Начало Медицинска енциклопедия Лечения Рискове при прием на витамин А Лечение с храни и хранителни добавки

Рискове при прием на витамин А

Рискове при прием на витамин А - изображение

Здравословният начин на живот набира все повече почитатели, като много хора по една или друга причина осъзнават необходимостта от осигуряване на необходимите грижи за тялото, с цел намаляване на риска от развитие на различни заболявания.

Организмът ни няма програма за рестартиране и не може като с магическа пръчица да изтриете всички нанесени му щети, в резултат от буйните млади години, когато сънят, здравословната храна и подходящата физическа активност са почти изцяло заменени от забавления с приятели до малките часове на деня в компанията на солидно количество спиртни напитки и цигарен дим.

След като осъзнаем, че не сме безсмъртни, започваме всячески да търсим начин да обновим тялото си, да възстановим щетите и да намалим неблагоприятните последствия.

По тази причина много хора се обръщат към набиращите все повече и повече популярност хранителни добавки, съдържащи определени витамини.

Общоприето е, че добавките са полезни и ни помагат да поддържаме висока имунологична резистентност, но никой не предупреждава, че неконтролираният прием на добавки може да бъде и опасен.

Такъв е случаят с употребата на мастноразтворими витамини, какъвто е например витамин А.

Водноразтворимите витамини (витамин С, витамините от група В) се елиминират лесно от организма и трябва да приемем твърде големи (непосилни) количества, за да наблюдаваме интоксикация.

Витамин АС мастноразтворимите витамини нещата изглеждат коренно различно. Излишните количества трудно се елиминират от организма и се натрупват в тялото, най-вече в черния дроб, като употребата на по-големи от препоръчителните дози води до различни токсични прояви.

Въпреки своите доказани с времето и многобройни полезни за организма ефекти се наблюдават и определени рискове при прием на витамин А.

Субстанцията участва в регулацията на белтъчините и нормалната обмяна на веществата, играе ключова роля за нормалното зрение и формирането на скелета и зъбите, представлява антиоксидант и стимулира имунната система, като участва активно и в регулацията на репродуктивните процеси, нормалното протичане на бременността и правилното развитие на новороденото.

Използва се с лечебна и профилактична цел при редица състояния, главно в дерматологията (акне, екзема, кератози, псориазис, слънчево изгаряне), в офталмологията (при така наречената кокоша слепота, известна още като хемералопия, при катаракта, макулна дегенерация), за намаляване нивата на триглицеридите и лошия холестерол.

Редица проучвания показват превантивен ефект срещу някои видове рак, като например колоректален карцином, рак на гърдата, рак на маточната шийка и други. Мощните антиоксидантни свойства предпазват от респираторни инфекции, възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт и осигуряват поддържане на висока имунна защита.

Подробна информация може да намерите в раздел Лечения:

Хиповитаминоза А (дефицит на витамин А) води до намаляване на зрителната острота, характерни промени по кожата (поява на бръчки, суха, лющеща се кожа), изоставане в развитието и растежа (при деца), влошаване на имунния статус.

За предотвратяване на неблагоприятните последици от развитието на недостатъчност на витамин А се препоръчва подходящ хранителен режим, в краен случай суплементация с хранителни добавки.

Естествени източници на витамин АОсновните естествени източници на витамин А са с растителен (моркови, домати, чушки, тиква, пъпеш, спанак) и животински произход (черен дроб, масло, мляко и млечни продукти).

Редица хранителни продукти са допълнително обогатени с витамин А.

Растителните източници са богати на каротеноиди, докато животинските продукти и допълнително обогатените храни са богати на ретинол.

Много хора в старанието си се престарават и приемат многократно по-високи от необходимите им дневни дози. Така например, ако в менюто Ви присъстват достатъчно плодове, зеленчуци, млечни продукти и месо и допълнително приемате витамин А под формата на добавка, шансът от предозиране нараства значително.

Какви са основните рискове при прием на витамин А в по-високи от необходимите количества?

Най-общо рисковете са в три направления, а именно остро отравяне, хронична интоксикация и нежелани взаимодействия с други добавки или медикаменти.

