Начало Медицинска енциклопедия Лечения Терапия с блокери на калциевите канали Медикаментозно лечение

Терапия с блокери на калциевите канали

Терапия с блокери на калциевите канали - изображение

За да изпомпва кръв, сърцето се нуждае от кислород. Колкото по-затруднена е работата на сърцето, толкова повече кислород изисква то. Характерна проява на неадекватната доставката на кислород към сърцето е сърдечната болка - ангина пекторис (т.нар. гръдна жаба).

Калциевите антагонисти са известни още като блокери на калциевите канали. Те разширяват артериите на мозъка и артериите в другите части от тялото, като намаляват натоварването на сърцето. Това улеснява сърцето да изпомпва кръв, поради което то се нуждае от по-малко кислород.

Чрез намаляване на нуждите на сърцето от кислород, блокерите на калциевите канали облекчават или предотвратяват стенокардията.

Приложение на блокери на калциевите канали

Блокери на калциевите канали се прилагат най-често при:

Те намаляват възбудимостта на сърдечния мускул, поради което се използват за:

Терапия с блокери на калциевите канали се прилага още при:

Калциевите антагонисти се използват също за предотвратяване на мигренозни пристъпи, при:

Блокерите на калциевите канали също така могат да бъдат използвани след сърдечен пристъп (инфаркт на миокарда), особено при пациенти, при които се наблюдава непоносимост към бета-блокери. За разлика от бета-блокерите обаче, калциевите антагонисти не са показани за намаляване на смъртността или опасността от нови сърдечни пристъпи след сърдечен удар.

Прочетете още:

Блокерите на калциевите канали могат да бъдат толкова ефективни, колкото АСЕ инхибиторите за редуциране на кръвното налягане, но за разлика от тях не са способни да предотвратяват бъбречна недостатъчност, причинена от високото кръвно налягане или диабет.

Вижте също:

Видове блокери на калциевите канали

Към блокерите на калциевите канали се причисляват:

Според техния химичен състав се разделят на няколко групи:

Разлики между отделните видове блокери на калциевите канали

Блокерите на калциевите канали се различават по:

 • своята продължителност на действие;
 • процесът, чрез който се отстраняват от тялото и най-важното
 • в способността им да влияят на сърдечната честота и съкращение.

Някои калциеви антагонисти (например амлодипин) имат много малък ефект върху сърдечната честота и сърдечните съкращения, така че те са по-безопасни за приложение при хора, които имат сърдечна недостатъчност или брадикардия (забавяне на сърдечната честота).

Прилагането интравенозно на верапамил и диалтиазем се използва за лечение на аритмии, защото забавят провеждането на нервните импулси през атрио-вентрикуларният възел. Те имат най-силен ефект върху сърцето и най-добра способност да намаляват силата и скоростта на сърдечните съкращения.

Дилтиазем, нифедипин, амлодипинът се прилагат в комбинираното лечение на исхемична болест на сърцето.

Нифедипин е показан при ангина, която е резултат от спазъм на коронарните артерии (артериите, кръвоснабдяващи сърцето).

При предсърдни нарушения на ритъма се препоръчват верапамил и дилтиазем. При нарушения в кръвообращението на мозъка се прилагат нимодипин, цинаризин. Последният се прилага и при нарушение в трофиката на лабиринта (част от вътрешното ухо), при намален слух.

Противопоказания

Рядко блокерите на калциевите канали могат да попречат на други здравословни проблеми или да взаимодействат с други лекарства, но все пак такава възможност съществува.

Лекуващия лекар трябва да разгледа цялостното здравословно състояние, а не да се съсредоточи само върху конкретната терапия с блокери на калциевите канали.

С внимание трябва да се предписват калциеви антагонисти на:

 • бременни и кърмещи жени;
 • пациенти с бъбречни или чернодробни проблеми;
 • при сърдечна недостатъчност;
 • увреждане на сърцето или нарушения на сърдечния ритъм.

Нежелани реакции

Нежелани лекарствени реакции при употребата на калциеви антагонисти са:

 • упорита констипация (при по-тежки случаи се прекратява вземането на препаратите);
 • главоболие и зачервяване на лицето, които са резултат от артериалната вазодилатация;
 • отоци по глезените, които не се повлияват от диуретици;
 • подуване на ходилата;
 • ниско кръвно налягане;
 • забавяне на пулса;
 • сънливост;
 • виене на свят;
 • повишен апетит;
 • гастроезофагеален рефлукс;
 • гингивално разрастване, както и кървене на венците.

Има опасност от поява на чернодробна дисфункция.

Както при повечето лекарства прилагани за лечение на сърдечно-съдови заболявания, така и при терапия с блокери на калциевите канали може да се очакват промени в сексуалната потентност.

При някои хора може да се увеличи диурезата през нощта.

При поява на някои от следните симптоми се налага да се потърси спешна медицинска помощ:

Желателна е консултация също, ако се наблюдава прогресивно увеличаване на теглото, без да има друга причина.

