Ананас
Ананас (Ananas comosus, Pineapple) представлява многогодишно тропическо растение от семейство Бромелиеви (Bromeliaceae). Друго негово име е pineapple. Родът Ананас наброява около 20 вида. Интересен негов представител е ананасът - джудже (Ananas nanus).
Устройство на ананас
Ананасът достига височина от 1-1,5 м. Той разполага с 30 или повече дълги, тесни, месести листа с остри шипове по протежението на листните ръбове. Дължината им е от 30 до 100 сантиметра, разположени около дебел ствол. През първата година на растеж, стволът се удължава и листната маса около него се сгъстява.
Изображение: Supportstorm, CC0, via Wikimedia Commons
След 12 до 20 месечна възраст, стъблото расте подобно на шип-съцветие с дължина до 15 см, като има над 100 спираловидно подредени цвята, всяко обградено от прицветник. Оцветяването им варира от лавандулово, светло лилаво до червено. В последствие отделните цветове се присъединяват един към друг, за да образуват самият плод наречен ананас.
Плодът е едър и достига до 5 кг, със сладък сочен вкус. Не съдържа семена. След първият плод, растението произвежда странични издънки. Те могат да бъдат отстранени или да се оставят да се развият до степен, в която да бъдат способни да произведат плод.
Разпространение на ананас
Ананасът произхожда от Южна Америка. Отглежда се в тропически райони Филипините, Зимбабве, Гвинея, Гуам, Хаваи, Карибите, Мексико, Флорида, Куба, Централна Америка, остров Реюнион и други. В Европа плодът на растението е внесен в края на 15 век. Но поради високата му цена е бил недостъпен за обикновените хора. Впослесдствие плантации с ананасови насаждения са създадени по западното крайбрежие на Африка.
Използваема част на ананас
Използват се плодовете и листата на растенето.
Химичен състав на ананас
100 грама суров плод съдържат
- въглехидрати 13.12 гр.;
- захари 9.85 гр.;
- мазнини 0.12 гр.;
- протеин 0.54 гр.;
- витамини: Тиамин(В1) 0.079 мг, Рибофлавин(В2) 0.032 мг, Ниацин(В3) 0.5 мг, Пантотенова киселина(В5) 0.213 мг, Пиридоксин(В6) 0.112 мг, Фолиева киселина(В9) 18 мкг, Холин 5.5 мг, Витамин С 47.8 мг.;
- минерали: Калций 13 мг, Желязо 0.29 мг, Магнезий 12 мг, Манган 0.927 мг, Фосфор 8 мг, Калий 109 мг, Натрий 1 мг, Цинк 0.12 мг.;
- около 50 ккал;
- йод;
- вода около 86%;
- неразтворими фибри.
Сокът от ананас е жълтеникаво оцветен и съдържа в големи количества витамините A, B, C.
Лечебни свойства и приложение на ананас
Свойства на плода
- подобрява метаболизма;
- стимулира имунната система;
- влияе положително на функционирането на панкреаса;
- помага при тромбоза и отоци;
- чудесен избор за борба с наднорменото тегло и затлъстяването;
- отличен инструмент за борба с мазолите;
- полезен за кожата - особено мазната;
- профилактично средство срещу рак.
Къде се прилага ананасът?
- медицина;
- козметика;
- хранителна индустрия;
- флорална декорация.
Ананасът в медицината
Достатъчно е да изпиете 250 мл или една чаша пресен сок от ананас или да закусите с целия плод - ще се почувствате чудесно. Дори бихте могли да го включите и в менюто си като основна хранителна единица.
Изображение: Photo by David J. Stang, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Фибрите в ананаса са полезни в борбата срещу лошия холестерол, а консумацията на целия плод е полезна при артрит. Флавоноидите в ананаса предпазват от рак на белите дробове и други неопластични заболявания, а съдържанието му на витамин A благоприятства очното здраве.
Коренът и плодът се прилагат като противовъзпалителен (локално), антихелминтен или протеолитичен агент. Всяка консумация на корен от растението да бъде консултиранa с лекар или човек, занимаващ се с билколечение.
При мишки с експериментален колит, приемът на пречистен бромелаин (bromelain) от стъблото на ананаса или извлечен от сока му, включен в диета над шест месеца, намалява тежестта на възпаление на дебелото черво. Веществото има известен потенциал на действие срещу механизмите на развитие на рак. Лабораторни изследвания показват, че то предизвиква автофагия в гръдни карциномни клетки, стимулира оборота на MCF-7 клетките чрез апоптоза.
Ананасът в кулинарията
Изображение: public domain, CC0, via Wikimedia Commons
Плодът може да се консумира в сурово, варено, консервирано състояние. Включва се в състава на ястия, салати, комбинира се с множество полодове, коктейли, сокове, мюсли. Съдържа ензим, който разгражда желатина и омекотява консистенцията на плодовите салати.
Комбинира се успешно с люти чушки в салса сос, добавен към риба тон или сьомга. Ананасът може да се пече на скара и поръси с кафява захар, от което се получава вкусен десерт, а суров и залят с кленов сироп е прекрасно допълнение към печено на скара месо. В китайската кухня, той омекотява аромата на силните подправки. Интересна е комбинацията му с джинджифил и праскови. А пилешкото месо може перфектно да се овкуси с ананас, копър и кашу.
Консервите от ананас, които се предлагат в търговската мрежа, не са толкова вкусни и здравословни, както суровият плод.
Коренът на растението също се използва за храна. Всяка негова консумация трябва да бъде консултиранa с лекар или човек, занимаващ се с билколечение.
Във Филипините листата от ананас се използват за производството на текстилни влакна.
Заглавно изображение: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 US, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
БРОМЕЛАИН капсули 500 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
ПРОМООСТЕОФИТУМ пластири * 14 CHENES 3
ХИМАЛАЯ ПАСТА ЗА ЗЪБИ ИЗБЕЛВАЩА 75 мл
ВИТ ВИТ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 100 % НАТУРАЛЕН 50 мл
ДЕТОКС ЛИМ таблетки * 60
АНТИОКСИДАНТ ПЛОДОВ капсули * 60 NATURE'S WAY
ПЮРВИТАЛ ХАЙФЛЕКС ШИПКА капсули * 60
СУОНСЪН БРОМЕЛАИН МАКСИМАЛНА СИЛА капсули 500 мг * 60 SWU820
ПРОМОЕКВИЛИБРА ЗЕЛЕНО КАФЕ ДРЕНА 500 мл
ВЕНИПЕРФЕКТ КОМПЛЕКС капсули 425 мг * 40
ВИТ ВИТ ГЕЛ ЗА ЛИЦЕ С ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 100 % НАТУРАЛЕН 50 мл
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Клас Liliopsida (Едносемеделни растения)
- Клон Комелиниди (Commelinids)
- Разред Poales
- Сем. Bromeliaceae
- Натурални средства срещу газове и подут корем
- Храни, които помагат за отслабване
- Алтернативно лечение на забавена чревна перисталтика
- Гама-глутамилтранспептидаза (ГГТ, ГГТП)
- д-р Гасан Фарах
- Млечно смути със замразени плодове
- Серапептазата - ензим с лечебни свойства
- Регулация на слюноотделянето
- Разграждане на белтъци
- Кактус
Коментари към Ананас