Задълбочените изследвания за възможните токсични ефекти при предозиране с витамин А стартират след развитие на характерни прояви при изследователи на Северния полюс. Целият екип страда от изразено главоболие, повръщане и лющене на кожата, като бързо се установява и причината за това, а именно редовната консумация на черен дроб от полярна мечка. Впоследствие се доказва, че дори малки количества (с размер на топка за голф) съдържат пет пъти по-високи от допустимите за човек дози витамин А.

Остра интоксикация

Остра интоксикация се наблюдава при прием за кратък период (в рамките на часове до няколко дни) на количества, по-големи от 25 000 IU (International Units).

Максималната допустима горна граница на ежедневен прием на субстанцията е 10 000 IU, а оптималната е в рамките на 1 500 до 3 500 IU.

Максималните допустими дневни дози за различните възрасти са както следва:

 • при деца до 3 години: до 2 000 IU
 • при деца от 4 до 8 години: до 3 000 IU
 • при деца от 9 до 13 години: до 5 500 IU
 • между 14 и 18 години: до 9 300 IU
 • възрастни: до 10 000 IU

Остра интоксикация (предозиране) с витамин А може да настъпи вследствие обилна консумация на животински източници, богати на ретинол, в комбинация с прием на добавки или медикаменти, съдържащи ретинол.

Необходимо е да се отбележи, че приемът на каротеноиди (в добавки или растителни продукти) е напълно безопасен и няма горна граница. Единственият риск при консумация на големи количества е развитието на хиперкаротинемия, представляваща безобидно, безболезнено и безопасно оцветяване на кожата в оранжево.

Високият прием на животински източници, богати на ретинол, крие реални рискове за здравето, като особено богат на ретинол е черният дроб на полярната мечка, морж, лос, както и маслото от черен дроб на треска.

При ексцесивен прием на витамин А за кратко време се наблюдават характерните за интоксикацията прояви:

Прояви на остра интоксикация с витамин А

 • изразено главоболие, замъглено зрение
 • сънливост, раздразнителност
 • болка в корема, загуба на апетит
 • гадене и повръщане
 • болки в мускулите, слабост
 • суха кожа и характерни десквамативни промени

Проявите възникват остро, внезапно и са силно изразени.

Остра интоксикация се наблюдава относително рядко, като проявите обикновено не водят до сериозни последствия в дългосрочен план и отшумяват след прекратяване приема на витамин А и преминаването на олекотен хранителен режим за известен период от време.

Хронична интоксикация

Хронична интоксикация се развива при продължителен прием (седмици, месеци) на по-високи от максималните дневни дози.

Тъй като жените по-често посягат към хранителните добавки, при тях по-често се наблюдават прояви, свързани с хронично предозиране. Проявите са многобройни и неспецифични, като лесно могат да бъдат пренебрегнати и погрешно диагностицирани.

Като цяло някои от симптомите се припокриват с проявите при остра интоксикация, но се проявяват по-бавно и в по-лека степен. Най-често се наблюдават следните признаци:

 • промени по кожата и косата: суха коса (като слама), изразен косопад, суха и лющеща се кожа, загрубяване на кожата, чупливи нокти, рагади (напукване) в ъгълчетата на устата, язви в устната кухина
 • слабост, повишена уморяемост, сънливост, обърканост
 • склонност към депресия и понижено настроение
 • повишен риск от фрактури и остеопороза: витамин А потиска остеобластите и активира остеокластите, повлиявайки регулацията и усвояването на витамин D и калция

Продължителен прием на по-високи дози витамин А

 • болки в костите и ставите
 • увреждане на черния дроб (цироза): натрупването в черния дроб може да доведе до увреждане на функционалната му активност, което често се проявява с жълтеница и промени в нивата на чернодробните ензими
 • зрителни нарушения: конюнктивит, двойно виждане, замъглено зрение
 • редукция на телесното тегло: пониженото усвояване на основните хранителни вещества може да доведе до синдром на малабсорбция
 • намален апетит, диария, гадене, повръщане
 • чести инфекции, бавно зарастване на рани
 • нарушения в менструалния цикъл
 • повишен риск от раждане на деца с вродени увреждания, като най-често се засягат мозъкът и гръбначният стълб

Диагнозата при остра и хронична интоксикация с витамин А обикновено се поставя въз основа на физикалните находки при прегледа на пациента и анамнестичните данни (подробен разпит за хранителния режим и приема на хранителни добавки).

