Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти витамини и минерали Серапептазата - ензим с лечебни свойства

Серапептазата - ензим с лечебни свойства

Серапептазата - ензим с лечебни свойства - изображение

Серапептаза е протеолитичен ензим, който играе ключова роля за развитието на копринената буба и разтварянето на пашкула й. Открит е в началото на 1970 година, като е изолиран от бактерии от род Serratia, намиращи се в чревния канал на копринените буби. Серапептаза, наричана още серапептидаза е наистина превъзходен ензим, притежаващ редица полезни за здравето свойства.

Днес, серапептазата се използва в цяла Европа и Азия в клинични условия. Твърди се, че този ензим има способността да отстранява мъртвите тъкани от тялото, поради което се препоръчва за облекчаване на възпалението и подуването.

През последните години в Европа и Азия ензимът серапептаза има широка база от клинични приложения. Един от най-известните привърженици на този ензим е немският лекар д-р Ханс Нийпер. Той имал голям успех при употребата на серапептаза за насърчаване на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Как действа серапептазата?

Серапептазата е имунологично активен ензим, който е способен да се свързва с алфа 2 макроглобулин в нашата плазма, като по този начин е защитен от имунната система и се запазва неговата ензимна активност за местата, където е необходим в тялото. Действието му в организма е същото, което позволява на копринените буби да изяждат своя собствен защитен пашкул и да го смилат без никакви странични ефекти. Удивителното е, че серапептазата има способност да смила само нежива тъкан, което прави възможно разтварянето на натрупани плаки в храносмилателната система и артериалните съдове.

За какво може да е полезна серапептазата?

Атеросклероза

Почистване на ателосклеротични плакиД-р Нийпер е установил, че серапептазата може да разтвори кръвните съсиреци и да намали разширените вени. Други проучвания от Германия са установили, че може ефективно да премахне атеросклеротичните плаки, без да наранява здравите клетки по артериалната стена. Това се дължи на намаляване на нивата на протеин, наречен фибрин.

 

 

Травматични увреждания

Серапептазата се използва широко в Европа като добавка подпомагаща възстановяването след травматично увреждане (като навяхване или разкъсване на ставни връзки), както и постоперативен оток (подуване след оперативна интервенция).

Болка, оток и възпаление

В редица европейски страни, серапептазата е одобрена като стандартно средство срещу оток. Двойно-сляпо немско проучване на ензима е установило, че може да намали подуването с до 50 % в следоперативни пациенти. При пациентите, приемащи серапептаза е установено статистически значимо намаление на болката, отколкото това в контролните групи, а от десетия ден на изследването всички пациенти, приемащи серапептаза са докладвали отшумяване на болката напълно.

Серапептазата намалява възпалението чрез разреждане или разтваряне на излишните секрети и натрупани възпалителни елементи. Това улеснява възстановяването на тъканите и след контузия. Способността да предотвратява освобождаването на болка индуциращи амини в тялото допринася за обезболяващия ефект.

Мастопатия

МастопатияВ двойно-сляпо проучване е установено намаляване на болката, подуването и втвърдяването на гърдите в 85,7% от пациентите, приемащи добавката. Това е свързано с факта, че ензимът притежава фибринолитична, протеолитична и противоедемна активност.

 

 

Инфекции на уши, нос, гърло

В двойно-сляпо проучване, пациенти с остри или хронични заболявания на уши, нос и гърло е отчетен значителен регрес на симптомите при прием на серапептаза. Ензимът може да намали вискозитета на слузта по лигавиците и да улесни дренажа (оттичането).

Синдром на карпалния тунел

Последните проучвания потвърждават използването на този ензим за намаляване на симптомите при синдром на карпалния тунел.

Болест на Алцхаймер

Болест на АлцхаймерВсе по-обещаващо е значението на серапептазата в терапията на болест на Алцхаймер – инвалидизиращо заболяване, което засяга милиони възрастни хора. То не само причинява загуба на паметта, но в напреднали фази може да доведе и до нарушения на физиологични функции, като загуба на контрол на пикочния мехур. Болестта на Алцхаймер е придружена от натрупване на амилоидни плаки в мозъка – вещество, което серапептазата е в състояние да разтвори. Това означава, че този ензим, не само може да бъде полезен за хората, които вече имат Алцхаймер, но може добър начин да се предотврати развитието му. Съвременната медицина смята, че това е нелечимо заболяване, но някои изследвания показват, че серапептазата може да бъде ефективна в контрола, а дори и намаляване на тежестта на симптомите.

Проблеми с простатата

В допълнение към множеството други здравословни нарушения, при които серапептазата може да бъде полезна, мъжете с проблеми с простатата също могат да получат облекчение.

Противовъзпалителните свойства на серапептазата допринасят за разтваряне на задържани секрети и тъканна хиперплазия в региона на простатата. Разбира се, много фактори оказват влияние върху здравето на простата и затова е важно да се обърне внимание още на диетата и прием на други полезни добавки като сао палмето.

Стоматологично здраве

Серапептазата може да е от полза и за хора с проблеми, засягащи зъбите и челюстта.

