Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на органите на кръвообращението Болести на артериите, артериолите и капилярите Атеросклероза

Атеросклероза МКБ I70

Атеросклероза МКБ I70 - изображение

Локален дегенеративен процес, засягащ големите и средни артерии, характеризиращ се с образуване на атероматозни плаки, се нарича атеросклероза. Атеросклерозата е сложно и опасно заболяване. Тя се явява една от основните причини за смърт в цивилизованият свят. Засяга големите и средни артерии на мозъка, сърцето, червата, бъбреците и тези на долните крайници, води до тежко протичане и сериозни усложнения - инфаркт, инсулт, ампутация на крайниците. През последните десетилетия честотата на атеросклерозата нарастна значително, а усложненията се изявяват все повече при млади хора. Тежестта на клиничното протичане се увеличава с напредване на възрастта. Обикновено се среща над 40-годишна възраст, мъжете са по-засегнати от жените. Процентът на инвалидност сред населението е висок.

Атероматозната плака представлява мастна инфилтрация, прорастване на гладкомускулни клетки, калциеви отлагания и понякога тромби. Диаметърът на засегната артерия се стеснява и вследствие на това се намалява кръвоснабдяването на подлежащите тъкани.

Редица проучвания сочат, че образуването на атероматозните плаки започва още в детската възраст и се формира в рамките на десетилетия.

Причина за възникването на атеросклероза играят роля редица външни и вътрешни фактори:

 • високо кръвно налягане;
 • захарен диабет;
 • повишена телесна маса;
 • застоял начин на живот;
 • пушене;
 • наследствена предразположеност.

Клиничната картина на атеросклерозата е много разнообразна и зависи предимно от локализацията на засегнатия съд, степента на патологичния процес и наличните усложнения. Атеросклероза на кръвоносните съдове на сърцето води до пристъпи на стенокардия. Болните се оплакват от болка или гръден дискомфорт, провокирани както от физическо натоварване, така и в покой. Това се обяснява с намалено кръвоснабдяване на сърдечният мускул и ако пристъпът продължи - крайният резултат е инфаркт на миокарда.

Атеросклероза на мозъчните съдове води до стесняване на лумена с намален кислороден внос. Крайният резултат е инсулт.

Атеросклероза на бъбречните артерии води до злокачествена хипертония, не се повлиява  от лечение с медикаментозни препарати.

Диагностично атеросклерозата се доказва по следния начин:

 • Консултация с лекар-специалист;
 • В период от 6 месеца изследване на показатели на мастния профил - общ холестерол, триглицериди, HDL, LDL;
 • Ехокардиография;
 • При нужда магнитно-резонансно или рентгеново изследване на съдовете.

Профилактиката както и лечението при атеросклероза са изключително важни за крайния резултат и добра прогноза. Препоръчват се:

 • рационално хранене с малко калории;
 • намалено съдържание на захар, сол, животински мазнини.

Общият холестерол и триглицеридите се намаляват при консумация на зехтин, орехи, лешници, бадеми, лимони, риба. На вашата трапеза винаги да присъстват плодове и зеленчуци.

Медикаментозното лечение на атеросклерозата включва антилипидемични средства, антиоксиданти и съдовоукрепващи препарати.

3.1, 7 гласа

ВИДОВЕ Атеросклероза МКБ I70

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Атеросклероза МКБ I70

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Атеросклероза МКБ I70

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Атеросклероза МКБ I70

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблемиКлинични пътеки