Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение при изгаряне

Алтернативно лечение при изгаряне

Алтернативно лечение при изгаряне - изображение

Изгаряне на кожата е състояние, което се случва често, както в домакинството, така и извън него. Нерядко, засегнатите са деца. Изгарянето се характеризира с увреждане на кожата в различна степен, свързано с умиране на голяма част от кожните клетки. В зависимост от обхвата и тежестта на промените в тъканите, изгарянията се класифицират в четири степени:

Първа степен – леко, повърхностно изгаряне, при което се наблюдава само зачервяване на кожата, без наличие на мехури, болка и незначителен оток. Обикновено заздравява за 3 до 6 дни.  Лечението може да се провежда в домашни условия, като подходящи средства могат да бъдат различни домашни процедури и натурални продукти. Изключение правят случаите, при които изгарянето обхваща обширна част от тялото. Тогава е необходима консултация с лекар, който да одобри и/или да допълни терапията.

Втора степен – наред със зачервяването, се установява още наличие на мехури, възпаление на кожата и оток на тъканите. Понякога мехурите се пукат и придават „мокър” вид на кожата. Лечението може да отнеме повече от 2-3 седмици.Спешна медицинска помощ е нужна при изгаряне на широка площ, особено на лицето, ръцете, краката, слабините.

Трета степен – обширно изгаряне, достигащо до най-дълбоките слоеве на кожата, включително нервните окончания. Характеризира се с частична некроза на кожата, откриване на кръвоносни съдове и промяна на цвета на кожата във восъчно-бял, сивкав или черно-кафяв. Погрешно е схващането, че тази степен на изгаряне е най-болезнената. В действителност, болка може дори да липсва, поради увреждане на нервите.

Четвърта степен – това е най-тежката степен на изгаряне. Засяга всички слоеве на кожата, подкожната тъкан, мускули, кости и сухожилия. Никога не прибягвайте до самолечение на трета и четвърта степен на изгаряне. Тези изгаряния изискват спешна медицинска помощ!

Причините за изгаряне може да включват гореща или кипяща течност, кибрит, свещи, запалки, пожар, химически изгаряния, електрически изгаряния. Друга, също често срещана причина е прекомерното излагане на слънчева светлина, предизвикващо слънчево изгаряне.

Причина за изгарянето не определя тежестта му. Например, в зависимост от количеството и температурата на горещата течност, изгарянето може да бъде както първа, така и трета степен. Друг фактор повлияващ тежестта на изгаряне е времето за експозиция. От друга страна, химическите и електрическите изгаряния могат да засегнат и функцията на вътрешните органи, дори при незначителни промени по кожата. Поради тази причина, тези изгаряния изискват незабавна консултация с лекар.

Още за същността и симптомите на изгаряне може да научите в: Термични и химични изгаряния мкб T20-T32.

В зависимост от причината и степента на увреждане, при повечето случаи може да настъпи възстановяване от изгарянето, без сериозни последици за здравето. По-сериозни изгаряния обаче, могат да бъдат много опасни и животозастрашаващи, поради което при тях е абсолютно задължителна спешна медицинска помощ.

Когато е правилно и бързо приложена, терапията при първа и втора степен изгаряния е с изключително добра перспектива. Също така, тези изгаряния са по-малко склонни към формиране на белези. Ключът в терапията се крие в свеждане до минимум на допълнително увреждане и инфекция, както и подпомагане на възстановяване на увредените клетки и тъкани.

Ако природата ни е научила на нещо, то това е, че тя предоставя изпитани във времето решения за голям брой състояния и заболявания, сред които попадат и изгарянията по кожата, особено тези от първа и втора степен. Алтернативното лечение при изгаряне може да включва приложение на различни домашни средства, натурални продукти и билки.

Домашни средства срещу изгаряне

Хладка вода

Хладката течаща вода е възможно най-достъпното и бързо приложимо средство при изгаряне. Тя ще предизвика моментално облекчение и ще спре разпространението на тъканното увреждане. Колкото по-скоро след изгарянето третирате мястото с хладка вода, толкова по-голяма ще е ползата.

 

 

 

Ментова паста за зъби

Ментовата паста за зъби е продукт, който може да се използва като достъпен и ефективен лек за леки изгаряния. След като облеете изгореното място с хладка вода, подсушете с еднократна кърпа чрез леко потупване (без да триете) и покрийте със слой ментова паста за зъби. Оставете да изсъхне и да престои известно време.

 

Сода

Сода бикарбонат е друго популярно народно средство, което може да разсее болката от изгарянето. Просто смесете малко сода с чиста вода до получаване на паста, която да нанесете върху изгореното място. Оставете да изсъхне, след което изплакнете с хладка вода.

