Начало Медицинска енциклопедия Лечения Алфа липоева киселина: полезни свойства Лечение с храни и хранителни добавки

Алфа липоева киселина: полезни свойства

Алфа липоева киселина: полезни свойства - изображение

Антиоксидантите представляват субстанции с изключително високо биологично значение за организма, тъй като предпазват от натрупване на така наречените свободни кислородни радикали, които водят до различни по тежест клетъчни увреждания.

Продължителният дефицит на антиоксиданти в организма се асоциира с развитие на разнообразни прояви, вариращи от намалена мускулна маса и сила, понижена имунна защита, хронична умора до чернодробни увреждания и развитие на туморни клетки.

Малко са субстанциите в организма, които се произвеждат по естествен път и за които не е необходим внос с храната или с прием на медикаменти и добавки, като най-известният представител е глутатион, чиито нива бързо и главоломно се понижават и изчерпват при продължителен прием на лекарствени средства (особено препарати с изразена чернодробна токсичност като например парацетамол, много антибиотици, химиотерапевтици, кортикостероиди), при определени заболявания, както и при наличието на многобройни вредни навици (честа консумация на спиртни напитки, тютюнопушене, нездравословно хранене, хроничен стрес и преумора, наличие на професионални вредности на работната среда).

Важен антиоксидант с мощно действие и многобройни ефекти по отношение на регулацията на редица физиологични процеси е алфа липоевата киселина (ALA), известна още и като тиоктинова киселина (тиоктова киселина). По същество представлява мастна киселина, която се синтезира в минимални количества от човешкия организъм.

Алфа липоева киселина (ALA)

Натуралната биоактивна форма на субстанцията е така нареченият R-изомер (дясно въртящ изомер), докато S-изомерът (ляво въртящ изомер) е синтетичната форма на киселината, получена за първи път през 1952 година.

Редица проучвания сравняват ефективността на двете форми и откриват съществени различия, като натуралната форма е многократно по-активна и полезна, за разлика от синтетичната.

Някои хранителни продукти съдържат R-изомера на алфа липоевата киселина, но в минимални количества, което в комбинация с минималното му усвояване, ги прави не особено подходящ източник на субстанцията.

Добър източник са хранителните добавки, съдържащи мастната киселина, самостоятелно или в комбинация с други антиоксиданти (витамини, минерали, аминокиселини).

В последните години ALA добива все повече популярност и се радва на многобройна публика, първоначално само в спортните среди (способства редукцията на теглото, подобрява мускулната сила и улеснява трупането на мускулна маса), но и в терапията на редица социално значими заболявания, като най-богат опит е наличен в терапията на пациентите със захарен диабет и неговите усложнения (диабетна невропатия, диабетна ретинопатия).

Алфа липоева киселина: полезни свойства и биологични функции

Мастната киселина се отличава с добра водо- и мастноразтворимост, което не може да се каже за голям процент от другите антиоксиданти, тъй като те са или предимно водоразтворими или предимно мастноразтворими.

Това нейно свойство е една от причините за многобройните функции, които изпълнява в организма:

 • участие в енергийния метаболизъм: мастната киселина подпомага превръщането на глюкоза от въглехидратите, поети с храната
 • повишаване на инсулиновата чувствителност, подобряване на инсулиновия и глюкозния метаболизъм
 • силен антиоксидант: подпомага изчистването на организма от натрупаните свободни кислородни радикали, подпомагайки по този начин намаляването на клетъчните увреждания и дегенеративни процеси
 • стимулиране производството на глутатион: приемът на субстанцията води до значимо повишение на ендогенно продуцирания мощен антиоксидант глутатион, който подпомага процесите на детоксикация
 • възстановяване нивата на други антиоксиданти: алфа липоевата киселина възстановява нивата на витамин С и витамин Е, които се отличават също като изразени антиоксиданти
 • повишение на нивата на коензим Q10
 • хелатор за тежки метали: субстанцията притежава способността да свързва и отстранява от организма арсен, живак, желязо, кадмий и други
 • подобряване на липидния профил
 • повишение на индивидуалната имунологична резистентност, намаляване риска от инфекции
 • повишение продукцията на ацетилхолин, представляващ важен посредник в невротрансмисията
 • протективен ефект по отношение на редица структури, особено изразен по отношение на клетките на ретината и кожата

Биологични функции на ALA

Източници на алфа липоева киселина (ALA)

Субстанцията може да бъде набавена с храната, като при оптимален хранителен режим и лица без подлежащи здравословни проблеми и рискове тези количества са напълно достатъчни.

