Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Alliaceae (Лукови) Чесън

Чесън

Сем. Alliaceae (Лукови)

Чесън - изображение

Чесън (Allium sativum) е многогодишно, културно, луковично растение от семейство Кокичеви (Amaryllidaceae).

Интересно за чесъна

чесън на вратата пази от зли силиЧесънът се разглежда през вековете, като движеща сила за добро и зло. В Европа, много страни са използвали чесъна за защита от магии. Народите в централните части на Стария континент вярват, че това растение помага срещу демони, вампири и върколаци, като той се окача на врати и/или се втрива в комини и ключалки.

В Иран, Кавказ, Афганистан, Таджикистан и Узбекистан, чесънът е едно от ястията на масата при посрещане на Нова година по персийския календар.

В исляма, обикновено се препоръчва да не се яде чесън преди да се отиде в джамия, тъй като може да разсее другите молещи се.

В будизма чесънът, заедно с другите пет "лютиви подправки" се предполага, че стимулират сексуалността и пречат на медитацията. В Махаяна будизма, монасите нямат право да консумират чесън или други остри подправки, за които се счита, че са "земни удоволствия" и предизвикват агресия, поради своята пикантност и острота.

Устройство на чесън
глави чесън

 

Чесънът има глава, наречена луковица с размери около 4 до 8 см в диаметър. Оцветяването й варира, като може да бъде бяло, розово или червено. Всяка от тях се състои от няколко отделни сегмента (8-25) наречени скилидки.

 

 

листна част чесън

 

 

Листната маса на растението се състои от централно стъбло, достигащо височина 25-100 см, с плоски, линейни и ръбести, дълги 30-60 см и широки 2-3 см листа.

 

 

цвят на чесън

 

 

Цветовете, които биват с бяло, розово и черно оцветяване, растът в малко съцветие на върха на стъблото, включващо малки луковички, заобиколени от тънък лист, наподобяващ хартия. Размножава се вегетативно.



Разпространение на чесън

Чесънът е роден в Централна Азия и се употребява от 7000 години. След това е пренесен в цяла Азия, Африка, Европа и Америка.

Използваема част на чесън

Употребяват се чесновите главички и част от надземната зелена маса на растението.

Химичен състав на чесън

Луковиците съдържат:

скилидка чесън

  • етерично масло
  • витамин A
  • витамини от група В
  • тлъсто масло
  • фитостероли
  • флавоноиди
  • сапонини
  • следи от йод
  • полизахариди
  • алицин

Лечебни свойства и приложение на чесън

Ползите от чесъна за здравето са известни от векове и се използват от медицината.

Свойства на чесън:

разцъфнал цвят на чесън

  • жлъчегонно;
  • противомикробно;
  • вазодилатиращо (разширяващо кръвоносните съдове);
  • противогъбично;
  • антипиретично;
  • отхрачващо;
  • аналгетично;
  • противотуморно;
  • контролиращо холестерола;
  • контролиращо кръвното налягане;
  • подобряващо работата на сърцето;
  • контролиращо кръвната захар;
  • стимулиращо храносмилателната система;

Някои състояния и заболявания, при които се използва чесън:

  • хипертония;
  • ниско кръвно налягане;
  • висок холестерол;
  • коронарна болест на сърцето;
  • инфаркт;
  • намален приток на кръв поради стеснени артерии;
  • атеросклероза;
  • превенция при рак на дебелото черво, ректума, стомаха, гърдата, белия дроб, простатата, пикочния мехур, множествен меланом;

чесън на прах

  • доброкачествена хиперплазия на простатата;
  • кистозна фиброза;
  • диабет;
  • остеоартрит;
  • алергичен ринит;
  • туристическа диария;
  • прееклампсия;
  • грип;
  • гъбични инфекции;
  • синдром на хроничната умора;
  • нарушения в менструалния цикъл;
  • хепатит;
  • язва на стомаха;
  • фиброкистозна болест на гърдата;
  • склеродермия;
  • треска;
  • кашлица;
  • главоболие;
  • подагра;
  • болки в ставите;
  • хемороиди;
  • астма;
  • бронхит;
  • задух;
  • вагинална кандидоза;
  • косопад.

цветна декорация с чесънСмачкването на чесновите скилидки стимулира ензимен процес, който превръща алиина в алицин. Това съединение има голяма полза за здравето, предава характерния мирис на чесъна и има мощно антибактериално и антивирусно действие. Растението унищожава болестотворните микроорганизми в червата и изгонва газовете. Подпомага организма в борбата му срещу инфекциозните болести. Редовната консумация на чесън регулира кръвното налягане, нивото на триглицеридите и холестерола, намалява риска от инфаркт, инсулт и някои видове рак. Засилва отделянето на жлъчен сок и с това подпомага храносмилането. Има информация, че чесънът понижава нивото на кръвната захар и служи като противоотрова при оловно отравяне.

