Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Круша

Круша

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Круша - изображение

Круша (Pyrus communis) е листопадно диво и културно дърво или храст. Принадлежи към семейство Rosaceae (Розоцветни). Растението се нарича още питомна, обикновена круша. То дава едни от най-дърво крушастарите култивирани и обичани плодове в света. В „Одисея“ те се оприличават като „подарък на боговете“. Крушите са били ценна и много желана стока в древния свят. Както древните гърци, така и древните римляни са знаели за отличния им вкус и са лечебните им свойства. Плодът е осветен от Афродита и Венера – богините на любовта, и е бил смятан за афродизиак. Едва през 17ти век отглеждането им се популяризира.

Устройство на круша:

листа на крушаPyrus communis, често наричана европейска круша или обикновена круша, е родител на голям брой сортове круши, отглеждани за производство на плодове. Дивата круша е широколистно дърво, достигащо 10-15 метра височина. Короната му е пирамидално оформена. Клоните са малки, тесни, червеникаво-кафяви на цвят. Кората на стъблото е сиво-кафява, пронизана от плитки бразди.

 

цветове на крушаЛистата са прости с елипсовидна форма, назъбени ръбове, тънки върхове, с дължина 2,5-10 сантиметра и ширина 3,5 сантиметра. Горната им повърхност е лъскаво зелена, а долната по-тъмно зелена. Цветовете са бели. Групирани са в съцветия по 5-7. Опрашват се от медоносни пчели. Цъфти през пролетта.  Плодовете са с дължина 4-12 сантиметра. Във вътрешността им се намират семена, които са черни на цвят с дължина 5 милиметра, обвити от ендосперм. Крушите узряват от юли до септември.

Използваема част на круша

  • листа;
  • плодове;
  • дървесина.

Разпространение на круша

разпространение на крушаP. communis расте в топли умерени и субтропични региони. Вероятно произлиза от Източна Европа, Мала Азия и Средиземноморието. Изисква дълбока, плодородна почва с рН 6-6,8. Въпреки това, растението е толерантно и към неблагоприятни почвени условия. Вирее на надморска височина 600-2400 метра. Отглежда се в Армения, Азербайджан, Грузия, Гърция, Иран, Турция и България.

Химичен състав на круша

плодове на круша

  • белтъчини;
  • въглехидрати;
  • пектин;
  • органични киселини;
  • витамини (С, група В, РР, каротин);
  • минерални соли;
  • фенол;
  • не съдържат мазнини;
  • циангогенни гликозиди;
  • диетични фибри;
  • микроелементи – мед, калий, бор, манган, магнезий, желязо;
  • фолиева киселина.

смути с круша и боровинкаСредната по размер круша съдържа ценни хранителни вещества и енергийна стойност около 100 килокалории. Тя осигурява жизненоважни елементи като витамини и минерали. Освен това съдържа влакна, диетични фибри и други. Плодовете са добър източник на витамин С, съдържат приблизително 7 милиграма, които представляват 10 % от дневния прием. Те не съдържат мазнини, които ги правят изключително подходящи за понижаване на нивата на холестерола. Диета с круши понижава риска от развитие на рак и сърдечно-съдови заболявания. Те са естествен източник на антиоксиданти и фибри. Един плод съдържа средно 6 грама влакна, които предствляват около 24 % от дневната нужда. Крушите не притежават високо количество натрий, но спомагат за поддържане на нивата на калий.

Приложение на круша

Крушата съдържа много полезни вещества, които обуславят многобройните и ползи за здравето. Тя притежава редица лечебни свойства и се прилага при широк спектър от заболявания. Освен това от листата и се получава жълто багрило, което се използва за боядисване на тъкани. Употребява се и в дърводелството. От дървесината и се произвеждат мебели. Плодовете намират приложение в хранително-вкусовата промишленост.

