Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Geraniales Сем. Geraniaceae (Здравецови) Индрише

Индрише

Сем. Geraniaceae (Здравецови)

Индрише - изображение

Индрише (Pelargonium roseum) представлява многогодишно, вечнозелено растение, което достига 1,5 метра височина. Известно е като билката за спокоен сън и здрав стомах. Класифицира се към семейство Здравецови (Geraniaceae). Цялата билка притежава приятен аромат.

Устройство на индрише:

листа на индрише

Индришето има дървесен, прав ствол и клони. Понякога достига височина до 2 метра. Листата му обикновено са разположени последователно по клончетата. Те са силно лобирани на до 7 дяла и със заострени връхчета. Често имат дълги стъбла и оцветяване в светло или тъмно зелено. Цялото растение е покрито с къси, груби власинки.

 

цветове на индрише

 

Цветовете са разположени на дълги дръжки, като са събрани в съцветие щит. Те са малки и имат бял или бледорозов цвят. Плодчетата представляват петделни сухи орехчета. Във всеки един дял се разполага по едно семенце.

 

 

Разпространение на индрише

Родина на индришето е Южна Африка. Днес се отглежда на определени места по света - В Средна и Южна Азия, Южна Европа и Северна Африка, и в Русия. През 1690 година е пренесено на Стария континент, а през 1819-та във Франция започва производството на етерично масло от билката. Може да вирее и често се среща като саксийно растение.

Използваема част на индрише

Употребяват се надземната част на растението, брана по време на цъфтеж (от юни до септември месец), в следобедните часове. За предпочитане е билката да се използва в сурово състояние, поради това, че при изсушаване губи от свойте съставни и ароматни качества.

Химичен състав на индрише

Билката съдържа следните вещества:

индрише

 

  • етерични масла;
  • полифеноли;
  • фитонциди;
  • дъбилни вещества;
  • витамини С и А;
  • вещества с подобно на инсулин действие.

 

Маслото от индрише съдържа следните вещества: цитронелол, линалоол, гераниол, ментол, сесквитерпени, сесквитерпенови алкохоли, изомаслена, изовалерианова и пеларгонова киселина.

В цветовете на билката се откриват багрилни вещества и хлорид на пеларгонина.

Приложение на индрише

Свойства на билката:

  • разширява кръвоносните съдове;
  • антисептично;
  • противовъзпалително;
  • повлиява леки форми на диабет. Поради съдържанието на вещества с действие подобно на инсулина, консумацията на билката може да доведе до внезапно падане нивото на кръвната захар в организма. Затова трябва с внимание да се приема от диабетици;
  • повлиява хипертонията, когато не е от бъбречно естество;
  • повлиява сърдечно-съдови заболявания - стенокардия, сърдечна невроза;
  • срещу кожни заболявания и трудно зарастващи рани;
  • при безсъние;
  • кръвоспиращо;
  • запичащо;
  • дезинфекциращо;
  • противоалергично;
  • аналгетичното;
  • антидепресивно;
  • седативно.
индрише като саксийно цветеОт друга страна ароматът на индришето действа успокояващо и ободряващо, поради което отглеждането му като стайно саксийно цвете е много полезно. В същото време съставните вещества на мирисът му унищожават не малка част от вредните микроорганизми в стайния въздух.
 
Подобно на босилека и розмарина, индришето стимулира дейността на надбъбречната кора и балансира секрецията на андрогени и естрогени по време на менопаузата.
 
Едни от заболяванията, при които народната медицина се възползва от полезността на индришето: диария, високо кръвно налягане, сърцебиене, аритмия, диабет, маточно кървене, други видове кървене в организма, ревматизъм, артрит, диабет, трудно зарастващи рани, кожни инфекции, нервно напрежение, стрес, безсъние, умора, изгаряния, кашлица, ларингит, грип.

