Начало Медицинска енциклопедия Лечения Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти Лечение с храни и хранителни добавки

Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти

Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти - изображение

Ежедневно сме подложени на въздействието на многобройни фактори, увреждащи здравето ни, като най-раними са кожата, косата и ноктите ни, изправяйки се първи срещу атаките на замърсения въздух, яркото слънце, студения вятър.

Освен на атаките на околната среда, косата, кожата и ноктите ни често се оказват под обстрела на собствената ни суета, като в редица случаи ние сме главните причинители на техните увреждания. Използване на твърде много козметика, некачествени продукти, често термично третиране на косата (сешоар, преса, маша), агресивно третиране на ноктите (дълготраен лак, изкуствени нокти), често в комбинация с нездравословна диета, богата на бързи въглехидрати, мазнини, консерванти.

Не след дълго с това темпо ще забележите, че поддръжката на външния вид става все по-трудна и изисква все повече химически средства за локално третиране. Косопад, накъсване на косата, липса на блясък, суха кожа, пигментации, трудни за прикриване тъмни кръгове под очите, чупливи нокти са все алармиращи сигнали, подсказващи че е време за сериозни мерки.

Локалните средства действат кратко, осигурявайки моментно подобряване вида на кожата, ноктите или косата, докато за дълготраен ефект се препоръчва прием на подходящи хранителни добавки, съдържащи най-добрите витамини за коса, кожа и нокти.

Перорална употреба е необходима при наличие на подлежащи фактори, увреждащи доброто им състояние и външен вид:

 • непълноценно хранене: недостатъчният прием на необходимите за оптималното развитие на структурата на косата, ноктите и кожата витамини, минерали и аминокиселини може да доведе до дефицит и увреждане на тяхното състояние. В някои случаи дори здравословното на пръв поглед меню може да се окаже с ниско съдържание на полезни субстанции във връзка с обедняването на почвата
 • проблеми с храносмилането: заболяванията на стомашно-чревния тракт, влошаващи усвояването на редица нутриенти може да доведе до дефицит на последните
 • хроничен стрес, преумора
 • рязко отслабване на тегло
 • възраст: с напредване на годините състоянието на косата, кожата и ноктите прогресивно се влошава като част от естествения процес
 • фактори от околната среда: незащитено продължително излагане на пряка слънчева светлина, студ, вятър
 • вредни навици: тютюнопушене, честа консумация на алкохол, злоупотреба с козметични продукти, използване на некачествени продукти
 • продължителен прием на медикаменти: някои антибиотици, антиконвулсанти, кортикостероиди, имуносупресивни медикаменти водят до изразен косопад, промени по кожата, повишаване чупливостта на ноктите
 • след лъчетерапия
 • наличие на подлежащи заболявания: при промени в активността на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм), анемия, синдром на поликистозни яйчници, хормонален дисбаланс са възможни промени по кожата, ноктите и косата
 • бременност и раждане: настъпващите промени в организма след раждане водят до изразен косопад, промени по кожата и ноктите

Фактори, които увреждат състоянието на косата, кожата и ноктите

Във връзка с многобройните фактори, оказващи влияние върху състоянието на косата, ноктите и кожата при избора на хранителна добавка се препоръчва консултация със специалист (личен лекар, дерматолог или ендокринолог).

За оптимален ефект е необходимо съобразяване на състава на продукта с нуждите на конкретния пациент. Съществено значение има и дозата на съответните витамини, като при някои лица желаният ефект се постига при ниски дози и кратък период, докато при други е необходима по-продължителна употреба и прием на по-високи дози.

Не съществуват универсални добавки, ефективни в еднаква степен и с еднаква сила при всички пациенти. При избора на продукт се посъветвайте с вашия лекар или фармацевт за качествен продукт и марка, тъй като в океана от всевъзможни фирми и продуцираните от тях добавки има и такива, които разчитат предимно на реклама и плацебо ефект.

Кои са най-добрите витамини за коса, кожа и нокти?

Буйната грива с ослепителен блясък, сияйна кожа и прекрасен маникюр без използване на изкуствени помощници (екстеншъни, изкуствени нокти) са мисията възможна при правилна грижа за структурата на косата, кожата и ноктите.

Снабдяването на организма с необходимите витамини в съответните количества подпомага израстването на здрави нокти и коса и спомага за регенерацията на кожата. Не съществуват магически субстанции, водещи до моментално подобряване и разкрасяване на външния вид, но внимателно подбраната комбинация от витамини, съобразена с индивидуалните нужди, приемана за период от три месеца, може видимо да подобри състоянието на вашите коса, кожа и нокти.

Витамини от група В

Биотин за здрава коса, кожа и ноктиБиотин, витамин В7 или витамин Н е най-добрият ви съюзник при чувствителна кожа, чупливи нокти, тънка и суха коса.

Редовният прием на биотин подобрява състоянието на косата, намалява накъсването и сплитането, подобрява еластичността, дарявайки я със сияен блясък. Ускорява растежа на косата и ноктите, ефективен е при обриви, акне, суха и чувствителна кожа, себореен дерматит и други.

