Начало Медицинска енциклопедия Лечения Полезни ефекти на витамин А Лечение с храни и хранителни добавки

Полезни ефекти на витамин А

Полезни ефекти на витамин А - изображение

Витамин А представлява мастноразтворим витамин, с многобройни важни биологични ефекти върху нормалното функциониране на редица органи и системи в организма.

Данните за многообразните полезни ефекти на витамин А датират много преди неговото изолиране и синтез.

Наименованието му идва от факта, че е първият открит витамин. През 1913 година биохимиците Elmer McCollum и Marguerite Davis за първи път описват мастноразтворим нутриент, изолиран от млечна мазнина и масло от черен дроб на треска. Повече от 30 години по-късно, през 1947 година, двама холандски химици за първи път синтезират по химичен път витамина.

В популярната литература е известен под различни имена, като например "антиинфекциозният витамин", "еликсир на младостта", "витамин на растежа".

Витамин А е наименованието на група ретиноиди, включваща ретинол, който е една от най-използваните и с най-силно проявени биологични ефекти форма на витамина, ретинал, ретиноева киселина, ретинил естери.

Човек се набавя необходимите количества от витамина посредством храната, като растителните източници са богати на каротиноиди, а животинските източници съдържат големи количества ретинил естери, главно ретинил палмитат.

Последният се хидролизира в стомашно-чревния тракт до ретинол, който в мукозата на тънките черва се превръща отново в естери. Тази форма на витамина се складира в черния дроб.

Изолирани са над петстотин различни вида каротиноиди, като с най-голямо биологично значение за човек са бета каротините. Растителните бета каротини се превръщат във витамин А, като за резорбцията им са необходими жлъчни киселини. Ниското рН на стомаха затруднява усвояването им и заболявания протичащи с понижена стомашна киселинност могат да са причина за развитие на дефицит.

В процесите на превръщането на каротините във витамин А са необходими цинк, витамин С, протеини и тиреоидни хормони, като понижените нива на някои от тях също могат да бъдат рисков фактор за развитие на хиповитаминоза.

Резорбираният бета каротин в интестиналния тракт се метаболизира до ретинол и се натрупва в липоцитите. Интересна особеност е, че приблизително 90 % от съдържащите се в организма количества витамин А, са депонирани в черния дроб.

Особено богати на витамин А са следните хранителни продукти:

 • растителни източници: червени и оранжеви плодове и зеленчуци, главно моркови, тиква, чушки, домати, праскови, кайсии, пъпеш, цитруси, както и спанак, магданоз, коприва, люта мента, киселец
 • животински източници: мляко и млечни продукти, яйчен жълтък, рибено масло, телешки черен дроб, краве масло, хайвер

Витамин А - биологични свойстваОсновните полезни ефекти на витамин А се дължат на неговите биологични функции. Различните форми на субстанцията участват в реализирането и регулацията на множество процеси.

Така например ретиноевата киселина е особено важна за генната транскрипция, клетъчния растеж и диференциация.

Тя се свързва с определени нуклеарни рецептори, в резултат от което се регулира генната експресия.

Ретинолът е отговорен за процесите на епителизация и осъществяването на функциите на епителните клетки в конюнктивата и корнеята, кожата, бронхите, храносмилателния тракт.

Ускорява процесите на епителизация, стимулира синтезата на колаген и е важен за нормалния, здрав вид на кожата.

Ретинолът участва в синтезата на някои гликопротеини и мукополизахариди, необходими за продукцията на мукоза и регулацията на нормалния растеж.

Други основни биологични ефекти на витамин А включват:

 • ретинолът участва в синтезата на зрителния пигмент родопсин, който осигурява адаптацията на окото към слаба светлина
 • участие в регулирането на белтъчния синтез и нормалната обмяна на веществата
 • ключова роля във формирането на скелета и дентицията
 • представлява мощен антиоксидант
 • стимулиране на имунната система: активиране на Т хелперните лимфоцити и фагоцити, като по този начин се повишава устойчивостта на организма към студ и инфекциозни заболявания
 • участва в нормалното протичане на репродуктивните процеси при жените и мъжете
 • необходим е за нормалното протичане на бременността и следродилния период
 • важен е за правилното развитие на плода и новороденото

Витамин А се използва за профилактика и лечение на редица болестни състояния.

Витамин А - полезни ефектиПоради изразените си антиоксидантни свойства субстанцията предпазва организма от развитие на възпалителни заболявания на дихателната и храносмилателната система, профилактира срещу някои форми на рак.

Установена е връзка между здравословното хранене и оптималния прием на витамини и намалена честота на карцином на млечната жлеза, колоректален карцином, рак на хранопровода, тумор на маточната шийка, меланом.

Витамин А повлиява холестероловия метаболизъм, като намалява нивата на вредния (LDL) холестерол и повишава нивата на полезния (HDL) холестерол, като по този начин осъществява и кардиопротективни ефекти.

Особено ефективен е като част от основната терапия при различните видове дерматози, главно екзема, акне, псориазис, кератози, слънчеви изгаряния, рани, кожни язви. Намира широко приложение в състава на редица козметични средства за намаляване на фините линии и бръчки, цялостната защита и добър вид на кожата.