При хроничното предозиране се установяват повишени нива на витамина в кръвта, увеличение на чернодробните ензими, рентгенологични изменения на костите.

При повечето пациенти терапията се състои в прекратяване на приема, корекция на хранителния режим, детоксикиращи програми.

Освен предозиране съществуват и други рискове при прием на витамин А, а именно нежелани лекарствени взаимодействия при едновременна употреба с други медикаментозни средства, хранителни добавки или билкови препарати.

Витамин А се прилага с повишено внимание при лица с ниско кръвно налягане или приемащи антихипертензивни средства.

Висок риск от кървене се наблюдава при прием с аспирин, антикоагуланти (хепарин, варфарин), тромбоцитни антиагреганти (клопидогрел), както и с нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен, напроксен).

Повишен риск от чернодробно увреждане е налице при употреба с препарати, водещи до хепатотоксичност, като например парацетамол, изониазид, метотрексат.

Различни проучвания показват повишен риск от развитие на белодробен карцином и сърдечно-съдови заболявания при повишен прием на витамин А в комбинация с тютюнопушене и системна употреба на алкохол.

Хранителни добавки, съдържащи гинко билоба, чесън, цинк, витамин К, в комбинация с витамин А могат да предизвикат токсични прояви.

Рискове при прием на витамин А при бременни жени и кърмачки

Адекватният прием на субстанцията по време на бременността намалява риска от развитие на усложнения и допринася за нормалното протичане на дълго чаканите девет месеца.

Рискове по време на бременностВсе повече специалисти се придържат към набавянето на витамина от естествени източници, главно с растителен произход, за намаляване на рисковете от интоксикация.

Приемът на по-високи дози ретинол през бременността повишава риска от спонтанен аборт, вродени аномалии на новороденото, има тератогенен ефект.

По време на кърмене подходящата диета с повишено съдържание на плодове и зеленчуци (без да изпадате в крайности) доставя необходимите дози от субстанцията.

За намаляване рисковете от предозиране е препоръчително:

 • винаги гледайте етикетите на хранителните продукти: много храни, които консумираме ежедневно (зърнени закуски, енергийни десерти, маргарин) съдържат допълнително витамин А
 • следете етикетите на хранителните добавки: за предпочитане са добавки (витамин А самостоятелно или мултивитаминни добавки), съдържащи до 3 000 IU витамин А, обикновено под формата на ретинол, ретинил ацетат или ретинил палмитат
 • разумен хранителен режим: може да консумирате неограничени количества плодове и зеленчуци, без риск от предозиране с витамин А (само два средно големи моркова дневно доставят необходимите количества от бетакаротен)
 • ако използвате масло от черен дроб на треска, ограничете количеството до една чаена лъжица (5 милилитра) дневно

Приемът на по-големи количества полезни вещества (каквито са например витамините) няма да Ви направи по-бързо по-здрави, а напротив, може да има обратен на очаквания ефект и да Ви създаде излишни неприятности.

Често по ирония на съдбата сами си причиняваме здравословни проблеми, опитвайки се да се предпазим. По тази причина се препоръчва да се консултирате с Вашия лекар, в случай, че сте решили да се присъедините към клуба на приемащите хранителни добавки (в който членува всеки втори човек). Той ще назначи най-подходящите за Вашето състояние добавки, съобразявайки ги с хранителните Ви навици, придружаващи заболявания, прием на други медикаменти, наличие на вредни навици.

Не се препоръчва безразборното самолечение и своеволен прием на добавки и медикаменти само защото продуктите са масово рекламирани и съседката ги пие и се чувства отлично.

Правилният подход включва информиран избор, консултация със специалист и съобразяване с индивидуалните особености на организма.


Над материала работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.5, 18 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Рискове при прием на витамин А

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

http://bestnaturalfoods.com
http://www.healthhype.com
https://smartypantsvitamins.com
http://vitamins.lovetoknow.com
http://www.healthline.com
http://www.searchhomeremedies.com
https://en.wikipedia.org
http://www.mayoclinic.org
http://emedicine.medscape.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноНовиниСпортСнимкиСоциални грижиКлинични пътекиЛайфстайлНормативни актовеСъставкиИсторияЗдравни съветиИзследванияФизиологияХранене при...БотаникаИнтервютаПроизводителиАлт. медицинаОткрития