Известни количества от антиоксиданта се съдържат в следните продукти:

 • зеленчуци: спанак, броколи, грах, брюкселско зеле, моркови, картофи
 • мая
 • месо, особено телешко и пилешко
 • месни продукти и вътрешности: черен дроб, сърце, бъбреци

Мастната киселина, приета с храната, се усвоява трудно и слабо, тъй като бързо се разгражда от стомашните ензими. Допълнителен фактор, намаляващ нейните нива, е топлинната обработка на продуктите.

Хранителни източници на алфа липоева киселина

Наличието на рискови фактори, хронични заболявания и увреждания, както и непълноценната диета, са честа причина за недостатъчни нива на субстанцията в организма.

В тези случаи, след консултация със специалист, се препоръчва прием на хранителни добавки, подбрани индивидуално според нуждите на конкретния пациент. Често се предпочитат комбинирани продукти, богати на определени субстанции в зависимост от състоянието на пациента. Особено благоприятни комбинации са ALA с витамини от група В, витамин А, селен, L-карнитин, цинк, хром.

Препоръчителна дневна доза

Регулацията на хранителните добавки не е така строга и стриктна, както е с медикаментозните средства, като широкият диапазон от дози е във връзка с по-ниските рискове от токсичност при прием на добавки.

Според различни източници дневните дози на алфа липоевата киселина варират в изключително широки граници, в зависимост от здравословното състояние на пациентите, наличието на подлежащи заболявания, рискови фактори и други.

Според тези фактори дневната доза се подразделя на:

 • 20 до 100 милиграма: при употреба на добавката с профилактична цел от здрави лица
 • 600 до 800 милиграма: при наличие на захарен диабет и леки когнитивни нарушения
 • 600 до 1800 милиграма: при пациенти с налични усложнения вследствие захарния диабет, като диабетна невропатия и ретинопатия

При част от експерименталните проучвания дозите са прилагани парентерално, под формата на венозна инфузия, но в аптечните мрежи можете да откриете субстанцията само под формата на добавки за перорална употреба (таблетки, капсули).

В някои козметични продукти, предназначени за борба с процесите на стареене на кожата, като например кремове, лосиони и други мазила, също се съдържа алфа липоева киселина, обикновено в концентрации между два и десет процента.

В повечето продукти ALA е представена в равни процентни съотношения от своите два изомера. Препаратите, съдържащи чиста R-ALA (дясно въртящият изомер, натуралната форма), са изрично обозначени и ще ги познаете лесно, тъй като цената им е значително по-висока.

Препоръчителна дневна доза

Алфа липоева киселина: полезни свойства и показания за приложение

Субстанцията може да се използва с профилактична цел за повишаване на имунната защита, намаляване щетите, нанесени от свободните кислородни радикали и поддържането на оптимално тегло, но също така намира своето място и приложение в терапията на редица заболявания, от които с най-голямо значение е нейното приложение при пациенти със захарен диабет.

 • Захарен диабет и неговите усложнения

ALA се прилага от една страна при лица, рискови за развитие на диабет и страдащи от метаболитен синдром (наднормено тегло, повишени нива на холестерола и триглицеридите, инсулинова резистентност), тъй като подобрява инсулиновата чувствителност и глюкозния метаболизъм, но от друга страна намира приложение в терапията на късните усложнения на диабета, главно диабетната невропатия и ретинопатия.

Многобройни проучвания в областта показват значително подобряване на симптомите при лица с диабетна полиневропатия, като е налице намаляване на болковия синдром, мравучкането и изтръпването на крайниците, подобряване сетивността за допир и топлинни въздействия, които се наблюдават при заболяването. Наблюдава се подобряване на нервната проводимост и чувствителност.

Своевременното включване на алфа липоева киселина към стандартната антидиабетна терапия намалява рисковете от развитие на ретинопатия, тъй като предпазва клетките на ретината от различни увреждащи въздействия.

Приложение при захарен диабет и неговите усложнения

 • При невродегенеративни заболявания

Приложението на ALA при редица заболявания, протичащи с прогресивно увреждане на нервните структури и когнитивен упадък, е все още в процес на задълбочени проучвания и анализ.

Резултатите при експерименти с животни и при приложение на ограничен брой пациенти показва подобряване на симптомите при пациенти с болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, множествена склероза, деменция при болестта на Pick.

Обнадеждаващи резултати се налице при едновременно приложение на субстанцията с други антиоксиданти, като е налице подобрение на невротрансмисията, възстановяване на когнитивния дефицит, подобряване на паметта.