Свойства на круша:

круша

  • диетично;
  • противоглистно;
  • отхрачващо;
  • срещу диарии;
  • благоприятства диурезата;
  • подходящи за болни от диабет;
  • мощен антиоксидант – крушите съдържат високи количества витамин С. Това съединение е мощен антиоксидант и дори се нарича най-силният витамин на планетата. То защитава ДНК и клетките от мутации;  
  • подобрява здравето на кожата;
  • подпомага здравословната загуба на тегло;
  • лаксативен ефект;
  • поддържа здравето на сърдечно-съдовата система;
  • подобрява храносмилането;
  • стимулира костния метаболизъм;
  • афродизиак;
  • детоксикира организма;
  • хепатопротективен ефект;
  • имуностимулиращ ефект;
  • полезна е за бременни жени, поради съдържанието на фолиева киселина;
  • предпазва кожата от стареене;
  • подхранва косата;
  • много рядко предизвикват алергии.

Заболявания и състояния, при които се прилага круша:

сок от круша

  • облекчава болезнените спазми в пикочния мехур;
  • помага при бъбречни заболявания - камъни и възпаления;
  • оказва благоприятно въздействие при простудни заболявания и ангина;
  • помага при белодробни заболявания - семена;
  • кожни заболявания;
  • хипертония;
  • ХОББ;
  • рак;
  • запек;
  • хемороиди;
  • остеопороза;
  • дивертикулит;
  • затлъстяване;
  • колит;
  • артрит;
  • подагра;
  • хронични заболявания на жлъчния мехур;
  • заболявания на черния дроб;
  • забования на сърдечно-съдовата система.

Круши и диабет

консумация на круши и диабетСъдържанието на глюкоза в кръвта е нещо напълно нормално и естествено, разбира се когато се поддържа в здравословни граници. Тези граници се спазват благодарение на хормона инсулин, произвеждан от панкреаса. Увреждане на някои от участниците в поддържането на нормалните нива на кръвна захар води до захарен диабет, а именно недостатъчно производство на инсулин или понижена чувствителност на клетките към него. С течение на времето диабетът води до тежки последици като увреждане на очите, бъбреците и други. Хората, страдащи от това метаболитно заболяване, трябва да спазват определен хранителен режим (да редуцират въглехидратния прием) и да следят внимателно нивата на глюкоза в кръвта, или с други думи да упражняват контрол върху диабета. В този смисъл крушите са идеален компонент в диетата на диабетно болен. Храносмилателната система на всеки човек се нуждае от въглехидрати и фибри. Тези плодове имат високо съдържание на фибри и на витамин С. Консумацията на две круши на ден осигурява необходимите въглехидрати за деня. Освен това те имат нисък гликемичен индекс – 38, които допълнително ги прави подходяща храна за хора с диабет.

Начин на приложение:

запарка от круши

  • запарка при камъни в бъбреците - 1 супена лъжица наситнени, сушени круши се кипват в 500 милилитра вода. Оставя се да кисне 3-4 часа, прецежда се и се приема по половин чаша извлек няколко пъти на ден преди хранене;
  • отвара при захарен диабет - 1 чаша наситнени, сушени резенчета от круши се заливат с 500 мл вряла вода. Ври 15-20 минути на слаб огън и след това кисне няколко часа. Прецежда се и се пие по половин часа няколко пъти дневно;
  • в хранителната промишленост - плодове за директна консумация, за производството на компоти, сладка и др;
  • сок от круша – приятна напитка с освежаващ вкус. Може да се комбинира със сок от ананас, портокал, праскови и др.;
  • сушени плодове;
  • консумация на плодовете в сурово състояние.

Декорация с круши

декорация с круши

Формата на плодовете на дървото ги прави много подходящи за различна декорация на дома. Можете да ги използвате за направата на букети, сватбена украса, декорация на свещници и други.

 

Внимание!

Прекомерната консумация на  круши може да доведе до диария! Цианогенните токсини в семената могат да бъдат отровни, когато се консумират в големи количества.

Още по темата:

3.5, 14 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://usapears.org

http://www.missouribotanicalgarden.org

http://www.worldagroforestry.org/

https://draxe.com/

http://www.medicalnewstoday.com

http://www.nutrition-and-you.com

http://www.stylecraze.com

http://www.phytojournal.com/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаКлинични пътекиНовиниОрганизацииЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЛеченияХранене при...Алтернативна медицинаХрани и ястияРецептиДиетиЛайфстайлСнимкиПсихологияНормативни актовеИнтервютаСоциални грижиСпециалистиМедицински изследванияЗаведенияНаправления в медицинатаАнкетиПатологияЗаболявания (МКБ)СпортФизиологияТестовеВидеоЗдравни проблемиПроизводители