Форми на приложение на индрише:

  • външно - лапи - срещу кожни проблеми;
  • вътрешно - запарка, сиропи.
Начин на употреба:

чай от индрише

  • при лека форма на диабет - 5-6 листа се нарязват ситно и се заливат с 500 мл. вряла вода. Престоява 7-8 часа и след това се вари 10 мин. Може да се овкуси с лимонов сок. Пие се няколко пъти на ден, преди хранене по 100 мл;
  • упорита и суха кашлица - 5 – 6 ореха измити добре и счукани с черупките, цяла, обелена и надупчена с вилица глава лук, както и двета ябълки, 6 стръка индрише и един литър вода. Сместа се вари докато течността се намали на половина. Получената отвара се изпива за деня;
  • при безсъние - запарка - с 250 милилитра вряла вода се запарват 5 листа от индрише. След изстиване течността се прецежда и изпива на глътки, бавно, преди вечеря;
  • при аритмия - запарка - с една чаена чаша вряла вода заливате две чаеи лъжици листа от индрише. Така престояват 10 минути и се прецеждат. Течността се изпива за деня, като на прием се консумират по 50 милилитра;
  • при претърпели инфаркт, анемия, сърдечни заболявания и нервност  - консумирайте индрише с бадеми. Ето подходяща рецепта - престоели няколко часа в студена вода сурови бадеми и обелени се смилат в машинка за месо. Към тях се добавят една чаена чаша смлени листа от индрише, 4 смлени лимона с кората без семките, буркам пчелен мед, тинктури от мента, лог и валериана (от всички по половин чаена лъжичка), щипка камфор на прах. Сместа се разбърква и се съхранява в хладилник. От нея се консумира по по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден, преди хранене;
  • при умора и с цел стимулиране на имунитета - необходимите съставки са мед или глюкоза в количество от 200 милилитра, настъргани кори от 3-4 лимона и техният сок, 20 добре стрити листа от индрише, 30 счукани бадема или ореха. Всички единици се смесват и оставят на хладно в затворен съд. От сместа се приема по 1 супена лъжица сутрин, половин час преди закуска;
  • при хипертония, сърцебиене и диабет - за да облекчите състоянието си, консумирайте по 2-3 свежи листа половин час преди хранене или заместете свежите със сухи листа по същият начин, но в количество от 6 до 9 на брой.
  • при кашлица, която е суха и силна - необходими съставки: половин литър вода, 2-3 листа от индрише, 2-3 супени лъжици босилек, 2-3 счукани ореха (заедно с черупките). Всичко се вари 5 минути. Получената отвара се прецежда и се изпива за един ден, разделена на 3-4 приема. По желание може да я подсладите с мед или небет шекер;
  • при високо кръвно налягане - направете си смес от 3 лимона, половин литър мед, 20 листенца от индрише и 20 семки от праскова. От сместа консумирайте по 1 супена лъжица, три пъти на ден преди хранене;
  • бани при кожни възпаления, рани и язви - прясно счукани листа в количество от 1 супена лъжица, залейте с половин литър вряла вода. След като престоят така, прецедете и използвайте външно.
  • при гнойно възпаление на ушите - използвайте пресен сок от листата на индришето разреден с вода или растително масло в отношение 1:1. Сокът може да причини изгаряне, затова го използвайте внимателно или под лекарски контрол.
  • рецепта при тумори и високо кръвно налягане (на Петър Димков) - 400 грама пчелен мед, 20 смлени пресни листа от индрише, 20 бадема, смлени заедно. Бърка се. Приема се два пъти дневно по една супена лъжица - сутрин и вечер, в рамките на три месеца. Следва пауза от месец и после се отново се приема по същата схема;
  • крем с индрише - към 50 грама крем добавете 3 – 4 капки етерично масло от индрише. Може да прибавите и няколко капки масло от сандалово дърво. Разбъркайте добре. Съхранявайте получената смес в хладилник. Кремът е особено подходящ за суха и чувствителна кожа, хидратира и подхранва, успокоява кожни обриви и лекува екземи;
  • при безапетитие и анорексия - стръкове пелин 30г, червен кантарион 40 г, бял равнец 40 г, синя тинтява 30 г, индрише 30 г. Една супена лъжица от сместа се вари 3 мин в 500мл вода. Прецежда се и се пие по 150 мл 3 пъти дневно преди хранене.

Чаша чай от индрише ще успокои нервната ви система, ще намали усещането за стрес, ще помогне при главоболие, болки в мускулите и спазми.

Употреба на индришето в кулинарията

компот с индришеБилката има леко горчив, но приятен вкус. На повечето от нас ароматът и вкусът на индрише ни е познат от компотите. Към някои от тях домакините обичат да прибавят листенца от билката. Те се влагат още и в конфитюри, сладка, вино, ракия. Освен към компоти, сладка и конфитюри, може да се добавя и към зеленчукови салати, торти, сладкиши и ликьори в пресен вид. Изцеден сок от растението е подходяща добавка към плодовата салата. Комбинира се със сурови ядки. За по екзотичен вид и вкус на суровите зеленчуци, индришето се гарнира с копър и магданоз.