Чесънът е известен още, като "зеленият антибиотик". Тези качества са открити и потвърдени още от Луи Пастьор през 1858 година, а през 20 век Алберт Швайцер прилага значително успешно растението при лечение на дизентерия в Африка.

Начин на употреба:

червено вино с чесън

  • при глисти се правят клизми - около 8-10 скилидки се счукват и заливат със 100 мл вряла вода. Прецежда се и се правят 2 клизми.
  • за профилактика на атеросклерозата се приготвя тинктура - 100 гр счукани скилидки се заливат с 500 мл 70° спирт. Престоява 15 дни. Прецежда се и се приема по 25 капки 3 пъти на ден преди ядене.
  • за понижаване на високо кръвно налягане се приготвя същата тинктура, като се приема по 20 до 30 капки 3 пъти дневно преди ядене 2 дни, след това 2 дни се прави почивка, нови 2 дни се взема тинктура и т.н.
  • при подагра и атеросклероза - взема се глава чесън и един лимон (без кората), след което се накълцва всичко и се залива в стъклен съд с три водни чаши вряла вода. Похлупва се и се оставя едно денонощие. Прецежда се и се приема три пъти на ден по една чаена лъжица.
  • при захарен диабет - обелват се чеснови скилидки около сто грама и се стриват на каша, след което се заливат с 4 чаши сухо червено вино. Тази смес се оставя на светло за около две седмици. Приема се три пъти дневно преди хранене, по една супена лъжица.

Чесънът в кулинарията:

скариди с чесън и зелени подправкиЧесънът е ценен в целия свят заради своя остър и пикантен вкус. Зеленият чесън се използва широко в азиатката кухня. Зеленчукът се употребява в българската традиционна кухня за приготвяне на - таратор, шкембе чорба, пача, рибни сосове. Той много добре се съчетава с месо, риба и други зеленчуци. Много често се комбинира с магданоз, който неутрализира острия аромат на чесъна. Растението е характерно за италианската кухня и участва в сосове за пасти и пици, като и характерната салса верде - магданоз, чесън, аншоа, каперс и напоен с оцет хляб.

Чесънът в козметиката:

Растението се използва в козметичната индустрия, поради качествата му срещу косопад. Зеленчукът се влага в продукти, предназначени за хигиената на устата - вода за уста, паста за зъби.

Чесънът в домашната козметика:

  • при косопад - може да се натърка скилидка чесън в корените на косата, престоява 1-2 часа, след което тя се измива;
  • за освежаване на лицето и изчистване на акне - смила се една глава и се нанася по лицето и шията, като се избягва областта около очите. Маската се сваля след 2-3 минути с хладка вода.

Вазмодействия на чесън с лекарства:

сушене на чесън

  • Чесънът може да си взаимодейства и да намали ефекта на изониазида!
  • Растението не бива да се използва при лечение с препарати, съдържащи невирапин, делавирдин, ефавиренц (медикаменти използвани при ХИВ/СПИН)!
  • Зеленчукът намалява ефикасността на продукти със саквинавир!
  • Установено е взаимодействие на чесъна с противозачатъчни таблетки съдържащи естроген. Той може да увеличи разграждането му. Добре е, ако се приема чесън с такива средства, да се използва и допълнителна форма на контрацепция - бариерен метод.
  • Циклоспоринът си взаимодейства с чесън, като се намалява ефекта му!
  • Растението може да засили ефекта и/или страничните ефекти на лекарствените медикаменти - ацетаминофен, хлорзоксазон, етанол, теофилин и перарати използвани за анестезия по време на операция като енфлуран, халотан, изофлуран, метоксифлуран!
  • Антикоагулантите като аспирин, клопидогрел, хепарин и варфарин взаимодействат с чесън. Той увеличава риска от получаване на синини и кървене!

Внимание!

Чесънът приеман през устата може да предизвика лош дъх, усещане за парене, миризма на тялото и диария.

Бременни или кърмещи жени не трябва да приемат чесън в премерени количества. Той може да промени мириса на кърмата.

При деца, приложен външно, може да доведе до патология на кожата, подобна на изгаряне.

Растението може да предизвика стомашно-чревни проблеми и поножаване на кръвното налягане!

Консумацията на чесън трябва да се спре две седмици преди планова операция, защото може да наруши съсирването на кръвта!

Още по темата:

4.0, 15 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлХранене при...НовиниСнимкиАлт. медицинаТестовеАнкетиРецептиПатологияЗаболявания (МКБ)ИсторияХрани и ястияПсихологияСпортИзследванияМикробиологияКлинични пътекиФизиологияДиетиПрезентацииВидеоОрганизацииИнтервютаЗаведенияСпециалистиПроизводители