При локално приложение е необходимо да се има предвид, че препаратите обикновено водят до фотосенсибилизация, поради което е необходимо използването на слънцезащитни продукти.

В офталмологията се използва като профилактично средство и допълнителна терапия при хемералопия, фотофобия, възрастово обусловена макулна дегенерация, катаракта, пигментен ретинит.

При нарушения в развитието на костната система се използва в комбинация с витамин D.

Противоречиви резултати съществуват по отношение на ефекта му при тиреотоксикоза, нефролитиаза, холелитиаза.

Децата, които не приемат достатъчни количества от витамина, са изложени на по-висок риск от развитие на морбили, както и от по-тежко протичане на болестта.

Ретинол се измерва в международни единици или микрограмове, като една международна единица е еквивалентна на около 0,3 микрограма.

Денонощните потребности от витамин А варират в зависимост от възрастта, както и от някои физиологични особености:

Витамин А - дневна доза

 • деца до 8 годишна възраст: между 300 и 500 микрограма
 • деца от 9 до 13 години: 600 микрограма
 • момчета над 14 години и мъже: 900 микрограма
 • момичета над 14 години и жени: 700 микрограма
 • бременни жени: между 750 и 800 микрограма
 • в периода на лактация: 1200 микрограма

Продължителният прием на недостатъчни количества от витамина води до развитие на хиповитаминоза (намалени нива) до авитаминоза (пълна липса).

Дефицитът на витамин А се асоциира с развитие на следните клинични прояви:

 • изоставане на растежа и развитието в детска възраст
 • нарушение на защитните бариерни функции на епитела
 • бавно зарастване на рани
 • суха кожа, поява на бръчки
 • изсъхване на роговицата на окото и склонност към разязвяване, с висок риск от развитие на възпаление на цялото око
 • влошаване на имунологичния статус и повишен риск от развитие на инфекции и възпаления
 • намалена зрителна острота, особено при здрач (хемералопия или по-известна като кокоша слепота)
 • проблеми със съня

Витамин А - интоксикацияРядко се наблюдава тежък дефицит, много по-често са налице слабо до умерено проявени клинични признаци, като своевременната суплементация бързо води до обратно развитие на симптоматиката.

Продължителният прием на многократно по-високи от препоръчителните дневни дози води до прояви на токсичност.

Допустимата горна граница е в рамките на 10 000 UI, като хроничният прием на по-високи дози води до гадене и повръщане, болки в корема, диария, упорито главоболие, болки в мускулите и костите, безапетитие, косопад, жълто оцветяване на кожата.

Остра интоксикация е налице при прием над 25 000 UI, а при прием няколко месеца на дози над 4 000 UI се развива хронична интоксикация. При деца токсични прояви са налице при прием на дози, надвишаващи 15 000 UI.

Ексцесивните дози могат да доведат до чернодробна недостатъчност и кома.

Употребата на по-високи дози при бременните жени крие изразен риск от спонтанни аборти, нарушения в нормалното протичане на бременността, увреждане на плода.

Витамин А, приеман над допустимите дози, може да предизвика тератогенни ефекти и развитие на тежки вродени аномалии.

Едновременната употреба с препарати от различни фармакологични групи може да доведе до нежелани лекарствени взаимодействия, в резултат от промяна в ефекта на някои от приложените медикаменти.

Не се препоръчва приложение с антибиотици от групата на тетрациклините, поради риск от развитие на интракраниална хипертония и повишение на вътречерепното налягане.

Повишен риск от кървене е налице при едновременното приложение с различни антикоагуланти, като варфарин, аценокумарол, хепарин.

Значителна опасност от развитие на увреждане на черния дроб съществува при употреба с хепатотоксични медикаменти, каквито са например карбамазепин, изониазид, парацетамол, метотрексат.

Витамин А - лекарствени взаимодействияПри лечение с ретиноиди, които представляват синтетична форма на витамин А, не се препоръчва допълнителна употреба на витамина, поради риск от предозиране, като повишено внимание е необходими при жените в детеродна възраст, тъй като е възможно развитие на тежки вродени дефекти.

Едни от най-често използваните ретиноиди в клиничната практика са изотретионин и бексаротен, поради което е необходимо изрично да се съобщава на пациентите да не приемат допълнителни количества витамин А.

Орлистат, който се използва за потискане на апетита и редукция на теглото, както и препаратите, използвани за намаление на нивата на холестерола (например колестирамин) водят до намалено усвояване на мастноразтворимите витамини, поради което е необходима суплементация с мултивитаминни препарати.

Консумацията на алкохол, тютюнопушенето и оралните контрацептивни средства могат да намалят плазмените концентрации на бета каротин и голяма част от основните полезни ефекти на витамин А.

В допълнение към лекарствените взаимодействия следва да се отбележи, че витамин А може да намали ефективността на морбилната ваксина.

Още по темата:

5.0, 11 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Полезни ефекти на витамин А

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛюбопитноЛеченияИнтервютаИсторияЗдравни съветиХранене при...НовиниЗаведенияСпортСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеСъставкиСнимкиИзследванияФизиологияБотаникаЛайфстайлТестовеХрани и ястияАлт. медицинаМикробиологияРецептиВидеоСпециалистиПсихологияКлинични пътекиГеографияДиетиАнкетиЛичностиНаправления в медицината