Подробна информация може да намерите на:

Витамин В5, известен още като пантотенова киселина, участва в енергийния метаболизъм, подобрява усвояването на витамин А, витамин D, витамин В12, притежава противовъзпалително действие. Използва се за профилактика или като част от допълнителната терапия при атеросклероза, хиперхолестеролемия, ревматоиден артрит, депресия и други, включително и за ускоряване растежа на косата, ускоряване регенерацията на кожните клетки, осигуряване на адекватна хидратация на дермалния епител.

Рядко се използва самостоятелно, открива се предимно като част от състава на комбинираните препарати. Подробна информация може да намерите в раздел Лечения:

Ниацин за здрава коса, кожа и ноктиВитамин В3, популярен още като ниацин, е водоразтворим витамин, който участва в процесите на преобразуване на въглехидратите, приети с храната, в енергия. Субстанцията дилатира (разширява) малките кръвоносни съдове на скалпа и подобрява снабдяването на космените фоликули с хранителни вещества и кислород, подобрявайки тяхната здравина и еластичност.

Ниацин ускорява зарастването на рани, подсилва кожната бариера, предпазвайки от инфекции, намалява хиперпигментацията на кожата и предпазва от вредните слънчеви въздействия.

Витамин Б12 добавка е необходим за репликацията на ДНК и съответно есенциален за редица структури в организма, включително косата, кожата и ноктите. Той подпомага производството на колаген, осигурява оптимална хидратация на кожата и намалява признаците на стареене, изсушаване, намалява риска от преждевременно посивяване на косите.

Допълнително витамин Б12 предпазва от депресия, намалява стреса и свързаните с тях процеси, увреждащи състоянието на косата, кожата и ноктите.

Мастноразтворими витамини

Витамин А неслучайно се нарича още еликсир на младостта, тъй като е изключително необходим за добрия вид на кожата. Стимулира продукцията на колаген, забавя появата на фини линии и бръчки, подпомага процесите на реепителизация и регенерация на кожата, като същевременно защитава от вредните слънчеви лъчи и подобрява хидратацията на кожата.

Особено ефективен е като част от основната терапия при лица с редица кожни проблеми, като например акне, розацея, псориазис, екзема и дерматит, слънчеви изгаряния. Препоръчителните дози се изчисляват на 700 до 900 микрограма дневно, като не се препоръчва своеволен прием на по-високи дози, поради риск от токсични прояви (главоболие, хронична умора, повръщане, болки в мускулите, косопад).

Полезна и подробна информация за особеностите, показанията за приложение и нежеланите ефекти на субстанцията може да намерите в раздел Лечения:

Мастноразтворими витамини

Витамин D притежава многобройни доказани полезни ефекти за цялостно подобряване на тонуса, здравословния и имунния статус, подобрявайки усвояването и метаболизма на калция, повишавайки индивидуалната имунологична резистентност, предпазвайки от някои видове рак.

Допълнително мастноразтворимият витамин, известен още като слънчевия витамин, подобрява инсулиновата чувствителност, предпазва от депресия, понижава риска от хипертония и съдови инциденти.

При дефицит на витамин D е налице повишен риск от развитие на алопеция, косопад с автоимунна генеза, псориазис. Препоръчителните ежедневни количества са между 400 и 600 международни единици.

Един от безспорните агенти, осигуряващ красив вид на косата, кожата и ноктите, е витамин Е, като оказва висока ефективност както при външна, така и при перорална употреба, намирайки приложение в редица козметични продукти.

Витамин Е притежава силен антиоксидантен ефект и противовъзпалителна активност, предпазвайки преждевременната поява на бръчки, посивяване на косите. Подпомага регенерацията на епидермиса и се използва ефективно при акне, белези и рани, против бръчки, при косопад, повишена чупливост и изтъняване на косата, както и за стимулиране на растежа на косата и ноктите.

Често се използва в комбинация с другите мастноразтворими витамини за постигане на оптимален ефект. Препоръчителните количества са около 15 милиграма дневно, като в добавките, предназначени за коса, кожа и ноктите може да го откриете в неколкократно по-висока доза с цел попълване на дефицита и бързо задоволяване на потребностите.

Витамин С

Витамин С

Витамин С е всеизвестен с многобройните си полезни ефекти за цялостно подобряване на здравословното състояние, профилактика срещу редица инфекции и лечение на някои заболявания.

Субстанцията има важна роля в метаболизма, производството и усвояването на тирозин, колаген, карнитин и други, важни за поддържането на косата, ноктите и кожата.

Витамин С потиска продукцията на протеина DKK-1, известен още като протеин на плешивостта и по този начин стимулира растежа на косата.

Витамин С е силен антиоксидант, който намалява количествата на свободните радикали, причинители на преждевременното състаряване. Допълнително субстанцията подпомага действието на други важни антиоксиданти, като витамин А и витамин Е.