Неблагоприятни лекарствени взаимодействия

Повечето нежелани взаимодействия на калциевите антагонисти се наблюдават при прием на верапамил или дилтиазем. Това се дължи на факта, че те намаляват елиминирането на редица лекарства от черния дроб, вследствие на което концентрацията им в кръвта се повишава, а това може да доведе до токсикози.

Повечето калциеви антагонисти водят до намаляване честотата на сърдечните съкращения (брадикардия) и намаляват миокардния контактилитет, затова не се прилагат с бета-блокери.

Сокът от грейпфрут (около 200 мл) може да увеличи серумните концентрации на фелодипин, верапамил, нисолдипин, нифедипин, никардипин, а вероятно и амлодипин. Поради тази причина сок от грейпфрут не трябва да се консумира в рамките на 2 часа преди или 4 часа след прилагане на посочените калциеви антагонисти. Същото важи и за консумацията на грейпфрути. До колкото е известно, такава реакция не се наблюдава при другите цитруси.

Консултирайте се с лекуващия лекар или с фармацевт, преди да приемете други лекарства, при провеждане на терапия с блокери на калциевите канали.

Прием по време на бременност

Терапия с блокери на калциевите канали често се назначава по време на бременност, за:

Като цяло, блокерите на калциевите канали се прилагат по време на втория и третия триместър на бременността. Лекарствената експозиция обикновено има само незначителни ефекти върху плода.

Риск съществува основно в първия триместър от бременността, когато се оформят повечето органи и системи, поради което плодът е най-податлив на тератогенно влияние. Тъй като много от процесите на развитие в първия триместър са калций-зависими, съществуват сериозни опасения, че при провеждане на терапия с блокери на калциевите канали в този период може да причини малформации на плода, както и други неблагоприятни ефекти. Този риск е предимно теоретичен, тъй като се основава на проучване върху жабешки ембриони, при които са наблюдавани значителен брой аномалии в развитието след излагане на калциеви антагонисти.

Често предписвани блокери на калциевите канали по време на бременност

Верапамил се използва по време на бременност за предотвратяване на преждевременно раждане и сърдечни аритмии. Рискът за плода, изложен на този агент е минимален. Много изследователи са проследявали ефектите на лекарството, предписвано в напреднала бременност. При наблюдаване на 137 кърмачета, чиито майки са приемали верапамил през втория и третия триместър, не са установени никакви нежелани ефекти.

Нифедипин се смята също за безопасен за плода медикамент, при който рискът е минимален. Използва се обикновено през втората половина на бременността при хипертония, сърдечно-съдови заболявания и за предотвратяване на преждевременно раждане. При проучванията, проведени с животни, се установява връзка между дозата и появата на аномалии - такива се наблюдават, когато на майката е давана доза надвишаваща близо 15 пъти човешката.

Дилтиазем се използва предимно за предотвратяване на преждевременно раждане. Тератогенния риск на този блокер на калциевите канали е твърде минимален. Нежеланите реакции са наблюдавани при проучвания с животни, при хора такива не са установени.

Същото се отнася и за останалите блокери на калциевите канали. Като цяло появата на вродени малформации или отхвърляне на плода се установява единствено при животни и то при много високи дози. При хора такива ефекти не са регистрирани. Въпреки това обаче, трябва да се отбележи, че проучванията при хора са ограничени. Препоръчително е тези медикаменти да се използват по време на бременност, само ако потенциалната полза надвишава потенциалния риск за плода.

Рискове по време на кърмене

Проучвания относно ефектите от приема на калциеви антагонисти по време на кърмене са правени единствено с верапамил, нифедипин и дилтиазем. Установено е, че тези медикаменти се излъчват в кърмата. Дозата поета от бебето е толкова малка, че е малко вероятно да има неблагоприятно въздействие.

Въпреки това обаче, някои медици препоръчват да се приемат калциеви антагонисти по време на кърмене, тъй като сърцата на кърмачетата може да са по-податливи на фармакологичните ефекти на медикаментите.

Специални предупреждения

Както и при други понижаващи кръвното налягане медикаменти, след като започнете терапия с блокери на калциевите канали, трябва да бъдете готови да я продължите в дългосрочен план.

Някои пациенти прекратяват приема на своите лекарства за контрол на артериалното налягане или сърдечния ритъм, когато се почувстват по-добре. Такава стъпка обаче е много погрешна и може да изложи здравето и дори живота на риск!

При наличие на стенокардия, рязкото спиране на калциевите антагонисти може да предизвика остра болка в гърдите.

При наличието на някакви притеснения се препоръчва консултация с лекуващия лекар, а не самостоятелно прекратяване на терапията или регулиране на дозировката.

Още по темата:

3.6, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Терапия с блокери на калциевите канали

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноИзследванияБотаникаАлт. медицинаФизиологияНовиниСпорт и туризъмПатологияЛайфстайлХранене при...Клинични пътекиСъставкиСнимкиЗаболявания (МКБ)ИсторияЕ-тата в хранитеНормативни актовеСпортОрганизацииВидеоСпециалистиПсихологияТестовеИнтервютаДиети