Приложение при невродегенеративни заболявания

 • Сърдечно-съдови заболявания

Повишен интерес представляват получените резултати при приложение на алфа липоева киселина в комбинация с L-карнитин при лица с коронарна съдова болест. Наблюдава се изразено понижаване на кръвното налягане, облекчаване на клиничните прояви на състоянието, намаляване на дозата на приеманите лекарствени средства.

Подобряването на липидния профил и глюкозния метаболизъм води до известна редукция на риска от развитие на атеросклероза и сърдечно-съдови инциденти, инсулт и други.

 • Заболявания на очите

Алфа липоевата киселина повлиява благоприятно структурите на окото и намалява риска от развитие на много, свързани с възрастта дегенеративни заболявания на очите, като макулна дегенерация, катаракта, но също и глаукома (осъществява невропротекция на зрителния нерв), болест на Wilson (основен е ефектът като хелатор, тъй като заболяването се характеризира с изразено отлагане на мед в различни структури на организма, включително и очите).

Заболявания на очите

 • В спорта

Почитателите на фитнеса, силовите тренировки и феновете на кардио тренировките вероятно познават благотворния ефект на ALA, като субстанцията е често срещан компонент в редица спортни добавки.

Алфа липоевата киселина подобрява издръжливостта, способства за натрупване на мускулна маса, а също тока спомага и редукцията на излишните килограми, справяйки се с оксидативния стрес и подобрявайки усвояването на въглехидратите.

Често се прилага преди тренировка, като дозите са в порядъка на 50 до 400 милиграма дневно, приети еднократно или двукратно.

Подробна информация може да намерите в раздел Спорт:

 Приложение в спорта

 • Други приложения на алфа липоева киселина

Локално субстанцията се прилага за намаляване на пораженията, нанесени от оксидативния стрес върху кожата. Ранната поява на фини линии и повърхностни бръчки лесно може да бъде предотвратена посредством употреба на козметични продукти, съдържащи ALA, коензим Q10, витамин Е и други.

Според данните от различни проучвания се съобщава за ефективност от пероралната (или парентерална) употреба на мастната киселина при синдром на хронична умора, някои чернодробни заболявания, както и при Лаймска болест, като се наблюдава редукция на клиничните признаци, подобряване на общия здравословен статус, намаляване на риска от усложнения, свързани с основното заболяване.

Възможни нежелани ефекти при прием на алфа липоева киселина

Субстанцията се отличава с добър профил на безопасност и нисък риск от развитие на странични прояви и реакции на токсичност.

При чувствителни пациенти са възможни поява на диспептични оплаквания, зачервяване и сърбеж по кожата при локална употреба, нарушения в съня.

При употреба на многократно по-високи от препоръчителните дневни дози са възможни замаяност, гадене, повръщане, стомашно дразнене, повишено образуване на газове, диария, световъртеж. При прием на гладно, особено при лица със захарен диабет или с изразена инсулинова резистентност е възможно рязко спадане на кръвната захар, проявяващо се клинично под формата на главоболие, слабост, загуба на съзнание.

Поради липсата на достатъчно информация за ефективността и безопасността на субстанцията при деца, бременни жени и кърмачки, не се препоръчва употребата на ALA от тези групи пациенти.

С повишено внимание се прилага при лица с хронични бъбречни или чернодробни увреждания, както и при пациенти с тиаминов дефицит (хронични алкохолици, болни от нервна анорексия).

За намаляване на риска от развитие на токсични прояви и странични ефекти се препоръчва консултация със специалист и проследяване на пациентите, приемащи едновременно добавката и някои от следните групи медикаменти:

Понякога здравословното хранене и редукцията на вредните навици се оказват закъсняла мярка и е необходим прием на средства, възстановяващи баланса в организма.

За намаляване на щетите, нанесени с времето и с наша помощ (при неглижиране на здравословното състояние, при подлежащи заболявания), се препоръчва оптимален прием на антиоксиданти. Тези незаменими съюзници в борбата с оксидативния стрес осигуряват необходимите сили на организма сам да се справи с всички неблагоприятни въздействия от околната среда.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Алфа липоева киселина: полезни свойства

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.webmd.com
https://draxe.com
http://www.umm.edu
https://examine.com
https://en.wikipedia.org
http://www.lifeextension.com
http://articles.mercola.com
https://www.drugs.com
https://www.bodybuilding.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияВидеоСпортФармакологични групи (Активни съставки):БотаникаСъставкиЛеченияИсторияНовиниХранене при...ИнтервютаПатологияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноДиетиТестовеХрани и ястияАнкетиОрганизацииИзследванияЗаведенияЗдравни проблемиКлинични пътекиАлт. медицинаСпециалистиПсихологияПроизводителиНормативни актовеОткрития