Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Cactaceae Драконов плод

Драконов плод

Сем. Cactaceae

Драконов плод - изображение

Драконов плод (Hylocereus undatus, Dragon fruit) представлява растение, което ражда плодове с екзотичен вкус и е класифициран в семейството на Кактусите (Cactaceae). Известен е и като питая (Pitaya).

Легенда за драконовия плод:
Стара легенда гласи, че този ароматен плод е създаден от огъня, издишан от дракон преди хиляди години. След тежка битка драконът започнал вместо огън да бълва тези плодове. След като императорските войници победили, дарили плодовете на техния господар като символ на победата.

Устройство на драконов плод:
цвят на драконов плод

 

 

Този вид кактус цъфти само нощем с благоуханни, красиви, бледожълти до бели цветове. Поради тази причина много често растението се нарича "кралица на нощта" или "лунно цвете.

 

 

Плодовете има леко продълговата форма, като цветовете могат да варират от жълтеникав до тъмночервен, с израстъци - червени, жълти или розови. Вътрешността на плода също може да е различна по цвят - от бяло до червено в зависимост от сорта, с множество черни семена (също годни за консумация).

Драконовият плод бива три вида:

 • Жълта питая - с жълта кора и месеста част
 • Червена питая - с червена кора и бяла вътрешна част
 • Коста Рика - с червена кора и червена месеста част

Разпространение на драконов плод

Предполага се, че родината на питаята е Централна и Южна Америка. Сега плодовете се отглеждат и в Източна Азия, Южна Азия (Камбоджа, Тайланд, Китай, Малайзия, Виетнам, Шри Ланка, Филипините, Индонезия). Те се срещат също така в Окинава, Съединените Американски Щати, Северна Австралия, Кипър и Канарските острови.

Използваема част на драконов плод

Използват се цветовете, плодът и целият кактус (с декоративна цел).

Химичен състав на драконов плод

Питаята е богата на витамин С и витамин Е, минерални вещества, като цинк, флуор, калций, магнезий, ненаситени мастни киселини (палмитинова, линолова, олеинова и стеаринова киселина). Драконовият плод има малко калории. Съдържа още антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

Приложение на драконов плод

Благодарение на своите качества питаята се използва в здравословното хранене и в лечение.

Свойства на драконов плод:

 • подсилва имунната система
 • подпомага храносмилането
 • възпрепятства образуването на свободни радикали
 • действа като антиоксидант
 • понижава нивата на кръвната захар
 • регулира нивото на холестерола
 • подобрява паметта
 • подобрява зрението

Някои състояния и заболявания, при които се използва:

 • диабет тип 2
 • висок холестерол
 • хипертония
 • нарушения в храносмилането

Високото съдържание на антиоксиданти подпомага да се предотврати опасността от наличие на свободни радикали, като това понижава риска от поява на ракови образувания и забавя процеса на стареене. Консумацията на драконов плод е превенция на появата на рак на дебелото черво. Драконовият плод със своето съдържание на фибри подпомага нормалната функция на червата и е част от хранителния режим на хора, желаещи отслабване.

Красивите цветове на растението са подходящи за ароматен чай, който тонизира тялото.

Драконов плод в кулинарията:
смути от драконов плодПлодът може да се консумира самостоятелно или в комбинация с други плодове в плодови салати и фрешове. От питаята могат да се приготвят и сладолед, шербет, вино.Флорална декорация:

дърво на драконов плод

 

 

Ароматните цветове на кактусите го правят предпочитано растение за декорация на градини и тераси.Консумацията на този плод или чая от цветовете не води до странични ефекти!

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиХрани и ястияЛюбопитноИсторияЗдравни съветиБотаникаТестовеПатологияАнкетиНовиниЛеченияСнимкиВидеоХранене при...ИзследванияАлт. медицинаПсихологияДиетиОрганизацииФизиологияКлинични пътекиСъставкиСпортЕ-тата в хранитеЛайфстайл