меланом;
- доброкачествена хиперплазия на простатата;
- кистозна фиброза;
- диабет;
- остеоартрит;
- алергичен ринит;
- туристическа диария;
- прееклампсия;
- грип;
- гъбични инфекции;
- синдром на хроничната умора;
- нарушения в менструалния цикъл;
- хепатит;
- язва на стомаха;
- фиброкистозна болест на гърдата;
- склеродермия;
- треска;
- кашлица;
- главоболие;
- подагра;
- болки в ставите;
- хемороиди;
- астма;
- бронхит;
- задух;
- вагинална кандидоза;
- косопад.
Изображение: Rod Waddington from Kergunyah, Australia, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Смачкването на чесновите скилидки стимулира ензимен процес, който превръща алиина в алицин. Това съединение има голяма полза за здравето, предава характерния мирис на чесъна и има мощно антибактериално и антивирусно действие. Растението унищожава болестотворните микроорганизми в червата и изгонва газовете. Подпомага организма в борбата му срещу инфекциозните болести. Редовната консумация на чесън регулира кръвното налягане, нивото на триглицеридите и холестерола, намалява риска от инфаркт, инсулт и някои видове рак. Засилва отделянето на жлъчен сок и с това подпомага храносмилането. Има информация, че чесънът понижава нивото на кръвната захар и служи като противоотрова при оловно отравяне.
Чесънът е известен още, като "зеленият антибиотик". Тези качества са открити и потвърдени още от Луи Пастьор през 1858 година, а през 20 век Алберт Швайцер прилага значително успешно растението при лечение на дизентерия в Африка.
Начин на употреба
- при глисти се правят клизми - около 8-10 скилидки се счукват и заливат със 100 мл вряла вода. Прецежда се и се правят 2 клизми.
- за профилактика на атеросклерозата се приготвя тинктура - 100 гр счукани скилидки се заливат с 500 мл 70° спирт. Престоява 15 дни. Прецежда се и се приема по 25 капки 3 пъти на ден преди ядене.
- за понижаване на високо кръвно налягане се приготвя същата тинктура, като се приема по 20 до 30 капки 3 пъти дневно преди ядене 2 дни, след това 2 дни се прави почивка, нови 2 дни се взема тинктура и т.н.
- при подагра и атеросклероза - взема се глава чесън и един лимон (без кората), след което се накълцва всичко и се залива в стъклен съд с три водни чаши вряла вода. Похлупва се и се оставя едно денонощие. Прецежда се и се приема три пъти на ден по една чаена лъжица.
- при захарен диабет - обелват се чеснови скилидки около сто грама и се стриват на каша, след което се заливат с 4 чаши сухо червено вино. Тази смес се оставя на светло за около две седмици. Приема се три пъти дневно преди хранене, по една супена лъжица.
Чесънът в кулинарията
Чесънът е ценен в целия свят заради своя остър и пикантен вкус. Зеленият чесън се използва широко в азиатката кухня. Зеленчукът се употребява в българската традиционна кухня за приготвяне на - таратор, шкембе чорба, пача, рибни сосове. Той много добре се съчетава с месо, риба и други зеленчуци. Много често се комбинира с магданоз, който неутрализира острия аромат на чесъна. Растението е характерно за италианската кухня и участва в сосове за пасти и пици, като и характерната салса верде - магданоз, чесън, аншоа, каперс и напоен с оцет хляб.
Чесънът в козметиката
Растението се използва в козметичната индустрия, поради качествата му срещу косопад. Зеленчукът се влага в продукти, предназначени за хигиената на устата - вода за уста, паста за зъби.
Изображение: ????, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons; User:Nino Barbieri, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Чесънът в домашната козметика
- при косопад - може да се натърка скилидка чесън в корените на косата, престоява 1-2 часа, след което тя се измива;
- за освежаване на лицето и изчистване на акне - смила се една глава и се нанася по лицето и шията, като се избягва областта около очите. Маската се сваля след 2-3 минути с хладка вода.
Вазмодействия на чесън с лекарства
- Чесънът може да си взаимодейства и да намали ефекта на изониазида!
- Растението не бива да се използва при лечение с препарати, съдържащи невирапин, делавирдин, ефавиренц (медикаменти използвани при ХИВ/СПИН)!
- Зеленчукът намалява ефикасността на продукти със саквинавир!
- Установено е взаимодействие на чесъна с противозачатъчни таблетки съдържащи естроген. Той може да увеличи разграждането му. Добре е, ако се приема чесън с такива средства, да се използва и допълнителна форма на контрацепция - бариерен метод.
- Циклоспоринът си взаимодейства с чесън, като се намалява ефекта му!
- Растението може да засили ефекта и/или страничните ефекти на лекарствените медикаменти - ацетаминофен, хлорзоксазон, етанол, теофилин и перарати използвани за анестезия по време на операция като енфлуран, халотан, изофлуран, метоксифлуран!
- Антикоагулантите като аспирин, клопидогрел, хепарин и варфарин взаимодействат с чесън. Той увеличава риска от получаване на синини и кървене!
Внимание!
Чесънът, приеман през устата, може да предизвика лош дъх, усещане за парене, миризма на тялото и диария; стомашно-чревни проблеми и понижаване на кръвното налягане.
Бременни или кърмещи жени не трябва да приемат чесън в прекомерни количества. Той може да промени мириса на кърмата.
При деца, приложен външно, може да доведе до патология на кожата, подобна на изгаряне.
Консумацията на чесън трябва да се спре две седмици преди планова операция, защото може да наруши съсирването на кръвта!
Заглавно изображение: freepik.com
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ХОЛЕСТЕРОЛ КЛИЙНЪР капсули * 60
ЧЕРЕН ЧЕСЪН капсули 600 мг * 30 & & HOLLAND & BARRETT
КАЛИВИТА ПАРАПРОТЕКС таблетки * 100
Безплатна доставка за България!АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
СУОНСЪН ПЪЛЕН СПЕКТЪР ОТ ЧЕСЪН капсули 400 мг * 60
ЛЕПАРАЦИД капсули * 30 ДОЛЕРАН ФАРМА
ПРЕСИТ таблетки 500 мг * 100 ХЕРБАМЕДИКА
БИОХЕРБА ТИБЕТСКИ КАПКИ НА ЖИВОТА С ПРОПОЛИС тинктура 100 мл
СУОНСЪН МАСЛО ОТ ЧЕСЪН капсули 500 мг * 250
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА СЪРЦЕ 100 мл
ЛЮТ ЧЕРВЕН ПИПЕР + ЧЕСЪН капсули 530 мг * 100 NATURE'S WAY
БИОХЕРБА ТИБЕТСКИ БИЛКИ НА ЖИВОТА капсули 200 мг * 100
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms)
- Клас Liliopsida (Едносемеделни растения)
- Разред Asparagales
- Сем. Alliaceae (Лукови)
- Домашни средства срещу подути и възпалени сливици
- Грип
- Какво лекува английската сол
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Билки и домашни средства за лечение на фарингит
- Лечение на глисти при деца и възрастни
- Каква е връзката между съня и диабет тип 2
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Домашни средства срещу глисти
- Как да свалим температурата в домашни условия
Коментари към Чесън