Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Sapotaceae Чуден плод

Чуден плод

Сем. Sapotaceae

Чуден плод - изображение

Чуден плод (Synsepalum dulcificum) е вечнозелено храстовидно растение, което е представител на семейство Сапотови (Sapotaceae). По света е известен с различни наименования като - магичен, вълшебен или сладък плод.

Устройство на чуден плод

чуден плодВисочината на вечнозеленото растение достига около 3 метра. Листата на чудния плод са разположени на групи, дължината им обикновено е от 5 до 10 сантиметра. Цветчетата са с големина около 2 сантиметра, най-често са бели, но могат да бъдат и червени. Листата на чудния плод са разположени на групи, дължината им обикновено е от 5 до 10 сантиметра. Цветчетата са с големина около 2 сантиметра. Те са бели, но понякога се срещат и червени. Каликсът е петлистен, с дължина 5 милиметра, лъскав с оребрени и триъгълни лобчета.

Плодовете са с дължина от 2 до 2,5 сантиметра. Младите плодове са зелени, а с узряването си те придобиват яркочервен цвят. В центъра на плода се намира тъмнокафяво елипсовидно семе, което е обградено от белезникава кашкава материя. Зрънцето притежава сладникав вкус.

Разпространение на чуден плод

разпространение на чуден плодВечнозеленото растение произхожда от Западна Африка. Открито е през 18ти век от европейски изследоват Chevalier des Marchais - френски картограф от времето на крал Луи XV. Обикновено храстът вирее върху топли и влажни почви на непряка слънчева светлина.

Химичен състав на чуден плод

В химичният състав взимат участие танини, глигозиди, стероиди, алкалоиди, сърдечни гликозиди, флавоноиди и сапонини. Чудният плод също е богат на калций, магнезий, желязо, цинк, мед, хром, витамин C, витамин K, витамин A, витамин E и аминокиселини.

Интересна съставка, намираща се в плодовете това растение е гликопротеинът миракулин. Съединението притежава свойството да променя киселия вкус на храните в сладък. Този факт се обяснява с въздействието на миракулина с вкусовите луковици на езика. Извършени са лабораторни тестове, които доказват, че вкусово-модифициращият ефект на чудните плодовете продължава около 2-3 часа. В търговската мрежа тази съставка е употребявана още като заместител на захарта.

Използваема част на чуден плод

Употребяват се плодовете на растението. Те се консумират в сурово състояние.

Лечебни свойства и приложение на чуден плод

чуден плодПървоначално преди да бъде въведена в западния свят, билката се е употребявала от африканците в продължение на стотици години. Те консумирали чудните плодовете преди всяко хранене, за да подобрят вкусовите свойства на суровата храна. В наши дни чудният плод се употребява с разнообразни предназначения в различните части на света. В някой страни се употребява с медицински цели за промяна на вкуса на различни лекарствени средства и намаляване на страничните ефекти им при продължителна терапия. Плодовете са известни с ниското си калорийно и високото съдържание на полифенолни и антиоксидантни съединения. Чудните плодове са силно предпочитани при желание за водене на здравословна диета.

Механизъм на действие на миракулин

Учените са силно заинтересувани от миракулиновите свойства и благодарение на техните усилия днес се знае повече за структурата на гликопротеина и как киселинността, температурата и дозата оказват влияние върху неговите вкусови модификации. Научни изследвания доказват, че миракулинът води до промяна в структурата на протеиновата част на рецепторите за сладък вкус. Тези рецептори, обикновено приемат дразнения единствено от храни, съдържащи захари, но след взаимодействието им с миракулина те започват да реагират и на киселини.

Според други експерименти е установено, че миракулинът не променя структурата на сладките рецептори, а се прикрепя към силно към тях, в сравнение с други традиционни подсладители като аспартам и захарин. При неутрални условия на средата миракулинът инхибира свързването на този вид подсладители с рецепторите. При кисело pH на средата е доказан обратен ефект – повишава се значително чувствителността на рецепторите към аспартам и захарин.

Лечебни свойства на чуден плод:

чуден плод

  • антиоксидантно - полифенолните съединения, намаляват нивата на свободните радикали и оксидативния стрес в тялото;
  • имуностимулиращо - в чудния плод се съдържат високи количества витамин C, който стимулира производството на бели кръвни клетки, които осигуряват основна защита на организма от патогени;
  • стимулира редукцията на излишна телесна маса;
  • подобрява зрението - съдържанието на витамин А подобрява зрението и намалява риска от развитие на макулна дегенерация и катаракта с напредване на възрастта;
  • намалява страничните ефекти от химиотерапията при раково болни - при провеждане на химиотерапия при пациенти със злокачествени заболявания се появяват множество странични ефекти като гадене, повръщане, метален вкус в устата. Употребата на чуден плод доказано намалява тези симптоми и подобрява състоянието на пациентите.

Заболявания и състояния, при които се прилага чуден плод:

  • диабет - чудният плод е подходящ за диабетици, тъй като представлява безвредна алтернатива на обикновената захар;
  • инсулинова резистентност;
  • затлъстяване;
  • кариес;
  • катаракта.

Начин на употреба:

 чуден плодИзползва се най-често в кулинарията под формата на таблетки или прах за подслаждане на различни ястия, сладкиши и напитки. Друг начин на употреба чудният плод намира като съставка на плодови смутита и шейкове.

В алтернативната медицина билката се прилага главно под формата на таблетки.

Вечнозеленият плодов храст е разпространен и във флоралната декорация на градини и помещения. Интересно е оформянето му под формата на бонсай.

Внимание!

Независимо от факта, че чудният плод е считан за полезен от прекомерната му консумация са възможни странични ефекти като хиперацидитет (повишена киселинност на стомаха), който може да доведе до язвена болест.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthbenefitstimes.com/miracle-fruit/
https://www.organicfacts.net/miracle-fruit.html
http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2011/09/26/how-the-miracle-fruit-changes-sour-into-sweet/
http://pubs.sciepub.com/ajfst/4/4/3/index.html
https://www.theatlantic.com/health/archive/2014/05/can-miraculin-solve-the-global-obesity-epidemic/371657/
http://www.journalrepository.org
https://en.wikipedia.org/wiki/Synsepalum_dulcificum

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноНовиниИсторияЗдравни съветиХранене при...ИнтервютаЛайфстайлСнимкиПатологияВидеоСпортТестовеДиетиАнкетиХрани и ястияЗаведенияОрганизацииЛеченияИзследванияКлинични пътекиАлт. медицинаСпециалистиПсихологияЗдравни проблемиПроизводителиСъставкиФизиологияЕ-тата в храните