Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Надотдел Семенни растения (Spermatophyta) ОТДЕЛ MAGNOLIOPHYTA (SPERMATOPHYTA, СЕМЕННИ РАСТЕНИЯ) Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Петльов гребен

Петльов гребен

Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения)

Петльов гребен - изображение

Петльов гребен (Celosia argentea) представлява едногодишно, градинско растение. Принадлежи към семейство Щирови (Amaranthaceae). Достига на височина от 20 до 50-60 см. Стъблото му е изправено, зелено, сочно, понякога с червеникав отенък.

Устройство на петльов гребен

Цвят на петльов гребен

Растението, по името на своя род, е известно и само като Целозия. “Celosia” произлиза от гръцката дума „kelcos” - означаваща горещ, пламенен. Нарича се още „горящ пламък”.

Цветът на целозия наподобява огън или гребен на петел.

Оцветяването на цъфналият петльов гребен e в различни нюанси на червено, пурпурно, жълто и оранжево, розово, златисто, лилаво, като се срещат и бели съцветия. Самият цвят се състои от много на брой малки цветчета, наредени плътно едно до друго и образуващи оригинално съцветие.

Петльов гребен цъфти от месец юни до късна есен.

Като културно растение, целозията украсява градините от ХVI век. Известни са около 60 нейни разновидности, като от цялото това разнообразие в градините са намерили мястото си едва два едногодишни вида. Тези два вида не си приличат по външен вид и те са:

  • переста целозия

 

Celosia argentea plumosa – Тя е със съцветие метлица. Цветовете й имат формата на пламъци.

 

 

 

 

 

  • гребениста целозия

 

 

Celosia argentea cristata – Известна е и под името „Петльов гребен”, заради формата на цвета й, наподобяваща гребен на петел.

 

 

 

 

Разпространение на петльов гребен

целозияРастението се развива в тропическа Африка, Карибите, северните части на Южна Америка, Източна Азия, Южна Азия и Югоизточна Азия. В тези части на света се отглежда като питателен зеленчук. Вирее на горещи и ярко осветени и защитени от вятъра места, при температура не по-ниска от 15 градуса. Колкото по-осветено е, толкова по-ярки цветове развива. През лятото поливането трябва да е обилно, като за саксийните растения, трябва да не се допуща задържане на вода в чинийката на саксията. Подходяща почва за развитието й е най-обикновена градинска или такава използвана за балконски цветя. Трябва да се внимава за болести по целозията, например като мнимата брашнеста мана, поради това че е податлива на гъбични заболявания.

Използваема част от петльов гребен

Части от растението, които се използват са съцветията, семената, листата, младите стъбла.

Химичен състав на петльов гребен

светла целозия

 

Растението като цяло съдържа: кемпферитрин, амарантин, пинит, флавоноиди, калиев нитрат. Цветът му съдържа амарантин. Семената съдържат – лауринова киселина, миристинова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина, олеинова киселина, линоленова киселина, албумин, глобулин, линолова киселина, проламин, глутен, мазнини, диетични фибри, въглехидрати, бета-каротин, витамин B1, витамин B2, витамин C, витамин E, аминокиселини, неорганични елементи.

 

Лечебни свойства и приложение на петльов гребен

В народната медицина той се използва за лечение на заболявания на кръвта, глисти, тения, язви в устната кухина, проблеми с очите, а семената му се използват за лечение на гръдни болки. Листата са с мека консистенция, като подправени с чесън, люти чушки, зелен лимон и червено палмово масло, се прилагат като гарнитура. Използват се още като превръзки за рани и циреи, а сварени действат леко диуретично. Като храна, петльовият гребен е един от водещите зеленолистни зеленчуци в Нигерия - известна и като „coko yokoto”, което означава – „прави съпрузите дебели и щастливи”. Често се отглежда като храна и в Индия, Китай, Западна Африка и Южна Америка. Вкусът му е сладникав, тръпчив.

декорация с целозияВъншното му приложение се изразява още в измиване на мястото с отвара от целозия или стриване на определено количество от нея и намазване върху кожата.

Влиза в състава на рецепти от билки, използвани за лечение на бяло течение (левкорея), влияе положително при кървене, диария и дизентерия, употребено по следния начин: направа на отвара с 9-15 грама от билката или прието под формата на хапчета и прах.

При нередовен менструален цикъл: Няколко листенца от целозия или само цветът й, се слагат в 600 грама вода и се варят 10 мин. Така приготвени вечерта, се оставят да престоят цяла нощ. На сутринта се изпива 1 кафена чашка от получената запарка. Ако не се получи желаният резултат, процедурата може да се повтори.

Целозията въздейства благоприятно върху чернодробната и стомашна функция, действа успокояващо на нервната система и подобрява оросяването на мозъка.  

Начин на употреба като билков чай:

  • 3 – 5 гр. от билката се запарват в съд с 250 – 300 мл. гореща вода за 5 – 10 минути. На ново, с ново количество от билката в същия грамаж, тази запарка може да се прави и консумира 2 - 3 пъти на ден. Подслаждане, по желание, с малко захар или мед.
  • 50 гр. билка се смесва с 50 гр. чай / зелен, червен, жасминов /. Еднократната доза за приготвяне на чая е 5 - 8 грама от общата смес. Запарва се в чаша с гореща вода за 5 – 10 минути и се изпива. Същото, ново количество от билковата смес, може да бъде запарено и да се пие още 2 - 3 пъти на ден.

Петльов гребен участва в състава на антицелулитни кремове.

светла целозия

За направата на икебана и като декоративно растение, петльов гребен се използва в Китай и на други места. При правилно изсушаване, той запазва багрите си и затова все повече навлиза в декорирането.

Внимание!

Растението не се консумира заедно с риба и месо. Използването на петльов гребен, е най-добре да се прави след консултация с лекар или съответното компетентно лице, занимаващи се с билкарство и билколечение.

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаНовиниИсторияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаРецептиЛайфстайлСнимкиСпорт