Начало Медицинска енциклопедия Лечения Полезни ефекти на витамин Е Лечение с храни и хранителни добавки

Полезни ефекти на витамин Е

Полезни ефекти на витамин Е - изображение

Откритият през 1922 година в чиста форма витамин Е е доказал с времето своите полезни ефекти за здравето на човека.

Витамин Е се отнася към групата на токоферолите. Субстанцията съществува в няколко различни химични форми (алфа, бета, гама и делта токоферол и токотриенол), но единствено формата алфа токоферол може да отговори на нуждите на организма.

Широката му употреба като средство за лечение и профилактика се дължи на многообразните полезни ефекти на витамин Е.

Витамин ЕПо същество представлява мастноразтворим витамин, чиито функции са свързани с пренос на електрони в дихателната верига и със свойствата му на антиоксидант, който пречи на образуването на свободните радикали.

Предпазва ненаситените мастни киселини на мембраните от окисление. Има защитни функции по отношение на витамин А, затова често при дефицит на токоферол може да настъпи и дефицит на ретинол.

Взема участие в синтезата на половите хормони, на кортикостероидите и хормоните на аденохипофизата. Повлиява генната експресия, функцията на централната нервна система, зрителния анализатор. Оказва ползотворен ефект върху епидермиса, като подхранва кожата, косата и ноктите.

Играе роля в репродуктивните процеси, настъпването на овулацията, забременяването и за нормалното протичане на бременността.

Разработени са форми за перорална и локална употреба, в зависимост от нуждите на пациента. През устата се прилага при необходимост от системен ефект, докато локалната употреба е застъпена предимно в дерматологията и козметичната индустрия, като намира широко приложение в състава на редица маски за коса и лице, кремове, серуми, подмладяващи и разкрасяващи средства.

Приеман през устата е необходимо да се има предвид, че усвояването му се потиска при нарушения в резорбцията на липидите, съответно се подобрява и повишава при прием с храни, богати на мазнини.

Основните хранителни източници, богати на витамина са предимно храните с растителен произход:

Витамин Е - хранителни източници

  • растителни масла: масло от пшеничен зародиш, слънчогледово олио, царевично масло
  • ядки: слънчогледови семена, бадеми, лешници, фъстъци
  • шафран
  • зеленчуци: спанак, броколи, брюкселско зеле, зелен фасул, моркови, ряпа
  • плодове: авокадо, киви, боровинки, къпини

Особено богати препарати за локална употреба са съдържащите бадемово, пшенично или кайсиево масло.

Намира широко приложение, като средство за подмладяване, хидратация на кожата, предпазване от вредните въздействия и замърсявания от околната среда.

Локално се използва главно при следните състояния:

  • косопад, изтъняване на косата, повишена чупливост на космите, суха и изтощена коса, за повишаване на здравината на косата и стимулиране на растежа
  • при акне: субстанцията води до оптимизиране на мастната обмяна в епителните клетки и по този начин коригира състоянията на свръхсекреция и повишено образуване на себум, като антиоксидантното му действие допълнително предпазва от инфектиране и притежава регенериращо действие
  • против бръчки: доказано забавя процесите на стареене, като възстановява еластичността на кожата и подобрява нейния вид
  • при белези и рани: укрепва стените на капилярите и така подобрява храненето на кожата, намалява възпалителните процеси и ускорява епителизацията

Често се използва в комбинация с алое вера, колаген, глицин, коензим Q10, екстракт от вербена и други, оказващи цялостен благоприятен ефект по отношение на външния вид и здравословното състояние на кожата.

Предпазва от вредните слънчеви лъчи (поради което често влиза в състава на препарати със слънцезащитна активност), както и от множеството вредни субстанции в цигарения дим.

Ако тези полезни ефекти на витамин Е са Ви впечатлили, то ще останете изумени от още по-големите ползи за организма при перорален прием.

С цел избягване на риска от предозиране и развитие на токсични ефекти (субстанцията е мастноразтворима и при прием на по-високи дози може да се натрупа в организма) е необходимо да се спазва препоръчителната дневна доза, която варира в зависимост от възрастта:

Витамин Е - препоръчителни дози

  • кърмачета до 1 година: до 5 милиграма (7,5 IU)
  • деца от 1 до 3 години: 6 милиграма (9 IU)
  • деца от 4 до 8 години: 7 милиграма (10,4 IU)
  • деца от 9 до 13 години: 11 милиграма (16,4 IU)
  • деца над 14 години и възрастни: 15 милиграма
  • по време на бременност: 15 милиграма (22,4 IU)
  • в периода на лактация: 19 милиграма (28 IU)

Измерва се в милиграма или в международни единици (International Units).

Приеман ежедневно в тези дози витамин Е оказва протективно действие по отношение на дейността на сърдечно-съдовата и централната нервна система, репродуктивната дейност, зрителния анализатор.

Субстанцията може да предотврати настъпването на болестта на Алцхаймер, да забави прогресията още в ранните етапи и да предпази от развитието на тежките късни изяви на състоянието. Забавя свързаното със заболяването влошаване на паметта и когнитивния статус, функционалния спад и загубата на независимост.

Приложен в началните етапи при хорея на Хънтънгтън препаратът може значително да забави прогресията и симптоматиката, докато приложението му в късните фази е неефективно.

Благоприятно повлиява болестта на Паркинсон, деменцията, различните двигателни разстройства.

При жени с болезнена менструация (дисменорея) приемът на витамин Е няколко дни преди очакваната менструация може да облекчи болковия синдром, намалява раздразнителността, депресивните епизоди и емоционалната лабилност.

Витамин Е - полезни свойстваАгентът е особено подходящ при пациенти с висок холестерол, хипертриглицеридемия, атеросклероза, затлъстяване, метаболитен синдром, тъй като балансира нивата на холестерола, намалява нивата на вредните свободни радикали, предотвратява стареенето на клетките и предотвратява или забавя развитието на исхменична болест на сърцето.

Като антиоксидант е особено полезен за повишаване на индивидуалната имунологична резистентност и физическата издръжливост.

В комбинация с витамин С, бета каротин и цинк, препаратът намалява риска от възникване на свързаната с възрастта дегенерация на макулата, която е една от водещите причини за слепота в световен мащаб. Освен това подобрява възстановяването след лазерна операция на очите.

Съществуват противоречиви данни по отношение на противораковото му действие по отношение на рак на дебелото черво, карцином на простатата, рак на пикочния мехур.

Ексцесивният прием на добавки, съдържащи синтетичен витамин Е, крие определени рискове за здравето, докато предозиране с хранителни източници трудно може да се осъществи.

Ежедневният прием на многократно по-високи от препоръчителните дози може да повиши риска от хеморагичен инсулт и рак на простатата.

Налице е гадене и повръщане, диария, стомашен дискомфорт, главоболие, замъглено зрение, повишена уморяемост, обриви и значително опорочаване на гореизброените полезни ефекти на витамин Е.

Дефицит на витамин Е се наблюдава рядко, предимно при пациенти с хронична малабсорбция на мастноразтворимите витамини, болест на Крон, заболявания на черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса.

Необходимо е повишено внимание при едновременната употреба на мастноразтворимия витамин с някои други медикаментозни средства, поради повишен риск от кървене и токсични прояви:

Подробна информация може да прочетете на:

В случай, че страдате от някакво заболяване, се консултирайте с Вашия лекар относно дозата и продължителността на приема на витамин Е.

Ако го приемате за повишаване на цялостния здравословен тонус, винаги спазвайте означената на етикета необходима дневна доза.

Още по темата:

4.1, 20 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Полезни ефекти на витамин Е

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиологияЕ-тата в хранитеИзследванияИсторияСъставкиЗдравни съветиЛюбопитноСпортСнимкиЛеченияБотаникаХранене при...ЛайфстайлХрани и ястия