Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malpighiales Сем. Malpighiaceae Ацерола, Барбадосова вишна, Тропическа вишна, Пуерториканска череша

Ацерола, Барбадосова вишна, Тропическа вишна, Пуерториканска череша

Сем. Malpighiaceae

Ацерола, Барбадосова вишна, Тропическа вишна, Пуерториканска череша - изображение

Ацерола (Malphighia glabra, Acerola) е малко дърво или вечнозелен храст. Придалежи към семейство Malpighiaceae. Нарича се още Барбадосова вишна, Тропическа вишна, Пуерториканска череша. Смята се, че растението произлиза от Юкатан (голям полуостров в Северна Америка). Пуерториканската череша е интересен пример за плод, който се появява като Пепеляшка от относителна загадка преди около 60 години. След появата му много университети проучвали състава на плодовете. Установеното високо съдържание на аскорбинова киселина, направило дървото много привлекателно за култивиране. В крайна сметка обаче интересът бързо отшумял, когато станало ясно, че плодът не може да стане "суперзвезда", само поради високите нива на витамин С. Днес тропическата вишна намира широко приложение като хранителна добавка.

Устройство на тропическа вишна:

ацерола

 

Тропическата вишна е малко дърво, което ражда малки червени плодове. На височина достига до 2-3 метра, но понякога може да нарасне до 6 м. Стъблото е изградено от твърда и тежка дървесина. Кореновата система е слабо развита и плитко разположена. Листата са прости, овални, с дължина от 2 до 8 сантиметра и къси дръжки, цветът им е тъмнозелен.

 

 

 

цветове на ацеролаДървото цъфти през цялата година, но обикновено цъфтежът се осъществява на цикли свързани с валежите. Напояването на растението може да се използва за предизвикването му. Цветовете са с размери 1-2 см. Те имат пет, наситено розови или червени венчелистчета и десет тичинки. Групирани са от 3 до 5 цвята в съцветия, които са без дръжка. Опрашването се осъществява от пчели и други насекоми.

 

плодове на ацеролаОт съцветията се развиват изобилие от яркочервени плодове с диаметър 1-3 см, с няколко малки семена, които приличат на европейската череша. Зрелите плодове са сочни и меки. Вътрешността им е сочна с кисел или сладък вкус и деликатен аромат. Плодът се характеризира с високо съдържание на витамин С до 4000 милиграма на 100 грама прясно тегло. Зелените плодове имат два пъти по-високи нива на аскорбинова киселина. Зреенето им продължава около 25 дни. Семената обикновено са три с наклонени краища, образуващи триъгълник. Ацеролите могат да се разпространяват чрез семена, рязане, присаждане и други стандартни методи.

Използваема част на ацерола

  • плодове;
  • дървесина;
  • кора.

Рапространение на ацерола

разпространение на ацеролаДървото вирее в субтропични райони по целия свят (Югоизточна Азия, Индия, Южна Америка). Най-големите насаждения са в Бразилия. Отглежда се още на Карибите, в Колумбия, Венецуела, в Югоизточна Азия и Индия. Растението предпочита топли места огрявани от слънчева светлина. Вирее в мраморни и глинени почви, с рН около 6.5-7.5. Минералното съдържание на почвата е от значение за нормалното развитие на ацерола. Тя се нуждае от големи количества бор и желязо.

Химичен състав на ацерола

плодове

  • магнезий;
  • калий;
  • натрий;
  • желязо;
  • фосфор;
  • селен;
  • калций;
  • цинк;
  • диетични фибри;
  • витамин B5;
  • витамин B3;
  • танини;
  • каротеноиди;
  • катехини;
  • витамин А;
  • рибофлавин;
  • витамин С. Ацерола се смята за най-богатия известен източник на естествен витамин C. Съдържанието на аскорбинова киселина варира в зависимост от зрелостта, сезона, климата и местността. В процеса на зреене плодът губи голяма част от съдържащите се в него витамини. По тази причина, най-широко разпространената ацерола е събрана, докато все още е зелена.
  • ябълчна киселина;
  • захароза;
  • мазнини.

Роля на витамин С в организма

витамин СВитамин С е водоразтворим витамин, което означава, че тялото ни не го съхранява. Необходимо е да си го набавяме с храната. Поддържането на нормални количества аскорбинова киселина е от значение за растежа и ремоделирането на всички тъкани. Тя благоприятства производството на колаген, лечението на рани, костния метаболизъм, абсорбирането на желязо и други. Витамин С е антиоксидант. Той блокира причиняването на сериозни щети върху ДНК от свободните радикали. Рядко се наблюдава сериозен дефицит на витамин С. Съществуват много фактори, които понижават количеството, например тютюнопушене. Признаците на недостиг включват суха коса, гингвинит, понижена скорост на заздравяване на раните, кървене от носа. Тежкият дефицит е познат като заболяването скорбут. Ниските нива са свързани и с редица други състояния като високо кръвно налягане, заболявания на жлъчния мехур, някои видове рак, атеросклероза и други. Оптималните нива на аскорбинова киселина имат редица ползи за здравословното състояние на организма като стимулиране на имунитета, поддържане на здрави венци, подобряване на зрението, лечение на алергични състояния, изцеление на рани и изгаряния, понижаване на нивата на кръвната захар и лечение на вирусни заболявания. Прекомерния прием на витамин С може да доведе до появата на оксалатни камъни в бъбреците.

Приложение на ацерола

Плодовете на ацерола намират широко приложение поради многобройните си лечебни свойства и високо съдържание на витамин С. Сухи екстракти от ацерола могат да се намерят под формата на таблетки и като съставка в много мултивитаминови хранителни добавки.

Свойства на ацерола:

ацерола

  • антиоксидантно действие;
  • противогъбично действие;
  • действа кръвоспиращо;
  • противовъзпалителни свойства;
  • диуретично действие;
  • подпомага сърцето и лекуването на рани;
  • забавя стареене;
  • подпомага отслабването. Проучвания с животни установяват, че ацерола инхибира отлагането на мазнини.;
  • ускорява метаболизма;
  • подобрява храносмилането;
  • антибактериални;
  • хепатопротективен ефект;
  • подобрява костния метаболизъм;
  • антиатерогенен ефект;
  • противотуморно действие;
  • стимулира имунната система;
  • антидиабетогенно действие. Последните проучвания показват, че антиоксидантите, открити в черешите на ацерола, всъщност могат да помогнат за забавяне на освобождаването на глюкоза в кръвта. Тази регулация на инсулина и глюкозата е ключов момент в предотвратяване на възникването на диабет и усложнения от него.

Заболявания, при които се прилага ацерола:

барбадосова вишна

  • анемия;
  • настинка;
  • кашлица;
  • хеморагия;
  • хиперхолестеролемия;
  • скорбут;
  • кожни заболявания;
  • диария;
  • дизентерия;
  • диабет;
  • депресии и емоционален дисбаланс;
  • затлъстяване;
  • атеросклероза;
  • рак;
  • чернодробни заболявания;
  • ревматизъм.

Употреба на ацерола в света

В Бразилия плодовете се използват за лечение на диабет, анемия, дизентерия, повишена температура, високи нива на холестерол, възпаление, чернодробни проблеми, ревматизъм, туберкулоза, задържане на течности. В Гватемала употребата на растението  се препоръчва при диария. В Мексико тропическа вишна е най-търсения плод при треска. Във Венецуела дървото се използва за изцеление на възпаление на червата, дизентерия и хепатит.

Начин на употреба:

сок от ацерола

  • прах от ацерола. Изработва се от дехидратиран и прахообразен сок плодовете. Може да се добави към напитки, глазури и сокове.;
  • чай;
  • тинктура;
  • сок от плодовете;
  • хранителна добавка;
  • в кулинарията.

Други приложения на ацерола. Кората на дървото може да се използва за производство на кожа, тъй като съдържа танини. Дървесината е много твърда и тежка и се изпозва в дърводелството. Ацерота е красиво декоративно растение, много хора я използват за декорация на градината.

Внимание!

Ацерола може да причини някои странични ефекти като гадене, повръщане, сънливост. Прекомерната употреба може да доведе до диария!

Да не се употребява от хора, страдащи от подагра!

Да не се употребява по време на бременност и кърмене!

Плодовете взаимодействат с лекарства като флуфеназин, варфарин, естрогени!

3.6, 10 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.rain-tree.com

https://www.crfg.org/

http://www.cooksinfo.com

https://www.wildflower.org

http://www.botanical-online.com

https://www.hort.purdue.edu

 

https://www.britannica.com

http://www.webmd.com

http://www.lindbergnutrition.com

http://www.umm.edu

https://www.organicfacts.net

http://www.healthline.com

https://www.natureword.com/

http://www.livestrong.com

https://en.wikipedia.org/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЛеченияСпортЗдравни съветиАлтернативна медицинаИсторияНовиниЛайфстайлМедицински изследванияЗаведенияХранене при...ИнтервютаСнимкиДиетиАнкетиХрани и ястияТестовеОрганизацииКлинични пътекиЗдравни проблемиСпециалистиПроизводителиСъставкиЕ-тата в хранитеНормативни актовеОткрития