Има много хора, които страдат от нарушения на темпоромандибуларната става – болезнено състояние, което засяга челюстта. Серапептазата може да намали възпалението на тъканите в областта на челюстта и по този начин да помогне за облекчаване на болката.

Синузит

СинузитАко страдате от синузит, серапептазата може да ви бъде полезна.

Много хора има проблеми със синусите, а симптомите обикновено причиняват изключително неудобство. Често заболяванията на синусите са съпроводени с производство на прекомерно количество слуз, а серапептазата е много ефективна за разтварянето й. Хората, които имат проблеми със синусите могат да се възползват от ефектите на серапептазата, включително и тези с алергии.

Важно е също така да се разбере и причината за проблемите със синусите. Може да се наложи да се предприемат и други действия, като например, промени в хранителния режим, за да получите дългосрочно облекчение.

Други потенциални ползи

Серапептаза в момента се проучва и използва за широк спектър от приложения за човешкото здраве и превенция на заболявания. Това включва терапевтична употреба при увреждане на нервите, множествена склероза, сенна хрема, белодробен застой, ларингит, ринит, хронична болка, артрит, болки в гърба и врата, диабет, язва, остеопороза, ревматоиден артрит, спортни травми (както за превенция, така и за възстановяване), следоперативни белези, разширени вени, артериални заболявания, ангина, кръвни съсиреци, против стареене и намаляване на с-реактивния протеин.

Има данни, че серапептаза е високоефективен при жени, които имат белези и сраствания в маточните си тръби, особено в комбинация с други добавки и безвъглехидратна диета.

Как да тълкуваме единиците за измерване на серапептаза?

Тъй като ензимната активност е един от главните фактори за определяне на това, колко добре той работи, е от съществено значение да се разбере как се измерва и означава тя. Серапептаза се измерва в SUS (Serrapeptase Units).

SPU (serratiopeptidase units) и SU (serrapeptase units) по същество са една и съща единица и могат да се използват взаимозаменяемо. И двете отразяват активността на ензима на базата на специфични научни тестове - една SPU (SU) е активността, при която се получава 1 мкг тирозин на минута, при рН 9,0 и 37° С.

Много често компании използват IU или международни единици в описанието на активността на ензима в продуктите си, въпреки че са напълно различни. Една IU се определя като количество биологично вещество (обикновено витамин или хормон), който произвежда специфичен биологичен ефект, определен като международен стандарт. Въпреки името си, IU не е част от международната системна единица, използвани в областта на физиката и химията. IU не трябва да се бърка с единицата за ензимна активност, известна още като международна единица за ензимна активност, означена с U.

Въпреки че IU е мярка за активност, тя не бива да се използва, за да се описват ензим, тъй като методите за определяне на активностите на витамините и ензимите са различни. За потентността на серапептазата не е решаващо количеството (обикновено отразявано в милиграми), а по-скоро размера на фибрин или друг протеин, който серапептазата може да разруши. Всичко това може да изглежда малко технически сложно за разбиране, затова:

IU = Използва се за витамини и минерали; разработена е от експертна комисия за биологична стандартизация, който е действащ орган на Световната здравна организация.

U = Използва се за ензими; разработена е от Международния съюз по биохимия и молекулярна биология (IUBMB).

Изниква въпросът как една IU може да се сравни с U? технически, не съществува утвърдена международна единица за ензими, затова наистина двете не могат да бъдат сравнени. Много компании предполагат, че SU означава или се равнява на международна единица за серапептаза и използват IU за означаване на SU.

Какво е по-добре - SU или IU?

Това е наистина трудно да се каже. Възможно е някои компании да смятат, че IU е международна активност за серапептаза и в този случай те ще бъдат едно и също. Но това, невинаги е така. Затова, най-добрият начин е да подбирате продукти на компании, които знаят как точно да етикетират и означават съставките в продуктите си. С една дума, тези оценени в SU или SPU отразяват действително анализа на дейността, използвана за оценка на ензима серапептаза.

Има ли странични ефекти и противопоказания за прием на серапептаза?

Серапептазата изглежда да е безопасен ензим за възрастни и деца, ако се приема през устата. Няма научно потвърдени данни за сериозни странични ефекти и противопоказания. Такива има под формата на съобщения от потребители и пациенти:

Прекомерно кървене - предупреждения, които посочват, че серапептазата може да попречи на съсирването на кръвта и да изостри съществуваш проблем с кръвосъсирването. Затова, някои специалисти съветват приема на серапептаза да се преустанови поне 48 часа преди операция и да се продължи отново, след като изминат 48 часа. Това може да помогне за изчистването на съединителната тъкан и да предотврати сраствания.

Храносмилателни проблеми - както всички протеази, при нарушения в храносмилателната система, серапептазата може да причини дискомфорт или болка при някои хора. Поглъщането с половин чаена лъжичка бикарбонат в 500 мл вода може да помогне за облекчаване на това.

Няма данни за опасни лекарствени взаимодействия.

Източници:
http://www.globalhealingcenter.com
http://serrapeptase.info
http://nutritiongang.com

Още по темата:

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСъставкиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниЛеченияФизиологияИзследванияЗдравни съветиБотаникаЕ-тата в хранитеСпорт