Алуминиево фолио

Алуминиевото фолио е едно от лесните за приложение в домашни условия средство за облекчение при изгаряне. След като мястото се облее с хладка вода, върху него може да се постави алуминиево фолио, което бързо отнема топлината и облекчава болката. Необходимо е да престои около 30 минути до един час, за да настъпи частично или пълно разсейване на болката.

 

Готварска сол

Солта е подходящо средство при изгаряне в устната кухина, след прием на горещи ястия или напитки. Достатъчно е да смесите ? чаена лъжичка сол в чаша топла вода и да изплакнете устата със сместа. Повтаряйте на всеки час!

 

 

Натурални продукти срещу изгаряне

Мед

Медът дълго време се използва като натурално средство за дезинфекция на рани и лечение на изгаряне. Когато се използва за лечение на изгаряне, меда изтегля излишните течности от тъканите и почиства засегнатата зона. Антибиотичните свойства на меда са от полза за предотвратяване на инфекция. Може да нанесете мед върху марля или превръзка, която да поставите върху увредената област, като я подменяте 3-4 пъти на ден.

Торбички за чай

Използването на пакетчета чай като естествено средство срещу изгаряне може да се осъществи по няколко начина. Първият от тях е да поставите 2-3 пакетчета под струя студена вода, след което да ги сложите в купа и внимателно да попиете отделената от тях течност, която да наложите върху изгореното място чрез памучен тампон или марля.

Може и директно да приложите пакетчетата чай (след обливането им със студена вода), като ги задържите с помощта на бинт или памучен плат.

Алтернативно, може да поставите 3-4 пакетчета чай, 2 чаши пресни листа от мента в 1 литър вряща вода. Оставете течността да се охлади, натопете памучен тампон в нея и го наложете върху изгорения участък.

Най-подходящ срещу изгаряне е черният чай, тъй като той е най-богат на танинова киселина, която отнема топлината и може да намали значително болката.

Овесени ядки

Често процеса на зарастване на изгорялото място е съпроводено от сърбеж. Лесен начин за облекчение на сърбежа е добавянето на 1 чаша сурови овесени ядки във вана с хладка вода или подходящ съд. Накиснете засегнатата зона за 15-20 минути, след което я оставете да изсъхне на въздух, така че върху нея да остане тънко покритие от овесените ядки. Бъдете внимателни при влизане и излизане от ваната, тъй като овесените ядки я правят изключително хлъзгава!

Мляко

Наличието на мазнини и протеини в млякото предизвиква успокояване на кожата и облекчение на изгарянето.
При леки изгаряния, може да накиснете или да приложите кърпа, напоена с мляко в продължение на 15-20 минути. Повтаряйте на всеки няколко часа, за да облекчите болката. Може да се използва както прясно, така и кисело мляко. Не забравяйте да изплаквате кърпата преди всяко повторно напояване с мляко!

Бял оцет

Белият оцет притежава добре изразено стягащи и антисептично действие, което предотвратява инфекция и ускорява оздравяването. Може да осигури бърза помощ при изгаряне, облекчавайки болката сърбежа и възпалението. За целта е нужно да напоите памучен тампон в смес от равни части бял оцет и вода или да си приготвите компрес, който да го наложите върху мястото на изгаряне.

Бананова кора

Поставяне на обелка от банан върху изгорения участък, може да бъде от полза при изгаряне. Кората се задържа докато не почернее.

Суров картоф

Суровите картофи могат да лекуват изгаряния по кожата благодарение на успокояващите си свойства. Те ще допринесат за облекчаване на болката и намаляване на риска от образуване на мехури. Просто отрежете парче суров картоф и го натъркайте върху изгореното, като се убедите, че покривате добре цялата зона на изгаряне.

Друг вариант е да нарежете суров картоф на няколко парчета и да ги наложите върху засегнатата област за 15 минути.

Сок от лук

Лукът съдържа серни съединения и кверцетин, които облекчават болката, заздравяват тъканите и подпомага възстановяването на кожата. Сокът от лук трябва да се прилага веднага след извличането му, тъй като след няколко минути губи от лечебните си свойства. Прилагайте няколко пъти на ден.

Сок от нони

Сокът от нони, приложен директно върху изгореното място, насърчава лечението като успокоява възпалението и предпазва клетките от допълнително увреждане.

Ванилия

Екстракт от ванилия може да използвате при леки изгаряния, като го нанесете върху мястото с помощта на памучен тампон. Екстрактът допринася за облекчаване на болката и охлаждане на мястото. 

Витамин С и Е

Витамин С подпомага заздравяването на рани и стимулира производството на колаген, основен градивен материал за кожата.

Витамин Е е антиоксидант, който подпомага възстановяването и защита на клетките от действието на свободните радикали.

Препоръчително е при наличие на изгаряне, да се повиши консумацията на храни, богати на тези витамини или те да се приемат в синтетичен вид, което да продължи до седмица след оздравяване. Може, също така, да отворите капсула витамин Е и директно да приложите съдържанието й върху изгорения участък.

Билки срещу изгаряне

Алое вера

Алое вера е едно от основните и най-често препоръчвани натурални средства за борба с изгарянията. Ефекта на алоето се дължи на успокояващите, охлаждащите и регенериращите му свойства.

За да използвате алое вера срещу изгаряне, просто изстискайте сока от растението и го приложете директно върху зоната на изгаряне. Как може да направите това у дома, може да научите тук - Можете да се сдобиете със сок от алое в домашни условия.

Алтернатива е да използвате органичен гел от алое вера, който може да закупите в търговската мрежа или да разполагате винаги с натурално алое вера, което да отглеждате и у дома: Как да си отгледаме алое от листо?

Живовляк

Широколистният живовлякът (Plantago major) е билка, която може да бъде полезна за лечение на изгаряне. Най-полезни са листата от живовляк, които са богати на растителен клей, иридоидни гликозиди и танини. Тези съставки на живовляка му придават противовъзпалителни, антимикробни и антихеморагични свойства. За да получите оптимален ефект, стрийте няколко свежи листа от живовляк и нанесете отделеният сок директно върху зоната на изгаряне.

Невен

Невенът е с доказани противовъзпалителни средства и показва обещаващи резултати в терапията на изгаряния. Отвара или екстракт от невен може да се прилага директно върху мястото на изгаряне.

Етерични масла срещу изгаряне 

Кокосово масло

Кокосовото масло е отличен източник на витамин Е и мастни киселини, които подпомагат възстановяването на кожата и оказват антибактериален ефект.

 

 

Масло от лавандула

Лечебната сила на лавандуловото място е открита от френски химик още в началото на 1900 година. След като изгорил ръката си при инцидент в лабораторията си, той моментално я потопил в най-близкият до него съд с течност, която в случая била лавандулово масло. Той изпитал бързо облекчение и забелязал, че оздравяването преминало доста по-бързо и без силен дискомфорт и сърбеж.

Лавандулата притежава антибиотични и болкоуспокояващи свойства. Етеричното масло от лавандула намира приложение против изгаряне и в някои болници, като средство за облекчение и ускоряване на лечебния процес.
Може да приложите лавандулововото масло при изгаряне като смесите 1 чаена лъжичка чисто етерично масло на 60 мл вода. Разбъркайте добре и нанасяйте леко върху кожата чрез марля или чиста кърпа. Повтаряйте толкова често, колкото е необходимо. Масло от чаено дърво също може да е подходящо.

Какво не бива да се прилага при изгаряне?

Яйчен белтък – суровият яйчен белтък може да съдържа бактерии, а освен това задържа топлината, вместо да я изтегля.

Лед - никога не прилагайте лед директно върху изгореното място, тъй като той предизвиква рязко свиване на кръвоносните съдове, нарушава кръвоснабдяването и може да доведе до по-нататъшни тъканни увреждания.

Най-добрият начин за борба с изгарянията е те да бъдат предотвратени. За целта, могат да бъдат от полза някои лесни съвети и превантивни мерки:

 • Пазете децата от кухнята докато готвите!

 

 • Поставете пожарогасител близо до кухнята!
 • Инсталирайте си детектори за дим в жилището и ги подменяйте на всеки 10 години.
 • Поддържайте температурата на водата в бойлера под 60°С.
 • Дръжте запалки, кибрит и всякакви други източници на огън на място, недостъпно за деца!
 • Дръжте всякакъв вид химикали под ключ, на място недостъпно за деца! Винаги носете ръкавици при боравене с химикали и почистващи препарати!
 • Избягвайте средства като масла и яйца, тъй като те не са доказали ефективността си.
 • Поставете предпазители върху контактите!

 

 • Не оставяйте кафето си на ниски повърхности и такива, достъпни за деца!
 • Не оставяйте открити електрически кабели с нарушена изолация!
 • Никога не изхвърляйте непълно изгасена цигара! След като изхвърлите пепелник в контейнера за отпадъци, изсипете върху тях чаша вода!
 • Почиствайте редовно залепналите по сешоара мъхове!
 • Също така, е важно да имате план за евакуация от дома или офиса, който да тренирате веднъж месечно! В случай на пожар, пълзете под дима, за да сведете до минимум риска от задушаване и заклещване от огъня.
4.6, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиХранене при...Заболявания (МКБ)Алт. медицинаНовиниСпорт и туризъмЛайфстайлЛюбопитноСпортСнимкиЛеченияБотаникаМикробиологияПатологияФизиологияИсторияСпециалистиИзследванияНормативни актовеПроизводителиКлинични пътекиЗаведенияВидео