Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти витамини и минерали Бромелаин - растителен източник на здраве

Бромелаин - растителен източник на здраве

Бромелаин - растителен източник на здраве - изображение

Бромелаинът е вид протеолитичен (протеин-разграждащ) ензим, който се съдържа в ананаса - предимно в стеблата и плодовете. Той е в състояние да хидролизира и разгражда голямо разнообразие от протеини в киселинна и алкална среда. Притежава изключително полезни свойства, включително подобряване на усвояването на протеините, намаляване на възпалението и лечение на стомашно-чревни разстройства.

Първоначално изолиран през 1800 година, бромелаинът може да играе ключова роля в храносмилането, а може би по-важното е, че неговите свойствата са накарали много практикуващи лекари да го използват като средство подпомагащо зарастването на раните и предпазване от кожни раздразнения.

Какво е бромелаин?

Химична структура на бромелаинКазано по-просто, бромелаинът разгражда белтъците. Нуждата от допълнителни количества протеолитични ензими се дължи на това, че храната, която ядем съдържа високи количества протеини, а когато е термично обработена голяма част от ензимите в нея се разрушават. Като протеолитичен ензим, бромелаинът подпомага храносмилателните ензими на организма, с което спомага за превръщането на големи протеинови молекули в по-малки пептиди или отделни аминокиселини. Пептидите и аминокиселините са необходими за синтезиране на по-големи молекули, необходими на мускулната тъкан, невротрансмитери и други.

Бромелаин - растителен източник на здраве

Ананасите са използвани от традиционното население в Южна Америка за облекчение при храносмилателни разстройства и намаляване на възпалението. Ето някои от другите ползи от бромелаина:

Облекчава подуване и зачервяване

Бромелаинът е одобрен в Европа като ефективно средство срещу оток след операция. Изследвания показват, че ензимът бромелаин може да намали подуването на тъканите и да ускори времето за възстановяване след хирургични интервенции.

Противовъзпалителното действие на бромелаина произлиза от неговата способност да предотврати образуването на кинини и други медиатори на възпалението.

Двойно-сляпо проучване на над 150 жени, които са претърпели епизоотомия по време на раждане е установило, че жените приемали бромелаин перорално в продължение на 3 дни, като са започнали още на 4-я час след раждането, са показали значителен спад на отока и ускорено възстановяване в сравнение с тези приемали плацебо.

Облекчава синузит

СинузитБромелаинът е една от най-популярните добавки в страни като Германия, къде обикновено се прилага при проблем или дискомфорт в областта на синусите. Някои изследвания показват, че ефективно намалява отока и възпалението на тъканите. Одобрен е като средство за намаляване на отока на лигавицата на синусите при инфекция.

Според няколко проучвания, бромелаинът може да помогне също и за намаляване на кашлицата и слузта, свързани със синузит, както и за намаляване на отока и зачервяването на лигавицата на носа при сенна хрема.

Локално приложение при изгаряне

През последните години все по-широко се изучава приложението на бромелаин локално, при изгаряния. Последни проучвания показват, че помага за отстраняване на мъртвата тъкан при трета степен на изгаряне и го определят като ефективното средство за лечение на хора с втора и трета степен изгаряне.

Ухапване и ужилване от насекоми

Ухапване от насекомоБромелаинът може да се прилага локално за намаляване на подуването и дискомфорта, причинен от ухапване или ужилване от насекоми.

 

 

 

 

Намалява отока след спортни травми

Проучвания показват, че бромелаинът може да ускори времето за заздравяване на тъканите след физически или спортни травми.

Остеоартроза

Болка в ставитеБромелаинът може да помогне за облекчаване на лек дискомфорт свързан с остеоартрит. В действителност, това е често срещана съставка в повечето добавки срещу болка в ставите и мускулите.

 

 

Разширени вени и хемороиди

Бромелаинът е използван в алтернативната медицина за насърчаване на лечението на сърдечно-съдови заболявания, хемороиди и други условия на съдовете.

Храносмилане и киселини

Бромелаин за добро храносмиланеБлагодарение на своите протезни способности, този ензим може да намали стомашно-чревни разстройства и киселини. Проучвания показват, че е особено ефективен, когато се използва в комбинация с други ензими като амилаза (която разгражда въглехидратите) и липаза (разгражда мазнините). Други изследвания показват неговата способност да намали подуването, газовете и други симптоми на синдром на раздразнените черва.

Изследвания показват, че бромелаинът може да помогне за регулиране на киселинността на стомаха, както и алкалността на тънките черва.

Стимулира имунната сила

Бромелаинът може да повиши имунната дейност на организма чрез стимулиране на Т-клетките. Според немско проучване, включващо 16 пациенти с рак на гърдата, пероралният прием на бромелаин може да спомогне за стимулиране на имунната функция при жени. Други изследвания показват, че може да увеличи количеството на някои белтъчни молекули, наречени цитокини, които се синтезират в бели кръвни клетки и имат роля в осъществяване на междуклетъчната комуникация и имунната дейност.

Последните проучвания показват, че бромелаинът може да помогне за облекчаване на някои от честите странични ефекти на рака, какъвто е отслабване на имунната защита.

Влияние върху съсирването на кръвта

Лабораторни проучвания и такива върху животни предполагат, че бромелаинът може да попречи на агрегацията на тромбоцитите и съсирването на кръвта. Това се дължи на способността му да разтваря фибрина, който участва в образуването на кръвните съсиреци.

Бронхит, пневмония и инфекции на пикочните пътища

Проучвания върху животни показват, че бромелаинът може да бъде ефективно средство срещу инфекциозни причинители.

Кога се препоръчва употребата на бромелаин?

Благодарение на свойствата да подобрява здравето и противовъзпалителните си свойства, обикновено се препоръчва при пациенти претърпели операция.

Бромелаинът е полезен и за хора, занимаващи се със спорт – особено такива, които са свързани с чести наранявания на мускулите и навяхвания. Полезно е и за хората, които страдат от тендинит.

Лица, които са засегнати от ревматоиден артрит също могат да използват бромелаин за облекчаване на болката. В проучване от 2006 година проведено в Център за рехабилитация на сърдечно-съдови и ревматични заболявания в Германия (Rehabilitation Centre for Cardiovascular and Rheumatic Diseases, Saalfelden, Germany) е установено, че пациентите, които страдат от по-високи нива на болка от остеоартрит са докладвали голямо облекчение при приемане на бромелаин.

Други предимства на екстракта от бромелаин включват намаляване на лошия холестерол, насърчаване на здравословната менструация чрез балансиране и регулиране на хормоните. Неговите ензимни свойства са полезни и при лечение на папиломи и брадавици. Има положителен ефект и при пациенти с болест на Пейрони.

Бромелаинът е подходящ за всекидневна употреба.

В какви единици се отразява активността на бромелаина?

Бромелаинът е протеаза с растителен произход, чиято активност се измерва в PU (Papain Units). Един FCC-PU (Plant Proteolytic Analytical Method) се определя като това количество ензим, което отделя еквивалента на 1 микрограма тирозин на час при условията на анализа. Тази процедура определя протеолитичната активност също на фицин и бромелаин. Тя се основава на 60 минутна протеолитична хидролиза на казеин субстрат при рН 6,0 и 40ºС. Разтворимият казеин се измерва спектрофотометрично при 280 nm. Означението FCC е съкращение от Foods Chemical Codex (Международен кодекс на храните и химикалите) и е подразделение на USP (United States Pharmacopeia).

Бромелаинът може да бъде означен върху етикетите на добавките и в желатинови храносмилателни единици (Gelatin digesting units; GDU/gram), още в Milk clotting units (MCU), Rorer units (RU), Bromelain Tyrosine Units (BTU/ gram), Casein Digestion Units (CDU/mg) или FIP units.

Така бромелаин при 1000 GDU/gram ще има активност равна на 15 милиона FCC PU/gram.

Източници:
http://www.globalhealingcenter.com
http://www.naturalnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаСъставкиИсторияЛюбопитноНовиниАлт. медицинаФизиологияИзследванияЛеченияЗдравни съветиЕ-тата в хранитеСпорт