Към алкохолните питиета, могат да се добавят леко смачкани листа от билката. А за да ароматизирате сладоледи, кремове и торти използвайте есенция от нея. Сами също може да си направите есенция от индрише по следния начин: накъсайте пресни листа и го оръсете със захар. Затворете ги в буркан и ги оставете на топло място да престоят за период от 1 седмица. От време на време разклащайте буркана. Накрая прецедете сиропа и използвайте по желание.

Етерично масло от индрише

Етеричното масло от билката се прилага в козметиката, ароматерапията, кулинарията и като ароматизатор на алкохолни напитки. Маслото е известно под названието "тереше" в търговската мрежа. То има бледозеленикав цвят и мирис подобен на този на маслото от казанлъшка роза. Често се използва за фалшифициране на розовото масло.

етерично масло от индришеЕтеричното масло от индрише е подходящо за употреба при всички видове кожа. Неговите регулиращи свойства го правят полезно за балансиране на твърде мазна, суха или комбинирана кожа. Използвайте го според указнията или след консултация с лекар или козметик.

Маслото е известно със своите противомикробни и противогъбични свойства, които често биват изучавани. Ето как!

В изследване етеричните масла, получени от Pelargonium roseum се анализират за техните антибактериални и противогъбични ефекти. Антимикробната активност се тестват срещу Грам-отрицателни бактерии (Pseudomonas Aeruginosa, Proteus Mirabilis, Escherichia coli), Грам-положителни бактерии (Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis) и гъбички (Candida albicans). За изследване на антимикробната активност е използван метод на дискова дифузия.

Резултатите показват, че изследваните етерични масла са активни срещу всички подложени на третиране бактерии. В случая на Candida albicans се наблюдава пълно инхибиране на развитието на гъбичките. В случаите на Pseudomonas Aeruginosa и Staphylococcus aureus се наблюдава инхибиране, сравнимо с това, което се наблюдава при използването на подходящо антимикробно вещество срещу споменатите микроорганизми.

В заключение етеричните масла показват значителни инхибиторни ефекти срещу всички организми при тестване, в някои случаи, сравними с тези на референтни антибиотици. Не са наблюдавани значителни разлики между антимикробната активност на маслата, получени чрез дестилация и търговски достъпните Pelargonium масла.

Етеричното масло от индрише се ползва при заболявания на нервната система, гинекологични заболявания, ревматизъм, артрит, изгаряния, възпаление на кожата. При кожни проблеми се прилага активно и под формата на козметични средства. Може да се прилага външно при невралгия и херпес зостер. Подходящо е за третиране на мазна и отпусната кожа, тъй като я почиства и действа стягащо на порите, в същото време я тонизира.

Хормонален дисбаланс и влиянието на маслото от индрише върху него:

цветове на индришеRose Geranium oil е известно, че е полезно за регулиране на физически, умствени и емоционални дисбаланси и има успокояващ и стимулиращ ефект върху емоциите и е полезно за облекчаване на депресия, нервност и страх.

В Германия маслото от индрише е изследвано за лечение на хормонални дисбаланси. Резултатите от тези проучвания показват успешно лечение на дисбаланса на автономната нервна система (ANS). "Вегетативна дистония" е терминът, използван за описание на дисбаланса на ANS и придружаващите го симптоми на главоболие, горещи вълни, неравномерен сърдечен ритъм, нервност, депресия и тревожност. Днес животът ни излага на постоянен стрес и токсично въздействие на редица вещества от околната среда. Това са и едни от причините за проява на хормоналния дисбаланс.

Всяка една дама би могла да се запознае с тонизиращите ефекти на маслото и да го направи свой съюзник в борбата с нервните емоционални състояния като тревожност, обърканост, депресия, летаргия, плач.

Благодарение на съдържанието на терпени в масления продукт, той е отлично средство против комари.

Още по темата:

4.0, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаЛюбопитноЛеченияАлтернативна медицинаЗдравни съветиХранене при...НовиниЛайфстайлМедицински изследванияПроизводителиСнимкиПсихологияИсторияСпортЗаведенияТестовеОрганизацииИнтервютаКлинични пътекиХрани и ястияАнкетиДиетиСпециалистиЕ-тата в храните