Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Scrophulariaceae (Живеничеви) Лечебна сиротица

Лечебна сиротица

Сем. Scrophulariaceae (Живеничеви)

Лечебна сиротица - изображение

Лечебна сиротица е многогодишно тревисто растение с пълзящо коренище. Стеблото достига височина до 50 см, цветовете са разположени в средата на листата на върха на стеблото и са по 1-2 на стръкче. Растението се среща сред народа и с други наименования като: бял кантарион, горчивличе или трескавиче.

Разпространение на лечебна сиротица

Това растение цъфти от юни до август. Расте във влажни ливади, мочурливи места, край блата и реки. Лечебната сиротица е разпространена из цялата страна от 100 до 2000 метра надморска височина. Освен в България растението се среща и в Средна и Южна Европа.

Използваема част на лечебна сиротица

С лечебна цел се използва събраната по време на цъфтеж и изсушена надземна част, тя притежава горчив вкус.

Химичен състав на лечебна сиротица

Глициотоксин с неизяснена химична природа, смоли, танини, флавоноиди и други.

Приложение на лечебна сиротица

Знае се, че билката има слабително и диуретично действие, също така е доказан и усилващ сърдечните съкращения ефект.

Бихме могли да използваме лечебната сиротица и като:

  • Противоглистно средство
  • Упорити, сърбящи обриви
  • Пародонтоза
  • Колики
  • Стомашно чревни болки
  • Воднянка (Асцит)
  • Липса на апетит

Начин на употреба на лечебна сиротица

При пародонтит лечебната сиротица се използва под формата на отвара в комбинация със смрадлика и лайка.

Отвара от лечебна сиротица при пародонтит се приготвя по следния начин: нужни са ни 12 листа смрадлика, 8 цветчета лайка и едно цветче лечебна сиротица. Варят се в 250 мл вода за 5-6 минути. С отварата се правят 5-6 жабурения по 2-3 минути. Най-добър ефект се наблюдава вечер след измиване на зъбите.

При колики, стомашно-чревни болки, глисти, воднянка билката се използва вътрешно.

Запарката от лечебна сиротица при стомашно-чревни оплаквания се приготвя по следния начин: 1-2 чаени лъжички наситнена билка се залива с 250 мл вряща вода. След изстиване, запарката се прецежда и изпива на два пъти. Това е дневната доза и не бива да се превишава без знанието на лекуващия лекар.

ВНИМАНИЕ! Лечебната сиротица е отровна в големи количества. Не бива да се използва без лекарско предписание. При превишаване на дозата предизвиква токсични ефекти.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияХранене при...ЛюбопитноФизиологияНовиниИзследванияЗдравни проблемиИсторияКлинични пътекиСпециалистиЛайфстайлСнимкиДиетиСпортОрганизацииПатологияВидеоНормативни актовеПсихология