Витамин С често се използва в комбинация с желязо (подпомага неговото усвояване) и ефективно се бори с една от най-честите причини за косопад и чупливи нокти, а именно желязодефицитната анемия.

Препоръчителните дневни количества се изчисляват на 75 до 100 милиграма, като при определени състояния нуждите са по-високи (бременност, кърмене, тютюнопушене, прием на някои медикаменти, анемия). Рядко води до нежелани ефекти и токсични прояви, тъй като дори при прием на многократно по-високи от препоръчителните дози, излишните количества се отстраняват с урината.

Други: мастни киселини, аминокиселини, минерали, лечебни растения и билки

Минерали, билки и лечебни растения за коса, кожа и ноктиРедица субстанции са доказали своята ефективност при определени състояния, свързани с влошения вид на кожата, косата и ноктите. Безценни помощници в това отношение са омега-3 мастните киселини, хиалуроновата киселина, гамалиноленовата киселина, коензим Q10.

При някои пациенти добри резултати се постигат при добавяне към витамините на желязо (особено при подлежаща анемия), магнезий, цинк.

Някои специалисти препоръчват прием на билки и лечебни растения с доказани ефекти по отношение на подобряването вида на кожата, косата и ноктите, като например вечерна иглика, алое, хвощ, кафяви водорасли, невен.

Те подобряват вида, здравината и еластичността на косата, заздравяват ноктите, хидратират кожата, предпазвайки я същевременно от вредните слънчеви въздействия. Много козметични продукти за локална употреба са богати на тези субстанции, но често локалното третиране не е достатъчно и е необходимо перорално приложение.

Най-често продължителността на терапевтичния курс е в рамките на три месеца, след което се препоръчва почивка за около един до три месеца и повторение на терапията при необходимост.

При употребата дори и на най-добрите витамини за коса, кожа и нокти, имайте предвид следното:

 • за постигане на желания ефект е необходимо време: грижите, които полагате сега, ще станат видими след няколко седмици до няколко месеца (при израстването на ноктите и косата)
 • витамините не са магически хапчета, които превръщат сухата коса, чупливите нокти и чувствителна кожа моментално в излезли от списание: в случай, че не сте взели мерки в ограничаването на увреждащите фактори, витамините са безсилни да ви помогнат
 • не прекалявайте с дозата: принципът колкото повече, толкова по-добре не важи за витамините и при предозиране рискувате да се запознаете с някои от нежеланите и токсични ефекти на тези иначе толкова полезни субстанции, все пак дозата прави отровата
 • консултирайте се със специалист: самолечението крие рискове, дори и при употребата на витамини и добавки. Въпреки добронамерените съвети на най-добрата ви приятелка е желателно да се обърнете към специалист

Бъдете търпеливи при употребата на витамини за коса, кожа и нокти

За постигане на оптимален ефект при употребата на най-добрите витамини за коса, кожа и нокти се препоръчва:

 • снабдяване на организма с необходимите количества протеин, изчислени на 30 процента от дневните калории
 • пълноценно меню: свежи плодове и зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни
 • прием на достатъчно количество вода
 • ограничаване на вредните навици: намалете (откажете) цигарите, спрете с гризенето на ноктите, не прекалявайте с разкрасителните процедури
 • намаляване на стреса и напрежението в ежедневието
 • ограничаване на вредните въздействия от околната среда: използвайте слънцезащитни продукти, защитете косата, кожата и ноктите в зимните месеци от вятъра и студа

Малките промени в ежедневните навици и здравословната грижа за косата, кожата и ноктите ще ви гарантират техния добър вид, намалявайки риска от сезонен косопад, ранна поява на фини линии и бръчки, повишена чупливост на ноктите.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти

БИБЛИОГРАФИЯ

http://stylecaster.com/beauty/skin-hair-vitamins/
https://www.positivehealthwellness.com/beauty-aging/roundup-10-best-vitamins-healthy-hair-skin-nails/
https://www.consumerreports.org/dietary-supplements/truth-about-hair-skin-nail-supplements/
https://www.prevention.com/beauty/natural-beauty/7-beauty-boosting-supplements/slide/8
http://www.viviscal.com/hair-care/best-hair-growth-supplements
https://www.webmd.com/beauty/features/nutrients-for-healthy-skin-inside-out#1
http://stylecaster.com/beauty/expert-beauty-vitamins-grow-hair-nails/
http://www.harpersbazaar.com/beauty/health/advice/g3672/best-supplements-and-vitamins-for-beauty-exercise-healthy/
https://gethealthyu.com/why-take-a-hair-skin-nails-supplement/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛайфстайлЛюбопитноИсторияФизиологияАлт. медицинаЗдравни съветиЕ-тата в хранитеНормативни актовеБотаникаСнимкиСпортХранене при...СъставкиПсихологияНовиниСоциални грижиПрезентацииИзследванияЗдравни проблемиТестовеРецептиДиетиХрани и ястияПроизводителиИнтервютаОткритияМикробиологияПатологияСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияВидео