Начало Медицинска енциклопедия Лечения Карбамазепин Медикаментозно лечение

Карбамазепин

Карбамазепин - изображение

Епилепсията представлява повсеместно разпространено мозъчно разстройство, характеризиращо се с трайна предразположеност за генериране на епилептични припадъци, в резултат от които настъпват различни по тежест социални, познавателни и физиологични последици.

Роля за развитието на болестта играят различни фактори, като например мозъчни травми и инфекции, генетична предразположеност, съдови заболявания, перинатални увреди, тумори в мозъка и други. При някои пациенти не могат да бъдат установени точните етиологични причини.

Подробна информация за особеностите в клиничното протичане на болестта може да намерите в раздел Заболявания:

Основните медикаменти, използвани в терапията на това неврологично заболяване, са антиепилептичните (антиконвулсивни) средства.

Представляват препарати от различни фармакологични групи, които повлияват определени ензими и невронни пътища. При отделните форми на епилепсия се прилагат различни представители.

Карбамазепин принадлежи към групата на производните на карбоксамида и намира приложение предимно при парциални гърчове, при някои пациенти с генерализирани или смесени форми на припадъците.

Карбамазепин - особеностиПринадлежи към така наречените конвенционални антиепилептични препарати, които се използват с висока ефективност при голяма част от пациентите.

Карбамазепин е средство на първи избор за лечение на фокални припадъци, но трябва да се избягва при идиопатична генерализирана епилепсия.

Особеност във фармакокинетиката на препарата е повишаването на резорбцията му при прием на храна, поради което за постигане на оптимални резултати медикаментът се приема след хранене.

Биотрансформира се в черния дроб, а елиминирането му от организма се осъществява през бъбреците.

Осъществява своите ефекти посредством блокиране на волтаж зависимите натриеви канали.

Освен антиконвулсивен, притежава още и седативен, аналгетичен и антидепресивен ефект, поради което намира приложение при следните състояния:

При избора на медикамент в терапията на епилепсията се предпочита монотерапията (използване на едно лекарствено средство), като се започва с най-ниската ефективна доза и постепенно се увеличава до постигане на адекватен контрол на припадъците.

Необходимо е определяне на индивидуална терапия при всеки пациент, съобразена с особеностите на неговото заболяване.

Употребата на карбамазепин крие риск от развитие на някои от следните нежелани лекарствени реакции:

  • Карбамазепин - нежелани ефекти и взаимодействияпромяна на някои параклинични показатели: левкопения, анемия, тромбоцитопения
  • неврологични промени: сънливост, замаяност, колапс, главоболие, зрителни нарушения, отпадналост
  • кардиоваскулаторни увреждания: понижение на кръвното налягане, нарушения на сърдечния ритъм, тромбофлебит
  • гастроинтестинални увреди: гадене и повръщане, диария или запек, намален апетит, болка в корема, сухота в устата, хепатит, жълтеница

 

При пациенти, свръхчувствителни към препарата, е възможно развитие на животозастрашаващи реакции, като например хиперсензитивен синдром, чернодробна недостатъчност, тежки хематологични промени.

Карбамазепин представлява ензимен индуктор и като такъв често води до нежелани лекарствени взаимодействия при едновременна употреба с други медикаменти:

Препаратът е с изразен тератогенен потенциал и рисков фактор за бременност D, поради което е противопоказана употребата му при бременни или жени в детеродна възраст.

Употребата му през бременността повишава риска от развитие на тежки малформации, като най-често се наблюдават тетралогия на Фало, коарктация на аортата, микроцефалия, хипоплазия, забавяне на растежа.

Терапията с карбамазепин се назначава от специалист, като дозата и продължителността на лечението се определят индивидуално.

Още по темата:

3.8, 17 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Карбамазепин

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияАлт. медицинаЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиНовиниИсторияХранене при...Клинични пътекиОрганизацииИзследвания