Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Лавровишня, Вишня, Лаврочереша, Тафлан

Лавровишня, Вишня, Лаврочереша, Тафлан

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Лавровишня, Вишня, Лаврочереша, Тафлан - изображение

Лавровишня (Prunus laurocerasus) е вечнозелено храстовидно растение, което е представител на семейство Розови (Rosaceae). Среща се още с имената лаврочереша, тафлан, вишня.

Устройство на лавровишня

лавровишня плодВисочината на храста достига от 5 до 15 метра. Листата му са с дължина от 4 до 10 сантиметра. Тъмнозелени са на цвят и с лъскава текстура. Първите пъпки на лавровишнята се появяват в началото на пролетта и се отвравят през лятото.

 Цветовете са около 30-40 на брой с кремаво-бели венчелистчета и многобройни жълтеникави тичинки. Младите плодове на лавровишнята са червени на цвят. Наподобяват тези на черешата, но са широки около 1-2 сантиметра. След пълното си узряване те придобиват черен цвят.

Разпространение на лавровишня

Билката вирее в гористи и планински местности в Иран, Мала Азия, Кавказ и Балканския полуостров.

Използваема част на лавровишня

Използват се листата, които се берат по време на цъфтеж. Изсушават се на сянка или в сушилня.

Химичен състав на лавровишня

цвят Листата на билката съдържат цианогенен гликозид – лауроцезарин (прулауразин, пруназин). След като претърпи хидролиза това съединение отделя циановодород, който е силно токсичен за организма. Лауроцезарина придава характерен аромат и горчив вкус на растението. Други химични вещества са линоленова киселина, гликозиди, флавоноиди, етерично масло, аскорбинова киселина, танини, восък и дъбилни вещества.

Лечебни свойства и приложение на лавровишня

лавровишня листа

В древен Рим цианидът и неговите производни са били използвани като оръжия. Нерон е използвал високо концентрирана вода от лавровишня, като отрова за враговете си.

От дълги години в народните методи за лечение се употребява вода от лавровишня, която се получава чрез дестилация. Водата притежава силни спазмолитични и аналгетични свойства.  Случаите на интоксикации с лавровишнева вода са били много често явление, поради високото съдържание на циановодород в състава й.

лавровишня плодВ турската народна медицина пресните листа от лавровишня се прилагат външно под формата на болкоуспокояващи и понижаващи телесната температурата компреси. В други култури билката също е била широко използвана за облекчаване на жлъчни, бъбречни и стомашни колики. Вишнята действа благоприятно при кашлица, болки в червата, стомаха, жлъчката, болезнена менструация, хемороиди и злокачествени заболявания. Плодовете на лавровишнята се използват за производството на вина и безалкохолни напитки. Етеричното масло от листата растението намира приложение в ароматерапията и кулинарията за ароматизиране на мляко.

Лечебни свойства на лавровишня:

 • бактерицидно -  изследвания, извършени in vitro дават доказателства за бактерицидната активност на екстракта от листата и плодовете на лавровишнята. Съществена антибактериална активност се наблюдава срещу Enterococcus faecalis, Enterococcus casseliflavus, Haemophilus influenzae и Salmonella spp.;
 • спазмолитично - повлиява благоприятно и редуцира спазмите на гладката мускулатура;
 • отхрачващо - химичните вещества, съдържащи се в билката стимулират експекторацията и намаляват кашлицата;
 • седативно;
 • антиеметично;
 • противокашлично;
 • противотуморно.

Заболявания и състояния, при които се прилага лавровишня:

 • стомашни колики;
 • жлъчни колики;
 • жлъчно-каменна болест;
 • язвена болест;
 • колит;
 • суха кашлица;
 • болезнена менструация.

Начин на употреба:

 • тинктура от лавровишня - приготвят се като 1 чаена лъжичка се залива със 100 грама чист спирт. Престоява около 10 дни. Приемат се по 20 капки добавени към вода, 2-3 пъти дневно.

Важно! 

При прекомерна консумация може да настъпи интоксикация! Не се препоръчва употребата на билката от бременни жени и кърмачки.

Още по темата:

4.3, 10 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26341347
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/cherry-laurel
https://www.webmd.com/
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/p/prunus-laurocerasus=cherry-laurel.phphttp://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/p/prunus-laurocerasus=cherry-laurel.php.

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияСпортНовиниФизиологияЛайфстайлЗдравни проблемиХранене при...Клинични пътекиИсторияСнимкиДиетиОрганизацииИзследванияПрезентацииВидеоИнтервютаСпециалистиПсихология