Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Caryophyllales Сем. Cactaceae Драконов плод

Драконов плод

Сем. Cactaceae

Драконов плод - изображение

Драконов плод (Hylocereus undatus, Dragon fruit) представлява растение, което ражда плодове с екзотичен вкус и е класифициран към семейството на Кактусите (Cactaceae). Известен е още като питая или ягодова круша.

Легенда за питаята:
Стара легенда гласи, че този ароматен плод е създаден от огъня, издишан от дракон преди хиляди години. След тежка битка драконът започнал вместо огън да бълва тези плодове. След като императорските войници победили, дарили плодовете на техния господар като символ на победата.

Устройство на драконов плод

драконов плод Този вид кактус цъфти само нощем с благоуханни, красиви, бледожълти до бели цветове. Поради тази причина много често растението се нарича "кралица на нощта" или "лунно цвете. Плодовете има леко продълговата форма, като цветовете могат да варират от жълтеникав до тъмночервен, с израстъци - червени, жълти или розови. Вътрешността на плода също може да е различна по цвят - от бяло до червено в зависимост от сорта, с множество черни семена (също годни за консумация).

Драконовият плод бива три вида:

  • жълта питая - с жълта кора и месеста част;
  • червена питая - с червена кора и бяла вътрешна част;
  • Коста Рика - с червена кора и червена месеста част.

Разпространение на драконов плод

Предполага се, че родината на питаята е Централна и Южна Америка. Сега плодовете се отглеждат и в Източна Азия, Южна Азия (Камбоджа, Тайланд, Китай, Малайзия, Виетнам, Шри Ланка, Филипините, Индонезия). Те се срещат също така в Окинава, Съединените Американски Щати, Северна Австралия, Кипър и Канарските острови.

Използваема част на драконов плод

Употребяват се цветовете плодовете на растението.

Химичен състав на драконов плод

Питаята е богата на витамин С и витамин Е, минерални вещества, като цинк, флуор, калций, магнезий, ненаситени мастни киселини (палмитинова, линолова, олеинова и стеаринова киселина). Драконовият плод е доказано нискокалориен хранителен източник. Съдържа още антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

Лечебни свойства и приложение на драконов плод

Благодарение на своите качества питаята се използва в здравословното хранене и в нетрадиционната медицина.

драконов плодВисокото съдържание на антиоксиданти подпомага да се предотврати опасността от наличие на свободни радикали, като това понижава риска от поява на ракови образувания и забавя процеса на стареене. Консумацията на драконов плод е превенция на появата на рак на дебелото черво. Драконовият плод със своето съдържание на фибри подпомага нормалната функция на червата и е част от хранителния режим на хора, целящои намаляване на телесното тегло.

Лечебни свойства на драконов плод:

  • имуностимулиращо - високото съдържание на витамин С в плодовете стимулира имунната система в организма. Според научни изследвания в кората на белия и червения драконов плод се съдържат голям процент полифеноли и флавоноиди, които подпомагат за отстраняването на свободните радикали от организма. Това от друга страна, е пряко свързано с предотвратяване разпространението на ракови клетки втялото. Антиоксидантните съединения стимулират още тромбоцитопоезата и ускоряват оздравителните процеси;
  • подпомага храносмилането - научни изследвания показват, че олигозахаридите в питаята подпомагат за поддържането на баланса на естествената чревна микрофлора. Тези съединения повлияват благоприятно върху размножаването на лактобацилите и бифидобактериите. Драконовите плодове се отличават с високо процентно съдържание на фибри,които стимулират чревната перисталтика и улесняват преминаването на храната през гастроинтестиналния тракт. Редица проучвания сочат, че чрез регулиране на функцията на червата с диетични фибри и предотвратяването на състояния като запек,драстично намаляват вероятността за развитие на колоректален рак;
  • действа като антиоксидант;
  • понижава нивата на кръвната захар - в проучване от 2017 година е установено, че лица в преддиабетни състояния показват забележително намаляване на нивата на кръвната захар в сравнение с хората, които не са консумирали драконови плодове;
  • регулира нивата на холестерол в кръвта - драконовия плод е богат на магнезий. Доказано е, че консумацията му води до  по-високи нива на HDL или „добър“ холестерол и по-ниски нива на LDL или „лош“ холестерол в организма. Шансовете за развитие на атеросклеротични плаки в артериите драстично намаляват, което от своя страна редуцира рисковете от инфаркт на миокарда;
  • подобрява паметта и концентрацията;
  • подобрява зрението - драконовите плодове са известни като инхибитори на синтеза на човешкия цитохром Р450. Този протеин често е свързан с появата на вродена глаукома. Също така, според изследване, публикувано в Хранителната химия, съдържанието на бета-каротин в този плод спомага за предотвратяване на макулна дегенерация и образуване на катаракта,  предпазвайки очите от вредни свободни радикали;
  • антимикотично и антибактериално действие - възпрепятстват навлизането и растежа на гъбични или бактериални инфекциозни причинители. Плодоовете стимулират клетъчната регенерация и ускоряват заздравяването.

Заболявания и състояния, при които се употребява драконов плод:

  • диабет тип 2;
  • висок холестерол;
  • хипертония;
  • констипация (запек);
  • акне;
  • суха кожа;
  • желязодефицитна анемия.

Начин на употреба:

драконов плодКрасивите цветове на растението са подходящи за ароматен чай, който  притежава силнмо тонизиращо организма действие.

Драконов плод в кулинарията:
Плодът може да се консумира самостоятелно или в комбинация с други плодове в плодови салати и фрешове. От питаята могат да се приготвят и сладолед, шербет, вино.

Флорална декорация:

Интересната багра на цветовете правят драконовия плод предпочитано растение за декорация на градини и тераси.

Внимание!

Няма достатъчно научни доказателства за вредни въздействия върху организма предизвикани от драконовия плод. Възможни са алергични реакции, предизвикани от плода при сенсибилизирани лица!

Още по темата:

5.0, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/nutrition/dragon-fruit-benefits
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-dragon-fruit.html
https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-dragon-fruit/
http://nutritionfactors.com/factor/detail/medicinal-uses-of-dragon-fruit
http://www.medicalhealthguide.com/articles/dragonfruit-healthbenefits.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Pitaya
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-30/dragons-blood

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиХрани и ястияЛюбопитноБотаникаИсторияТестовеПатологияАнкетиНовиниСнимкиВидеоЛеченияХранене при...ИзследванияЗдравни съветиАлт. медицинаИнтервютаПсихологияДиетиФизиологияОрганизацииКлинични пътекиСпортСъставкиЕ-тата в хранитеЛайфстайл